Różne dania z makaronu – pomysłowe przepisy

10 stycznia 2018, dodał: pinkmause

_68

Obiad w 20 minut? Oczywiście! Szybkie, proste i sycące dania z makaronem są u mnie bardzo częstymi gośćmi na stole. Wszyscy mamy swoje sprawdzone przepisy, a oto garść podpowiedzi – przepisy błyskawiczne!

Makaron z krewetkami

Składniki:

– 1 paczka makaronu fettuccine
– krewetki średniej wielkości, obrane i oczyszczone
– 1/2 kostki masła
– 1/4 szklanki posiekane świeżej pietruszki
z krewetkami– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki bulionu z kurczaka
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Ugotować makaron fettuccine według wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie, w dużej patelni, podsmażać krewetki w maśle przez 4 minuty. Dodać natkę pietruszki, czosnek, sok z cytryny, bulion, sól i pieprz. Gotować i mieszać przez 2 minuty, aż czosnek zmięknie. Położyć na ciepły makaron. Od razu podawać.

Makaron z cukinią

Składniki:
– 3 małe cukinie, w plasterkach
– 350g makaronu penne
– oliwa z oliwek
– 2 ząbki czosnku, posiekane
z krewetkami1– 1 cytryna
– pęczek bazylii
– pęczek mięty
– 150 g sera ricotta
Przygotowanie:
Cukinie podsmażyć na patelni do złotego koloru. Ugotować makaron z godnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać cukinię z makaronem, dodać oliwę z oliwek, czosnek, skórkę z cytryny oraz bazylię i miętę. Przełożyć na talerze i posypać serem ricotta. Od razu podawać.

Makaron z groszkiem i bobem

Składniki:
– 400 g makaronu razowego (conchiglie)
– 145 g mrożonego groszku
– 145 g bobu
z krewetkami2– 200 ml creme fraiche
– 300 ml bulionu warzywnego
– zmielony czarny pieprz
– 30g świeżej mięty
Przygotowanie:
Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Groszek i bób wrzucić do garnka i gotować przez około 2 minuty. Wlać crème fraiche i bulion warzywny do małego rondelka. Podgrzewać na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu i upewniając się, że się nie gotuje. Zdjąć z ognia i wymieszać z miętą. Odcedzić groszek i makaron i dodać do sosu. Wymieszać i natychmiast podawać.

Makaron z rukolą

Składniki:
– 300 g makaronu
– paczka (60 g) rukoli
– kilka oliwek
– 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 cebulka, pokrojona w cienkie plasterki
z krewetkami3– 125 ml Healthy Living Crème Fraiche
– kapary, osuszone i opłukane
– 1 drobno starta skórka z cytryny
– sok z cytryny
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyć rukolę i pozostawić do wyschnięcia. Rozgrzać oliwę w rondelku i delikatnie podsmażyć czosnek i dymkę (około 30 sekund). Odcedzić i przepłukać makaron. Wrzucić do garnka, dodać czosnek, dymkę i olej, crème fraiche, kapary, sok z cytryny, sól i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dobrze wymieszać. Dodać rukolę i delikatnie wymieszać. Posypać skórką z cytryny i natychmiast podawać.

Makaron z pomidorami i sardelą

Składniki:
– 300 g makaronu linguine lub spaghetti
– 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
– kilka oliwek
– 50 g anchois w oleju (sardela)
– 2 łyżki kaparów
z krewetkami4– 150 g drylowanych czarnych oliwek
– 1 czerwone chilli, posiekane
– 1 łyżeczka chili w proszku
– 400 g pomidorów w puszce
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– sól
– pieprz
– natka pietruszki, posiekana
– świeżo starty parmezan
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni, podsmażyć czosnek na oliwie aż zmięknie. Dodać anchois, kapary, oliwki, suszone chilli i chilli w proszku. Gotować łagodnie przez około 5 minut. Dodać pomidory i oregano, i dusić delikatnie przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać makaron do sosu i delikatnie wymieszać. Dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i podawać z tartym parmezanem.

Makaron z fasolką

Składniki:
– 150 g makaronu Trofie
– 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
– sól
Do pesto:
– 1 pęczek liści bazylii
– 2 ząbki czosnku, posiekane
z krewetkami5– 40 g parmezanu, startego
– oliwa z oliwek
– 100 g fasolki szparagowej
– 30 g masła
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 10 minut od zakończenia gotowania, dodać ziemniaki do makaronu. Pierwsze cztery składniki pesto wymieszać w maszynce, zrobić ciasto, a następnie dodać tyle oleju, aby rozluźnić konsystencję. Dodać trochę soli i odstawić. 5 minut od zakończenia gotowania makaronu, dodać fasolkę. Ciepłe głębokie talerze wygrzane w piekarniku polać 2 łyżkami pesto, położyć makaron i warzywa i polać masłem. Podawać z parmezanem.

Makaron z brokułami

Składniki:
– 1 czerwone chilli
– 3 ząbki czosnku
– 250 g bekonu lub boczku, pokrojonego w kostkę
z krewetkami6– 200 g makaronu
– 500 g brokułów, podzielony na małe różyczki
– 100 g mrożonego groszku
– 250 ml creme fraiche
Przygotowanie:
Chili drobno pokroić w kostkę i zmiażdżyć. Wrzucić na patelnię razem z pokrojonym w kostkę boczkiem. Na małym ogniu, podsmażyć lekko, dodać trochę oleju. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodać brokuły, czosnek i smażyć delikatnie. Po około 5 minutach dodać groszek i nadal gotować delikatnie. Zdjąć z ognia i dodać creme fraiche. Ponownie zagotować. Wymieszać z gorącym makaronem.

Makaron z serem pleśniowym

Składniki:
– 400 g makaronu
– 250 g sera pleśniowego
– 250 g sera mascarpone
– 200 g orzechów włoskich
z krewetkami7– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– 2 opakowania rukoli
– sól i pieprz
– parmezan
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokruszyć ser i wrzucić do małego rondelka z mascarpone, orzechami, musztardą i gałką muszkatołową. Stopić razem, mieszając, aby uniknąć przyklejenia. Doprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu, odcedzić makaron. Dodać makaron do sosu, wymieszać dokładnie. Umieść garść rukoli na każdym talerzu, przykryć makaronem i posypać parmezanem. Podawać natychmiast.

Makaron z kalafiorem

Składniki:
– 350 g makaronu penne
– 1 kalafior
– olej
z krewetkami8– 1 cebula
– 200 ml creme fraiche
– 125 g sera cheddar
– szczypiorek
Przygotowanie:
Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, na około 5 minut przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć plasterki cebuli aż zmiękną. Dodać makaron i kalafior, zamieszać. następnie dodać creme fraiche, starty ser cheddar i szczypiorek. Podawać natychmiast.

Makaron z brukselką

Składniki:
– 1/4 kg brukselki
– ulubiony makaron
– 1 ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu
z krewetkami9– 1 żółta cebula, pokrojona w cienkie kliny
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 łyżki pietruszki, drobno posiekanej
– ½ szklanki oliwy z oliwek
– 4 łyżki orzeszków piniowych
– 4 łyżki parmezanu

Przygotowanie:
Przyciąć końce brukselki. Ugotować w małej ilości wody (ok. 12 minut). Wyjąć, pozostawiając około 4-5 w garnku i te nadal gotować aż będą bardzo miękkie. Pozostałe pokroić w ćwiartki. W blenderze wymieszać miękkie brukselki, 1 ząbek czosnku, orzechy piniowe, natkę pietruszki, parmezan i 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. W dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać pozostały czosnek i gotować, aż będzie złoty i pachnący. Dodać brukselki i podsmażać przez ok. 2-3 minuty. Dodać cebulę i podsmażać. Dodać ugotowany makaron i podgrzewać około 2 minuty. Wyłączyć ogień i dodać brukselkowe pesto. Wymieszać, doprawić.

Makaron z pieczarkami

Składniki:
– 1/2 kg pieczarek
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– pieprz czerwony (płatki)
z krewetkami10– 1/4 szklanki białego wina
– 1/2 paczki spaghetti
– 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Podgrzać olej, dodać czosnek i pieprz czerwony, podsmażać około 1 minutę. Dodać pokrojone grzyby, sól i pieprz i dusić około 2 minut. Dodać białe wino i gotować kolejne 3 minuty. Dodać ugotowany makaron i wymieszać z pieczarkami, natką pietruszki i pieprzem. Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodać trochę wody z gotowania makaronu. Podawać z tartym serem.

Makaron z kurczakiem i papryką

Składniki:
– makaron Linguine
– 1/4 kg piersi kurczaka, pokrojona w paski
– 2 łyżeczki przyprawy Cajun
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
– 1 średnia żółta papryka, pokrojona w cienkie plasterki
– kilka świeżych grzybów, w plasterkach
z krewetkami11– 1/2 czerwonej cebuli, w plasterkach
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
– 1 szklanka rosołu
– 1/3 szklanki chudego mleka
– 1 łyżka mąki
– 3 łyżki sera light
– świeżo mielony pieprz
– 2 szalotki, posiekane
– sól do smaku
Przygotowanie:
W małym blenderze zrobić zawiesinę przez połączenie mleka, mąki i sera. Kurczaka posypać przyprawą Cajun, natrzeć czosnkiem i solą. Przygotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć kurczaka. Dodać paprykę, cebulę i czosnek, smażyć 3-4 minuty. Dodać pieczarki i pomidory i dusić aż warzywa będą miękkie. Dodać soli, czosnek w proszku i świeżo mielony pieprz do smaku. Zmniejszyć ogień, dodać bulion i zalać zawiesiną z mleka. Gotować mieszając około 2 minut. Następnie dodać mięso i makaron, wymieszać. Podawać posypane szczypiorkiem.

Makaron z kiełbasą i endywią

Składniki:
– ulubiony makaron
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 średnia cebula, posiekana
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– kawałek kiełbasy drobiowej (Al Fresco)
– 1/2 szklanki bulionu
z krewetkami12– 1 szklanka fasoli cannellini (Eden)
– 1 średnia główka escarole (endywia)
– 1/4 szklanki tartego parmezanu lub sera Romano
– 1/4 łyżeczki papryki
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przepłukać escarole i liście porwać na kawałki. Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę, czosnek, sól i pieprz i smażyć do miękkości (około 4-5 minut). Dodać kiełbasę, rozdrabniając drewnianą łyżką i podsmażać do uzyskania złotego koloru (około 6 do 8 minut). Zdjąć z patelni. Dodać do patelni bulion z kurczaka i fasolę oraz escarole, wymieszać i gotować około 4 minut, aż będzie zwiędła. Delikatnie wymieszać z kiełbasą i makaronem, dodać płatki czerwonej papryki, 1/2 szklanki wody. Doprawić, posypać parmezanem.

Smacznego!

Zobacz również:

  1. Wszystkie dania z makaronu czytelników

  2. Dania z wołowiny – jak ją przyrządzić?

  3. Soczyste pieczone mięso na różne okazje – przepisy

  4. Dania z ryżem – różne przepisy

  5. Jak usmażyć pyszne, puszyste pączki: przepisy



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Skutecznie nawilża, pielęgnuje i odżywia skórę, łagodzi podrażnienia
Cena:
98 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Okulary Rayban
Mam takie okulary i bardzo sobie chwalę, latem się z nimi nie roztaję....
Fitness w domu
Fitness w domu wydawał mi się być świetnym rozwiązaniem przy mojej nieśmiałości i...
Botox na zmiany trądzikowe
Są zabiegi medycyny estetycznej które pozwolą zredukować zmiany potrądzikowe. Zabieg poprzedzają konsultacje...
Jaki sprzęt do zabudowy kuchennej
Jeśli chcecie by kuchnia była piękna, nie można też zapominać o dekoracji....