Zapiekanka grzybowa z mielonym mięsem
Składniki:
– 80 dag ziemniaków
– 250 gram świeżych grzybów
– bakłażan
– cebula
– 5 łyżek oleju
– 40 dag mięsa mielonego
– 1/2 łyżeczki tymianku, rozmarynu, szałwii, słodkiej papryki, pieprzu
– czosnek
– sól
– 3 łyżki przecieru pomidorowego
– 125 ml wywaru warzywnego
– 250 gram jogurtu naturalnego
– 3 jaja
– 2 łyżki mąki
– tłuszcz do naczynia żaroodpornego
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Bakłażan, oczyszczone grzyby i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Zeszklić cebulę, dodać grzyby, poddusić. Dodać mięso, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i szałwią oraz papryką. Dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku, przecier pomidorowy, po 10 minut podlać wywarem. Przykryć, dusić, aż płyn odparuje. Kostki bakłażana podsmażyć na pozostałym oleju. Natłuszczoną brytfannę wysmarować zmiażdżonym czosnkiem. Na dnie rozłożyć plastry ziemniaków, na nich warstwę grzybów, warstwę bakłażana. Przykryć ziemniakami. Powtórzyć kroki, kończąc warstwą ziemniaków. Brytfannę wstawić do piekarnika 200 stopni C. Po 40 minutach polać jogurtem wymieszanym z jajkiem i mąką. Zapiekać jeszcze 5 minut.