Jajka faszerowane – różne przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jajka faszerowane – różne przepisy

17 kwietnia 2019, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Zaczynamy myśleć o świątecznych dekoracjach i potrawach, które zagoszczą na wielkanocnym stole. Dzisiaj kilka podpowiedzi, jak wyczarować faszerowane jajka – potrawę prostą, jednakże niezwykle smaczną i dekoracyjną, a także łatwą i szybką do wykonania.

_eg0

Jajka marynowane w burakach i faszerowane

Składniki:

 

Marynata

1,5 szklanki wody

szklanka octu jabłkowego

3 liście laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

8 ziarenek pieprzu czarnego

łyżka soli

łyżka cukru

4 ząbki czosnku

Ponadto:

8 jajek

8 ugotowanych małych buraków

łyżka gęstego jogurtu

łyżka majonezu

łyżka musztardy

sól, pieprz, kmin, kurkuma lub curry

szczypiorek

papryka jalapeno lub kapary, oliwki, czerwona cebula do dekoracji

 

Do garnka wlać wodę i liście laurowe oraz ziele angielskie, pieprz, cukier i sól, Całość gotować kilka minut i dodać ocet. Buraki pokroić w grubsze plastry, włożyć do dużego słoja, na połowę buraków położyć cale jaja ugotowane wcześniej NA TWARDO, na to  resztę buraków, czosnek, zalać calość marynatą i odstawić na maksymalnie 24 godziny (można krócej, ale nie krócej niż 3 godziny), można je też umieścić w lodówce. Po wyjęciu jajek przekrawamy je na pół i przygotowujemy marynatę: do miseczki wkładamy żółtka z wydrążonych jajek, jogurt, majonez i musztardę oraz przyprawy i posiekany szczypiorek, mieszamy na gładką masę. Faszerujemy jajka i dekorujemy ulubionymi ziołami lub dodatkami.

Jajka faszerowane z wieprzowiną

Składniki:

– 12 dużych jajek_eg1
– 1/4 szklanki majonezu
– 1/3 szklanki drobno posiekanego wędzonego kurczaka np: udka
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1/8 łyżeczki ostrego sosu jogurtowego
– papryka do dekoracji

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka i wymieszać je z majonezem. Dodać kawałki kurczaka i kolejne składniki. Dobrze doprawić i wymieszać na jednorodną masę. Masą wypełnić jajka. Ozdobić. Przechowywać w lodówce.

Jajka ziołowe

Składniki:

– 1/2 szklanki majonezu
– 2 łyżki mleka 2%
_eg2– 1 łyżeczka suszonych płatków pietruszki
– 1/2 łyżeczki koperku
– 1/2 łyżeczki szczypiorku
– 1/2 łyżeczki musztardy
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki papryki
– 1/8 łyżeczki czosnku w proszku
– 1/8 łyżeczki pieprzu
– 12 jajek
– mielona papryka

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. W małej misce wymieszać pierwsze 10 składników. W drugiej misce utrzeć żółtka na puree i dodać do mieszanki. Jajka wypełnić mieszanką. Posypać natką pietruszki i papryką. Przechowywać w lodówce.

Jajka faszerowane tradycyjne

Składniki:

– 6 jajek
_eg3– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka octu
– 1 łyżeczka musztardy
– 1/2 łyżeczki soli
– papryka

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. W małej misce żółtka rozgnieść widelcem. Dodać majonez, cukier, ocet, musztardę i sól, dobrze wymieszać. Masę przełożyć do białek. Posypać papryką. Przechowywać w lodówce.

Jajka cebulowe

Składniki:

– 6 jajek
_eg4– 1/4 szklanki majonezu
– 2 łyżeczki francuskiego dipu cebulowego
– 1 łyżeczka mleka zagęszczonego
– 1/2 łyżeczki musztardy
– papryka czerwona

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. W małej misce rozetrzeć żółtka. Dodać majonez, dip cebulowy, mleko i musztardę, wymieszać. Przełożyć masę do białek. Posypać papryką. Przechowywać w lodówce.

Jajka faszerowane z migdałami

Składniki:

– 6 jajek
– 1/2 szklanki majonezu
_eg5– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
– 3 łyżki drobno posiekanych migdałów prażonych
– 12 całych migdałów prażonych
– natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. W małej misce rozgnieść żółtka, dodać majonez, musztardę, sól, czosnek i posiekane migdały. Wymieszać dokładnie. Masą wypełnić białka. Udekorować całymi migdałami i pietruszką. Przechowywać w lodówce.

Jajka z ogórkiem

Składniki:

– 1 mały ogórek, pokrojony
_eg6– 1 łyżeczka soli
– 6 jajek
– 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
– 1/4 łyżeczki kopru
– świeży koperek i pietruszka

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. W misce utrzeć żółtka na puree, wymieszać z kwaśną śmietaną i koperkiem. Dodać drobno pokrojonego ogórka. Doprawić według uznania. Równomiernie wypełnić białka. Udekorować koperkiem i pietruszką. Przechowywać w lodówce.

Jajka tymiankowe zapiekane

Składniki:

– 8 dużych jajek
– kilka plasterków szynki
– 1 łyżka pokrojonej dymki
_eg7– 1 łyżka pokrojonej pietruszki
– 1 łyżka majonezu niskotłuszczowego
– 1 łyżeczka musztardy
– 1/4 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
– 1/8 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 kromki białego chleba
– świeże liście tymianku (opcjonalnie)

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. 4 żółtka rozetrzeć w misce, dodać szynkę i kolejne 7 składników, wymieszać dokładnie. Chleb rozdrobnić w maszynce (bułka tarta). Do białek nakładać po łyżeczce masy żółtkowej i pół łyżki bułki tartej. Pokropić olejem w sprayu. Rozgrzać grill. Jaja umieścić na blasze, podpiec 1 min. Przybrać tymiankiem.

Jajka z puree i krewetkami

Składniki:

– 8 jajek
– 1/4 szklanki błyskawicznych płatków ziemniaczanych
– 1/4 szklanki chudego majonezu
_eg8– 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1/8 łyżeczki zmielonego pieprzu czerwonego
– 1/2 szklanki krewetek gotowanych, obrane i pokrojone
– 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
– 3 plasterki boczku gotowanego

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. 4 żółtka rozetrzeć w misce, dodać płatki ziemniaczane i kolejne 6 składników, wymieszać. Wymieszać krewetki i pietruszkę. Przełożyć masę do białek, na niej ułożyć krewetki. Posypać pokrojonym drobno boczkiem. Przechowywać w lodówce.

Jajka z łososiem

Składniki:

– 8 dużych jajek
– 1/4 szklanki śmietany
_eg9– 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
– 2 łyżki majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 2 łyżeczki pokrojonego świeżego estragonu
– 2 łyżeczki pokrojonego świeżego koperku
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielony czarny pieprz
– kawałek wędzonego łososia, drobno pokrojony
– 16 małych gałązek kopru (opcjonalnie)
– 16 małych gałązek estragonu (opcjonalne)

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem w średniej misce, dodać śmietanę i kolejne 7 składników, dobrze wymieszać. Przekładać masę do białek. Udekorować koperkiem i gałązkami estragonu. Przechowywać w lodówce.

Jajka po grecku

Składniki:

– 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów (bez oleju)
– 12 jajek
– 1/3 szklanki niskotłuszczowego majonezu
_eg10– 1 łyżka pokrojonych greckich oliwek bez pestek
– 2 łyżeczki pokrojonej świeżej pietruszki
– 2 łyżeczki posiekanych kaparów
– 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
– 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Pomidory zalać wrzątkiem, pozostawić na 30 min. Odcedzić i odstawić. 8 żółtek rozgnieść widelcem w naczyniu, dodać pomidory, majonez, a następnie kolejne 7 składników, wymieszać. Przekładać mieszankę do białek. Posypać dodatkowo posiekaną pietruszką. Przechowywać w lodówce.

Jajka pieprzowe

Składniki:

– 12 dużych jajek_eg11
– 1/3 szklanki zwykłego jogurtu bez tłuszczu
– 3 łyżki majonezu o niskiej zawartości tłuszczu
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 do 2 łyżeczek sosu pieprzowego
– 1/8 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki papryki
– 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego
– 2 łyżki posiekanej dymki (opcjonalne)

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. 8 żółtek rozgnieść, dodać jogurt i kolejne 4 składniki. Bardzo dokładnie wymieszać na gładką masę. Przełożyć do białek. Przykryć i chłodzić przez 1 godzinę. Posypać papryką i czarnym pieprzem. Udekorować zieloną cebulką.

Jajka wiosenne z krabem

Składniki:

– pęczek rzodkiewki, pokrojonej na cienkie plasterki
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
_eg12– 1/2 łyżeczki soli
– 8 dużych jajek
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 łyżki oliwy extra virgin z oliwek
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– kilka kawałków gotowanego kraba
– 1/4 szklanki drobno posiekanego selera (ok. 3 średnich łodyg)
– 1 łyżeczka musztardy
– kilka liści sałaty

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Wymieszać plasterki rzodkiewki z 2 łyżeczkami soku z cytryny i 1/4 łyżeczki soli. Przykryć i chłodzić co najmniej 30 minut. Żółtka dokładnie rozgnieść, dodać pozostały sok z cytryny, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu i stopniowo dodawać olej, mieszając. Następnie dodać jogurt, mięso z krabów, seler, i musztardę, wymieszać. Doprawić. Ułożyć liście sałaty. Do białek przełożyć masę krabową i układać na sałacie. Ułożyć rzodkiewkę.

Jajka na ostro

Składniki:

– 8 dużych jajek
– 1/4 szklanki wody
– 1/4 szklanki octu jabłkowego
_eg13– 1 łyżka cukru
– 1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1/2 łyżeczki Sriracha (hot chile) lub Tabasco
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1/8 łyżeczki soli koszernej
– 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Wymieszać  1/4 szklanki wody, ocet i cukier w garnku i gotować do momentu wrzenia. Wymieszać z cebulą. Pozostawić na 15 minut. Wymieszać jogurt, majonez, musztardę, sos, pieprz i sól. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać cebulę. Przekładać masę do białek. Ozdobić cebulą i  szczypiorkiem.

Jajka faszerowane z kurczakiem

Składniki:

– kilka kawałków kurczaka
– 1 i 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
_eg14– 24 jajka
– 1 szklanka majonezu
– 2 dymki, drobno posiekane
– 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
– 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Posypać kurczaka równomiernie solą i 1/2 łyżeczki pieprzu. Podsmażyć na rumiano. Pokroić. Schłodzić. Wymieszać majonez, kolejne 4 składniki i 1/2 łyżeczki soli. Dokładnie rozdrobnić mięso i dodać do masy, wymieszać. Przełożyć do białek.  Przykryć i chłodzić co najmniej 1 godzinę.

Jajka z kawiorem

Składniki:

– 6 jajek
_eg15– 1/4 szklanki creme fraiche lub kwaśnej śmietany
– 3 łyżki pokrojonego świeżego szczypiorku
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny
– mała szczypta soli
– puszka kawioru z łososia
– 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki, do przybrania
– 1 pęczek rukwi wodnej, do przybrania

 

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Dodać creme fraiche, szczypiorek i sok z cytryny, posypać solą i bardzo dobrze wymieszać. Mieszankę przekładać do białek. Na farsz nakładać po łyżeczce kawioru. Chłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Ułożyć na rukwi wodnej, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.

Jajka z chrzanem

Składniki:

– 12 dużych jajek
_eg16– 6 łyżek majonezu
– 3 łyżki chrzanu ze słoiczka
– kilka piklowanych papryczek i ogórków
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– natka pietruszki
– ½ łyżeczki soli

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka i je dokładnie rozgnieść. Dodać majonez, 3 łyżki chrzanu, drobno pokrojony ogórek, pieprz i sól. Bardzo dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku według uznania. Przekładać masę do białek. Schłodzić. Udekorować czerwoną papryką i natką pietruszki.

Jajka z Tabasco

Składniki:

– 6 jajek
_eg17– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 2 łyżeczki Tabasco
– 1 łyżka posiekanej cebuli
– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
– sól i pieprz
– posiekana dymka do dekoracji

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka dobrze rozgnieść widelcem. Dodać majonez, musztardę, Tabasco, pokrojoną cebulę i czosnek w proszku. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mieszankę przekładać do białek. Delikatnie skropić sosem Tabasco. Posypać zieloną cebulką.

Jajka pikantne

Składniki:

– 6 dużych jaj
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu bez tłuszczu
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
_eg18– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1/4 łyżeczki cayenne
– 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
– 2 dymki, drobno pokrojone w kostkę
– 1/4 małej czerwonej papryki
– 1 szczypta szafranu
– 2 łyżeczki wrzącej wody
– sól i świeżo zmielony pieprz
– dymka jako ozdoba

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Połączyć majonez, jogurt, musztardę, czosnek, sok z cytryny, paprykę, dymki i czerwony pieprz. Dodać szafran. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać utarte żółtka. Wszystko dobrze wymieszać. Mieszanką napełniać białka jajek. Posypać zieloną cebulką.

Jajka z papryką

Składniki:

– 6 jajek
_eg20– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 2 łyżeczki octu
– 2 łyżki majonezu
– 3 papryki (zielona, pomarańczowa i żółta)
– 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
– papryka mielona

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka i w miseczce rozgnieść je widelcem. Dodać musztardę i ocet, dodać pieprz i majonez. Dobrze wymieszać.  Dodać pokrojoną drobno paprykę. Mieszanką wypełnić białka. Udekorować szczypiorkiem lub pietruszką.

Jajka dekoracyjne

Składniki:

– 6 jaj
_eg19– 1 łyżeczka curry
– sól do smaku
– pieprz, świeżo mielony, do smaku
– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżka posiekanej, świeżej pietruszki
– płatki Gregg Smoked Paprika, do przybrania

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka wrzucić do  miseczki, dodać curry, sól, pieprz, majonez i pietruszkę i dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć mieszankę do białek. Udekorować gałązkami pietruszki i posypać płatkami Smoked Paprika.

Jajka z boczkiem i serem

Składniki:

– 12 dużych jajek
_eg21– 6 plasterków boczku
– 2 łyżeczki świeżego szczypiorku
– 2 łyżeczki białego octu
– 2 łyżki drobno startego sera cheddar
– 1/4 szklanki kwaśnej śmietany lub 1/4 szklanki maślanki
– papryka

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka, wrzucić do miseczki połączyć z pozostałymi składnikami. Dodać śmietanę lub maślankę i wymieszać na gładką masę. Mieszanką wypełnić białka.  Posypać papryką. Przed podaniem schłodzić.

Jajka faszerowane z jalapeno

Składniki:

– 6 jajek
– 1 łyżka pokrojonej w kostkę zielonej cebuli
_eg22– 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
– 1 mała papryczka jalapeno
– 1/4 szklanki majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 szklanki tartego sera Cheddar
– chili w proszku

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka wymieszać z zieloną cebulką i dodać następne 5 składników. Masę przełożyć do białek. Przykryć i schłodzić. Przed podaniem posypać papryką.

Jajka z zieloną cebulką

Składniki:

– 4 jajka
– 1/2 pęczka zielonej cebuli
– 1 ząbek czosnku, posiekany
_eg23– 1 mała szalotka, pokrojona
– 1 mała gałka imbiru, mielona
– 2 łyżki oleju canola
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
– sól i pieprz do smaku
– Sriracha (opcjonalnie)

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. Olej rozgrzać i podsmażyć na nim cebulkę. Dodać dymki, czosnek, szalotkę, i imbir. Zdjąć garnek z ognia i wymieszać z olejem sezamowym. Doprawić solą do smaku. Rozgnieść żółtka. Dodać do nich  1-2 łyżki zielonego oleju z cebulką. Białka wypełnić mieszanką. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i pokropić Sriracha.

zobacz również:

  1. Najsmaczniejsze przekąski z jajek

  2. Najlepsze imprezowe przekąski i przystawki

  3. Szybkie i smaczne przekąski i przystawki

  4. Sałatki na świąteczny stół

  5. Najlepsze imprezowe sałatki

  6. Sałatki ziemniaczane – różne przepisy

  7. Wielkanocne ciasta – tajniki udanego wypieku

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Jajka faszerowane – różne przepisy

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...