Sałatki ziemniaczane – różne przepisy

23 kwietnia 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

MBR

Sałatki ziemniaczane, to smaczny i pożywny posiłek i nieco odmienny od tradycyjnych kanapek, które mogą się znudzić. Pomysłów na ziemniaczane sałatki jest bardzo wiele, oto niektóre sprawdzone i smaczne przepisy.

Sałatka ziemniaczana z selerem

Składniki:

– 1/2 kg ziemniaków (Yukon Gold), pokrojone
– 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
– 1/4 szklanki majonezu
– 2 łyżeczki musztardy
– 1/2 filiżanki cienkie plasterki dymki
– 1/2 szklanki posiekanego selera
_pat1– 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
– 2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę
– 6 plasterków boczku, drobno pokrojone
– gruba sól
– świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Podsmażyć boczek na rumiano, obracając od czasu do czasu. Odcisnąć ręcznikiem nadmiar tłuszczu. W dużym garnku ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić. W dużej misce wymieszać śmietanę, majonez i musztardę. Dodać trochę soli i pieprzu. Dodać ziemniaki i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki, ponownie delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka ziemniaczana z papryką

Składniki:
– 4 średnie ziemniaki
– 1/3 szklanki majonezu
– 1/3 szklanki musztarda Dijon
– 2 łyżki białego octu winnego
– 1/4 szklanki pokrojonej cebuli (czerwona)
– 1/3 szklanki pokrojonych ogórków marynowanych
_pat2– 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
– świeżo mielony pieprz i sól koszerna
– 4 plastry boczku
– 2 posiekane dymki do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Pokroić w 1 cm kawałki. W dużej misce wymieszać majonez,  musztardę i ocet. Dodać czerwoną cebulę, ogórki i paprykę. Wymieszać. Dodać ziemniaki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut. Boczek podsmażyć na patelni. Pokroić, posypać sałatkę. udekorować posiekaną zieloną cebulką.

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Składniki:
– 6 plasterków boczku
– ½ szklanki posiekanej cebuli
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki cukru
– 1 ½ łyżeczki soli
_pat3– 1 łyżeczka selera
– pieprz
– ¼ szklanki wody
– 1 szklanka octu
– pokrojone ugotowane ziemniaki

Przygotowanie:

Podsmażyć boczek, a następnie zrumienić cebulkę. Wymieszać mąkę, cukier, sól, seler i pieprz. Dodać wodę i ocet. Gotować mieszając aż zgęstnieje. Dodać boczek i ziemniaki, podrzucając lekko, podgrzewać około 10 minut. Doprawić w razie potrzeby i posypać zieloną pietruszką.

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem

Składniki:
– 1/2 kg ziemniaków
– kilka plasterków boczku lub bekonu
– 2 duże szalotki
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
_pat4– 1/4 szklanki octu winnego
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżeczki pomarańczowej skórki
– sól, świeżo zmielony pieprz
– szpinak
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odsączyć, ostudzić i pokroić w plasterki. Boczek podsmażyć na patelni na rumiano. Po ostudzeniu pokroić. Podsmażyć szalotki. Wymieszać boczek, olej, szalotki, ocet, syrop klonowy i skórki z pomarańczy w misce. Doprawić solą i pieprzem. Dodać szpinak i wymieszać z sosem. Udekorować orzeszkami piniowymi.

Sałatka ziemniaczana tradycyjna

Składniki:
– 1 kg ziemniaków (nieobrane),
– 1/2 szklanki majonezu
_pat5– 3 ząbki czosnku
– łyżka białego octu winnego
– duża garść natki pietruszki
– sól do smaku
Przygotowanie:
Pokroić ziemniaki na małe kostki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. W międzyczasie zrobić sos czosnkowy mieszając czosnek, majonez, ocet i sól razem. Drobno pokroić natkę pietruszki. Wymieszać ziemniaki z sosem czosnkowym, a następnie posypać posiekaną pietruszką. Ziemniaki powinny mieć kremową powłokę i być pokryte plamkami pietruszki.

Sałatka ziemniaczana 

Składniki:
– 450 g ziemniaków (Jersey Royals)
– 4 dymki
– 50 ml bulionu z kurczaka
_patt7– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki creme fraiche
– 2 łyżki posiekanej pietruszki

Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie do miękkości. Drobno posiekać dymki. Odcedzić ziemniaki i pokroić. Włożyć do ciepłego bulionu z kurczaka. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia bulionu. Ostudzić ziemniaki. Dodać dymkę, majonez, crème fraiche, pietruszkę i przyprawy. Delikatnie wymieszać.

Sałatka ziemniaczana z maślanką

Składniki:
– 6 średnich ziemniaków rozmiar
– 6 plasterków boczku
– 1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
_patt6– 1 i 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
– 1/2 szklanki maślanki
– 2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki chili w proszku
– szczypiorek, posiekany do dekoracji

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na kawałki. Do ugotowanych ziemniaków, dodać cebulę i boczek i delikatnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać śmietanę, maślankę, sól, pieprz i chili w proszku. Wlać mieszaninę ziemniaków i delikatnie wymieszać wszystko razem. Schłodzić. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka ziemniaczana z koperkiem

Składniki:

– 12 ziemniaków
– 1 jajko
– 4 plasterki boczku
– 60 g (1/4 szklanki) majonezu
– 40 g kwaśnej śmietany
– 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony
_patt5– 30 g korniszonów, drobno posiekanych
– 1/4 szklanki świeżego koperku
– 4 zielone szalotki
– 2 łyżki kaparów
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić, odstawić na 30 minut do całkowitego wystygnięcia. Pokroić na połówki. Jajko ugotować na twardo. Boczek podsmażyć na rumiano. Połączyć majonez, śmietanę i czosnek w małej misce. Boczek, ogórki, koperek, zielony, szalotki i kapary włożyć do miski z ziemniakami. Delikatnie wymieszać. Dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pokroić jajka na ćwiartki i ułożyć na wierzchu ziemniaków.

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Składniki:
– 1/2 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę
– 2 łyżeczki octu białego_patt4
– 1/2 szklanki majonezu
– 1 łyżeczki soli
– 1 1/2 łyżeczki natki selera
– 1 szklanka selera w paskach
– 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– 1/4 szklanki rzodkiewki, pokrojonej w plasterki
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzić i umieścić w misce. Polać octem. W osobnej misce wymieszać majonez, sól i plasterki selera. Dodać do ziemniaków, dosypać cebulę. Chłodzić, co najmniej 1 godzinę. Posypać pietruszką i plasterkami rzodkiewki.

Sałatka ziemniaczana ze szparagami

Składniki:
– 1/2 kg czerwonych ziemniaków
– 5 jajek ugotowanych na twardo
– 2 łyżeczki musztardy
– 1 szklanka majonezu
– 1/2 cebuli, posiekanej
_patt3– kilka szparagów
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 4 plastry boczku
– 1 czerwona papryka, posiekana, do dekoracji
– ocet jabłkowy, do smaku
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić. Ugotować szparagi, pokroić. Dodać jajka, musztardę, majonez, cebulę, seler, sól i pieprz. Wymieszać delikatnie. Udekorować boczkiem, papryką i doprawić odrobiną octu, w razie potrzeby.

Sałatka ziemniaczana na ostro

Składniki:
– 4 ziemniaki, ugotowane i pokrojone
– kawałek boczku
– sól morska
– 3 dymki
– ser cheddar, starty
_patt2– 1 szklanka kwaśnej śmietany
– 2 łyżki masła, roztopionego
– 1/4 łyżeczki papryki
– świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić i schłodzić do temperatury pokojowej. Pokroić ziemniaki w kostkę i umieścić w dużej misce. Doprawić 1 łyżeczką soli. Dodać dymki, bekon i ser. Wymieszać śmietanę, masło, paprykę, boczek w osobnej misce. Przełożyć do ziemniaków. Przykryć i wstawić do lodówki na 1 do 2 godzin przed podaniem. Doprawić czarnym pieprzem i solą. Udekorować natką pietruszki.

Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Składniki:
– 700 g małych młodych ziemniaków
– 2 laski selera
– 1/4 szklanki majonezu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka musztardy Dijon
_patt1– sól
– 1 łyżka kaparów, odsączonych
– 200 g posiekanej szynki
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 6 średnich jajek
– 1 łyżeczka szczypiorku
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Schłodzić, następnie obrać i pokroić. Pokrój drobno selery. Majonez w misce wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać musztardy i soli, a następnie dodać kapary, szynkę, seler, ziemniaki i 2 łyżki natki pietruszki. Wymieszać razem uważnie. Ugotować jajka na twardo. Pokroić na ćwiartki. Położyć jajka na wierzchu sałatki i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posypać pietruszką i szczypiorkiem.

Dodała: Marta

zobacz również:

  1. Różne dania z makaronu – pomysłowe przepisy
  2. Jak sadzić i wyhodować kiełki?
  3. Pieczone jabłka i gruszki
  4. Wszystkie smakowite dania z działu ŻYWNOŚĆ
  5. Przepisy naszych czytelników



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.