Rzodkiewki – różne pomysłowe przepisy na dania z rzodkiewek na ciepło i zimno

27 maja 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Rzodkiewka to pyszne a przede wszystkim zdrowe warzywo. Znamy je głównie z twarożku, gdzie nasze mamy kroiły ją jako dodatek. Tym razem przygotowałam Wam niecodzienne i ciekawe przepisy z wykorzystaniem rzodkiewki oraz garść podstawowych informacji o niej.

rzodkiewki na ciepło

 

Właściwości rzodkiewki

Główną właściwością zdrowotną rzodkiewki jest jej oddziaływanie na układ pokarmowy. Rzodkiewka pomoże Ci zwalczyć wszelkie dolegliwości żołądkowe, niestrawność a dodatkowo pobudzi trawienie i łaknienie czy usprawni pracę wątroby. Kolejnym zastosowaniem rzodkiewki jest wykorzystanie jej jako lekarstwo na kaszel, bowiem działa ona wykrztuśnie. Sięgaj więc po rzodkiewkę przy astmie czy chorobach płuc.

Zmagasz się z anemią, artretyzmem, reumatyzmem lub innymi bólami stawów czy mięśni? Rzodkiewka przyjdzie  Ci z pomocą i zadziała jak antybiotyk, ponieważ wykazuje działanie bakterio oraz grzybobójcze. To cudowne warzywo jest pełne potasu, który jest niezbędny przy stabilizacji ciśnienia. Rzodkiewka pomoże Ci wzmocnić paznokcie oraz włosy dzięki dużej dawki siarki.

 

sa

Rzodkiewka sprawdzi się również przy problemach z układem moczowym, ponieważ w naturalny sposób zwiększają ilość produkowanego moczu, a tym samym zwalczają wszelkie infekcje i chronią nasze nerki. Najlepiej stosować raz / dwa razy w tygodniu sok z 2 rzodkiewek, soku z jednej pomarańczy, 5 truskawek i 1 szklanki wody – wszystkie składniki należy umyć i wymieszać ze sobą.

Rzodkiewki zawierają mnóstwo błonnika, witaminy C, wapnia, magnezu oraz potasu co sprawia, że nadaje się idealnie jako składnik wszelkich dań dietetycznych. Dzięki rzodkiewkom będziesz mogła łatwiej pozbyć się zbędnych kilogramów.

 

Sałatka z rzodkiewką i majonezem

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4 jajka
  • szczypiorek
  • ogórek zielony
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez – kilka łyżek

 Przygotowanie:

Umyć dokładnie rzodkiewki, szczypiorek i ogórka. Ugotować jajka. Pokroić rzodkiewki w plasterki. Obrać ugotowane jajka. Pokroić drobno jajka, ogórek i szczypiorek. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kilka łyżek majonezu, wszystko delikatnie wymieszać. Podawać z pieczywem.

Sałatka z rzodkiewkami i pomarańczą

Składniki:

  • pomarańcza
  • główka sałaty
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 200 g serka wiejskiego
  • cebula

Sos: 2 łyżeczki soku z cytryny, łyżka oliwy, łyżeczka miodu, sól, kolorowy pieprz.

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki. Pomarańczę obrać ze skóry, podzielić na plasterki, każdy przepołowić. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i serkiem wiejskim. Wszystkie składniki sosu wymieszać, delikatnie polać sałatkę tuż przed poddaniem.

Wiosenny makaron z rzodkiewką i bazylią

  • 250 g makaronu kokardki
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 200 ml śmietanki 18 %
  • pęczek rzodkiewki
  • kilka listków bazylii
  • zioła prowansalskie
  • sól i biały pieprz

Przygotowanie:

Filet pokroić w kostkę i podsmażyć na gorącym oleju przez 5 minut.Śmietankę wymieszać z ziołami i solą oraz pieprzem.Następnie zalać nią kurczaka.Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku z łyżką oleju,odcedzić i polać sosem śmietanowym z kurczakiem.Na wierzch potrawy dodać posiekaną drobno rzodkiewkę i listki bazylii.

Kruche kanapki z rzodkiewką

składniki:

  • 4 okrągłe wafle ryżowe Good Food
  • 1/2 kg twarogu
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 2 pęczki szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • świeży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Ser rozdrobnić widelcem.4 rzodkiewki i pęczek szczypiorku zostawić do dekoracji. Resztę rzodkiewek pokroić w słupki( połowę zostawić po posypania), szczypiorek i natkę posiekać.Ogórka zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystko wymieszać z twarogiem dodać zioła. Na wafle nakładać masę serową a na wierzchu posypać rzodkiewką i szczypiorkiem.

Rzodkiewka duszona

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki bulionu z kostki
  • cukier
  • pieprz
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • sok z cytryny – 1 łyżka

Rzodkiewki umyć, pokroić na ćwiartki. Podsmażyć na łyżce masła, lekko zrumienić, oprószyć odrobiną cukru. Wlać bulion i dusić pod przykryciem 15 minut. W tym czasie Oczyścić listki rzodkiewki, pokroić drobno i wrzucić do gotującej, osolonej wody. Gotować około 3 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i skropić sokiem z cytryny. Żółtko wymieszać z łyżką śmietany i listkami rzodkiewki. Wymieszać z duszoną rzodkiewką, posypać pieprzem. Nie gotować. Podawać jako przystawkę do pieczonych mięs.

Krem z rzodkiewek

Składniki:

  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  2 pęczki rzodkiewek
  •  1 cebula
  •  1 ziemniak
  •  1/2 szklanki śmietany
  •  sól, biały pieprz
  • świeża zielona pietruszka

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę, dodać pokrojone rzodkiewki wraz z liśćmi i cebulę, podsmażać ok. 5 min., aż rzodkiewka będzie szklista. Dodać drobno pokrojonego ziemniaka, śmietanę, szklankę wody, sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku. Podawać z tartą rzodkiewką i zieloną pietruszką oraz pieczywem.

Pesto z liści rzodkiewki

Co kupić?

  • garść liści rzodkiewki
  • pół szklanki pestek dyni lub słonecznika
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Liście należy umyć, a pestki wcześniej uprażyć na suchej patelni. Następnie blendujemy wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej masy. Pesto przechowuj w lodówce.

Koktajl z liści rzodkiewki

Co kupić?

  • liści rzodkiewki
  • dojrzały banan
  • sok jabłkowy – pół szklanki
  • woda – pół szklanki
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka siemienia lnianego

Przygotowanie:

Liście należy umyć i osuszyć a następnie posiekać. Teraz zblenduj wszystkie składniki i gotowe.

Zupa z liści rzodkiewki

Co kupić?

  • liście rzodkiewki
  • 3 młode ziemniaki
  • kilka rzodkiewek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 l wody

Przygotowanie:

Na początku umyj dokładnie liście. Następnie posiekaj szalotkę, a ziemniaki oczyść i pokrój w kostkę. Teraz w garnku podsmaż cebulę na maśle i po ich zarumienieniu wrzuć ziemniaki oraz liście. Dodaj 2-3 łyżki wody i duś zupę do czasu aż zmiękną ziemniaki. Następnie wlej pozostałą ilość wody i gotuj zupę do 10 minut. Teraz wystarczy dodać śmietanę oraz przyprawy i zmiksować wszystko aż do uzyskania gładkiego kremu. Podawaj ze startą rzodkiewką na wierzchu.

zobacz również:

Różne sposoby na młodą kapustę

Kapusta – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Zielone zupy nie tylko na wiosnę – ciekawe i oryginalne przepisy

Koperek – jak wykorzystać? Różne przepisy na dania z koperkiem w roli głównej!