Sałatki bez mięsa – różne przepisy

3 września 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Sałatki sprawdzają się w każdej okazji. Idealna zarówno na śniadania, kolacje jak i w formie przystawek. Coraz więcej osób nie je mięsa z rożnych powodów. Co prawda pierwsze skojarzenie z sałatką to warzywa , ale bardzo często robi się je z dodatkiem mięsa. Tym razem zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy sałatek bez mięsa,

  Samej sałaty istnieje blisko setka odmian. Uprawiali ją starożytni  Grecy, wykorzystując do celów spożywczych, ale to Rzymianie jako pierwsi zaczęli przyrządzać dania składające się z liści różnych odmian sałaty oraz innych warzyw i nazwali je sałatką. Zielone warzywa i owoce takie jak jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki, zielona fasolka, zioła, kiwi są niskokaloryczne. W większości każde z nich zawierają dużo witaminy  C i magnez. Różne barwy warzyw i owoców cieszą oczy, działają na zmysł estetyczny, ale także mają potwierdzony badaniami bezcenny i często zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Za każdym z nich kryją się inne zalety i smaki. Żółte warzywa i owoce działają antystresowo, mają właściwości pobudzające i rozweselające.

Sałatka z kozim serem fondant

Co kupić?

  • 150 g koziego sera
  • 30 ml (2 łyżki) miodu
  • 1/2 szklanki orzechów pecan
  • świeży cząber (1 łyżka stołowa)
  • 1 i 1/2 szklanki mix młodych zielonych sałat
  • 15 ml (1 łyżka stołowa) oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik, pokroić ser na osiem plasterków. Wyłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. W misce wymieszać miód z pekanami, cząbrem i oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać na plasterki sera. Piec na górnym ruszcie piekarnika przez około 2 minuty. Rozłożyć sałaty na talerzach, udekorować każdą porcję dwoma kawałkami sera.

Lekka sałatka z ogórków

Co kupić?

  • 2 długie ogórki
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 szklanki białego octu winnego
  •  1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki świeżego koperku posiekanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Przekroić ogórki na pół, a następnie w plastry. Pokroić cebulę w cienkie paski. Wymieszać ogórki i cebulę w dużej misce. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ocet winny, wodę i cukier. Zalać ogórki i cebulę, i dobrze wymieszać. Posypać świeżym posiekanym koprem i ponownie wymieszać.

salatka

Koreańska sałatka z tofu

Co kupić?

  • 1 opakowanie miękkiego tofu
  • mix nowalijek (rzodkiewka, rukola, szparagi itp.)
    Sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  •  1 łyżka wina ryżowego
  •  1 łyżeczka cukru
  •  1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki nasion sezamu
  • 1/2 łyżeczki papryki w płatkach (gochugaru)
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  •  2 posiekane szalotki

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki sosu w małej misce. Umyć mieszankę nowalijek i odsączyć. W średniej wielkości misce wymieszać sałaty z sosem. W garnku zagotować około 4 szklanki wody, dodać tofu. Przykryć i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. Ostrożnie odsączyć na durszlaku i schłodzić. Pokroić tofu na plastry. Ułożyć na przygotowanej sałatce z nowalijek. Polać pozostałym sosem i podawać.

Sałatka z mozzarellą, groszkiem i bobem

Co kupić?

  • 4 kulki mozzarelli
  • 200 g świeżego groszku
  •  200 g strąków bobu
  • 1 garść świeżej mięty
  • 100 g pędów grochu
  • oliwa z oliwek
  • 2 cytryny, pokrojone w kliny
  •  sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Odcedzić kulki mozzarelli z płynu i umieścić na talerzu. Przykryć folią spożywczą i pozwolić dojść do temperatury pokojowej. Bób wrzucić na gorącą wodę, po minucie dodać groch i gotować przez kolejną minutę. Odcedzić fasolę i groszek i zahartować w lodowatej wodzie (przez 5 minut). Obrać bób ze skórek. Wymieszać bób i groszek razem z pędami mięty i grochu. Dodać sok z jednej cytryny do smaku i kilka kropli oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu układać kulkę mozzarelli, bób, groszek i polać odrobiną oliwy z oliwek i odrobiną soku z cytryny. Udekorować.

Sałatka z cukinii i sera feta

Co kupić?

  • sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • posiekany duży szczypior
  • kilka listków świeżo posiekanej mięty
  • 300 g cukinii
  • ser feta

Przygotowanie:
Do dużej miski wcisnąć świeży sok z cytryny, następnie doprawić szczyptą soli i pieprzu. Dodać oliwę i posiekane zioła. Całość ubić i wymieszać. Cukinię pokroić na cienkie wstążki i dodać do miski z sosem. Posypać jednym z wybranych serów: feta lub kozi.

Sałatka buraczana z ananasem

Co kupić?

  • 3 buraki
  • 4 krążki ananasa z puszki
  •  jabłko
  • Sok z cytryny
  • Łyżka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki rodzynek

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • Roztarty tymianek i estragon
  • Cukier, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dokładnie wymieszać składniki sosu i schłodzić. Umyte rodzynki osuszyć, wyłożyć do miseczki, zalać winem. Wyszorowane buraki ugotować. Miękkie przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w cienkie słupki. Odsączone plastry ananasa pokroić w kostkę, obrane jabłko pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Połączyć składniki sałatki, polać je sosem, wymieszać i lekko schłodzić. Przed podaniem można udekorować połówkami orzechów i gałązkami koperku.

 

Sałatka z grillowaną brzoskwinią i mozzarellą

Co kupić?

  • 2 jędrne, dojrzałe brzoskwinie
  • mix sałat baby
  • 1 szklanka świeżej mozzarelli
  • 1/4 szklanki liści świeżej mięty
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  •  1 łyżka świeżego soku z cytryny
  •  1 łyżeczka musztardy Dijon
  •  1 łyżeczka miodu (lub syropu z agawy)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  •  świeże pistacje (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Brzoskwinie przekrojone na pół ułożyć na rozgrzanym, natłuszczonym grillu i piec w temperaturze 180 st. C. Grillować około 4 minut. Wymieszać rukolę, mozzarellę, miętę i pistacje w dużej misce. Wymieszać oliwę, ocet, sok z cytryny, musztardę, miód lub agawę, sól i pieprz w średniej misce. Winegret wlać do rukoli i wymieszać. Podawać z grillowanymi brzoskwiniami.

Sałatka z gruszką i niebieskim serem pleśniowym

Co kupić?

Sałatka

  • 4 szklanki zmieszanych sałat
  • 1 gruszka, pokrojona w kostkę
  • 1/4 szklanki kandyzowanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki pokruszonego niebieskiego sera
    Dip
  •  2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru
  •  1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mix sałat, gruszki, orzechy włoskie i pokruszony niebieski ser. W mikserze połączyć ocet jabłkowy, majonez, olej roślinny, cukier, sól i pieprz. Dip wlać do sałatki i dokładnie wymieszać.

Sałatka z ogórków na ostro

Co kupić?

  •  1 duży ogórek, obrany
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  •  2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • szczypta imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwone chili, drobno pokrojone
  •  2 dymki, drobno pokrojone
  • liście kolendry

Przygotowanie:
Przekroić ogórek na pół i łyżeczką wyjąć nasiona. Pokroić na grube przekątne kawałki. Wrzucić do miski i posypać cukrem  i dużą szczyptą soli. Zalać octem. Pozostawić na około 30 minut w lodówce. Odcedzić ogórki i wymieszać z resztą składników.

Sałatka z rukoli, malin i mozzarelli

Co kupić?

  • 250 g mozzarelli (2 kulki)
  • 100 g malin
  • 2 garście liści rukoli
  •  oliwa z oliwek
  •  mały ocet balsamiczny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozdrobnić mozzarellę i ułożyć ją na dużej, płaskiej płytce. Rozsypać maliny i rukolę. Skropić oliwą i octem balsamicznym. Wymieszać dokładnie.