Dipy do surowych warzyw sprawdzone przepisy

1 października 2018, dodał: anetka129
Artykuł zewnętrzny

Podczas diet odchudzających częściej chrupiemy warzywa i zdrowe przekąski. jak umilić sobie jednak proces oczyszczania i odchudzania oraz urozmaicić spożywanie warzyw? Świetnym sposobem na to są zdrowe i smaczne dipy, czyli gęste sosy, które serwujemy w miseczkach obok umytych i pokrojonych świeżych warzyw. Takie tace z fit produktami możemy również podać podczas  spotkań towarzyskich, oglądania meczu lub ulubionego serialu czy naszym dzieciom.

Omijajmy szerokim łukiem gotowe sosy tak licznie stojące na sklepowych półkach: roi się w nich od  szkodliwych konserwantów i sztucznych substancji. Wykonajmy sami szybkie i mega zdrowe dipy, które wzbogacą nasz posiłek warzywny np: hummusy, dipy jogurtowe czy z przecieranych warzyw i owoców.

Przepis na tradycyjny Hummus

Składniki:

-0,5 kg ziarna ciecierzycy,
-pasta sezamowa (tahina),
-olej tłoczony na zimno (lniany, oliwa z oliwek, słonecznikowy),
-jogurt naturalny,
-sok z cytryn,
-5 ząbków czosnku,
-świeży imbir,
-pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Cieciorkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i namaczamy na noc. Do 1l wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę, gotujemy do uzyskania miękkości. Podczas gotowania uzupełniamy wodę wyłącznie wrzątkiem (inaczej może stwardnieć). Ugotowaną cieciorkę miksujemy, dodajemy oliwę, sok z cytryn, tahinę. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać trochę wody, w której gotowaliśmy cieciorkę. Na końcu dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę czosnek, imbir, oraz inne przyprawy.

 

Składniki:

– 2 dojrzałe avocado

-1/2 pokrojonego pomidora lub sok z połowy cytryny

-1/2 szklanki majonezu

-2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki

-2 łyżki sosu Tabasco

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy i kroimy awokado. Następnie rozdrabniamy je za pomocą blendera.
  2. Do miski z awokado dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Gotowy sos idealnie nada się do chipsów typu nachos.

Dip z buraka

 

Składniki:

– 1 ugotowany (lub marynowany) burak,

– 1 łyżka kaparów

–  1 łyżka czerwonego octu winnego

–  200 ml jogurtu

– cukier, pieprz, sól

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

– 1 łyżka musztardy

 Sposób przygotowania:

  1. Buraka kroimy w kostkę i blendujemy wraz z kaparami, musztardą. jogurtem, koncentratem pomidorowym i octem winnym. Na sam koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Chutney z jabłek

 

 

Składniki:

-3 jabłka

-2 cebule

– 400g rodzynek

– mielone przyprawy: ziele angielskie, goździki, kardamon, imbir, sól, pieprz kolorowy,  nitka szafranu

-1 duża czerwona papryka

 Sposób przygotowania:

  1. Nitki szafranu zalewamy wrzątkiem i parzymy przez ok. 10-15 minut. Obrane jabłka, paprykę i cebulę kroimy na małe kawałki.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy przez 40 minut.
  3. Gorącą masę przekładamy do suchych słoiczków i ustawiamy do góry dnem.
  4. Całość pasteryzujemy przez co najmniej 20 minut.

Chutney z pomidorów

 

 

Składniki:

-1 kg pomidorów koktajlowych lub zwykłych

-5 ząbków czosnku

-1 łyżeczka kminku rzymskiego

-pół łyżeczki pieprzu

-1,5 łyżeczki soli

-2 duże cebule

-120 ml octu winnego

-10 łyżeczek cukru

-1 papryczka chilli

-1 łyżeczka kozieradki

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory zalewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Następnie wrzucamy do garnka gotujemy na średnim ogniu. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
  2. Całość gotujemy aż konsystencja będzie przypominać ketchup.
  3. W moździerzu lub młynku rozcieramy przyprawy i dodajemy do pomidorów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
  4. Gotowy sos przelewamy do słoików