Jesienne grzybobranie: co zawierają grzyby?

4 września 2017, dodał: dietetyk medyczny

Na temat grzybów krąży wiele mitów: że są ciężkostrawne, że bezwartościowe, że lepiej ich unikać. Jaka jest prawda? W tej chwili jesteśmy w szczycie sezonu grzybowego – warto więc wiedzieć czy wybrać się do lasu czy może faktycznie nie ma po co.

Dlaczego uważamy, że grzyby są ciężkostrawne? Wszystko przez chitynę. Chityna występująca w grzybach, jest to nic innego jak odpowiednik celulozy, jednej frakcji błonnika, który przecież jest niezbędnym i często brakującym elementem naszej diety. Do jego pozytywnych właściwości zaliczamy m.in. to, że pęczniejąc w przewodzie pokarmowym zwiększa masy kałowe, przyspiesza pasaż treści pokarmowych przez jelita. Bezdyskusyjnie jest to składnik ciężkostrawny, dlatego też, podobnie jak inne produkty z dużą zawartością błonnika powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach, a unikany szczególnie przez osoby z problemami ze strony układu pokarmowego (schorzenia wątroby czy choroba wrzodowa żołądka). Pamiętajmy też, że ciężkostrawnych produktów w diecie mamy naprawdę wiele, dlatego nie rezygnujmy z grzybów tylko z tego powodu. Lepiej po prostu przygotować je bez użycia tłustej śmietany czy smażenia na tłuszczu.

Czy z czymś jeszcze kojarzy nam się chityna? Pewnie wiele z Was pomyślało sobie „widziałam w aptece tabletki o podobnej nazwie!” Faktycznie – składnik ten (pozyskiwany ze skorupiaków) jest wykorzystywany w produkcji preparatów wspomagających odchudzanie, są to tabletki zmniejszające wchłanianie tłuszczu. Dlatego też grzyby z powodzeniem mogą zagościć na stołach osób borykających się z problemem nadwagi czy otyłości. Obok chityny w grzybach mamy lekkostrawny glikogen oraz trehaozę, ten ostatni cukier nie przez wszystkich jest trawiony. Dość rzadko, ale jednak czasami zdarza się nietolerancja trehaozy, jest to podobne schorzenie do dość powszechnej u dorosłych nietolerancji laktozy (cukru mlecznego).

Grzyby, szczególnie świeże mają sporą ilość białka (od 15 do 40% w zależności od gatunku, najwięcej jest go pieczarkach). Nie jest to białko pełnowartościowe jak w mięsie czy jajach, ale jest bardziej wartościowe i lżej strawne niż to pochodzące z produktów roślinnych. Z dodatkowych atutów, o których warto wspomnieć: w grzybach występują dwa aminokwasy egzogenne (czyli te niezbędne, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć), w bardzo korzystnych dla człowieka proporcjach. Jeśli chodzi o tłuszcz występuje on w minimalnych ilościach, stąd kaloryczność grzybów też jest niewielka. Jednak warto zaznaczyć, że jest to tłuszcz roślinny, więc naturalnie pozbawiony cholesterolu.

A co z witaminami? Grzyby, co może zaskakiwać są całkiem niezłym źródłem witamin – szczególnie witamin z grupy B (B1, B2 oraz PP) oraz, co ciekawe pewne ilości witaminy C (jej ilość jest uzależniona od gatunku grzyba – niektóre pieczarki mają jej ok. 80 mg/100 g s.m.). Grzyby zawierają też pewne ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jednak ze względu na niewielką ilość tłuszczu są to nieistotne ilości. Grzyby o zabarwieniu pomarańczowym czy żółtym (np. kurki) mają niewielkie ilości witaminy A, natomiast grzyby hodowlane (pieczarki) zawierają pewne ilości witaminy D. Jeśli chodzi o minerały, w produktach tych znajdziemy przede wszystkim potas, fosfor, mangan, jod i żelazo oraz, niestety metale ciężkie chłonięte z gleby – tu decydujące znaczenie ma miejsce zbierania grzybów. Jeśli mamy wybór zbierajmy grzyby w lasach oddalonych od drogi – w związku z tym unikajmy też kupowania grzybów sprzedawanych przy ruchliwych trasach.

Informacja dla rodziców: grzyby możemy podać dziecku dopiero po 3. urodzinach. Zacznijmy od grzybów w 100% pewnych – pieczarek. Dopiero później podajmy malcowi inne gatunki.

Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl

 

Zobacz również:

Sposoby na grzyby: solenie
Sposoby na grzyby – suszenie
Grzyby duszone z boczkiem i porami
Sposoby na grzyby – marynowanie
Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Jesienne grzybobranie: co zawierają grzyby?

  1. avatar m258 napisał(a):

    ja tam uwielbiam grzyby! chodziłam już jak byłam małą dziewczynką… dziadek był leśniczym więc przekazał mi wszystkie mądrości, życiowe. Znam się na grzybach i wiem jak je przygotowywać. Niestety w tym roku, przynajmniej w naszych okolicznych lasach grzyby dopisały, ale robaczki również :((( często z całego kosza zostaje kilka sztuk…

  2. avatar wildclouds napisał(a):

    Artykuł na czasie, jest mokro, to grzyby w lesie są :)

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Naturalna witamina C
Wysoka przyswajalność, wzbogacona o bioflawonoidy
Cena:
119 zł
Corin biustonosz virginia
Sklep-Biustonosze.pl
Cena:
189 zł
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Gorset mocno wyszczuplający talię, brzuch
Kkształtuje talię, górne i dolne partie brzucha
Cena:
31 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Vibin mini jako pierwsze tabletki
Również je brałam, jako pierwsze pigułki. Bardzo dobrze się sprawdzały. Ja się bałam skutków...
Firma
Hej. szukam kancelarii odszkodowawczej niedawno Moja siostra miała wypadek drogowy, po którym trafił...
praca w h&m
Spróbować Ci nie zaszkodzi. Wiele zależy od salonu, w którym będziesz pracowała...
Makijaż do ciemnej pomadki
Do ciemnych pomadek stosuję bardzo jasny makijaż oczu, albo pozostawiam z samym korektorem....
Strona główna O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama dodatkowy zarobek Praca w Polsce oladi.pl PIT przez internet
facebook