Placki ziemniaczane z farszem grzybowym
Artykuł zewnętrzny
Pyszne, faszerowane placuszki – polecam!
Składniki:
- 6-8 dużych ziemniaków
- 1 jajko
- 3-5 łyżek mąki pszennej
- 1 duża cebula albo 2 mniejsze
- 30 dkg borowików
- do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek świeży albo suszony
- do smażenia: olej
- 1 łyżka masła do grzybów
- Przygotowanie: Grzyby dokładnie oczyścić, jeśli trzeba opłukać i dobrze osuszyć. Cebulę obrać, pół posiekać drobno a pół zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozpuścić na patelni masło z 1 łyżeczką oleju, zeszklić posiekaną cebulę, dodać cienko pokrojone grzyby. Smażyć kilka minut mieszając aż odparuje sok z grzybów. Doprawić solą, pieprzem i niewielką ilością tymianku, przestudzić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać startą cebulę, jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Jeśli ziemniaki są wodniste można dodać nieco więcej mąki. Na patelnię z rozgrzanym olejem kłaść porcje ciasta ziemniaczanego (ok. 1 czubatej łyżki) lekko je rozpłaszczając. Na środek placka dodajemy łyżkę grzybów i przykrywamy znowu czubatą łyżką ciasta ziemniaczanego. Smażymy po kilka minut z obu stron aż ładnie się zrumienią. Podałam z sosem tzatzyki.