Sposoby na grzyby – marynowanie

5 września 2014, dodał: Emilia

grz

Marynaty powinny przenosić aromaty, nadając w ten sposób żywności bardzo szczególny smak. Aby to się udało, marynata musi być zawsze bardzo mocno przyprawiona. Dlatego nie bójcie się rozmaitych przypraw i sypcie je hojną ręka. Z pewnością wyjdzie to na dobre waszym marynatom.

Marynowanie grzybów

Przeznaczone do marynowania grzyby muszą być zdrowe i bardzo świeże. Na ich powierzchni nie może być śladów pleśni, wklęśnie, odcisków itp. Świeżych grzybów nie można przechowywać, dlatego jest konieczne natychmiastowe ich przerabianie. Grzyby bardzo szybko się psują – powodem jest szybki rozkład zawartego w nich białka. Grzyby stare, nadpsute i robaczywe są szkodliwe dla zdrowia, dlatego należy je bezwzględnie wyrzucić! Do marynowania nadają się najlepiej małe, twarde grzyby, które marynuje się w całości. Można też marynować młode, zdrowe grzyby większe, ale należy je podzielić na połówki lub ćwiartki.

Grzyby muszą być obgotowane. Wrzucamy je do lekko osolonej wody i gotujemy chwilę. Każdy rodzaj grzybów marynuje się oddzielnie. Grzyby przygotowuje się w następujący sposób: odcina się kapelusze, skrobie trzony i ścina ich dolną część, a następnie płucze kilkakrotnie w zimnej wodzie. Tak przygotowane grzyby poddajemy obróbce termicznej. Zazwyczaj grzyby się gotuje, ale można je również udusić, upiec lub usmażyć. Ugotowane grzyby osączamy na czystej ściereczce i w razie potrzeby dodatkowo osuszamy. Jeżeli razem z grzybami zamierzamy zamarynować świeże zioła, cebulki lub oliwki, wówczas muszą być one po umyciu dokładnie osuszone.

Marynowane grzyby są gotowe do spożycia po dwóch dniach. Słoiki z marynowanymi grzybami należy schować do lodówki. Można je przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni.

Oto przepis na marynowane grzyby

Składniki:

– 500 g świeżych, zdrowych grzybów

– 8 cebulek dymek

– 1 litr mocnego wywaru z warzyw

– 5 ząbków czosnku

– 4 duże listki szałwii

– 2 liście laurowe

– 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu

– 2 łyżki listków tymianku

– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

– ½ łyżeczki soli jodowanej

– ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

– 1/8 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego

– 600 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić i wypłukać. Dobrze osuszyć. Następnie podzielić na ćwiartki lub połówki. Cebulę pokroić w talarki. Zagotować wywar z warzyw. Grzyby i cebulę wrzucić do wywaru i gotować prawie do miękkości. Grzyby cebulę wyjąć z wywaru, osączyć na sitku i dobrze osuszyć. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Szałwię pokroić w paseczki. Połamać liście laurowe. Połączyć wszystko z przyprawami i ziołami i starannie wymieszać z oliwą. Część marynaty wlać do słoika lub plastikowego pojemnika. Grzyby układać warstwami, przekładając kawałkami cebuli. Całość zalać marynatą, tak aby całkowicie przykryła grzyby. Zamknąć szczelnie słoik (pojemnik) i wstawić do lodówki na 2 dni.

marinated-mushrooms4

 

Inny przepis na marynatę:

Składniki:
świeże grzyby – 1 kg
cebula – 3 szt.
przyprawy:
pieprz
ziele angielskie
gorczyca
goździki
chrzan
zalewa:
woda – 400 ml
ocet – 200 ml (10%)
cukier – 8 płaskich łyżek (10 dag)
sól – 2 płaskie łyżeczki (1 dag)

Przygotowanie:
Do marynowania można wziąć kapelusze młodych borowików, maślaki, gąski, kurki, rydze, opieńki oraz grzyby hodowane: pieczarki i boczniaki. Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej (kwaskiem cytrynowym) wodzie około 15 min. Następnie grzyby odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach. Po między grzyby włożyć zblanszowane, małe cebulki (w całości lub grubo pokrojone). Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kawałek chrzanu. Przygotować zalewę. Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet . Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować około 45 minut.

O smaku grzybów marynowanych decyduje zalewa z zagotowanej wody z dodatkiem soli, cukru i octu.

Grzyby w marynacie solnej

Składniki:
Średniej wielkości oczyszczone podgrzybki
1 litr wody
1 łyżka soli kamiennej

Przygotowanie:
Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą.  Do wrzącej wody dodajemy sól i wkładamy grzyby.
Gotujemy 15 minut. Nakładamy do wyparzonych słoi i zalewamy do pełna solanką, w której się grzyby
gotowały. Apertyzujemy 30 minut.

Apertyzacja – proces sterylizacji, polegający na  długotrwałym ogrzewaniu we wrzącej wodzie lub
parze, żywności w hermetycznie zamkniętych szklanych pojemnikach.

 

Przeczytaj również:


  1. Grzyby duszone z boczkiem i porami
  2. Sposoby na grzyby – marynowanie
  3. Zapiekanka grzybowa z mielonym mięsem
  4. Placki ziemniaczane z grzybowym farszem
  5. Sposoby na grzyby – suszenie


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!
Krem z nano złotem i kwasem hialuronowym i ekstraktem z mango
Profesjonalny skład dla pielęgnacji każdego typu cery - wysoka jakość w dobrej cenie!
Cena:
59,00 zł
Body wyszczuplające i modelujące
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Aktywna podstawka do wody
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com!
Bestsellerowa bateria wannowa + zestaw prysznicowy!
Sprawdź najlepszą jakość w najlepszej cenie z 2-letnią gwarancją!
Cena:
68,99 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Bóle mięśni po treningu
Najlepiej nie doprowadzać się do bólu;) Będzie i taniej, i przyjemniej.
Zioła i przyprawy
Ostatnio odkrywam przyprawy z Indii, mieszanki i jednorodne
Jedzenie do pracy
Kanapki albo coś do odgrzania z obiadu z poprzedniego dnia
Dobra odzywka do włosów blond
Joanna ma świetną serię dla blondu