Sorbety owocowe domowej roboty – różne przepisy!
Orzeźwiające, pyszne, owocowe, zastępują popularne lody, o czym mowa? – sorbet. Jest to rodzaj orzeźwiającego mrożonego deseru, który robiony jest z posłodzonej wody razem z zamrożonymi owocami, winem albo likierem. Pochodzenie sorbetu przypisuje się napojowi z Azji robionemu z posłodzonego soku owocowego i wody. Termin „sorbet” pochodzi od tureckiego şerbat lub şerbet, szarbat. Deser ten często porównuje się z lodami włoskimi, albo wodnymi, jednak różnią się one doborem i proporcjami składników.
Oto kilka przepisów na oryginalne i zdrowe sorbety.
Morelowy
Co kupić?
80 dag dojrzałych moreli
20 dag cukru
200 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
1 cytryna
1 łyżka cukru waniliowego
4–5 łyżek likieru pomarańczowego
listki melisy / wiśnie koktajlowe – do dekoracji
Przygotowanie:
Cytrynę należy umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę otrzyj i wyciśnij sok. Wymieszaj to z sokiem pomarańczowym, cukrem oraz cukrem waniliowym. Syrop pozostaw do ostudzenia.
Morele należy umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokrój na połówki i wyjmij z nich pestki. Do syropu dodaj pokrojony w kostkę i zmiksowany miąższ moreli. Dodaj likier pomarańczowy.
Miksturkę przełóż do płaskiej miski, przykryj folią aluminiową i odstaw do zamrażarki na 5-6 godzin.
Sorbet pokrusz i utrzyj mikserem. Podawaj udekorowane listkiem melisy lub wiśniami koktajlowymi.
Poziomkowy z szampanem – przepis Magdy Gessler
Co kupić?
Poziomki 3 szklanki
Cukier 0,75 szklanki
Szampan 1 szklanka
Sok z pomarańczy 3 łyżki
Przygotowanie:
Ugotuj syrop z cukru oraz pół szklanki szampana, następnie pozostaw do ostudzenia. Odłóż na bok kilka poziomek do dekoracji, a resztę zmiksuj razem z syropem cukrowym, sokiem z pomarańczy oraz resztą szampana.
Całość przełóż do maszynki do robienia lodów i pozostaw w zamrażarce na pół godziny.
Przełóż do salaterek i jedz od razu po podaniu.
Dietetyczny tropikalny
Co kupić?
2 szklanki mrożonych owoców tropikalnych
170 ml soku pomarańczowego
Mrożone owoce wraz z sokiem wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania jednolitej oraz gładkiej masy.
Przełóż do pucharków i ozdób dowolnymi owocami.
Na patyku
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
sok z połówki cytryny
600g truskawek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wody
sok z połówki cytryny
4 dojrzałe brzoskwinie (obrane i pokrojone na kawałki)
12 foremek na lody na patyku
Przygotowanie:
Truskawki zmiksuj na puree w blenderze, a na koniec dodaj cukier i zblenduj ponownie. Następnie wlej je do foremek na lody, ale tylko napełniając do połowy. Odstaw do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie przemieszaj sorbet widelcem i włóż ponownie do zamrażalnika.
Teraz pora na sorbet brzoskwiniowy. Tak jak poprzednio rozpuść w rondelku cukier, a pod koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Do rondelka wrzuć pokrojone oraz obrane, małe kawałki brzoskwini. Gotuj wszystko na małym ogniu ok 10 minut i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Następnie zmiksuj całość blenderem, do uzyskania aksamitnego purre. Dodaj je do foremek z sorbetem truskawkowym. Włóż do zamrażarki na 30 minut, po czym przemieszaj widelcem jak poprzednio i ponownie włóż do zamrażarki.
Kiedy lody będą gotowe, wyjmij je i odstaw na 5 minut,a wtedy lody z łatwością wysuną się z foremek.
Limonkowy z bazylią
Co kupić?
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki soku z limonki
15 liści świeżej bazylii
Przygotowanie:
Zagotuj wodę i wymieszaj z cukrem. Odstaw do ostudzenia, a następnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i je zblenduj. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki.
Ciekawym sposobem podania jest przekrojenie limonek na pół i włożenie po gałce sorbetu. Można przyozdobić listkami mięty lub bazylii.
Herbaciany
Co kupić?
1/2 filiżanki herbaty
1 szklanka wody
2 szklanki mleka
parę łyżek słodkiej śmietanki
1 filiżanka cukru
szczypta soli
kilka łyżek soku z limonki
Przygotowanie:
Zaparz herbatę jak zwykle przez około 5 minut. Następnie dodaj mleko oraz słodką śmietankę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj cukier, sól oraz sok z cytryny. Dolej herbatę i połącz wszystko razem. Przelej do pojemnika i włóż do zamrażarki, od czasu do czasu możesz przemieszać lody.
zobacz również:
Owocowe sorbety na lato – różne przepisy
Lemoniady owocowe domowej roboty – różne przepisy
Koktajle owocowe – dużo przepisów
Odchudzające koktajle owocowe i witaminowe – przepisy