Jajka faszerowane – różne przepisy

17 kwietnia 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Zaczynamy myśleć o świątecznych dekoracjach i potrawach, które zagoszczą na wielkanocnym stole. Dzisiaj kilka podpowiedzi, jak wyczarować faszerowane jajka – potrawę prostą, jednakże niezwykle smaczną i dekoracyjną, a także łatwą i szybką do wykonania.

_eg0

Jajka marynowane w burakach i faszerowane

Składniki:

 

Marynata

1,5 szklanki wody

szklanka octu jabłkowego

3 liście laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

8 ziarenek pieprzu czarnego

łyżka soli

łyżka cukru

4 ząbki czosnku

Ponadto:

8 jajek

8 ugotowanych małych buraków

łyżka gęstego jogurtu

łyżka majonezu

łyżka musztardy

sól, pieprz, kmin, kurkuma lub curry

szczypiorek

papryka jalapeno lub kapary, oliwki, czerwona cebula do dekoracji

 

Do garnka wlać wodę i liście laurowe oraz ziele angielskie, pieprz, cukier i sól, Całość gotować kilka minut i dodać ocet. Buraki pokroić w grubsze plastry, włożyć do dużego słoja, na połowę buraków położyć cale jaja ugotowane wcześniej NA TWARDO, na to  resztę buraków, czosnek, zalać calość marynatą i odstawić na maksymalnie 24 godziny (można krócej, ale nie krócej niż 3 godziny), można je też umieścić w lodówce. Po wyjęciu jajek przekrawamy je na pół i przygotowujemy marynatę: do miseczki wkładamy żółtka z wydrążonych jajek, jogurt, majonez i musztardę oraz przyprawy i posiekany szczypiorek, mieszamy na gładką masę. Faszerujemy jajka i dekorujemy ulubionymi ziołami lub dodatkami.

Jajka faszerowane z wieprzowiną

Składniki:

– 12 dużych jajek_eg1
– 1/4 szklanki majonezu
– 1/3 szklanki drobno posiekanego wędzonego kurczaka np: udka
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1/8 łyżeczki ostrego sosu jogurtowego
– papryka do dekoracji

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka i wymieszać je z majonezem. Dodać kawałki kurczaka i kolejne składniki. Dobrze doprawić i wymieszać na jednorodną masę. Masą wypełnić jajka. Ozdobić. Przechowywać w lodówce.

Jajka ziołowe

Składniki:

– 1/2 szklanki majonezu
– 2 łyżki mleka 2%
_eg2– 1 łyżeczka suszonych płatków pietruszki
– 1/2 łyżeczki koperku
– 1/2 łyżeczki szczypiorku
– 1/2 łyżeczki musztardy
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki papryki
– 1/8 łyżeczki czosnku w proszku
– 1/8 łyżeczki pieprzu
– 12 jajek
– mielona papryka

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. W małej misce wymieszać pierwsze 10 składników. W drugiej misce utrzeć żółtka na puree i dodać do mieszanki. Jajka wypełnić mieszanką. Posypać natką pietruszki i papryką. Przechowywać w lodówce.

Jajka faszerowane tradycyjne

Składniki:

– 6 jajek
_eg3– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka octu
– 1 łyżeczka musztardy
– 1/2 łyżeczki soli
– papryka

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. W małej misce żółtka rozgnieść widelcem. Dodać majonez, cukier, ocet, musztardę i sól, dobrze wymieszać. Masę przełożyć do białek. Posypać papryką. Przechowywać w lodówce.

Jajka cebulowe

Składniki:

– 6 jajek
_eg4– 1/4 szklanki majonezu
– 2 łyżeczki francuskiego dipu cebulowego
– 1 łyżeczka mleka zagęszczonego
– 1/2 łyżeczki musztardy
– papryka czerwona

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. W małej misce rozetrzeć żółtka. Dodać majonez, dip cebulowy, mleko i musztardę, wymieszać. Przełożyć masę do białek. Posypać papryką. Przechowywać w lodówce.

Jajka faszerowane z migdałami

Składniki:

– 6 jajek
– 1/2 szklanki majonezu
_eg5– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
– 3 łyżki drobno posiekanych migdałów prażonych
– 12 całych migdałów prażonych
– natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. W małej misce rozgnieść żółtka, dodać majonez, musztardę, sól, czosnek i posiekane migdały. Wymieszać dokładnie. Masą wypełnić białka. Udekorować całymi migdałami i pietruszką. Przechowywać w lodówce.

Jajka z ogórkiem

Składniki:

– 1 mały ogórek, pokrojony
_eg6– 1 łyżeczka soli
– 6 jajek
– 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
– 1/4 łyżeczki kopru
– świeży koperek i pietruszka

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. W misce utrzeć żółtka na puree, wymieszać z kwaśną śmietaną i koperkiem. Dodać drobno pokrojonego ogórka. Doprawić według uznania. Równomiernie wypełnić białka. Udekorować koperkiem i pietruszką. Przechowywać w lodówce.

Jajka tymiankowe zapiekane

Składniki:

– 8 dużych jajek
– kilka plasterków szynki
– 1 łyżka pokrojonej dymki
_eg7– 1 łyżka pokrojonej pietruszki
– 1 łyżka majonezu niskotłuszczowego
– 1 łyżeczka musztardy
– 1/4 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
– 1/8 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 kromki białego chleba
– świeże liście tymianku (opcjonalnie)

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. 4 żółtka rozetrzeć w misce, dodać szynkę i kolejne 7 składników, wymieszać dokładnie. Chleb rozdrobnić w maszynce (bułka tarta). Do białek nakładać po łyżeczce masy żółtkowej i pół łyżki bułki tartej. Pokropić olejem w sprayu. Rozgrzać grill. Jaja umieścić na blasze, podpiec 1 min. Przybrać tymiankiem.

Jajka z puree i krewetkami

Składniki:

– 8 jajek
– 1/4 szklanki błyskawicznych płatków ziemniaczanych
– 1/4 szklanki chudego majonezu
_eg8– 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1/8 łyżeczki zmielonego pieprzu czerwonego
– 1/2 szklanki krewetek gotowanych, obrane i pokrojone
– 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
– 3 plasterki boczku gotowanego

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. 4 żółtka rozetrzeć w misce, dodać płatki ziemniaczane i kolejne 6 składników, wymieszać. Wymieszać krewetki i pietruszkę. Przełożyć masę do białek, na niej ułożyć krewetki. Posypać pokrojonym drobno boczkiem. Przechowywać w lodówce.

Jajka z łososiem

Składniki:

– 8 dużych jajek
– 1/4 szklanki śmietany
_eg9– 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
– 2 łyżki majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 2 łyżeczki pokrojonego świeżego estragonu
– 2 łyżeczki pokrojonego świeżego koperku
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielony czarny pieprz
– kawałek wędzonego łososia, drobno pokrojony
– 16 małych gałązek kopru (opcjonalnie)
– 16 małych gałązek estragonu (opcjonalne)

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem w średniej misce, dodać śmietanę i kolejne 7 składników, dobrze wymieszać. Przekładać masę do białek. Udekorować koperkiem i gałązkami estragonu. Przechowywać w lodówce.

Jajka po grecku

Składniki:

– 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów (bez oleju)
– 12 jajek
– 1/3 szklanki niskotłuszczowego majonezu
_eg10– 1 łyżka pokrojonych greckich oliwek bez pestek
– 2 łyżeczki pokrojonej świeżej pietruszki
– 2 łyżeczki posiekanych kaparów
– 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
– 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Pomidory zalać wrzątkiem, pozostawić na 30 min. Odcedzić i odstawić. 8 żółtek rozgnieść widelcem w naczyniu, dodać pomidory, majonez, a następnie kolejne 7 składników, wymieszać. Przekładać mieszankę do białek. Posypać dodatkowo posiekaną pietruszką. Przechowywać w lodówce.

Jajka pieprzowe

Składniki:

– 12 dużych jajek_eg11
– 1/3 szklanki zwykłego jogurtu bez tłuszczu
– 3 łyżki majonezu o niskiej zawartości tłuszczu
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 do 2 łyżeczek sosu pieprzowego
– 1/8 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki papryki
– 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego
– 2 łyżki posiekanej dymki (opcjonalne)

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. 8 żółtek rozgnieść, dodać jogurt i kolejne 4 składniki. Bardzo dokładnie wymieszać na gładką masę. Przełożyć do białek. Przykryć i chłodzić przez 1 godzinę. Posypać papryką i czarnym pieprzem. Udekorować zieloną cebulką.

Jajka wiosenne z krabem

Składniki:

– pęczek rzodkiewki, pokrojonej na cienkie plasterki
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
_eg12– 1/2 łyżeczki soli
– 8 dużych jajek
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 łyżki oliwy extra virgin z oliwek
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– kilka kawałków gotowanego kraba
– 1/4 szklanki drobno posiekanego selera (ok. 3 średnich łodyg)
– 1 łyżeczka musztardy
– kilka liści sałaty

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Wymieszać plasterki rzodkiewki z 2 łyżeczkami soku z cytryny i 1/4 łyżeczki soli. Przykryć i chłodzić co najmniej 30 minut. Żółtka dokładnie rozgnieść, dodać pozostały sok z cytryny, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu i stopniowo dodawać olej, mieszając. Następnie dodać jogurt, mięso z krabów, seler, i musztardę, wymieszać. Doprawić. Ułożyć liście sałaty. Do białek przełożyć masę krabową i układać na sałacie. Ułożyć rzodkiewkę.

Jajka na ostro

Składniki:

– 8 dużych jajek
– 1/4 szklanki wody
– 1/4 szklanki octu jabłkowego
_eg13– 1 łyżka cukru
– 1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1/2 łyżeczki Sriracha (hot chile) lub Tabasco
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1/8 łyżeczki soli koszernej
– 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Wymieszać  1/4 szklanki wody, ocet i cukier w garnku i gotować do momentu wrzenia. Wymieszać z cebulą. Pozostawić na 15 minut. Wymieszać jogurt, majonez, musztardę, sos, pieprz i sól. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać cebulę. Przekładać masę do białek. Ozdobić cebulą i  szczypiorkiem.

Jajka faszerowane z kurczakiem

Składniki:

– kilka kawałków kurczaka
– 1 i 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
_eg14– 24 jajka
– 1 szklanka majonezu
– 2 dymki, drobno posiekane
– 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
– 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Posypać kurczaka równomiernie solą i 1/2 łyżeczki pieprzu. Podsmażyć na rumiano. Pokroić. Schłodzić. Wymieszać majonez, kolejne 4 składniki i 1/2 łyżeczki soli. Dokładnie rozdrobnić mięso i dodać do masy, wymieszać. Przełożyć do białek.  Przykryć i chłodzić co najmniej 1 godzinę.

Jajka z kawiorem

Składniki:

– 6 jajek
_eg15– 1/4 szklanki creme fraiche lub kwaśnej śmietany
– 3 łyżki pokrojonego świeżego szczypiorku
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny
– mała szczypta soli
– puszka kawioru z łososia
– 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki, do przybrania
– 1 pęczek rukwi wodnej, do przybrania

 

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Dodać creme fraiche, szczypiorek i sok z cytryny, posypać solą i bardzo dobrze wymieszać. Mieszankę przekładać do białek. Na farsz nakładać po łyżeczce kawioru. Chłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Ułożyć na rukwi wodnej, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.

Jajka z chrzanem

Składniki:

– 12 dużych jajek
_eg16– 6 łyżek majonezu
– 3 łyżki chrzanu ze słoiczka
– kilka piklowanych papryczek i ogórków
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– natka pietruszki
– ½ łyżeczki soli

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka i je dokładnie rozgnieść. Dodać majonez, 3 łyżki chrzanu, drobno pokrojony ogórek, pieprz i sól. Bardzo dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku według uznania. Przekładać masę do białek. Schłodzić. Udekorować czerwoną papryką i natką pietruszki.

Jajka z Tabasco

Składniki:

– 6 jajek
_eg17– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 2 łyżeczki Tabasco
– 1 łyżka posiekanej cebuli
– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
– sól i pieprz
– posiekana dymka do dekoracji

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka dobrze rozgnieść widelcem. Dodać majonez, musztardę, Tabasco, pokrojoną cebulę i czosnek w proszku. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mieszankę przekładać do białek. Delikatnie skropić sosem Tabasco. Posypać zieloną cebulką.

Jajka pikantne

Składniki:

– 6 dużych jaj
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu bez tłuszczu
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
_eg18– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1/4 łyżeczki cayenne
– 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
– 2 dymki, drobno pokrojone w kostkę
– 1/4 małej czerwonej papryki
– 1 szczypta szafranu
– 2 łyżeczki wrzącej wody
– sól i świeżo zmielony pieprz
– dymka jako ozdoba

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Połączyć majonez, jogurt, musztardę, czosnek, sok z cytryny, paprykę, dymki i czerwony pieprz. Dodać szafran. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać utarte żółtka. Wszystko dobrze wymieszać. Mieszanką napełniać białka jajek. Posypać zieloną cebulką.

Jajka z papryką

Składniki:

– 6 jajek
_eg20– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 2 łyżeczki octu
– 2 łyżki majonezu
– 3 papryki (zielona, pomarańczowa i żółta)
– 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
– papryka mielona

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka i w miseczce rozgnieść je widelcem. Dodać musztardę i ocet, dodać pieprz i majonez. Dobrze wymieszać.  Dodać pokrojoną drobno paprykę. Mieszanką wypełnić białka. Udekorować szczypiorkiem lub pietruszką.

Jajka dekoracyjne

Składniki:

– 6 jaj
_eg19– 1 łyżeczka curry
– sól do smaku
– pieprz, świeżo mielony, do smaku
– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżka posiekanej, świeżej pietruszki
– płatki Gregg Smoked Paprika, do przybrania

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka wrzucić do  miseczki, dodać curry, sól, pieprz, majonez i pietruszkę i dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć mieszankę do białek. Udekorować gałązkami pietruszki i posypać płatkami Smoked Paprika.

Jajka z boczkiem i serem

Składniki:

– 12 dużych jajek
_eg21– 6 plasterków boczku
– 2 łyżeczki świeżego szczypiorku
– 2 łyżeczki białego octu
– 2 łyżki drobno startego sera cheddar
– 1/4 szklanki kwaśnej śmietany lub 1/4 szklanki maślanki
– papryka

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka, wrzucić do miseczki połączyć z pozostałymi składnikami. Dodać śmietanę lub maślankę i wymieszać na gładką masę. Mieszanką wypełnić białka.  Posypać papryką. Przed podaniem schłodzić.

Jajka faszerowane z jalapeno

Składniki:

– 6 jajek
– 1 łyżka pokrojonej w kostkę zielonej cebuli
_eg22– 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
– 1 mała papryczka jalapeno
– 1/4 szklanki majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 szklanki tartego sera Cheddar
– chili w proszku

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka wymieszać z zieloną cebulką i dodać następne 5 składników. Masę przełożyć do białek. Przykryć i schłodzić. Przed podaniem posypać papryką.

Jajka z zieloną cebulką

Składniki:

– 4 jajka
– 1/2 pęczka zielonej cebuli
– 1 ząbek czosnku, posiekany
_eg23– 1 mała szalotka, pokrojona
– 1 mała gałka imbiru, mielona
– 2 łyżki oleju canola
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
– sól i pieprz do smaku
– Sriracha (opcjonalnie)

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Olej rozgrzać i podsmażyć na nim cebulkę. Dodać dymki, czosnek, szalotkę, i imbir. Zdjąć garnek z ognia i wymieszać z olejem sezamowym. Doprawić solą do smaku. Rozgnieść żółtka. Dodać do nich  1-2 łyżki zielonego oleju z cebulką. Białka wypełnić mieszanką. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i pokropić Sriracha.

zobacz również:

  1. Najsmaczniejsze przekąski z jajek

  2. Najlepsze imprezowe przekąski i przystawki

  3. Szybkie i smaczne przekąski i przystawki

  4. Sałatki na świąteczny stół

  5. Najlepsze imprezowe sałatki

  6. Sałatki ziemniaczane – różne przepisy

  7. Wielkanocne ciasta – tajniki udanego wypieku