URODA I ZDROWIE

Szybkie i smaczne przekąski i przystawki

10 stycznia 2009, dodał: Redakcja

Jeśli odwiedzą Cię niespodziewani goście i nie masz pojęcia jak ich szybko ugościć i zrobić to z klasą mamy kilka prostych propozycji. Ogromnie ważne jest jednak wcześniejsze zabezpieczenie się przed taką sytuacją i zaopatrzenie w kilka produktów o długim terminie ważności, z których można wyczarować naprawdę efektowne i szybkie przekąski. Oto kilka sprawdzonych przepisów naszych czytelniczek na ugoszczenie znajomych lub rodziny: nie daj się zaskoczyć i udowodnij, że jesteś gospodynią na medal:

Faszerowane jajka z pastą kawiorową z koperkiem

składniki:

 

  • 6 jajek
  • Pasta kawiorowa z koperkiem
  • natka pietruszki do dekoracji
  • opcjonalnie czerwony kawior

Jajka ugotować na twardo i przekroić ostrożnie na pół.  Żółtka utrzeć z pastą kawiorową, faszerować nim jajka, dekorować kawiorem i natką.

Szynka serrano z owocami w/g Babcigramolki

 
Składniki :

* 4 połówki gruszek z syropu
* 4 kawałki arbuza ze skórką
* 8 plastrów szynki serrano
* 4 małe łyżeczki ,, kawioru ” zielonego a alg o smaku Waszabi
* kilka listków natki pietruszki

Gruszki odsączyć z syropu. Arbuz przyciąć na kształtne porcje. Szynkę zwinąć tak by utworzyła  różyczki i ułożyć na gruszkach i arbuzie. Na lub obok szynki położyć po pół łyżeczki ,,kawioru” z alg. Udekorować natką pietruszki.  Smak gruszek i arbuza doskonale harmonizuje się ze smakiem długo dojrzewających szynek . A dodatek smaku Wasabi tworzy bardzo ciekawą nutę smakową przełamując słodycz owoców.

Chrupiąca sałatka z rukoli z gruszkami, serem gorgonzola i włoskimi orzechami polana miodowym dressingiem w/g Anety K.


składniki:

  • opakowanie rukoli
  • 150 g łuskanych włoskich orzechów
  • 100 dag sera gorgonzola
  • 2 małe gruszki w syropie
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Rukolę myjemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzu. Na rukoli układamy orzechy włoskie i pokruszony ser gorgonzola. Odsączone z syropu gruszki oczyszczamy z gniazd nasiennych i  kroimy w półplasterki.  Układamy na rukoli z włoskimi orzechami i serem gorgonzola.
Przygotowujemy dressing: oliwę z oliwek extra vergine mieszamy z miodem i sokiem z cytryny oraz solą (niekoniecznie – bo gorgonzola jest słona) i pieprzem najlepiej w słoiczku, delikatnie wstrząsając, tak by powstała jednolita emulsja. Polewamy przygotowanym dressingiem sałatę.

Kindziukowa przekąska – szybkie koreczki dla niespodziewanych gości w/g Pyzy


składniki:

* cieniutkie plasterki kindziuka (po 2 na 1 koreczek)
* plastry sera salami
* kilka liści sałaty
* wykałaczki lub szpadki
* sos:
* kilka łyżek majonezu
* 2 łyżki musztardy chrzanowej lub startego chrzanu

Sposób przygotowania: Kindziuk to długo dojrzewająca wędlina o wyrazistym smaku mająca swój rodowód na Litwie. Kroi się go tak jak mięsne salami, bardzo cieniutko – moje plasterki były cienkie jak papier, prawie okrągłe i średnicy plastrów sera. Okrągłe plasterki sera przekrawamy na pół. Układamy jeden plasterek kindziuka, na to półplasterek sera, kawałek liścia sałaty (tak żeby wystawał) i przykrywamy drugim plasterkiem kindziuka. Zwijamy zaginając najpierw dół – wędlina bez sera – a potem oba boki do środka i spinamy szpadką. Podajemy na desce z dodatkiem sosu. Pyszna i prosta przekąska. Sos: majonez mieszamy z musztardą lub chrzanem. Jeśli byłby zbyt ostry można dodać troszkę jogurtu

Tatar z wędzonego łososia

składniki:

  • 300 gram filetu ze świeżego łososia wędzonego bez skóry
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 bagietki
  • cytryna
  • sałata do dekoracji ewentualnie inne przybranie

Filet z łososia umyć i wysuszyć. Ogórek obrać ze skóry. Łososia i ogórka pokroić w drobną kostkę. Oliwę, musztardę, sok z cytryny i koperek dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Pokrojonego łososia wymieszać z ogórkiem i sosem. Bagietkę pokroić na kromki i przypiec w piekarniku lub tosterze.

 

Zobacz również:

  1. Karnawałowe przekąski na party
  2. Najlepsze przekąski imprezowe i dania
  3. Szampańskie koktajle: przepisy
  4. Smaczne i efektowne zakąski na karnawał


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kamienie migdałkowe
Hej wszystkim! Czy jest tu jeszcze ktoś borykajacy się z tymi okropnymi śmierdzącymi kamieniami migdałkowymi?...
Gorące smaki lata - konkurs z marką…
Emalia to przecież chemia, a uszkodzona może wchodzić w reakcję z jedzeniem......
pizza
A ja piekę pizzę samodzielnie, spód robię z mieszanki mąki żytniej i otrąb,...
Walentynki- najładniejszy podarunek…
Ja lubię prezenty które nie są tak po prostu kupione w biegu... Najładniejszy...