Szybkie i smaczne przekąski i przystawki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Szybkie i smaczne przekąski i przystawki

10 stycznia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jeśli odwiedzą Cię niespodziewani goście i nie masz pojęcia jak ich szybko ugościć i zrobić to z klasą mamy kilka prostych propozycji. Ogromnie ważne jest jednak wcześniejsze zabezpieczenie się przed taką sytuacją i zaopatrzenie w kilka produktów o długim terminie ważności, z których można wyczarować naprawdę efektowne i szybkie przekąski. Oto kilka sprawdzonych przepisów naszych czytelniczek na ugoszczenie znajomych lub rodziny: nie daj się zaskoczyć i udowodnij, że jesteś gospodynią na medal:

Faszerowane jajka z pastą kawiorową z koperkiem

składniki:

 

  • 6 jajek
  • Pasta kawiorowa z koperkiem
  • natka pietruszki do dekoracji
  • opcjonalnie czerwony kawior

Jajka ugotować na twardo i przekroić ostrożnie na pół.  Żółtka utrzeć z pastą kawiorową, faszerować nim jajka, dekorować kawiorem i natką.

Szynka serrano z owocami w/g Babcigramolki

 
Składniki :

* 4 połówki gruszek z syropu
* 4 kawałki arbuza ze skórką
* 8 plastrów szynki serrano
* 4 małe łyżeczki ,, kawioru ” zielonego a alg o smaku Waszabi
* kilka listków natki pietruszki

Gruszki odsączyć z syropu. Arbuz przyciąć na kształtne porcje. Szynkę zwinąć tak by utworzyła  różyczki i ułożyć na gruszkach i arbuzie. Na lub obok szynki położyć po pół łyżeczki ,,kawioru” z alg. Udekorować natką pietruszki.  Smak gruszek i arbuza doskonale harmonizuje się ze smakiem długo dojrzewających szynek . A dodatek smaku Wasabi tworzy bardzo ciekawą nutę smakową przełamując słodycz owoców.

Chrupiąca sałatka z rukoli z gruszkami, serem gorgonzola i włoskimi orzechami polana miodowym dressingiem w/g Anety K.


składniki:

  • opakowanie rukoli
  • 150 g łuskanych włoskich orzechów
  • 100 dag sera gorgonzola
  • 2 małe gruszki w syropie
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Rukolę myjemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzu. Na rukoli układamy orzechy włoskie i pokruszony ser gorgonzola. Odsączone z syropu gruszki oczyszczamy z gniazd nasiennych i  kroimy w półplasterki.  Układamy na rukoli z włoskimi orzechami i serem gorgonzola.
Przygotowujemy dressing: oliwę z oliwek extra vergine mieszamy z miodem i sokiem z cytryny oraz solą (niekoniecznie – bo gorgonzola jest słona) i pieprzem najlepiej w słoiczku, delikatnie wstrząsając, tak by powstała jednolita emulsja. Polewamy przygotowanym dressingiem sałatę.

Kindziukowa przekąska – szybkie koreczki dla niespodziewanych gości w/g Pyzy


składniki:

* cieniutkie plasterki kindziuka (po 2 na 1 koreczek)
* plastry sera salami
* kilka liści sałaty
* wykałaczki lub szpadki
* sos:
* kilka łyżek majonezu
* 2 łyżki musztardy chrzanowej lub startego chrzanu

Sposób przygotowania: Kindziuk to długo dojrzewająca wędlina o wyrazistym smaku mająca swój rodowód na Litwie. Kroi się go tak jak mięsne salami, bardzo cieniutko – moje plasterki były cienkie jak papier, prawie okrągłe i średnicy plastrów sera. Okrągłe plasterki sera przekrawamy na pół. Układamy jeden plasterek kindziuka, na to półplasterek sera, kawałek liścia sałaty (tak żeby wystawał) i przykrywamy drugim plasterkiem kindziuka. Zwijamy zaginając najpierw dół – wędlina bez sera – a potem oba boki do środka i spinamy szpadką. Podajemy na desce z dodatkiem sosu. Pyszna i prosta przekąska. Sos: majonez mieszamy z musztardą lub chrzanem. Jeśli byłby zbyt ostry można dodać troszkę jogurtu

Tatar z wędzonego łososia

składniki:

  • 300 gram filetu ze świeżego łososia wędzonego bez skóry
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 bagietki
  • cytryna
  • sałata do dekoracji ewentualnie inne przybranie

Filet z łososia umyć i wysuszyć. Ogórek obrać ze skóry. Łososia i ogórka pokroić w drobną kostkę. Oliwę, musztardę, sok z cytryny i koperek dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Pokrojonego łososia wymieszać z ogórkiem i sosem. Bagietkę pokroić na kromki i przypiec w piekarniku lub tosterze.

 

Zobacz również:

  1. Karnawałowe przekąski na party
  2. Najlepsze przekąski imprezowe i dania
  3. Szampańskie koktajle: przepisy
  4. Smaczne i efektowne zakąski na karnawał



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...