Placki ziemniaczane z farszem grzybowym

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Pyszne, faszerowane placuszki – polecam!

Składniki:

  • 6-8 dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3-5 łyżek mąki pszennej
  • 1 duża cebula albo 2 mniejsze
  • 30 dkg borowików
  • do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek świeży albo suszony
  • do smażenia: olej
  • 1 łyżka masła do grzybów
  • Przygotowanie: Grzyby dokładnie oczyścić, jeśli trzeba opłukać i dobrze osuszyć. Cebulę obrać, pół posiekać drobno a pół zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozpuścić na patelni masło z 1 łyżeczką oleju, zeszklić posiekaną cebulę, dodać cienko pokrojone grzyby. Smażyć kilka minut mieszając aż odparuje sok z grzybów. Doprawić solą, pieprzem i niewielką ilością tymianku, przestudzić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać startą cebulę, jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Jeśli ziemniaki są wodniste można dodać nieco więcej mąki. Na patelnię z rozgrzanym olejem kłaść porcje ciasta ziemniaczanego (ok. 1 czubatej łyżki) lekko je rozpłaszczając. Na środek placka dodajemy łyżkę grzybów i przykrywamy znowu czubatą łyżką ciasta ziemniaczanego. Smażymy po kilka minut z obu stron aż ładnie się zrumienią. Podałam z sosem tzatzyki.

file1286203228