Lemoniady owocowe domowej roboty – różne przepisy

21 sierpnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Lemoniady oraz inne napoje i soki, którymi można zaspokoić pragnienie w czasie upału, najczęściej kupujemy w sklepach. Zbyt słodkie, pełne konserwantów, wcale nie są najzdrowsze… Lepiej więc samodzielnie przygotować orzeźwiający napój.

Lemoniadę tradycyjnie przygotowywaną z soku ze świeżych cytryn oraz wody mineralnej (gazowanej lub nie) wymyślono aż 1300 lat temu – pierwsze zapiski o lemoniadzie pochodzą już z VII wieku. Tysiąc lat później, w wieku XVII, w Paryżu powstała pierwsza firma produkująca lemoniadę (sprzedawano ją z pojemników noszonych na plecach). Jej popularność z biegiem stuleci nie maleje, bo doskonale gasi pragnienie w upalny dzień. A zrobić ją niezwykle łatwo.
Nazwa „lemoniada” wywodzi się z francuskiego słowa „limonade„, którym określano niesłodzony napój z wody (gazowanej lub nie ) z dodatkiem soku cytrynowego. Jednak dzisiaj, w niektórych krajach, słowem tym nazywa się bezalkoholowe napoje o owocowym (niekoniecznie nawet cytrynowym) smaku. Już w połowie XIX wieku, na ulicach Londynu czy Nowego Jorku, można się było natknąć na prowizoryczne stargany, oferujące przechodniom domową lemoniadę. Ale i po dziś dzień przyrządzany w domu cytrynowy napój stanowi w USA obowiązkową pozycję na szkolnych kiermaszach czy festynach. Klasyczną, domową lemoniadę przygotowuje się z soku z cytryn, syropu cukrowego oraz wody. Jednak jej smak można w prosty sposób urozmaicić, dodając do napoju świeże zioła lub przecier z innych owoców. Gdy cytryny zastąpimy limonkami, otrzymamy ostrzejszą w smaku limoniadę.

Lemoniada cytrynowa

Składniki:


– 1 kg cytryn
– 2 l wody mineralnej (niegazowanej lub gazowanej)
–  12 łyżeczek cukru lub miód
– kostki lodu

Przygotowanie:

Sparzone wrzątkiem cytryny pokroić i wycisnąć z nich sok. Przecedzić go przez sitko i dolać do niego wodę mineralną. Część wody wymieszać z cukrem lub miodem, aż się rozpuści, a potem wlać do wody z cytryną. Wymieszać. Podawać z kostkami lodu i plasterkami cytryny. Szklankę lemoniady można ozdobić plasterkiem cytryny i gałązką mięty.

Lemoniada imbirowa

Składniki:


– skórka z jednej cytryny
– 1 szklanka świeżego soku cytrynowego
– 1/2 szklanki cukru
– 1,5 szklanki piwa imbirowego
– lód (około 24 kostki)
– owoce do przybrania

Przygotowanie:

Wymieszać sok cytrynowy z cukrem aż cukier się całkowicie rozpuści. Zmiksować wszystkie składniki z wyjątkiem owoców do przybrania. Wsypać jagody i truskawki do szklanek lub dzbanka. Następnie wlać miksturę. Podawać z plasterkiem cytryny lub limonki.

Lemoniada z żółtkiem

Składniki:


– 1 żółtko jajka
– 1 cytryna
– 1 limonka
– 2 łyżki cukru brązowego
– 1 l wody sodowej (mineralna gazowana)
– 200 g lodu w kostkach

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z cytryn, dodać cukier, żółtko i wodę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać w shakerze z kostkami lodu. Podawać można z miętą, plasterkami cytryny i kostekami lodu.

Lemoniada truskawkowa

Składniki:


– 1/2 szklanki cukru
– 3-4 cytryny
– sok wyciśnięty z 1 limonki
– około 1 i 1/2 szklanki truskawek
– 4 szklanki zimnej wody (niegazowanej lub lekko gazowanej)

Przygotowanie:


Cukier i 1/2 szklanki wody doprowadzić do wrzenia w małym garnuszku. Gotować około 5 minut, by cukier całkowicie się rozpuścił. Odstawić do wystygnięcia. Truskawki zmiksować na gładką masę. Przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Wycisnąć sok z cytryn, by ostatecznie uzyskać 1 szklankę płynu. Dodać sok z limonki. Następnie dolać puree z truskawek i syrop cukrowy. Całość wymieszać. Dolać 3 szklanki wody. Całość wymieszać i wstawić do lodówki. Lemoniadę podawać schłodzoną z kostkami lodu.

Lemoniada malinowa

Składniki:


– 2 szklanki świeżych malin
– 2/3 szklanki szklanki soku z cytryny
– 1 szklanka cukru
– 3 szklanki wody
– 1/2 szklanki świeżych (lub mrożonych) malin do dekoracji

Przygotowanie:

Zasypać maliny 1/2 szklanki cukru i odstawić, by puściły sok. W międzyczasie przygotować syrop z reszty cukru i 1/2 szklanki wody. Odstawić syrop do wystudzenia. Zmacerowane maliny zmiksować na puree, a następnie przetrzeć przez sitko, odzyskując jak najwięcej soku. W dzbanku połączyć syrop malinowy, syrop z cukru, sok z cytryny oraz wodę, dokładnie wymieszać. Podawać z kostkami lodu i świeżymi malinami.

Lemoniada malinowo-waniliowa

Składniki:


– 100 g cukru pudru
– 150 g malin
– 2 cytryny
– kilka kropel olejku waniliowego
– lód
– woda gazowana zmrożona

Przygotowanie:


Końcówki cytryn odkroić, wydrążyć miąższ, posiekać i wrzucić do miksera. Dodać cukier, maliny, olejek i lód. Miksować przez kilka minut, aż nie będzie grudek. Przecedzić do wysokich szklanek lub innych do drinków, wrzucić kostki lodu i uzupełnić wodą.

Lemoniada brzoskwiniowa

Składniki:


– 1 szklanka jasnego brązowego cukru
– 1 szklanka soku z cytryny
– 4 dorodne brzoskwinie, umyte
– 4 szklanki wody
– lód

Przygotowanie:

Do średniego rondelka wlać 2 szklanki wody, dodać cukier i pokrojone w kawałki brzoskwinie. Gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż owoce będą zupełnie miękkie. Odstawić do ostudzenia. Przestudzone owoce w syropie zmiksować na gładkie puree, a następnie przetrzeć przez sitko. Do przecieru z brzoskwiń dodać sok z cytryny, wodę i dokładnie wymieszać. Podawać z lodem.

Lemoniada ananasowa

Składniki:


– 1 litr wody
– cukier lub miód do słodzenia
– ananas świeży
– imbir
– sól

Przygotowanie:

Ananasa zmiksować w blenderze dodając 1/3 szklanki wody. Dodać sok z cytryny, 1 łyżeczkę cukru, starty imbir, sól, 2 szklanki zimnej wody i miksować dalej, kilka minut.
Gotowy płyn przetrzeć przez sitko, by lemoniada stała się klarowna. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze trochę wody. Schłodzić przed podaniem.

Lemoniada z arbuza

Składniki:


– 0,5 kg cytryn
– 0,5 kg limonek
– 1 średni arbuz
– ok. 6 łyżek cukru
– 2 szklanki wody (może być gazowana)

Przygotowanie:


Arbuza włożyć do blendera, dodać sok z cytrusów i po łyżeczce skórek z cytryny i limonki. Następnie dodać cukier. Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Dodać wodę i ponownie zamieszać. Cukier powinien się rozpuścić. Przelać do dzbanka i włożyć do lodówki, aby lemoniada się schłodziła.

Lemoniada z rabarbaru

Składniki:

– 1,5 kg różowego rabarbaru
– 100 g cukru
– 3 litry wody
– 2 gałązki mięty
– 2 gałązki melisy
– 3 duże paski skórki z wyparzonej cytryny
– sok z 1 cytryny
– 250 ml zimnej wody gazowanej

Przygotowanie:

Rabarbar umyć i bez obierania pokroić na małe kawałki. Do garnka z wrzątkiem dodać cukier, połowę melisy i połowę mięty i gotować przez 5 minut. Wrzucić pokrojony rabarbar i gotować kolejne 5 minut. Ostudzić. Do chłodnego napoju wlać sok z cytryny i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przelać całość przez sito. Odstawić do sklarowania – na dnie powstanie ok 1 cm osadu. Przelać raz jeszcze do innego naczynia, dodać całe listki mięty, melisy i zimną wodę gazowaną. Dodać kostki lodu.

Lemoniada jeżynowa

Składniki:

– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka wody
– 1/4 szklanki przebranych jeżyn
– 1 gałązka mięty
– 1 szklanka soku z cytryny
– 4 szklanki wody
– lód
– cytryna

Przygotowanie:

Z cukru i 1 szklanki wody przygotować syrop. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Zmiksować jeżyny, przetrzeć przez sito, dolać do musu syrop. Dopełnić wodą. Dodać lód, listki mięty, ozdobić cytryną.

Lemoniada z owocami

Składniki:

– 1 szklanka wody
– 3 i 1/2 dużej brzoskwini
– 1 szklanka jagód
– 5 szklanek wody sodowej
– 2 łyżki stewii
– lód

Przygotowanie:

Do szklanki wody wrzucić umyte i pokrojone owoce. Wymieszać ze stewią. Dopełnić wodą sodową i lodem. Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Lemoniada z mlekiem

Składniki:

– 4 limonki
– 1 szklanka cukru
– 6 szklanek zimnej, przegotowanej wody
– 6 łyżek mleka
– erytrol lub ksylitol do smaku

Przygotowanie:


Umyć limonki i pokroić je na ćwiartki. Zmiksować limonki, cukier i wodę w malakserze.  Przecedzić. Dodać  mleko i dokładnie wymieszać.  Podawać zaraz po przygotowaniu z kostkami lodu.

Lemoniada z ogórkiem

Składniki:

– 3 długie ogórki
– 1 łyżka posiekanego drobno rozmarynu
– 1 szklanka wody
– 3/4 szklanki ginu
– 1/2 szklanki soku z cytryny
– 3 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie:


Z ogórków odciąć około 12 plasterków, aby potem nimi ozdobić lemoniadę. Resztę ogórków obrać, pokroić na kawałki. Włożyć je do blendera, dodać rozmaryn i zmiksować na papkę. Otrzymaną masę przecedzić przez sitko. Dokładnie wyciśnąć ogórki, aby uzyskać jak najwięcej soku. Do soku z ogórków dodać wodę, gin, sok z cytryny i agawy. Wymieszać energicznie, aby wszystkie składniki się idealnie połączyły. Włożyć do lodówki, aby lemoniada się schłodziła. Podawać z kostkami lodu.

Zobacz również:

  1. Owocowe sorbety na lato – przepisy

  2. Herbaty mrożone – przepis na upalne lato

  3. Koktajle owocowe: dużo przepisów

  4. Kawa mrożona – przepisy na chłodne napoje kawowe