Dipy do surowych warzyw sprawdzone przepisy
Podczas diet odchudzających częściej chrupiemy warzywa i zdrowe przekąski. jak umilić sobie jednak proces oczyszczania i odchudzania oraz urozmaicić spożywanie warzyw? Świetnym sposobem na to są zdrowe i smaczne dipy, czyli gęste sosy, które serwujemy w miseczkach obok umytych i pokrojonych świeżych warzyw. Takie tace z fit produktami możemy również podać podczas spotkań towarzyskich, oglądania meczu lub ulubionego serialu czy naszym dzieciom.
Omijajmy szerokim łukiem gotowe sosy tak licznie stojące na sklepowych półkach: roi się w nich od szkodliwych konserwantów i sztucznych substancji. Wykonajmy sami szybkie i mega zdrowe dipy, które wzbogacą nasz posiłek warzywny np: hummusy, dipy jogurtowe czy z przecieranych warzyw i owoców.
Przepis na tradycyjny Hummus
Składniki:
-0,5 kg ziarna ciecierzycy,
-pasta sezamowa (tahina),
-olej tłoczony na zimno (lniany, oliwa z oliwek, słonecznikowy),
-jogurt naturalny,
-sok z cytryn,
-5 ząbków czosnku,
-świeży imbir,
-pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Cieciorkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i namaczamy na noc. Do 1l wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę, gotujemy do uzyskania miękkości. Podczas gotowania uzupełniamy wodę wyłącznie wrzątkiem (inaczej może stwardnieć). Ugotowaną cieciorkę miksujemy, dodajemy oliwę, sok z cytryn, tahinę. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać trochę wody, w której gotowaliśmy cieciorkę. Na końcu dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę czosnek, imbir, oraz inne przyprawy.
Składniki:
– 2 dojrzałe avocado
-1/2 pokrojonego pomidora lub sok z połowy cytryny
-1/2 szklanki majonezu
-2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
-2 łyżki sosu Tabasco
Sposób przygotowania:
- Obieramy i kroimy awokado. Następnie rozdrabniamy je za pomocą blendera.
- Do miski z awokado dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Gotowy sos idealnie nada się do chipsów typu nachos.
Dip z buraka
Składniki:
– 1 ugotowany (lub marynowany) burak,
– 1 łyżka kaparów
– 1 łyżka czerwonego octu winnego
– 200 ml jogurtu
– cukier, pieprz, sól
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
– 1 łyżka musztardy
Sposób przygotowania:
- Buraka kroimy w kostkę i blendujemy wraz z kaparami, musztardą. jogurtem, koncentratem pomidorowym i octem winnym. Na sam koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Chutney z jabłek
Składniki:
-3 jabłka
-2 cebule
– 400g rodzynek
– mielone przyprawy: ziele angielskie, goździki, kardamon, imbir, sól, pieprz kolorowy, nitka szafranu
-1 duża czerwona papryka
Sposób przygotowania:
- Nitki szafranu zalewamy wrzątkiem i parzymy przez ok. 10-15 minut. Obrane jabłka, paprykę i cebulę kroimy na małe kawałki.
- Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy przez 40 minut.
- Gorącą masę przekładamy do suchych słoiczków i ustawiamy do góry dnem.
- Całość pasteryzujemy przez co najmniej 20 minut.
Chutney z pomidorów
Składniki:
-1 kg pomidorów koktajlowych lub zwykłych
-5 ząbków czosnku
-1 łyżeczka kminku rzymskiego
-pół łyżeczki pieprzu
-1,5 łyżeczki soli
-2 duże cebule
-120 ml octu winnego
-10 łyżeczek cukru
-1 papryczka chilli
-1 łyżeczka kozieradki
Sposób przygotowania:
- Pomidory zalewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Następnie wrzucamy do garnka gotujemy na średnim ogniu. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
- Całość gotujemy aż konsystencja będzie przypominać ketchup.
- W moździerzu lub młynku rozcieramy przyprawy i dodajemy do pomidorów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
- Gotowy sos przelewamy do słoików