Różne dania z makaronu – pomysłowe przepisy
Obiad w 20 minut? Oczywiście! Szybkie, proste i sycące dania z makaronem są u mnie bardzo częstymi gośćmi na stole. Wszyscy mamy swoje sprawdzone przepisy, a oto garść podpowiedzi – przepisy błyskawiczne!
Makaron z krewetkami
Składniki:
– 1 paczka makaronu fettuccine
– krewetki średniej wielkości, obrane i oczyszczone
– 1/2 kostki masła
– 1/4 szklanki posiekane świeżej pietruszki
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki bulionu z kurczaka
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Ugotować makaron fettuccine według wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie, w dużej patelni, podsmażać krewetki w maśle przez 4 minuty. Dodać natkę pietruszki, czosnek, sok z cytryny, bulion, sól i pieprz. Gotować i mieszać przez 2 minuty, aż czosnek zmięknie. Położyć na ciepły makaron. Od razu podawać.
Makaron z cukinią
Składniki:
– 3 małe cukinie, w plasterkach
– 350g makaronu penne
– oliwa z oliwek
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– pęczek bazylii
– pęczek mięty
– 150 g sera ricotta
Przygotowanie:
Cukinie podsmażyć na patelni do złotego koloru. Ugotować makaron z godnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać cukinię z makaronem, dodać oliwę z oliwek, czosnek, skórkę z cytryny oraz bazylię i miętę. Przełożyć na talerze i posypać serem ricotta. Od razu podawać.
Makaron z groszkiem i bobem
Składniki:
– 400 g makaronu razowego (conchiglie)
– 145 g mrożonego groszku
– 145 g bobu
– 300 ml bulionu warzywnego
– zmielony czarny pieprz
– 30g świeżej mięty
Przygotowanie:
Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Groszek i bób wrzucić do garnka i gotować przez około 2 minuty. Wlać crème fraiche i bulion warzywny do małego rondelka. Podgrzewać na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu i upewniając się, że się nie gotuje. Zdjąć z ognia i wymieszać z miętą. Odcedzić groszek i makaron i dodać do sosu. Wymieszać i natychmiast podawać.
Makaron z rukolą
Składniki:
– 300 g makaronu
– paczka (60 g) rukoli
– kilka oliwek
– 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 cebulka, pokrojona w cienkie plasterki
– kapary, osuszone i opłukane
– 1 drobno starta skórka z cytryny
– sok z cytryny
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyć rukolę i pozostawić do wyschnięcia. Rozgrzać oliwę w rondelku i delikatnie podsmażyć czosnek i dymkę (około 30 sekund). Odcedzić i przepłukać makaron. Wrzucić do garnka, dodać czosnek, dymkę i olej, crème fraiche, kapary, sok z cytryny, sól i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dobrze wymieszać. Dodać rukolę i delikatnie wymieszać. Posypać skórką z cytryny i natychmiast podawać.
Makaron z pomidorami i sardelą
Składniki:
– 300 g makaronu linguine lub spaghetti
– 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
– kilka oliwek
– 50 g anchois w oleju (sardela)
– 2 łyżki kaparów
– 1 czerwone chilli, posiekane
– 1 łyżeczka chili w proszku
– 400 g pomidorów w puszce
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– sól
– pieprz
– natka pietruszki, posiekana
– świeżo starty parmezan
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni, podsmażyć czosnek na oliwie aż zmięknie. Dodać anchois, kapary, oliwki, suszone chilli i chilli w proszku. Gotować łagodnie przez około 5 minut. Dodać pomidory i oregano, i dusić delikatnie przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać makaron do sosu i delikatnie wymieszać. Dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i podawać z tartym parmezanem.
Makaron z fasolką
Składniki:
– 150 g makaronu Trofie
– 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
– sól
Do pesto:
– 1 pęczek liści bazylii
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– oliwa z oliwek
– 100 g fasolki szparagowej
– 30 g masła
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 10 minut od zakończenia gotowania, dodać ziemniaki do makaronu. Pierwsze cztery składniki pesto wymieszać w maszynce, zrobić ciasto, a następnie dodać tyle oleju, aby rozluźnić konsystencję. Dodać trochę soli i odstawić. 5 minut od zakończenia gotowania makaronu, dodać fasolkę. Ciepłe głębokie talerze wygrzane w piekarniku polać 2 łyżkami pesto, położyć makaron i warzywa i polać masłem. Podawać z parmezanem.
Makaron z brokułami
Składniki:
– 1 czerwone chilli
– 3 ząbki czosnku
– 250 g bekonu lub boczku, pokrojonego w kostkę
– 500 g brokułów, podzielony na małe różyczki
– 100 g mrożonego groszku
– 250 ml creme fraiche
Przygotowanie:
Chili drobno pokroić w kostkę i zmiażdżyć. Wrzucić na patelnię razem z pokrojonym w kostkę boczkiem. Na małym ogniu, podsmażyć lekko, dodać trochę oleju. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodać brokuły, czosnek i smażyć delikatnie. Po około 5 minutach dodać groszek i nadal gotować delikatnie. Zdjąć z ognia i dodać creme fraiche. Ponownie zagotować. Wymieszać z gorącym makaronem.
Makaron z serem pleśniowym
Składniki:
– 400 g makaronu
– 250 g sera pleśniowego
– 250 g sera mascarpone
– 200 g orzechów włoskich
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– 2 opakowania rukoli
– sól i pieprz
– parmezan
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokruszyć ser i wrzucić do małego rondelka z mascarpone, orzechami, musztardą i gałką muszkatołową. Stopić razem, mieszając, aby uniknąć przyklejenia. Doprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu, odcedzić makaron. Dodać makaron do sosu, wymieszać dokładnie. Umieść garść rukoli na każdym talerzu, przykryć makaronem i posypać parmezanem. Podawać natychmiast.
Makaron z kalafiorem
Składniki:
– 350 g makaronu penne
– 1 kalafior
– olej
– 200 ml creme fraiche
– 125 g sera cheddar
– szczypiorek
Przygotowanie:
Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, na około 5 minut przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć plasterki cebuli aż zmiękną. Dodać makaron i kalafior, zamieszać. następnie dodać creme fraiche, starty ser cheddar i szczypiorek. Podawać natychmiast.
Makaron z brukselką
Składniki:
– 1/4 kg brukselki
– ulubiony makaron
– 1 ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 łyżki pietruszki, drobno posiekanej
– ½ szklanki oliwy z oliwek
– 4 łyżki orzeszków piniowych
– 4 łyżki parmezanu
Przygotowanie:
Przyciąć końce brukselki. Ugotować w małej ilości wody (ok. 12 minut). Wyjąć, pozostawiając około 4-5 w garnku i te nadal gotować aż będą bardzo miękkie. Pozostałe pokroić w ćwiartki. W blenderze wymieszać miękkie brukselki, 1 ząbek czosnku, orzechy piniowe, natkę pietruszki, parmezan i 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. W dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać pozostały czosnek i gotować, aż będzie złoty i pachnący. Dodać brukselki i podsmażać przez ok. 2-3 minuty. Dodać cebulę i podsmażać. Dodać ugotowany makaron i podgrzewać około 2 minuty. Wyłączyć ogień i dodać brukselkowe pesto. Wymieszać, doprawić.
Makaron z pieczarkami
Składniki:
– 1/2 kg pieczarek
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– pieprz czerwony (płatki)
– 1/2 paczki spaghetti
– 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Podgrzać olej, dodać czosnek i pieprz czerwony, podsmażać około 1 minutę. Dodać pokrojone grzyby, sól i pieprz i dusić około 2 minut. Dodać białe wino i gotować kolejne 3 minuty. Dodać ugotowany makaron i wymieszać z pieczarkami, natką pietruszki i pieprzem. Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodać trochę wody z gotowania makaronu. Podawać z tartym serem.
Makaron z kurczakiem i papryką
Składniki:
– makaron Linguine
– 1/4 kg piersi kurczaka, pokrojona w paski
– 2 łyżeczki przyprawy Cajun
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
– 1 średnia żółta papryka, pokrojona w cienkie plasterki
– kilka świeżych grzybów, w plasterkach
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
– 1 szklanka rosołu
– 1/3 szklanki chudego mleka
– 1 łyżka mąki
– 3 łyżki sera light
– świeżo mielony pieprz
– 2 szalotki, posiekane
– sól do smaku
Przygotowanie:
W małym blenderze zrobić zawiesinę przez połączenie mleka, mąki i sera. Kurczaka posypać przyprawą Cajun, natrzeć czosnkiem i solą. Przygotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć kurczaka. Dodać paprykę, cebulę i czosnek, smażyć 3-4 minuty. Dodać pieczarki i pomidory i dusić aż warzywa będą miękkie. Dodać soli, czosnek w proszku i świeżo mielony pieprz do smaku. Zmniejszyć ogień, dodać bulion i zalać zawiesiną z mleka. Gotować mieszając około 2 minut. Następnie dodać mięso i makaron, wymieszać. Podawać posypane szczypiorkiem.
Makaron z kiełbasą i endywią
Składniki:
– ulubiony makaron
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 średnia cebula, posiekana
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– kawałek kiełbasy drobiowej (Al Fresco)
– 1/2 szklanki bulionu
– 1 średnia główka escarole (endywia)
– 1/4 szklanki tartego parmezanu lub sera Romano
– 1/4 łyżeczki papryki
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przepłukać escarole i liście porwać na kawałki. Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę, czosnek, sól i pieprz i smażyć do miękkości (około 4-5 minut). Dodać kiełbasę, rozdrabniając drewnianą łyżką i podsmażać do uzyskania złotego koloru (około 6 do 8 minut). Zdjąć z patelni. Dodać do patelni bulion z kurczaka i fasolę oraz escarole, wymieszać i gotować około 4 minut, aż będzie zwiędła. Delikatnie wymieszać z kiełbasą i makaronem, dodać płatki czerwonej papryki, 1/2 szklanki wody. Doprawić, posypać parmezanem.
Smacznego!
Zobacz również:
-
Wszystkie dania z makaronu czytelników
-
Dania z wołowiny – jak ją przyrządzić?
-
Soczyste pieczone mięso na różne okazje – przepisy
-
Dania z ryżem – różne przepisy
-
Jak usmażyć pyszne, puszyste pączki: przepisy