Karnawałowe przekąski na party – przepisy

3 stycznia 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Przepis na udane karnawałowe przyjęcie to nie tylko dobra muzyka i doborowe towarzystwo, ale również ciekawe menu. Lekkie i oryginalne, a przy tym łatwe w przygotowaniu dania to doskonały pomysł na smakowitą i efektowną przekąskę.


Karnawał to czas hucznego świętowania Nowego Roku podczas całonocnych zabaw. Przyjęcie karnawałowe powinno być głośne, wesołe i „szalone”. W przypadku takiego przyjęcia nie ma praktycznie żadnych zahamowań dlatego można organizować bardzo różnorodne zabawy. Przyjęcia karnawałowe lubią się przeciągać dlatego warto zadbać o odpowiedni poczęstunek. Poza najbardziej uniwersalnym – bufetem – powinno się przygotować co najmniej jedno ciepłe danie. Ponieważ jednak w dzisiejszych czasach coraz więcej osób próbuje rozmaitych diet najlepiej przed przyjęciem wypytać zaproszonych gości o preferencje kulinarne.
Dania, które pojawiają się w trakcie karnawałowych zabaw powinny być lekkostrawne, a zdecydowanie najwygodniejsze z nich to fingerfoodowe przekąski cieszące oko swoim kształtem, smakiem i różnorodnością. Ważna jest ich forma, ilość i bogactwo rodzajów, to zawsze dobrze działa i fajnie wygląda. Oczywiście powinniśmy przygotować jedzenie na imprezę wcześniej, ustawić na stole a potem już tylko, a może aż, świetnie się, w końcu karnawał nie tylko trwa w Rio.
Proponuję przede wszystkim podać proste przekąski i przystawki, głównie warzywne a nad ranem, gdy opadamy troszkę z sił i potrzebny jest duży zastrzyk energii, polecam podgrzać przygotowane dzień wcześniej pożywne i sycące danie. To zdecydowanie najlepsze wyjście, aby goście rozeszli się do domów z pełnymi brzuszkami i rewelacyjnymi humorami. Oto kilka propozycji.

Paluszki francuskie

Składniki:

– 300 g ciasta francuskiego (mrożonego)
– 2 żółtka
– 100 g sera Gouda
– świeżo zmielony pieprz
– sezam lub mak
– kminek
– sól morska.
 
Rozgrzać piekarnik do 180° C.  Rozwinąć ciasto, zetrzeć ser, rozprowadzić żółtko wymieszane razem z 2 łyżkami wody. Ułożyć arkusze ciasta na jeden na drugim, w formacie 40 x 40 cm kwadratowych i polać żółtkami. Posypać tartym serem i pieprzem, złożyć na połowę i mocno ścisnąć. Ciasto pokroić na paski o szerokości 1 cm. Skręcić je w loki, ułożyć na blaszce do pieczenia i posmarować żółtkiem. Posypać makiem, sezamem i kminkiem i piec ok. 20 min. na złoty kolor (piece elektryczne i gazowe: 180° C, piec konwekcyjny 160°C).

Sałatka makaronowa

Składniki:

– 750 g makaronu
– 5 ząbków czosnku
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 20 łyżek oliwy z oliwek
– 625 g mozzarelli
– 150 g suszonych pomidorów
– 150 g czarnych oliwek
– kilka liści bazylii
– sól i pieprz.
 
Makaron przygotować według wskazówek na opakowaniu i osączyć. Obrać ząbki czosnku i przecisnąć przez praskę. Czosnek połączyć z oliwą i octem balsamicznym. Pokroić w kostkę mozzarellę i suszone pomidory, oliwki pokroić w cienkie pierścienie i posiekać bazylię. Wymieszać wszystkie składniki z makaronem, polać dressingiem do sałatek.  Ułożyć sałatkę w miseczkach z małych liści sałaty na półmisku.

Pomidory nadziewane

Składniki:

– 20 pomidorków (300 g)
– 1 ząbek czosnku
– pół garści bazylii
– 150 g serka śmietankowego
– mleko
– sól
– pieprz.
 
Pomidory umyć, ściąć delikatnie, usunąć nasiona. Grubo posiekać czosnek, bazylię, wymieszać z twarogiem i z odrobiną mleka do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić pomidory mieszaniną sera i ułożyć na małym talerzu z oliwkami, orzechami i innymi przekąskami. Udekorować listkami bazylii.

Kolorowe szaszłyki

Składniki:

– 200 g okrągłego sera
– 1 kiwi
– 10 małych truskawek
– 150 g sera feta
– 1/4 chleba (= 100 g)
– 2-3 łyżki pesto
– czarne oliwki
– 10 małych kromek bagietki
– 2-3 łyżki musztardy
– ok. 20 wykałaczek.
 
Pokroić ser w kliny, kiwi i truskawki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Ser feta pokroić na 10 kostek. Z chleba wyciąć pięć klinów, polać pesto, a następnie umieścić ser feta i oliwę spiąć wykałaczką. Musztardę nalać na kromki bagietki, udekorować serem, położyć połówki kiwi i truskawki, i spiąć wykałaczką. Podawać duet na sałacie.

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

– 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (45-50 dag)
– ok. 40 dag szynki lub innej wędliny
– ok. 40 dag żółtego sera
– 1 jajko
– bazylia
– przyprawy.

Ciasto rozmrozić. Rozwałkować na płat ok. 40 x 50 cm. Na cieście poukładać szynkę i ser żółty pokrojone w cienkie plastry (najlepiej kupić już pokrojone). Można także dać jedynie ser. Zwinąć od dłuższej strony w roladę. Można dodać ulubione przyprawy. Szew posmarować białkiem i docisnąć żeby się dobrze skleił. Roladę pokroić w centymetrowe plastry. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 min. w 190-200 stopniach. Po 15 min. posmarować żółtkiem zmieszanym z łyżką wody.

Roladki naleśnikowe

Składniki:

– 1 kostka twarogu
– 1 garść sera żółtego
– 1 pęczek szczypioru
– 1 łyżeczka przyprawy gyros
– sól
– pieprz ziołowy
– pomidorki koktajlowe
– ciasto naleśnikowe.

Ser żółty zetrzeć na tarce, szczypior posiekać. Ser wożyć do miski, przyprawić i dobrze wyrobić. Usmażyć naleśniki. Połączyć sery i farszem nadziewać naleśniki formując ruloniki. Pociąć na apetyczne roladki. Pomidorki przeciąć na połówki i włożyć w naleśniki. Obwiązać dekoracyjnie szczypiorkiem.

Piadina ze szpinakiem

Składniki:

– 500 g maki pszennej
– 250 ml wody
– 12 g soli
– 0,5 lyzeczki sody oczyszczonej
– 50 g smalcu
– szpinak
– masło
– czosnek
– sól
– mozzarella.
 
Wymieszac wszystkie skladniki i zagnieść ciasto.  Uformować z ciasta kulę i zawinąć ją w folię. Włożyć do lodówki na 30 min.  Podzielić ciasto na jednakowe porcje i bardzo cienko rozwalkować. Ugotować szpinak w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić (dobrze wycisnąć), dodać trochę masła, przeciśniety przez praskę czosnek. Posolić jeśli potrzeba. Dobrze wymieszać. Pokroić drobno mozzarellę. Na jednej połowie ciasta rozłożyc przygotowany szpinak, posypać mozzarellą. Złożyć na połowę i dobrze skleić brzegi. Upiec z obu stron na dużej, dobrze rozgrzanej teflonowej patelni. Patelnia ma być sucha. Po upieczeniu wycinamy małe kanapeczki.

Koreczki ozdobne

Składniki:

– garść pomidorków koktajlowych
– 20 dag ostrego, żółtego sera
– 10 dag szynki typu parmeńskiego.
Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Ser pokroić na kostkę o boku 1,5 cm. Plastry szynki pokroić wzdłuż na cienkie paski. Na wykałaczki nadziewać na przemian połówki pomidorków, ser i szynkę.

Koreczki czosnkowo-mięsne


Składniki:

– salami
– papryka
– szynka konserwowa
– czosnek marynowany
– ser żółty.

Koreczki z nutką mięty

Składniki:


– krakersy
– ser żółty (gouda)
– rzodkiewki
– kiwi
– listki mięty.

Koreczki śledziowe

Składniki:


– 2 łyżki majonezu
– 4 filety śledziowe
– 8 śliwek suszonych
– 1 cytryna
– 1 por.

Filety namoczyć w wodzie na około 2 godziny. Śliwki namoczyć, osuszyć, skropić sokiem z połowy cytryny. Filety śledziowe pokroić wzdłuż, wewnętrzną ich część posmarować majonezem. Śliwki owinąć paskami filetów i spiąć wykałaczką. Koreczki ułożyć na półmisku, udekorować krążkami pora, cytryną i majonezem.

Składniki:

– śledzie marynowane 3-4 płaty
– 3 ogórki kiszone
– 1 pomidor
– ser żółty (najlepiej słony i twardy)
– oliwki zielone z pastą paprykową.

Filety śledziowe podzielić na 4 listki (wzdłuż) – można oczywiście dzielić je na 2, albo w ogóle nie dzielić, ale skoro ma być to przekąska, to powinna być na jeden kęs. Ogórki pokroić w paseczki, tak jak pomidory (część miąższową) i ser. Wymienione wyżej położyć na jednym z końców mini-plasterka śledziowego i związać ku końcowi. Przebić wszystko wykałaczką, a na czubek wykałaczki nabić zieloną oliwkę (bardzo pasuje do śledzia).
 

Zobacz również:

  1. Karnawałowe smakowite dania
  2. Najlepsze przekąski imprezowe i dania
  3. Szampańskie koktajle: przepisy
  4. Smaczne i efektowne zakąski na karnawał