Sałatki ziemniaczane – różne przepisy

23 kwietnia 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

MBR

Sałatki ziemniaczane, to smaczny i pożywny posiłek i nieco odmienny od tradycyjnych kanapek, które mogą się znudzić. Pomysłów na ziemniaczane sałatki jest bardzo wiele, oto niektóre sprawdzone i smaczne przepisy.

Sałatka ziemniaczana z selerem

Składniki:

– 1/2 kg ziemniaków (Yukon Gold), pokrojone
– 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
– 1/4 szklanki majonezu
– 2 łyżeczki musztardy
– 1/2 filiżanki cienkie plasterki dymki
– 1/2 szklanki posiekanego selera
_pat1– 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
– 2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę
– 6 plasterków boczku, drobno pokrojone
– gruba sól
– świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Podsmażyć boczek na rumiano, obracając od czasu do czasu. Odcisnąć ręcznikiem nadmiar tłuszczu. W dużym garnku ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić. W dużej misce wymieszać śmietanę, majonez i musztardę. Dodać trochę soli i pieprzu. Dodać ziemniaki i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki, ponownie delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka ziemniaczana z papryką

Składniki:
– 4 średnie ziemniaki
– 1/3 szklanki majonezu
– 1/3 szklanki musztarda Dijon
– 2 łyżki białego octu winnego
– 1/4 szklanki pokrojonej cebuli (czerwona)
– 1/3 szklanki pokrojonych ogórków marynowanych
_pat2– 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
– świeżo mielony pieprz i sól koszerna
– 4 plastry boczku
– 2 posiekane dymki do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Pokroić w 1 cm kawałki. W dużej misce wymieszać majonez,  musztardę i ocet. Dodać czerwoną cebulę, ogórki i paprykę. Wymieszać. Dodać ziemniaki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut. Boczek podsmażyć na patelni. Pokroić, posypać sałatkę. udekorować posiekaną zieloną cebulką.

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Składniki:
– 6 plasterków boczku
– ½ szklanki posiekanej cebuli
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki cukru
– 1 ½ łyżeczki soli
_pat3– 1 łyżeczka selera
– pieprz
– ¼ szklanki wody
– 1 szklanka octu
– pokrojone ugotowane ziemniaki

Przygotowanie:

Podsmażyć boczek, a następnie zrumienić cebulkę. Wymieszać mąkę, cukier, sól, seler i pieprz. Dodać wodę i ocet. Gotować mieszając aż zgęstnieje. Dodać boczek i ziemniaki, podrzucając lekko, podgrzewać około 10 minut. Doprawić w razie potrzeby i posypać zieloną pietruszką.

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem

Składniki:
– 1/2 kg ziemniaków
– kilka plasterków boczku lub bekonu
– 2 duże szalotki
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
_pat4– 1/4 szklanki octu winnego
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżeczki pomarańczowej skórki
– sól, świeżo zmielony pieprz
– szpinak
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odsączyć, ostudzić i pokroić w plasterki. Boczek podsmażyć na patelni na rumiano. Po ostudzeniu pokroić. Podsmażyć szalotki. Wymieszać boczek, olej, szalotki, ocet, syrop klonowy i skórki z pomarańczy w misce. Doprawić solą i pieprzem. Dodać szpinak i wymieszać z sosem. Udekorować orzeszkami piniowymi.

Sałatka ziemniaczana tradycyjna

Składniki:
– 1 kg ziemniaków (nieobrane),
– 1/2 szklanki majonezu
_pat5– 3 ząbki czosnku
– łyżka białego octu winnego
– duża garść natki pietruszki
– sól do smaku
Przygotowanie:
Pokroić ziemniaki na małe kostki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. W międzyczasie zrobić sos czosnkowy mieszając czosnek, majonez, ocet i sól razem. Drobno pokroić natkę pietruszki. Wymieszać ziemniaki z sosem czosnkowym, a następnie posypać posiekaną pietruszką. Ziemniaki powinny mieć kremową powłokę i być pokryte plamkami pietruszki.

Sałatka ziemniaczana 

Składniki:
– 450 g ziemniaków (Jersey Royals)
– 4 dymki
– 50 ml bulionu z kurczaka
_patt7– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki creme fraiche
– 2 łyżki posiekanej pietruszki

Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie do miękkości. Drobno posiekać dymki. Odcedzić ziemniaki i pokroić. Włożyć do ciepłego bulionu z kurczaka. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia bulionu. Ostudzić ziemniaki. Dodać dymkę, majonez, crème fraiche, pietruszkę i przyprawy. Delikatnie wymieszać.

Sałatka ziemniaczana z maślanką

Składniki:
– 6 średnich ziemniaków rozmiar
– 6 plasterków boczku
– 1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
_patt6– 1 i 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
– 1/2 szklanki maślanki
– 2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki chili w proszku
– szczypiorek, posiekany do dekoracji

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na kawałki. Do ugotowanych ziemniaków, dodać cebulę i boczek i delikatnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać śmietanę, maślankę, sól, pieprz i chili w proszku. Wlać mieszaninę ziemniaków i delikatnie wymieszać wszystko razem. Schłodzić. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka ziemniaczana z koperkiem

Składniki:

– 12 ziemniaków
– 1 jajko
– 4 plasterki boczku
– 60 g (1/4 szklanki) majonezu
– 40 g kwaśnej śmietany
– 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony
_patt5– 30 g korniszonów, drobno posiekanych
– 1/4 szklanki świeżego koperku
– 4 zielone szalotki
– 2 łyżki kaparów
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić, odstawić na 30 minut do całkowitego wystygnięcia. Pokroić na połówki. Jajko ugotować na twardo. Boczek podsmażyć na rumiano. Połączyć majonez, śmietanę i czosnek w małej misce. Boczek, ogórki, koperek, zielony, szalotki i kapary włożyć do miski z ziemniakami. Delikatnie wymieszać. Dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pokroić jajka na ćwiartki i ułożyć na wierzchu ziemniaków.

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Składniki:
– 1/2 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę
– 2 łyżeczki octu białego_patt4
– 1/2 szklanki majonezu
– 1 łyżeczki soli
– 1 1/2 łyżeczki natki selera
– 1 szklanka selera w paskach
– 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– 1/4 szklanki rzodkiewki, pokrojonej w plasterki
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzić i umieścić w misce. Polać octem. W osobnej misce wymieszać majonez, sól i plasterki selera. Dodać do ziemniaków, dosypać cebulę. Chłodzić, co najmniej 1 godzinę. Posypać pietruszką i plasterkami rzodkiewki.

Sałatka ziemniaczana ze szparagami

Składniki:
– 1/2 kg czerwonych ziemniaków
– 5 jajek ugotowanych na twardo
– 2 łyżeczki musztardy
– 1 szklanka majonezu
– 1/2 cebuli, posiekanej
_patt3– kilka szparagów
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 4 plastry boczku
– 1 czerwona papryka, posiekana, do dekoracji
– ocet jabłkowy, do smaku
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić. Ugotować szparagi, pokroić. Dodać jajka, musztardę, majonez, cebulę, seler, sól i pieprz. Wymieszać delikatnie. Udekorować boczkiem, papryką i doprawić odrobiną octu, w razie potrzeby.

Sałatka ziemniaczana na ostro

Składniki:
– 4 ziemniaki, ugotowane i pokrojone
– kawałek boczku
– sól morska
– 3 dymki
– ser cheddar, starty
_patt2– 1 szklanka kwaśnej śmietany
– 2 łyżki masła, roztopionego
– 1/4 łyżeczki papryki
– świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić i schłodzić do temperatury pokojowej. Pokroić ziemniaki w kostkę i umieścić w dużej misce. Doprawić 1 łyżeczką soli. Dodać dymki, bekon i ser. Wymieszać śmietanę, masło, paprykę, boczek w osobnej misce. Przełożyć do ziemniaków. Przykryć i wstawić do lodówki na 1 do 2 godzin przed podaniem. Doprawić czarnym pieprzem i solą. Udekorować natką pietruszki.

Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Składniki:
– 700 g małych młodych ziemniaków
– 2 laski selera
– 1/4 szklanki majonezu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka musztardy Dijon
_patt1– sól
– 1 łyżka kaparów, odsączonych
– 200 g posiekanej szynki
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 6 średnich jajek
– 1 łyżeczka szczypiorku
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Schłodzić, następnie obrać i pokroić. Pokrój drobno selery. Majonez w misce wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać musztardy i soli, a następnie dodać kapary, szynkę, seler, ziemniaki i 2 łyżki natki pietruszki. Wymieszać razem uważnie. Ugotować jajka na twardo. Pokroić na ćwiartki. Położyć jajka na wierzchu sałatki i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posypać pietruszką i szczypiorkiem.

Dodała: Marta

zobacz również:

  1. Różne dania z makaronu – pomysłowe przepisy
  2. Jak sadzić i wyhodować kiełki?
  3. Pieczone jabłka i gruszki
  4. Wszystkie smakowite dania z działu ŻYWNOŚĆ
  5. Przepisy naszych czytelników



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...