Szybkie i smaczne przekąski i przystawki
Jeśli odwiedzą Cię niespodziewani goście i nie masz pojęcia jak ich szybko ugościć i zrobić to z klasą mamy kilka prostych propozycji. Ogromnie ważne jest jednak wcześniejsze zabezpieczenie się przed taką sytuacją i zaopatrzenie w kilka produktów o długim terminie ważności, z których można wyczarować naprawdę efektowne i szybkie przekąski. Oto kilka sprawdzonych przepisów naszych czytelniczek na ugoszczenie znajomych lub rodziny: nie daj się zaskoczyć i udowodnij, że jesteś gospodynią na medal:
Faszerowane jajka z pastą kawiorową z koperkiem
składniki:
- 6 jajek
- Pasta kawiorowa z koperkiem
- natka pietruszki do dekoracji
- opcjonalnie czerwony kawior
Jajka ugotować na twardo i przekroić ostrożnie na pół. Żółtka utrzeć z pastą kawiorową, faszerować nim jajka, dekorować kawiorem i natką.
Szynka serrano z owocami w/g Babcigramolki
Składniki :
* 4 połówki gruszek z syropu
* 4 kawałki arbuza ze skórką
* 8 plastrów szynki serrano
* 4 małe łyżeczki ,, kawioru ” zielonego a alg o smaku Waszabi
* kilka listków natki pietruszki
Gruszki odsączyć z syropu. Arbuz przyciąć na kształtne porcje. Szynkę zwinąć tak by utworzyła różyczki i ułożyć na gruszkach i arbuzie. Na lub obok szynki położyć po pół łyżeczki ,,kawioru” z alg. Udekorować natką pietruszki. Smak gruszek i arbuza doskonale harmonizuje się ze smakiem długo dojrzewających szynek . A dodatek smaku Wasabi tworzy bardzo ciekawą nutę smakową przełamując słodycz owoców.
Chrupiąca sałatka z rukoli z gruszkami, serem gorgonzola i włoskimi orzechami polana miodowym dressingiem w/g Anety K.
składniki:
- opakowanie rukoli
- 150 g łuskanych włoskich orzechów
- 100 dag sera gorgonzola
- 2 małe gruszki w syropie
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek extra vergine
- sól, pieprz
Rukolę myjemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzu. Na rukoli układamy orzechy włoskie i pokruszony ser gorgonzola. Odsączone z syropu gruszki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki. Układamy na rukoli z włoskimi orzechami i serem gorgonzola.
Przygotowujemy dressing: oliwę z oliwek extra vergine mieszamy z miodem i sokiem z cytryny oraz solą (niekoniecznie – bo gorgonzola jest słona) i pieprzem najlepiej w słoiczku, delikatnie wstrząsając, tak by powstała jednolita emulsja. Polewamy przygotowanym dressingiem sałatę.
Kindziukowa przekąska – szybkie koreczki dla niespodziewanych gości w/g Pyzy
* cieniutkie plasterki kindziuka (po 2 na 1 koreczek)
* plastry sera salami
* kilka liści sałaty
* wykałaczki lub szpadki
* sos:
* kilka łyżek majonezu
* 2 łyżki musztardy chrzanowej lub startego chrzanu
Sposób przygotowania: Kindziuk to długo dojrzewająca wędlina o wyrazistym smaku mająca swój rodowód na Litwie. Kroi się go tak jak mięsne salami, bardzo cieniutko – moje plasterki były cienkie jak papier, prawie okrągłe i średnicy plastrów sera. Okrągłe plasterki sera przekrawamy na pół. Układamy jeden plasterek kindziuka, na to półplasterek sera, kawałek liścia sałaty (tak żeby wystawał) i przykrywamy drugim plasterkiem kindziuka. Zwijamy zaginając najpierw dół – wędlina bez sera – a potem oba boki do środka i spinamy szpadką. Podajemy na desce z dodatkiem sosu. Pyszna i prosta przekąska. Sos: majonez mieszamy z musztardą lub chrzanem. Jeśli byłby zbyt ostry można dodać troszkę jogurtu
Tatar z wędzonego łososia
składniki:
- 300 gram filetu ze świeżego łososia wędzonego bez skóry
- 1/2 ogórka zielonego
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 1/2 bagietki
- cytryna
- sałata do dekoracji ewentualnie inne przybranie
Filet z łososia umyć i wysuszyć. Ogórek obrać ze skóry. Łososia i ogórka pokroić w drobną kostkę. Oliwę, musztardę, sok z cytryny i koperek dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Pokrojonego łososia wymieszać z ogórkiem i sosem. Bagietkę pokroić na kromki i przypiec w piekarniku lub tosterze.
Zobacz również:
- Karnawałowe przekąski na party
- Najlepsze przekąski imprezowe i dania
- Szampańskie koktajle: przepisy
- Smaczne i efektowne zakąski na karnawał