Różne dania z majonezem: sałatki, dipy, ciasta i przekąski! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Różne dania z majonezem: sałatki, dipy, ciasta i przekąski!

2 czerwca 2020, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Majonez to podstawa wielu dań, sałatek, czy grillowanych warzyw. Przygotowałam dla Was zbiór najlepszych przepisów, w których możecie wykorzystać majonez.

tortilla z majonezem

 

Co nieco o majonezie

Jest to gęsty sos, który przygotowuje się z oleju lub oliwy z oliwek oraz żółtek jaj, a czasem też i musztardy, octu czy cukru. Jego korzenie sięgają Francji, bo tam właśnie został najbardziej rozpowszechniony jednak dokładnie nie wiadomo gdzie i kiedy został wymyślony. Jednak najczęściej powtarzaną historią jest ta, w której kucharz księcia Richelieu przygotował zwycięski sos po wygranej bitwie. Z kolei trochę mniej popularna wersja mówi o kucharzu, który poznał przepis od miejscowych.

Majonezu używamy głównie jako dodatek do wielu dań, szczególnie w okresach świątecznych. Możemy rozróżnić trzy rodzaje majonezu:

  • majonez wysokotłuszczowy – powyżej 78,5% tłuszcz
  • majonez stołowy – 50,5-78,5% tłuszczu
  • majonez niskotłuszczowy – poniżej 50,5% tłuszczu

Dip czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu

Co kupić?

  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka jogurtu śmietankowego lub naturalnego
  • sól, pieprz lub czarnuszka
  • posiekany koperek lub rzeżucha
  • łyżka majonezu

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wstawić w chłodne miejsce.

Domowy majonez z cytryną

składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka oliwy lub oleju np: słonecznikowy, rzepakowy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier do smaku
  • sól
  • biały pieprz
  • musztarda stołowa 1 łyżeczka

Żółtka utrzyj ręcznie lub mikserem z solą na gładką puszystą masę, nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżeczce oliwę.
Kiedy masa zgęstnieje, nadal cały czas ucierając, dodaj sok z cytryny, musztardę, przypraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Prosta sałatka z rzodkiewką i majonezem

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4 jajka
  • szczypiorek
  • ogórek zielony – wedle upodobań
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez – kilka łyżek (najlepiej ostry)

 Przygotowanie:

Umyć dokładnie rzodkiewki, szczypiorek i ogórka. Ugotować jajka. Pokroić rzodkiewki w plasterki. Obrać ugotowane jajka. Pokroić drobno jajka, ogórek i szczypiorek. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kilka łyżek majonezu, wszystko delikatnie wymieszać. Podawać z pieczywem.

Babeczki majonezowe

Co kupić?

  • 4 średniej wielkości jajka
  • 3/4szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru (można dodać trochę mniej, bo babeczki po upieczeniu są naprawdę bardzo słodkie)
  • 1/2 szklanki majonezu, tutaj w roli głównej kętrzyński
  • odrobinę soku z cytryny
  • szczyptę soli.

Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. W osobnej misce ucieramy (można użyć miksera) ze sobą jajka i cukier.

 

Krewetki królewskie w sosie majonezowym z kolendrą

składniki:

  •  12 krewetek królewskich
  •  2 łyżki oliwy
  •  100 gram majonezu
  •  limonka
  •  pół ząbka czosnku, papryka w proszku
  •  świeża kolendra

Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z połowy limonki. Zmieszać z majonezem. Dodać wyciśnięty sok z limonki, zmiażdżony czosnek i dwie łyżki posiekanej kolendry. Całość wymieszać i włożyć do lodówki. Nadziać krewetki na szpikulce (mrożone wcześniej rozmrozić), posmarować oliwą z oliwek i położyć na patelni grillowej lub grillować w piekarniku (po 3 do 5 minut z każdej strony). Zdjąć krewetki ze szpikulców i podawać z sosem majonezowym, udekorować sałatą i papryką w proszku.

Ciasto ucierane z majonezem

Co kupić?

  • 4 jajka
  • niecała szklanka cukru
  • szklanka majonezu bądź mały słoiczek
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek śmietankowy
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy majonez, olejek śmietankowy, mąkę i  proszek do pieczenia.
Ubijamy białka, a następnie ubitą pianę delikatnie dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie. Przekładamy masę do przygotowanej (wysmarowanej tłuszczem) formy  i pieczemy około 50 minut w piekarniku w temp. do 160 stopni. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Babka majonezowa

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem, aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w nagrzanym do 175 st. piekarniku, przez ok. 45-50 min. Dobra rada: na upieczoną babkę można wylać lukier lub polewę, np. czekoladową. Również, można do ciasta dodać olejek aromatyczny, np. śmietankowy.

Schabowe z majonezem i pieczarkami

Składniki :

  • 2 kotlety schabowe bez kości
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • 1/2 szklanki utartego sera żółtego ( ucieram zawsze końcówki i mam zamrożone )
  • 8 dużych kapeluszy pieczarek
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 8 cieniutkich plasterków wędzonki ( użyłam włoskiej szynki Jamon Serrano bo po prostu miałam – ale bez przesady może być inna )
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki Delikatu Knorra

Przygotowanie:

Kotlety ,, rozklepać ” tłuczkiem do mięsa na cienki płat . Posolić , posypać mielonym pieprzem , posmarować majonezem , posypać każdy łyżką sera zmieszanego z koprem .Złożyć na pół. Doprawić po wierzchu Delikatem. Panierować w jajku i bułce tartej ( dwukrotnie ).
Z pieczarek wykręcić ogonki i bardzo drobno pokroić . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kapelusze na rumiano z obu stron ( obok podsmażyć ogonki ). Zdjąć z patelni .Przestudzić . Ogonki drobno usiekać i zmieszać z serem zmieszanym z koperkiem ) .Uformować 8 kulek .W każdą pieczarkę włożyć kulkę nadzienia .Wędzonkę owinąć wkoło pieczarki tak by farsz nie wypadał. Z góry lekko ścisnąć i spiąć wykałaczkami. Włożyć na tłuszcz od smażenia pieczarek i chwilę rumienić delikatnie przekładając na drugą stronę , przykryć pokrywką i poddusić .
W czasie kiedy pieczarki się duszą – usmażyć na rumiano (na rozgrzanym oleju z masłem ) kotlety schabowe .
Podawać z ziemniakami obkładając kotlety pakiecikami pieczarkowymi.
Mama zadowolona bo ma schabowe – ja zadowolona bo jest coś nowego- Smaczne.
Uprzedzam ,że wychodzą z tego 2 duże porcje – ja po prostu połowę zamroziłam na zaś potem , a połowę podzieliłam na połowę i starczyło ( tzn. po pół kotleta i 2 pieczarki na jedną porcję )

Łosoś pod koperkowo- majonezową kołderką

Składniki :

  • 4 kawałki filetów z łososia ze skórką
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz mielony
  • pieprz cytrynowy
  • mąka
  • olej ( ja użyłam z pestek winogron )
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki pokrojonego koperku

Przygotowanie:

Rybę opłukać .Osuszyć. Ułożyć w pojemniku .Zalać sokiem z cytryny. Skropić olejem ( 3 łyżki ) .Posolić i posypać pieprzem – czarnym mielonym i cytrynowym .Zostawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej .Wyjąć z marynaty filety i osuszyć .Oprószyć je mąką i smażyć na gorącym oleju na rumiano ( przewracając ) .Pod koniec smażenia dodać masło. Zdjąć z patelni rybę i ułożyć w naczyniu do zapiekania do którego przedtem wlać 4 łyżki tłuszczu z patelni. Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Rozetrzeć majonez z żółtkiem i 3 łyżkami koperku. Posmarować filety . Zapiekać aż ,,kołderka „ się zarumieni . Podawać rybę obłożoną gorącymi szparagami , posypaną koperkiem , pieprzem cytrynowym , skropioną odrobiną soku z cytryny i polaną tłuszczem z pieczenia najlepiej z młodymi ziemniakami z wody.

Jajka marynowane w majonezie

Co kupić?

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • Pozostała zalewa z marynowanej papryki lub ogórków konserwowych (zależy jaki kto lubi smak)
  • majonez
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Po zjedzeniu papryki lub ogórków pozostaje nam zalewa. Do pozostałej w słoiku zalewy wkładamy ugotowane na twardo, obrane jajka. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na 2 dni.  Jajka wyjmujemy z zalewy, osączamy, kroimy na połowę, dekorujemy majonezem. Posypujemy świeżym szczypiorkiem

Ptysie ze smażonym łososiem i majonezem

Składniki :

  • kawałek usmażonego na maśle łososia ( wystudzony – tak mniej więcej 4 łyżki po rozgnieceniu )
  • 2 łyżki majonezu
  • mielony pieprz
  • 4 ptysie

Przygotowanie:

Łososia rozdrobnić widelcem i zmieszać z majonezem i doprawić pieprzem .Ptysie przekroić na pół i napełnić farszem . Góry od ptysi wetknąć w farsz . Udekorować .

 

zobacz również:

 

Dipy do surowych warzyw sprawdzone przepisy

Sałatki idealne do grilla – różne przepisy

Sałatki z jajkami – przepisy na jajeczne sałatki wiosenne

Sałatki bez mięsa – różne przepisy

 

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...