Coraz więcej opadów dla jednych oznacza siedzenie w domu, a dla innych polowanie na grzyby. Występują pod wszelkimi postaciami i można z nich wyczarować dosłownie wszystko. Zobaczcie jakie pyszności możecie ugotować i jakie nietypowe składniki można ze sobą połączyć. Pochwalcie się swoimi przepisami ! Może macie jakieś od babci przekazywane z pokolenia na pokolenie? A może same stworzyłyście coś unikalnego i smacznego?
Tosty z mozzarellą i grzybkami
Co kupić?
- 150 g grzybów (dowolna mieszanka np. pieczarki i podgrzybki)
- 3,5 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 ząbka czosnku
- 4 kromki chleba tostowego
- łyżka masła
- kula mozzarelli
- odrobina parmezanu
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Na początku nagrzej sobie piekarnik, jeżeli masz funkcje grillowania to warto jej użyć. Grzyby należy oczyścić, pokroić w plasterki i usmażyć na dużym ogniu z użyciem oliwy. Kiedy się zarumienią to zmniejsz ogień dodaj sól, pieprz i drobno posiekany czosnek. Tosty wyłóż na blachę z papierem do pieczenia lub wsadź do tostera. Posmaruj je masłem, połóż grzyby i pokrop delikatnie oliwą. Na sam wierzch połóż mozzarellę, parmezan i trochę grzybów. Posyp posiekaną pietruszką i pieprzem. Podgrzewaj, aż ser się rozpuści.
Zupa dyniowa
Co kupić?
- 1 kg dyni
- 0,5 małej cebulki
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżki oliwy
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 200 g grzybów
- sól
- pieprz
- łyżka tymianku
Przygotowanie:
Dynię umyj, opróżnij z pestek, obierz ze skóry i pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj i usmaż w garnku na oliwie z masłem. Do garnka dołóż cebulę i sól. Po wstępnym przesmażeniu dyni wlej 3 szklanki bulionu i gotuj pod przykryciem ok 15 minut – do uzyskania miękkości. Następnie za pomocą blendera zmiksuj całość na krem. Jeżeli uznasz, że jest dla ciebie zbyt gęsta konsystencja to śmiało dodaj bulionu. Grzyby czyścimy i smażymy na maśle doprawiając je solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dodaj do zupy i smacznego!
Placki
Co kupić?
- 60 dag grzybów
- 2 cebule
- olej do smażenia
- zioła prowansalskie
- mielona papryka
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 kg ziemniaków
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Grzyby oczyść i pokrój paski, natomiast cebulę posiekaj. Te składniki usmaż na oleju doprawiając ziołami, papryką, solą oraz pieprzem. Śmietanę wymieszaj z łyżeczką mąki i dorzuć na patelnię. Duś wszystko pod przykryciem ok 20 minut. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj je z jajkiem, mąką, wyciśniętym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Masę smaż na oleju jak normalne placki. Podawaj przekładane grzybkami lub wymieszaj je z masą na ciasto, aby były w środku placka.
Risotto
Co kupić?
- 30 dag fileta z indyka
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 60 dag dowolnych grzybów
- 30 dag ryżu
- 20 dag ugotowanej ciecierzycy
- 10 dag startego parmezanu
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 gałązki szałwii
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Mięsko kroimy na kawałki, dodajemy sok z cytryny oraz sojowy.Dodaj zmiażdżony czosnek oraz zioła i odstaw mięso do lodówki na 30 minut. Po tym czasie usmaż mięso z cebulą oraz grzybami. Po 5 minutach mieszania dodaj ryż i zalej gorącą wodą patelnie, tak aby składniki były zanurzone w ok 2 cm sosu. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. Potem dodaj ciecierzycę i gotuj kolejne 10 minut. Podawaj z parmezanem, kremówką oraz listkami szałwki.
Makaron z sosem grzybowym
Co kupić?
- 40 dag makaronu wstążki
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 50 dag grzybów
- 2 łyżki suszonych pomidorów z oliwy
- 150 ml śmietanki kremówki
- kilka listków świeżej szałwii
- 5 dag startego żółtego sera
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj na al dente tak jak zwykle. Cebulę pokrój w krążki i usmaż na patelni. Dodaj pokrojone w paski grzyby oraz pomidory. Całość zalej śmietaną i chwilkę podduś. Dopraw przyprawami do smaku. Do sosu dodaj już ugotowany makaron. Podawaj ze startym serem, listkami szałwii oraz świeżo mielonym pieprzem.
Faszerowane ziemniaki
Co kupić?
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 50 dag grzybów
- cebula
- 2 łyżki masła lub oleju
- jajko
- 5 dag żółtego sera
- szczypiorek lub natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj na pół miękko. Po wystudzeniu przekrój je w połowie i wydrąż środek. Grzyby opłucz i pokrój w plastry, a cebulę posiekaj. Usmaż cebulę, dodaj grzyby i duś przez chwilę. Dodaj przyprawy, jajko oraz wydrążoną część ziemniaków. Gotowy farsz przełóż na ziemniaki, ułóż je w naczyniu, posyp startym serem i piecz w piekarniku przez 20 minut – 200 stopni. Na koniec posyp zieleniną.
Schabowa roladka
Co kupić?
- 4 kotlety schabowe (70 dag)
- 50 dag mrożonych leśnych grzybów / lub świeżych
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- szczypta suszonego rozmarynu
- pieprz
- sól
- mąka i bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby pokrój w plasterki, a cebulę posiekaj. Podsmaż to na masełku , dodaj rozmaryn oraz sól i pieprz. Duś pod przykryciem 10 minut aż płyn odparuje i dodaj natkę pietruszki. Kotlety rozbij na cienko i przypraw solą z pieprzem. Na każdy połóż po łyżce farszu, złóż je na pół i zepnij wykałaczka. Smaż jak zwykle – w bułce tartej, mące i jajku. Podawaj kotlety z ziemniakami i resztą grzybków.
zobacz również:
Grzyby – różne przepisy czytelników
Sposoby na grzyby – solenie
Jesienne grzybobranie: co zawierają grzyby?
Sposoby na grzyby – suszenie