Jeść jajka albo nie jeść? – przy świątecznych stołach wielu z nas będzie mimo woli parafrazować Szekspira, myśląc przy tym, co powie lekarz, gdy zobaczy wyniki badań.
Jajka były uważane za zdrowe i pożywne do czasu, aż okazało się, że mają dużo cholesterolu. Na szczęście po latach prześladowań wracają do łask i słusznie, bo to cenne źródło wielu ważnych składników. Jajka zawierają wartościowe białko, witaminy A, D, E, K, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), a także pierwiastki: potas, siarkę, fosfor, żelazo, cynk. Są też dobrym źródłem choliny, której przypisano dobroczynny wpływ na pamięć, jak również luteiny oraz zeaksantynu, które mogą zapobiegać utracie wzroku. I oczywiście cholesterol. Jednak, gdy dostarczamy cholesterol wraz z jedzeniem, organizm stara się zmniejszyć jego produkcję, aby zachować odpowiedni poziom tej substancji. W ciągu doby wątroba produkuje od 1 do 3 gramów cholesterolu. Jajko zawiera go ok. 220-440 mg, czyli zaledwie jedną dziesiątą dziennej produkcji, a zawarta w nim lecytyna rozbija tłuszcze na cząstki, zapobiegając przyczepianiu się ich do naczyń krwionośnych. Zmniejsza w ten sposób odkładanie się blaszki miażdżycowej. Duża zawartość cholesterolu w żółtku jaja kurzego jest groźna tylko dla tych osób, u których jego poziom we krwi jest już znacznie podwyższony.
Według najnowszych badań Światowej Organizacji Zdrowia, zjedzenie około 10 jaj tygodniowo nie jest w stanie zaszkodzić zdrowiu. Co więcej, podczas odbywającej się w Nowym Orleanie konferencji Experimental Biology 2009 badacze z Uniwersytetu Connecticut oraz firmy Exponent przedstawili wyniki swoich badań, z których jasno wynika, że jajka są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na organizm człowieka. Więc nie takie jaja straszne, jak je malują. A jak dowodzą ankiety, przeciętny Polak zjada tylko 195 jajek rocznie.
Najbardziej wartościowe są jajka podawane na miękko. Surowa zawartość skorupki może działać źle, szczególnie na alergików. Jeśli zdecydujemy się smażyć jaja, nigdy nie używajmy do tego tłuszczów zwierzęcych. Jeśli chcemy utrzymać cholesterol w ryzach, dieta powinna obfitować w warzywa, owoce, kasze, chude mięso i nabiał. Nie trzeba z niej usuwać jajek. Osoby z wysokim stężeniem cholesterolu mogą jadać kilka tygodniowo. Pozostali mogą bezpiecznie jeść 1-2 jajka dziennie. Jajka są dobrą alternatywą wobec smażonych na oleju pączków, słodkich płatków śniadaniowych lub niezdrowych przekąsek, pełnych nasyconych kwasów tłuszczowych.
Propozycje smacznych dań z jajek
NA CIEPŁO:
Jajka nadziewane grzybowe:
Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki musztardy, ½ łyżeczki soli, 1/2 kg pieczarek, ½ szklanki posiekanej cebuli, 2 łyżki masła, ½ filiżanki startego żółtego sera (Cheddar), ½ łyżeczki papryki.
Przygotowanie: Przeciąć jaja na pół (wzdłuż), usunąć żółtka. Udusić pieczarki z cebulą na maśle. W misce, rozgnieść żółtka widelcem. Dodać śmietanę, musztardę, sól i wystudzone pieczarki. Wymieszać. Nadzieniem wypełnić wydrążone jajka. W żaroodpornym naczyniu ułożyć nadziewane jajka. Posypać serem i papryką. Przykryć i przechowywać w lodówce przez noc. Wyjąć z lodówki na 30 min. przed pieczeniem. Piec, odkryte ok. 25-30 minut. Podawać ciepłe. Wydajność: 6-8 porcji.
Jajka faszerowane po francusku
Składniki: 8 dużych jaj, 1/3 filiżanki pokrojonej szynki, 1 łyżka pokrojonej zielonej cebuli (szczypior), 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka niskotłuszczowego majonezu, 1 łyżeczka musztardy, ¼ łyżeczki posiekanego świeżego tymianku, 1/8 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 2 kromki białego chleba, świeże liście tymianku (opcjonalnie).
Przygotowanie: Jaja ugotowane na twardo przekroić na pół (wzdłuż). Wyjąć żółtka. 4 żółtka wymieszać w naczyniu z szynką i pozostałymi składnikami. Chleb namoczyć i wycisnąć dodając bułki tartej. Masą wypełnić białka jajek do połowy, na wierzch położyć chleb i posypać tartą bułką. Ułożyć jajka na blaszce do pieczenia, piec na ruszcie ok. 1 min. aż bułka tarta się przyrumieni. Udekorować tymiankiem.
Jajka po benedyktyńsku
Składniki: 8 plastrów bekonu gotowanego, 2 angielskie muffiny, tosty, 4 duże jaja, gruboziarnisty pieprz, papryka, sól, 2 łyżeczki octu.
Przygotowanie: Podsmażyć boczek na patelni, obracając tylko raz. Odsączyć na papierowych ręcznikach. Ułożyć 2 plasterki bekonu na każdej połowie muffiny. W niezbyt głębokim dużym rondlu zagotować wodę, wlać ocet. Delikatnie wbijać jaja. Gotować chwilę do ścięcia (w zależności od upodobań). Łyżką cedzakową delikatnie wyjmować jaja, układać je na przygotowanych grzankach, posolić i posypać pieprzem.
Przygotowanie: Podsmażyć boczek na patelni, obracając tylko raz. Odsączyć na papierowych ręcznikach. Ułożyć 2 plasterki bekonu na każdej połowie muffiny. W niezbyt głębokim dużym rondlu zagotować wodę, wlać ocet. Delikatnie wbijać jaja. Gotować chwilę do ścięcia (w zależności od upodobań). Łyżką cedzakową delikatnie wyjmować jaja, układać je na przygotowanych grzankach, posolić i posypać pieprzem.
Jajka sadzone po sycylijsku
Składniki: 10 jajek, ¼ szklanki oliwy z oliwek, 1 czerwona cebula, rozdrobniona wg upodobań, ½ szklanki oliwek bez pestek, 60 dkg pomidorów bez skórki pociętych w paski, 2-3 czerwone papryki, pokrojone, 1 pęczek pociętej na paseczki bazylii, ¼ szklanki tartego ulubionego sera, sól, pieprz.
Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć mieszając aż lekko się zrumieni, dodać oliwki, całe lub pokrojone, pomidory, paprykę, dusić razem mieszając przez 15 minut, przyprawić solą i pieprzem. W masie pomidorowej zrobić łyżką 10 „gniazd” na jajka. Do tak przygotowanych składników jajecznicy wybijać ostrożnie jajka aby żółtka się nie rozlały, przyprawić jajka, przykryć i podgrzewać do momentu aż białka się zestalą, a żółtka pozostaną płynne. Posypać serem i bazylią, podawać.
Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć mieszając aż lekko się zrumieni, dodać oliwki, całe lub pokrojone, pomidory, paprykę, dusić razem mieszając przez 15 minut, przyprawić solą i pieprzem. W masie pomidorowej zrobić łyżką 10 „gniazd” na jajka. Do tak przygotowanych składników jajecznicy wybijać ostrożnie jajka aby żółtka się nie rozlały, przyprawić jajka, przykryć i podgrzewać do momentu aż białka się zestalą, a żółtka pozostaną płynne. Posypać serem i bazylią, podawać.
Jajka sadzone na fasolce
Składniki: 30 dag żółtej fasolki szparagowej, sól, 2 łyżki oleju, 1 jajko, pieprz, trochę skórki otartej z limonki
Przygotowanie: Oczyścić fasolkę, odciąć końce, strączki przekroić na połówki. Obgotować (6-8min) w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Rozgrzać olej, usmażyć jajko na lekko ścięte, przełożyć na fasolkę, przyprawić solą i pieprzem. Można posypać startym serem i skórką otartą z limonki.
Przygotowanie: Oczyścić fasolkę, odciąć końce, strączki przekroić na połówki. Obgotować (6-8min) w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Rozgrzać olej, usmażyć jajko na lekko ścięte, przełożyć na fasolkę, przyprawić solą i pieprzem. Można posypać startym serem i skórką otartą z limonki.
Jajka z krewetkami i kaszą
Składniki: 5 szklanek wody, ½ łyżeczki soli, 1 szklanka kaszy, ½ łyżeczki pieprzu, ¾ filiżanki świeżo startego parmezanu, świeże szparagi, 1/3 filiżanki mąki, 1 łyżka masła lub margaryny, 1 łyżka oleju roślinnego, 8 dużych jaj, krewetki gotowane w kremowym sosie.
Przygotowanie: Zagotować 5 filiżanek wody z solą w średnim rondlu, stopniowo dodawać kaszę. Gotować średnio ok. 8 min, do całkowitego zgęstnienia. Schłodzić. Odciąć twarde końce szparagów. Gotować 5 min. lub do miękkości. Odsączyć i zanurzyć szparagi w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Pociąć kaszę na 8 kwadratów. Lekko panierować w mące. Roztopić masło z olejem w dużej patelni i obsmażyć kaszę. Lekko nasmarować naczynie do pieczenia. Położyć porcje kaszy, szparagi i jajka po benedyktyńsku (przepis j/w). Na wierzch ułożyć krewetki. Zapiekać ok. 10 min.
Przygotowanie: Zagotować 5 filiżanek wody z solą w średnim rondlu, stopniowo dodawać kaszę. Gotować średnio ok. 8 min, do całkowitego zgęstnienia. Schłodzić. Odciąć twarde końce szparagów. Gotować 5 min. lub do miękkości. Odsączyć i zanurzyć szparagi w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Pociąć kaszę na 8 kwadratów. Lekko panierować w mące. Roztopić masło z olejem w dużej patelni i obsmażyć kaszę. Lekko nasmarować naczynie do pieczenia. Położyć porcje kaszy, szparagi i jajka po benedyktyńsku (przepis j/w). Na wierzch ułożyć krewetki. Zapiekać ok. 10 min.
Jajka zapiekane w ziołach
Składniki: 90 g szynki, 3 jajka, 1 łyżeczka musztardy, ¼ szklanki jogurtu naturalnego, ¾ szklanki startego sera cheddar, 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, masło.
Przygotowanie: Małe miseczki posmarować masłem po czym na dnie ułożyć szynkę pokrojoną w plasterki. Następnie jajka roztrzepać z dodatkiem musztardy oraz jogurtu po czym dodać ¼ szklanki sera, oraz połowę szczypiorku i natki. Ponownie wymieszać i przelać po równo do miseczek. Na koniec posypać je pozostałym serem i posypać szczypiorkiem oraz pietruszką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190o i piec, aż jajka się zetną.
Przygotowanie: Małe miseczki posmarować masłem po czym na dnie ułożyć szynkę pokrojoną w plasterki. Następnie jajka roztrzepać z dodatkiem musztardy oraz jogurtu po czym dodać ¼ szklanki sera, oraz połowę szczypiorku i natki. Ponownie wymieszać i przelać po równo do miseczek. Na koniec posypać je pozostałym serem i posypać szczypiorkiem oraz pietruszką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190o i piec, aż jajka się zetną.
Jajka zapiekane w śmietanie
Składniki: 3 jajka, łyżeczka masła, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie: Naczynie żaroodporne wsmarować masłem po czym wbić do niego delikatnie jajka. Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem i smażyć ok. 3 min. Pod koniec smażenia zalać śmietaną i wstawić na 5 min. do rozgrzanego piekarnika. Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki.
Przygotowanie: Naczynie żaroodporne wsmarować masłem po czym wbić do niego delikatnie jajka. Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem i smażyć ok. 3 min. Pod koniec smażenia zalać śmietaną i wstawić na 5 min. do rozgrzanego piekarnika. Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki.
Jajka zapiekane na chlebie
Składniki: 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 3 duże szczypty kminku, 2 duże szczypty chilli, 2 duże szczypty papryki, 2 duże szczypty soli morskiej, 1 filiżanka pokrojonej cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka pokrojonych pomidorów, 2 kawałki chleba pita, pokrojone na ćwiartki, 6 dużych jaj. Dekoracja: drobno posiekane pomidory, chilli, liście kolendry (opcjonalnie).
Przygotowanie: Podgrzać piekarnik. Rozgrzać oliwę z oliwek do dużej patelni na średnim ogniu, dodać kminek, chilli, paprykę, sól, cebulę i czosnek. Smażyć do zmiękczenia cebuli i dodać pokrojone, smażyć 2-3 min. Odstawić. Wziąć sześć sztuk chleba pita, delikatnie rozłożyć każdy z nich i nałożyć przygotowane pomidory. Ułożyć na blaszce. Rozbić jajka i zapiec. Udekorować. Można też zapiekać na chlebie tostowym.
Przygotowanie: Podgrzać piekarnik. Rozgrzać oliwę z oliwek do dużej patelni na średnim ogniu, dodać kminek, chilli, paprykę, sól, cebulę i czosnek. Smażyć do zmiękczenia cebuli i dodać pokrojone, smażyć 2-3 min. Odstawić. Wziąć sześć sztuk chleba pita, delikatnie rozłożyć każdy z nich i nałożyć przygotowane pomidory. Ułożyć na blaszce. Rozbić jajka i zapiec. Udekorować. Można też zapiekać na chlebie tostowym.
Jajka zapiekane z serem
Składniki: 1 łyżka masła, 1 łyżka mleka, 3 duże jaja, gruba sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki mielonego czosnku, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżeczki tartego parmezanu.
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik. Aby danie nie przywierało dodać masło i mleko. Umieścić naczynie w piekarniku i trzymać aż masło stopione. Wbić jaja do miseczki wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem, pietruszką i serem. Przelać do ciepłego naczynia. Piec do ścięcia się jajek, około 5 min. Doprawić według uznania.
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik. Aby danie nie przywierało dodać masło i mleko. Umieścić naczynie w piekarniku i trzymać aż masło stopione. Wbić jaja do miseczki wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem, pietruszką i serem. Przelać do ciepłego naczynia. Piec do ścięcia się jajek, około 5 min. Doprawić według uznania.
NA ZIMNO:
Jajka z pastą krabową
Składniki: 1/3 filiżanki wyłuskanego mięsa kraba, 6 połówek jajek ugotowanych na twardo, 2 łyżki musztardy, 3 łyżki majonezu, 1 szczypta kurkumy, 2 szczypty ostrej papryki, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: W naczyniu rozgnieść widelcem mięso kraba, dodać żółtka i inne składniki, z wyjątkiem soli i pieprzu. Wymieszać wszystko widelcem, aż składniki będą dokładnie połączone, a masa uzyska kremową konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie wypełnić puste połówki jaj. Udekorować papryką i listkami pietruszki lub kawałkami krabów i pietruszką. Podawać na zimno.
Jajka z kawiorem
Składniki: 5-6 jaj, 150 g tuńczyka z puszki, 80-100 g czerwonego kawioru, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 2-3 szalotki, liście bazylii, pomidory i sałata do dekoracji.
Przygotowanie: Jajka przekroić, żółtka przełożyć do miski i zalać oliwą z oliwek. Dodać sól do smaku. Przygotowanie: Wymieszać żółtka z oliwą, dodać tuńczyka i drobno posiekane szalotki. Wymieszać wszystkie składniki widelcem. Wypełnić białka, na wierzch ułożyć łyżeczkę kawioru (na każdej połowie jajka). Ułożyć połówki jajek na liściach sałaty, udekorować bazylią i pomidorami.
Przygotowanie: Jajka przekroić, żółtka przełożyć do miski i zalać oliwą z oliwek. Dodać sól do smaku. Przygotowanie: Wymieszać żółtka z oliwą, dodać tuńczyka i drobno posiekane szalotki. Wymieszać wszystkie składniki widelcem. Wypełnić białka, na wierzch ułożyć łyżeczkę kawioru (na każdej połowie jajka). Ułożyć połówki jajek na liściach sałaty, udekorować bazylią i pomidorami.
Jajka faszerowane z kaparami
Składniki: 8 jaj ugotowanych na twardo, 3-4 łyżki majonezu, 1 łyżka świeżej pietruszki, drobno posiekanej, ¼ łyżeczki papryki, sól i pieprz do smaku, plasterki pomidorów, kapary, liście sałaty.
Przygotowanie: Ugotowane jajka przeciąć na pół. Umieść żółtka w misce i wymieszać razem z majonezem, pietruszką, papryką, solą i pieprzem. Wypełnić puste białka i ozdobić kaparami, sałatą i pomidorami (po dwa na każde jajo), posypać papryką i pieprzem.
Przygotowanie: Ugotowane jajka przeciąć na pół. Umieść żółtka w misce i wymieszać razem z majonezem, pietruszką, papryką, solą i pieprzem. Wypełnić puste białka i ozdobić kaparami, sałatą i pomidorami (po dwa na każde jajo), posypać papryką i pieprzem.
Jajka faszerowane sałatką cytrynowo-kurczakową
Składniki: 2 ¼ kg piersi z kurczaka bez kości, 1 ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 24 ugotowanych jaj, 1 szklanka majonezu, 2 zielone cebule, drobno posiekane, 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki świeżego soku z cytryny.
Przygotowanie: Posypać równomiernie kurczaka 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Grillować mięso w wysokiej temperaturze od 6 do 8 min. z każdej strony. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka przeciąć na pół wzdłuż, ostrożnie usunąć żółtka. Wymieszać razem majonez, cebulę, pietruszkę i koperek. Dosolić do smaku. Mięso kurczaka pokroić lub zmielić, dodać do majonezu i wymieszać dokładnie. Wypełnić białka i chłodzić, co najmniej przez ½ godziny.
Przygotowanie: Posypać równomiernie kurczaka 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Grillować mięso w wysokiej temperaturze od 6 do 8 min. z każdej strony. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka przeciąć na pół wzdłuż, ostrożnie usunąć żółtka. Wymieszać razem majonez, cebulę, pietruszkę i koperek. Dosolić do smaku. Mięso kurczaka pokroić lub zmielić, dodać do majonezu i wymieszać dokładnie. Wypełnić białka i chłodzić, co najmniej przez ½ godziny.
Jajka z grzankami i fetą
Składniki: 1 serek fetta, 1 słoik sosu chrzanowego, 1 mała cebula, 12 kromek białego chleba tostowego, 24 plastry pomidora (ok. 6 średnich pomidorów dojrzałych), 48 plastrów gotowanych jajek (ok. 8 dużych jaj), koperek, świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie: Serek fetta, sos chrzanowy i cebulę zmiksować. Wyciąć 24 okrągłe grzanki z chleba (zbliżone wielkością do plasterków pomidora). Posmarować każdą grzankę serkiem, położyć 1 plaster pomidora i 2 plastry jaj. Posypać równomiernie koperkiem i pieprzem.
Przygotowanie: Serek fetta, sos chrzanowy i cebulę zmiksować. Wyciąć 24 okrągłe grzanki z chleba (zbliżone wielkością do plasterków pomidora). Posmarować każdą grzankę serkiem, położyć 1 plaster pomidora i 2 plastry jaj. Posypać równomiernie koperkiem i pieprzem.
Jajka chrzanowe
Składniki: 8 jajek, 4 łyżki majonezu, 3-4 łyżki chrzanu, 1 łyżka soku z ogórków, 1 pokrojony ogórek, przyprawy do smaku, zielone zioła, papryka.
Przygotowanie: Jajka obrać pokroić na 2 połówki. Rozgnieć żółtka na gładką masę, dodać majonez, ogórka, 3 łyżki chrzanu, sok ogórkowy, pieprz i sól. Doprawić według uznania, dodając chrzan w razie potrzeby. Faszerować jajka, udekorować ziołami, papryką i schłodzić.
Przygotowanie: Jajka obrać pokroić na 2 połówki. Rozgnieć żółtka na gładką masę, dodać majonez, ogórka, 3 łyżki chrzanu, sok ogórkowy, pieprz i sól. Doprawić według uznania, dodając chrzan w razie potrzeby. Faszerować jajka, udekorować ziołami, papryką i schłodzić.
Ella’s Egg Salad Sandwich
Składniki: 7 jaj, 4 łyżki majonezu, 2 łyżki musztardy, koperek, szczypiorek, szczypta soli koszernej, świeży mielony pieprz.
Przygotowanie: Pokroić jajka, dodać majonez, musztardę i zioła oraz przyprawić solą i pieprzem. Podawać jako sałatkę lub na tostach.
Przygotowanie: Pokroić jajka, dodać majonez, musztardę i zioła oraz przyprawić solą i pieprzem. Podawać jako sałatkę lub na tostach.
Sałatka jajeczna
Składniki: 6 jaj, 2 ziemniaki, 2 jabłka, kapary, majonez, sól, pieprz, natka pietruszki, szczypiorek.
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, a po przestudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dodajemy do nich odsączone kapary, pokrojone ziemniaki i jabłka. Mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami majonezu i pokrojoną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku. Posypujemy szczypiorkiem.
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, a po przestudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Dodajemy do nich odsączone kapary, pokrojone ziemniaki i jabłka. Mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami majonezu i pokrojoną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku. Posypujemy szczypiorkiem.
Pasta jajeczna
Składniki: 5 jaj na twardo, ser mozzarella i biały ser, majonez (ok. 1 łyżki), pietruszka, mały por.
Przygotowanie: Zmieszać razem utarty ser, biały ser i jajka, posiekany por i majonez. Doprawić według uznania. Podawać z chlebem.
Przygotowanie: Zmieszać razem utarty ser, biały ser i jajka, posiekany por i majonez. Doprawić według uznania. Podawać z chlebem.
Nasturcja nadziewana pastą jajeczną
Składniki: 6 jaj na twardo, 1 łyżka masła, ¼ filiżanki majonezu, 1 łyżeczka curry, ½ łyżeczki musztardy, 28 świeżo zebranych kwiatów nasturcji jadalnej (nie myć), 28 tostów.
Przygotowanie: Wymieszać razem majonez, curry i musztardę w małej misce, dodać do mieszanki żółtka jaj. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem delikatnie posmarować tosty masłem. Wypełnić każdy kwiat niewielką łyżeczką sałatki z jaj i położyć jeden kwiat na każdym toście. Ułożyć tosty na półmisku i podawać na zimno.
Przygotowanie: Wymieszać razem majonez, curry i musztardę w małej misce, dodać do mieszanki żółtka jaj. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem delikatnie posmarować tosty masłem. Wypełnić każdy kwiat niewielką łyżeczką sałatki z jaj i położyć jeden kwiat na każdym toście. Ułożyć tosty na półmisku i podawać na zimno.
Zobacz też:
-
Jajka w dietach odchudzających
-
Jajecznica na różne sposoby
-
10 zdrowych przekąsek
-
Pieczone jabłka i gruszki – przepisy
-
Sałatki – setki propozycji naszych czytelników
-
Przepis na smaczny domowy smalczyk