Sałatki z jajkami – przepisy na jajeczne sałatki wiosenne | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sałatki z jajkami – przepisy na jajeczne sałatki wiosenne

28 marca 2020, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Jajka to bardzo ważny element zdrowej diety. Są źródłem pełnowartościowego białka i wielu witamin. Przedstawiamy pomysły na wielobarwne, smakowite sałatki z jajkiem – świetne na co dzień i na specjalne okazje. Jajka można gotować na wiele różnych sposobów i łatwo łączyć z innymi zdrowymi produktami. Jajka na twardo tworzą pyszne kompozycje z warzywami, szynką, kurczakiem czy ananasem.Poznaj przepisy na szybkie i łatwe sałatki z jajkami. Oddzielanie i wyrzucenia żółtek jaj jest popularną praktyką wśród osób będących na diecie. Jednak  żółtko jaja kurzego jest  (w przeciwieństwie do białka) nie tylko źródłem protein, ale także fosfolipidów, witamin i składników mineralnych. Stanowią one tą „cenniejszą” część jaja. Pozbywanie się jej w obawie przed cholesterolem jest przejawem zbyt daleko posuniętej zapobiegliwości.

salatka2

Mix sałat z jajkiem

Składniki:
– 4 duże jajka ugotowane na twardo, podzielone na ćwiartki
– 1 paczka mix sałat baby
– 4 pokrojone pomidory
– 1/2 szklanki rozdrobnionego sera mozzarella

Przygotowanie:
Podzielić sałatę równomiernie na cztery talerze. Na każdej porcji położyć pokrojone pomidory i cztery kliny jajek. Posypać każdą porcję 2 łyżkami sera. Polać  preferowanym gotowym sosem sałatkowym. Jajka na twardo najłatwiej obierać zaraz po schłodzeniu.

Sałata z boczkiem i jajkami

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 3 kromki białego lub brązowego chleba, pokrojonego w kostkę
– 4 plastry wędzonego boczku, pokrojone
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 2 sałaty, liście umyte i osuszone
– ser Cheddar do tarcia
Dressing:
– 1 całe jajko
– 1 łyżeczka musztardy w stylu Dijon
– sok z limonki
– 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
– 100 ml oliwy z oliwek
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać olej na patelni. Dodać pokrojony chleb i usmażyć na złoty kolor, odłożyć na bok. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone plasterki boczku, aż będą chrupiące. Ugotować jajka, obrać i pokroić. Jajko, musztardę, sok z limonki i czosnek zblendować w robocie kuchennym. Powoli dodawać olej i miksować, aż mieszanina zgęstnieje. Doprawić. Podzielić liście sałaty, wrzucić do miski. Dodać 4-5 łyżek sosu i dobrze wymieszać. Dodać grzanki i boczek i ponownie wymieszać. Dodać pokrojone jajka i posypać tartym serem. Polać dressingiem.

Sałatka ze szparagów z jajkiem na miękko

Składniki:
– 8 szklanek wody
– 2 łyżki grubej soli
– 2 pęczki szparagów
– 8 jajek
– 30 dag wędzonego łososia
– 2 łyżeczki skórki z cytryny
– 2 łyżeczki posiekanego świeżego szczypiorku
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Zagotować wodę, osolić i ugotować szparagi (4 do 5 min.). Ugotować jajka. Szparagi włożyć do łaźni lodowej (kostki lodu i woda) aby ostygły. Wymieszać delikatnie łososia, szparagi, skórkę z cytryny, szczypiorek, pieprz, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dodać jajka.

Sałatka z bazylią i jajkami

Składniki:
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– kilka pieczarek, pokrojone na ćwiartki
– garść fasolki szparagowej, pokrojona
– ¼ łyżeczki świeżego mielonego czarnego pieprzu
– 4 duże jajka
Dressing:
– ½ szklanki świeżych liści bazylii
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego szczypiorku
– 2 łyżki stołowe octu balsamicznego
– ¼ łyżeczki świeżego mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Podgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni. Dodać pieczarki i fasolkę szparagową i smażyć przez 10 min. Doprawić 1 łyżeczką soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Ugotować jajka na twardo. Po ostudzeniu obrać. Składniki dressingu wymieszać w robocie kuchennym. Umieść pieczarki i fasolkę szparagową w miseczce. Przekroić jajka na pół i ułożyć je żółtkiem do góry na mieszance. Polać dressingiem, udekorować bazylią.

Sałatka szpinakowa z jajkiem sadzonym

Składniki:
– 8 szklanek świeżego szpinaku baby
– 1 szklanka pokrojonych pomidorów
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 i 1/2 szklanki pokrojonej gotowanej szynki
– 1 mała cebula, pokrojona
– 1 mała zielona papryka, pokrojona
– 4 duże jajka
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ułożyć szpinak i pomidory na talerzu. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać szynkę, cebulę i zieloną paprykę, smażyć, aż warzywa będą miękkie (ok. 5-7 min.). Dodać do szpinaku i pomidorów. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek i usmażyć jajka, doprawić solą i pieprzem.

Sałatka z brokułem i jajkiem w majonezie

Składniki:
– 1 brokuł
– 3 jajka ugotowane na twardo
– 1 szklanka kukurydzy konserwowej
– 0,5 szklanki majonezu
– 3 łyżki ziaren słonecznika
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól
– pieprz
– cukier
– 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:
Brokuł umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem soli, odrobiny cukru i soku z cytryny. Ostudzić, podzielić na różyczki. Jajka obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Ziarna słonecznika zrumienić na suchej patelni. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki włożyć do salaterki. Dodać majonez wymieszany z musztardą, odrobiną soli i pieprzu, delikatnie wymieszać.

Wiosenna sałatka z jajkiem

Składniki:
– 900 g surowego baleronu
– garść świeżego rozmarynu
– 4 jajka
– 175 g bobu
– 1 sałata rzymska
– 75 g pokrojonej rzodkiewki
– garść rzeżuchy
Sos sałatkowy:
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki stołowe octu jabłkowego
– 2 łyżeczki musztardy ziarnistej

Przygotowanie:
Baleron z rozmarynem ugotować na wolnym ogniu. Po ostygnięciu usunąć skórę i tłuszcz, a następnie pokroić. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu sałatkowego. Ugotować jajka i bób. Ostudzić. Bób wymieszać z połową dressingu, dodać sałatę i ponownie wymieszać. Dodać baleron, jajka, rzodkiewkę i rzeżuchę, a następnie skropić pozostałym dressingiem.

Sałatka z papryką, oliwkami i jajkami

Składniki:
– 4 jajka
– 1 duża wiązka rukoli
– 400 g karczochów
– 1/3 szklanki czarnych oliwek
– 100 g papryki marynowanej, pokrojonej w cienkie paski
– 200 g małych pomidorów
– ½ czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
– 400g fasoli z puszki
– 1 i ½ łyżki oliwy z oliwek
– 3 łyżeczki białego octu balsamicznego (lub octu z białego wina)
– ½ łyżeczki musztardy Dijon
– 2 łyżki posiekanych liści bazylii

Przygotowanie:
Ugotować jajka, a następnie obrać. Wymieszać rukolę, karczochy, oliwki, paprykę, pomidory, cebulę i fasolę w misce. Pokroić jajka na ćwiartki i ułożyć na wierzchu. W małej misce wymieszać olej, ocet i musztardę. Skropić sałatkę, posypać świeżo pokrojoną bazylią. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sałatka z awokado i jajkiem

Składniki:
– 2 jajka ugotowane na twardo
– garść szpinaku baby
– garść rukoli
– 1 łodyżka selera naciowego
– pół awokado
– 1 pomidor
– odrobinę szczypiorku
– pół cykorii
– sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki pestek dyni, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Układać na talerzach szpinak wymieszany z rukolą i cykorią. Dodać pokrojony w małe kawałki seler naciowy oraz pomidora. Ułożyć jajka pokrojone na 4 części oraz kawałki awokado. Posypać całość posiekanym szczypiorkiem oraz lekko zmielonymi lub posiekanymi nożem pestkami dyni. Całość polać oliwą i skropić sokiem z cytryny. Oprószyć świeżo mielonym, czarnym pieprzem.

Sałatka z jajkiem w koszulce

Składniki:
– kilka plasterków boczku
– mix sałat ze szpinakiem
– pomidorki koktajlowe
– ogórek
– 2 jajka
– twardy ser typu Grana Padano
– szczypiorek
– sól i pieprz
Dressing:
– 9 łyżek oliwy z oliwek
– 3 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżka miodu
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Boczek pokroić w mniejsze kawałki, smażyć na suchej patelni do czasu wytopienia się tłuszczu. Mix sałat wyłożyć na talerz, dodać pozostałe pokrojone warzywa. Składniki dressingu energicznie wymieszać. Polać sałatkę. Ugotować jajka w koszulce (w garnku zagotować wodę, kawałek folii spożywczej posmarować masłem, wbić jajko i zawinąć, paczuszki z jajkami wrzucić na wrzątek i gotować na małym ogniu przez 4 min.). Ugotowane jajka przełożyć na sałatkę, doprawić solą i pieprzem. Całość posypać boczkiem, szczypiorkiem i serem.

Sałatka z jajkiem i ananasem

Składniki:
– 5 łyżek majonezu
– 250 g żółtego sera
– 1 puszka ananasa
– 1 puszka kukurydzy
– 3 jajka
– 2 ząbki czosnku
– pieprz
– sól

Przygotowanie:
Ser i jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Ananasa i kukurydzę odsączyć, ananasa pokroić w kostkę. Wrzucić wszystko do miski i wymieszać. Ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku i wymieszać z majonezem. Tak przygotowany sos połączyć z wcześniej wymieszanymi składnikami i przyprawić do smaku pieprzem i solą.

Sałatka z kurczakiem i jajkiem

Składniki:
– 1 podwójny filet z kurczaka
– po 1 łyżce oleju i oliwy
– po 1 łyżeczce musztardy i miodu
– 1 główka sałaty rzymskiej
– 4 jajka
– 12 pomidorków
– 15 dag gorgonzoli
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Filet natrzeć solą i pieprzem. Posmarować olejem. Smażyć 10 min., obracając. Wymieszać musztardę z miodem i oliwą. Posmarować z obu stron filet z kurczaka i smażyć jeszcze 3 min., obracając. Jajka obrać, pokroić. Pomidorki pokroić na połówki, liście sałaty porwać na kawałki. Filet pokroić w plastry. Przygotowane składniki ułożyć na półmisku. Gorgonzolę włożyć do garnka. Dolać 3 łyżki wody. Podgrzewać, aż ser się stopi. Sos przyprawić solą oraz pieprzem. Polać nim sałatkę tuż przed podaniem.

Sałatka z burakiem i jajkiem

Składniki:
– mieszanka sałat
– 1 duży upieczony lub ugotowany w skórce burak
– 3 jajka
– 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy
– 250 g jogurtu naturalnego
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
– łyżka koperku

Przygotowanie:
Na dużym talerzu ułożyć mieszankę sałat. Buraka pokroić w kostkę i ułożyć na sałatach. Jajka ugotować i pokroić w ćwiartki, ułożyć na talerzu. Posypać ciecierzycą. Jogurt naturalny wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Polać sosem sałatkę i podawać.

Sałatka z makaronem i jajkiem z tuńczykiem

Składniki:
– 200 g makaronu penne
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
– 2 jajka ugotowane na twardo
– garść czarnych oliwek
– garść zielonych oliwek
– 10 pomidorków koktajlowych
– 1 pomarańczowa papryka
– 1 świeży ogórek
– szczypta soli
– pieprz
Sos ziołowy:
– 1 łyżka suszonego szczypiorku, pietruszki, koperku i bazylii
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka musztardy stołowej lub sarepskiej
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka białego octu winnego
– 1 łyżka ciepłej wody

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Paprykę i ogórek pokroić na niewielkie kawałki. Zioła wsypać do miseczki, dodać musztardę, miód, oliwę i ocet. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli musztarda nie połączy się z oliwą, dodać łyżkę wody, aby uzyskać jednolity sos. Całość doprawić solą i pieprzem. Do dużej miski wrzucić makaron, paprykę, kawałki ogórka i oliwki. Całość polać sosem i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć jajka i pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki.

 

zobacz również:

Jajka faszerowane – różne przepisy

Jajka faszerowane marynowane w burakach

Jajka na twardo różne przepisy z jajkami na wiosenny stół – top 9!

Jajka – pomysły i przepisy na przystawki i przekąski

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz