Sposoby na grzyby – marynowanie

14 października 2019, dodał: Emilia

 

Marynaty powinny przenosić aromaty, nadając w ten sposób żywności bardzo szczególny smak. Aby to się udało, marynata musi być zawsze bardzo mocno przyprawiona. Dlatego nie bójcie się rozmaitych przypraw i sypcie je hojną ręka. Z pewnością wyjdzie to na dobre waszym marynatom.

Marynowanie grzybów

Przeznaczone do marynowania grzyby muszą być zdrowe i bardzo świeże. Na ich powierzchni nie może być śladów pleśni, wklęśnie, odcisków itp. Świeżych grzybów nie można przechowywać, dlatego jest konieczne natychmiastowe ich przerabianie. Grzyby bardzo szybko się psują – powodem jest szybki rozkład zawartego w nich białka. Grzyby stare, nadpsute i robaczywe są szkodliwe dla zdrowia, dlatego należy je bezwzględnie wyrzucić! Do marynowania nadają się najlepiej małe, twarde grzyby, które marynuje się w całości. Można też marynować młode, zdrowe grzyby większe, ale należy je podzielić na połówki lub ćwiartki.

Grzyby muszą być obgotowane. Wrzucamy je do lekko osolonej wody i gotujemy chwilę. Każdy rodzaj grzybów marynuje się oddzielnie. Grzyby przygotowuje się w następujący sposób: odcina się kapelusze, skrobie trzony i ścina ich dolną część, a następnie płucze kilkakrotnie w zimnej wodzie. Tak przygotowane grzyby poddajemy obróbce termicznej. Zazwyczaj grzyby się gotuje, ale można je również udusić, upiec lub usmażyć. Ugotowane grzyby osączamy na czystej ściereczce i w razie potrzeby dodatkowo osuszamy. Jeżeli razem z grzybami zamierzamy zamarynować świeże zioła, cebulki lub oliwki, wówczas muszą być one po umyciu dokładnie osuszone.

Marynowane grzyby są gotowe do spożycia po dwóch dniach. Słoiki z marynowanymi grzybami należy schować do lodówki. Można je przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni.

Przepis na marynowane grzyby

Składniki:

– 500 g świeżych, zdrowych grzybów

– 8 cebulek dymek

– 1 litr mocnego wywaru z warzyw

– 5 ząbków czosnku

– 4 duże listki szałwii

– 2 liście laurowe

– 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu

– 2 łyżki listków tymianku

– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

– ½ łyżeczki soli jodowanej

– ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

– 1/8 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego

– 600 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić i wypłukać. Dobrze osuszyć. Następnie podzielić na ćwiartki lub połówki. Cebulę pokroić w talarki. Zagotować wywar z warzyw. Grzyby i cebulę wrzucić do wywaru i gotować prawie do miękkości. Grzyby cebulę wyjąć z wywaru, osączyć na sitku i dobrze osuszyć. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Szałwię pokroić w paseczki. Połamać liście laurowe. Połączyć wszystko z przyprawami i ziołami i starannie wymieszać z oliwą. Część marynaty wlać do słoika lub plastikowego pojemnika. Grzyby układać warstwami, przekładając kawałkami cebuli. Całość zalać marynatą, tak aby całkowicie przykryła grzyby. Zamknąć szczelnie słoik (pojemnik) i wstawić do lodówki na 2 dni.

marinated-mushrooms4

 

Inny przepis na marynatę:

Składniki:

świeże grzyby – 1 kg
cebula – 3 szt.
przyprawy:
pieprz
ziele angielskie
gorczyca
goździki
chrzan
zalewa:
woda – 400 ml
ocet – 200 ml (10%)
cukier – 8 płaskich łyżek (10 dag)
sól – 2 płaskie łyżeczki (1 dag)

Przygotowanie:
Do marynowania można wziąć kapelusze młodych borowików, maślaki, gąski, kurki, rydze, opieńki oraz grzyby hodowane: pieczarki i boczniaki. Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej (kwaskiem cytrynowym) wodzie około 15 min. Następnie grzyby odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach. Po między grzyby włożyć zblanszowane, małe cebulki (w całości lub grubo pokrojone). Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kawałek chrzanu. Przygotować zalewę. Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet . Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować około 45 minut.

O smaku grzybów marynowanych decyduje zalewa z zagotowanej wody z dodatkiem soli, cukru i octu.

Grzyby w marynacie solnej

Składniki:


Średniej wielkości oczyszczone podgrzybki
1 litr wody
1 łyżka soli kamiennej

Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą.  Do wrzącej wody dodajemy sól i wkładamy grzyby.
Gotujemy 15 minut. Nakładamy do wyparzonych słoi i zalewamy do pełna solanką, w której się grzyby
gotowały. Apertyzujemy 30 minut.

Apertyzacja – proces sterylizacji, polegający na  długotrwałym ogrzewaniu we wrzącej wodzie lub
parze, żywności w hermetycznie zamkniętych szklanych pojemnikach.

 

Przeczytaj również:

 

  1. Grzyby duszone z boczkiem i porami

  2. Sposoby na grzyby – marynowanie

  3. Zapiekanka grzybowa z mielonym mięsem

  4. Placki ziemniaczane z grzybowym farszem

  5. Sposoby na grzyby – suszenie

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Jak mieć więcej energii
Mojej mamie kupiłam geriamoc, dobrze działa na pamięć żeń szeń, który jest tam...
pcos
Ja też to mam, ale nie biorę nic, naprawdę musiałyby mieć poi kilka...
Poprawa kondycji na rowerze
Polecam fajną stronkę https://fundacjamorska.pl nt uprawiania sportu, treningów, suplementów diety i odżywek dla sportowców....
Kredyt na szybko
Ja już od dłuższego czasu zastanawiam się nad zaciągnięciem kredytu, bo mimo dobrej...