Francuskie placki ziemniaczane z porem i serem

27 września 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
2 duże ziemniaki
1 por
1 jajko
1 Camembert
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża łyżka masła
1 kieliszek białego wytrawnego wina
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka soli morskiej.

Przygotowanie:
Pokroić ziemniaki na cienkie plasterki, ułożyć plasterki w kształt placków, zalać jajkiem. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i ułożyć placki powstałe przez połączenie kilku plasterków ziemniaka. Smażyć na bardzo małym ogniu. Obrócić i smażyć z drugiej strony. Zdjąć na talerz. Na patelni stopić masło i wrzucić pokrojone pory. Smażyć na małym ogniu, następnie dodać białe wino, przykryć i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż pory staną się przezroczyste. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na blaszce pokrytej pergaminem ułożyć ziemniaki, a na nich pory i ser camembert, pokrojony w paski, pozostawiając kształt trójkąta. Dodać sól i pieprz. Piec przez 20 min. w temperaturze 200°C. Podawać natychmiast.