Placki z warzyw – różne pomysłowe przepisy!

3 lutego 2021, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Czy znacie kogoś kto nie lubi placków ? No właśnie – są najlepsze, niezastąpione, przepyszne a przede wszystkim dostępne w wielu wariantach. Możecie je zrobić dosłownie ze wszystkim ! I na ostro, i wege, na słodko, a nawet z mięsem. Mogą być jako danie główne czy szybka przekąska. Dlatego przygotowaliśmy dla Was zbiór najlepszych wersji placków. Oczywiście czekamy również na Wasze przepisy.

 

Placki z cukinii

Co kupić ?

  •  3 cukinie
  •  1 cebula
  •  5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  •  koperek, pietruszka, szczypiorek
  • ostra papryka
  • 200 g sera typu feta

Przygotowanie:

Zetrzeć cukinię w języczki, cebulę drobno posiekać, wycisnąć czosnek. Podsmażyć wszystko na oliwie. Do jajek dodać mąkę. Rozrobić masę tak, aby nie było grudek. Dodać cukinię do masy jajecznej. Wymieszać. Zioła posiekać, dodać do masy. Ser drobno pokroić, albo pokruszyć. Dodać do masy razem z papryką. Wymieszać, dodać mąki. Smażyć na oliwie (dobrze rozgrzanej). Nakładać na patelnie tak samo jak placki ziemniaczane. Jeść ze śmietaną wymieszaną z ziołami.

Ziemniaczane

Co kupić ?
  • 2 spore ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • Sól do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy porządnie ze skóry i myjemy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy, również ścieramy do ziemniaków. Jeśli mimo użycia „starych” ziemniaków, nadal puszczają dużo wody należy ją odcisnąć. Dodajemy jajko i sól i mieszamy.

I teraz tip na chrupkość: na patelni rozgrzewamy olej tak, aby ciasto ziemniaczane położone na tłuszcz lekko skwierczało. Gdy placki zrumienią się, delikatnie zwiększamy ogień tak, by placki zaczęły skwierczeć mocniej. Gdy usmażą się już na złoto-brązowo znów zmniejszamy ogień pod patelnią do pozycji wyjściowej (czyli lekkiego skwierczenia) i obracamy placki. Jak poprzednio, po lekkim zezłoceniu się placuszków, zwiększamy ogień. Smażymy na rumiano. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych i… gotowe! Serwujemy z ulubionymi dodatkami – w moim przypadku jest to dobra, gęsta osolona śmietana.

Ziemniaczane na ostro

Co kupić ?

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz mielony
  • Chili

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce . Zlać wodę. Dodać drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz mielony, majeranek, chilli, jajko, mąkę. Wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką porcję masy ziemniaczanej. Placuszki rozpłaszczyć. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z gęstą, kwaśną śmietaną.

Francuskie

Co kupić?

  • 2 duże  ziemniaki
  • 1 por
  • 1 jajko
  • 1 Camembert
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka soli morskiej.

Przygotowanie:
Pokroić ziemniaki na cienkie plasterki, ułożyć plasterki w kształt placków, zalać jajkiem. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i ułożyć placki powstałe przez połączenie kilku plasterków ziemniaka. Smażyć na bardzo małym ogniu. Obrócić i smażyć z drugiej strony. Zdjąć na talerz. Na patelni stopić masło i wrzucić pokrojone pory. Smażyć na małym ogniu, następnie dodać białe wino, przykryć i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż pory staną się przezroczyste. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na blaszce pokrytej pergaminem ułożyć ziemniaki, a na nich pory i ser camembert, pokrojony w paski, pozostawiając kształt trójkąta. Dodać sól i pieprz. Piec przez 20 min. w temperaturze 200°C. Podawać natychmiast.

Placki dyniowe

Co kupić?

  • 60 dag miąższu dyni
  • 2 jajka
  • 15 dag mąki
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • cebulka

Przygotowanie:

Miąższ z dyni zetrzeć na najdrobniejszej tarce lub po prostu zmiksować. Dodać jajka, mąkę (ciasto powinno być gęste, więc jeśli trzeba to dodać więcej mąki do związania gęstego ciasta), szczyptę soli, wymieszać.

Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem (jeśli na słodko) lub z cebulką.

Placki z bananów z orzechami

Co kupić?

  • 4 banany
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  • olej do smażenia
  • kilka orzechów laskowych

Przygotowanie:

Banany obrać, rozgnieść widelcem lub utrzeć na tartce. Skropić cytryną. Dodać pozostałe składniki, wymieszać bardzo dokładnie. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z bananami, posypane orzechami.

 

 Placki kukurydziane z papryką

Co kupić?

  •  20 dkg mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki wody
  • puszka kukurydzy
  • zielona i czerwona papryka
  • seler naciowy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wymieszać wodę z mąką, następnie dodać do masy osączoną kukurydzę oraz drobno pokrojone obie papryki. Wszystko połączyć, można dolać trochę wody, aby ciasto było nieco rzadkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie rozgrzać olej na patelni i nabierać łyżką masę. Kłaść na olej okrągłe placki i smażyć na jasnozłoty kolor. Podawać z pokrojonym selerem naciowym. Smacznego!

Placki z wina

Co kupić?

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 100g suszonych śliwek
  • 3 łyżki ketchupu
  • 40 g startego chrzanu
  • 2 jajka
  • 50g maki
  • 4 łyżki białego wina
  • tłuszcz
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcedzić trochę soku. Śliwki namoczyć, ugotować, przetrzeć, połączyć z ziemniakami, ketchupem, chrzanem, jajkami, mąką i winem. Doprawić do smaku. Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz, kłaść na niej łyżką nieduże cienkie placuszki z przygotowanej masy. Smażyć na złoty kolor z obu stron.