Jajka faszerowane marynowane w burakach

26 marca 2024, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

To efektowne danie na faszerowane jajka na pewno przykuje uwagę Twoich gości: na stole wygląda bardzo spektakularnie, najwięcej czasu zajmie Ci tylko przygotowanie marynaty. Jajka można podawać po prostu przekrojone na pół na liściach sałaty lub po wyjęciu żółtek faszerowane pysznym nadzieniem. Kombinacji tej potrawy jest wiele, wszystko zależy od Twoich ulubionych smaków i tego… co masz w lodówce.

jaja buraki

składniki:

Marynata

1,5 szklanki wody

szklanka octu jabłkowego

3 liście laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

8 ziarenek pieprzu czarnego

łyżka soli

łyżka cukru

4 ząbki czosnku

Ponadto:

8 jajek

8 ugotowanych małych buraków

łyżka gęstego jogurtu

łyżka majonezu

łyżka musztardy

sól, pieprz, kmin, kurkuma lub curry

szczypiorek

papryka jalapeno lub kapary, oliwki, czerwona cebula do dekoracji

Do garnka wlać wodę i liście laurowe oraz ziele angielskie, pieprz, cukier i sól, Całość gotować kilka minut i dodać ocet. Buraki pokroić w grubsze plastry, włożyć do dużego słoja, na połowę buraków położyć cale jaja ugotowane wcześniej NA TWARDO, na to  resztę buraków, czosnek, zalać calość marynatą i odstawić na maksymalnie 24 godziny (można krócej, ale nie krócej niż 3 godziny), można je też umieścić w lodówce.

Po wyjęciu jajek przekrawamy je na pół i przygotowujemy marynatę: do miseczki wkładamy żółtka z wydrążonych jajek, jogurt, majonez i musztardę oraz przyprawy i posiekany szczypiorek, mieszamy na gładką masę. Faszerujemy jajka i dekorujemy ulubionymi ziołami lub dodatkami.