Francuskie placki ziemniaczane z porem i serem

27 września 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
2 duże ziemniaki
1 por
1 jajko
1 Camembert
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża łyżka masła
1 kieliszek białego wytrawnego wina
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka soli morskiej.

Przygotowanie:
Pokroić ziemniaki na cienkie plasterki, ułożyć plasterki w kształt placków, zalać jajkiem. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i ułożyć placki powstałe przez połączenie kilku plasterków ziemniaka. Smażyć na bardzo małym ogniu. Obrócić i smażyć z drugiej strony. Zdjąć na talerz. Na patelni stopić masło i wrzucić pokrojone pory. Smażyć na małym ogniu, następnie dodać białe wino, przykryć i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż pory staną się przezroczyste. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na blaszce pokrytej pergaminem ułożyć ziemniaki, a na nich pory i ser camembert, pokrojony w paski, pozostawiając kształt trójkąta. Dodać sól i pieprz. Piec przez 20 min. w temperaturze 200°C. Podawać natychmiast.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...