Jajka faszerowane marynowane w burakach
To efektowne danie na faszerowane jajka na pewno przykuje uwagę Twoich gości: na stole wygląda bardzo spektakularnie, najwięcej czasu zajmie Ci tylko przygotowanie marynaty. Jajka można podawać po prostu przekrojone na pół na liściach sałaty lub po wyjęciu żółtek faszerowane pysznym nadzieniem. Kombinacji tej potrawy jest wiele, wszystko zależy od Twoich ulubionych smaków i tego… co masz w lodówce.
składniki:
Marynata
1,5 szklanki wody
szklanka octu jabłkowego
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu czarnego
łyżka soli
łyżka cukru
4 ząbki czosnku
Ponadto:
8 jajek
8 ugotowanych małych buraków
łyżka gęstego jogurtu
łyżka majonezu
łyżka musztardy
sól, pieprz, kmin, kurkuma lub curry
szczypiorek
papryka jalapeno lub kapary, oliwki, czerwona cebula do dekoracji
Do garnka wlać wodę i liście laurowe oraz ziele angielskie, pieprz, cukier i sól, Całość gotować kilka minut i dodać ocet. Buraki pokroić w grubsze plastry, włożyć do dużego słoja, na połowę buraków położyć cale jaja ugotowane wcześniej NA TWARDO, na to resztę buraków, czosnek, zalać calość marynatą i odstawić na maksymalnie 24 godziny (można krócej, ale nie krócej niż 3 godziny), można je też umieścić w lodówce.
Po wyjęciu jajek przekrawamy je na pół i przygotowujemy marynatę: do miseczki wkładamy żółtka z wydrążonych jajek, jogurt, majonez i musztardę oraz przyprawy i posiekany szczypiorek, mieszamy na gładką masę. Faszerujemy jajka i dekorujemy ulubionymi ziołami lub dodatkami.