Morele – pomysły na dania i przetwory
Morele są nie tylko bardzo smaczne, ale także sprzyjają zdrowiu i urodzie.Owoce te podobnie jak wiele innych znane były już naszym przodkom, około 4000 lat p.n.e. uprawiali je już Chińczycy na terenach Tienshan, czyli Niebiańskich Gór.
Wcześniej jednak występowały one dziko w Chinach, na terenie obecnej Turcji, Iranu, a także na górzystych terenach pomiędzy Morzem Kaspijskim a Morzem Czarnym. Morele szybko zostały sprowadzone również do Europy, gdzie znane są od czasów starożytnych. Pierwsze wzmianki pojawiają się w Rzymie i pochodzą z około I wieku n.e. Ceniono je głównie ze względu na dekoracyjny charakter kwitnącego drzewa morelowego, a do owoców podchodzono nieufnie. Dopiero z czasem ludzkość zaczęła odkrywać zarówno walory smakowe, jak i właściwości lecznicze moreli, które w zasadzie znane są nam dopiero od około 300 lat. Obecnie największym producentem moreli jest Turcja, gdzie uprawia się te owoce głównie dla późniejszego ich suszenia i sprzedaży w tej formie. W Polsce problemy z masową uprawą moreli wynikają głównie z przeszkody naturalnej jaką są długie i mroźne zimy. Choć oczywiście i w naszym kraju owoce te są uprawiane. W niewielkich ilościach zaś spotykane na działkach i w przy domowych sadach.
Morele zawierają wyjątkowo dużo witaminy C, E, P, B1 i PP. Swój słoneczny kolor morele zawdzięczają beta-karotenowi, żółtemu barwnikowi, z którego wątroba produkuje witaminę A. Beta-karoten to silny przeciwutleniacz chroniący nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój chorób cywilizacyjnych oraz przyśpieszających proces starzenia organizmu. Jest bezcenny dla oczu i nadaje skórze młody zdrowy wygląd. Wystarczy zjeść 3 morele dziennie, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego przeciwutleniacza.
Zawierają też sporo magnezu, fosforu, wapnia, soli żelaza, boru, manganu i związków jodu. Poleca się picie soku kobietom w ciąży oraz dzieciom jako środek stymulujący wzrost, odżywczy i wzmacniający ze względu na bardzo dobrą przyswajalność zawartego w nim wapna i żelaza. Dzięki dużej ilości potasu regulują ciśnienie krwi i pracę nerek. Zawierają sporo żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP, błonnika. Poprawiają trawienie, zapobiegają anemii. Morele działają zasadotwórczo (zwłaszcza suszone). Dlatego poleca się je przy nadkwasocie oraz osobom codziennie jedzącym mięso, które ma właściwości zakwaszające.
Morele są doskonałym owocem do różnego rodzaju pysznych konfitur, dżemów, powideł, nalewek, słodko-pikantnych sosów i przecierów. Przetwory z nich są delikatne, bardzo aromatyczne i nadają się zarówno jako dodatek do dań słodkich, jak i wytrawnych. Oprócz morelowego miąższu możemy również wykorzystać pestki, których „serca” są jadalne i zawierają wiele cennych dla organizmu składników odżywczych.
Knedle z morelami
Składniki:
– 500 g ziemniaków
– 20 kostek cukru
– 2 jajka i sól
– 180 g mąki krupczatki
– 100 g bułki tartej
– 80 g masła
– 50 g cukru pudru
Przygotowanie:
Ugotowane ze skórką ziemniaki opłukać w zimnej wodzie, obrać i schłodzić. Morele naciąć, wyjąć pestkę a w powstały otwór włożyć kostkę cukru. Do sprasowanych ziemniaków, dodać jajka, szczyptę soli oraz mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i wykroić z niego 20 kawałków. Każdą morelę szczelnie zawinąć w kawałek ciasta. W dużym garnku zagotować 2 l wody wymieszanej z 2 łyżeczkami soli. Do gotującej wody włożyć knedle, oddzielić je drewnianą łyżką od dna garnka i gotować na małym ogniu. Ugotowane knedle wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na sitko i osaczyć. Knedle obtoczyć w bułce tartej, podsmażonej na maśle na złoty kolor i oprószyć cukrem pudrem.
Dżem morelowy
– 1 kg moreli
– pół szklanki wody
– 60 dag cukru
Przygotowanie:
Morele dokładnie umyj, osusz, oberwij ogonki, wyjmij pestki. Do garnka wlej wodę, wrzuć 1/4 moreli i rozgotuj, dodaj cukier i zagotuj. Pozostałe morele pokrój na cząstki, dorzuć do garnka, podgotuj, odstaw na kilka godzin. Powtórnie doprowadź dżem do wrzenia, gotuj, a kiedy zgęstnieje, napełnij nim wyjałowione słoiki, zakręć je, odwróć do góry dnem, żeby się odpowietrzyły i zamknęły. Gdy wystygną, odstaw w chłodne miejsce.
Morele w syropie z brandy
Składniki:
– 1,5 szklanki wody
– 50 dag cukru
– 250 ml brandy
– cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Z wody i cukru ugotuj syrop. Włóż połówki umytych i wypestkowanych moreli, gotuj kilka minut. Następnie owoce wyjmij łyżką cedzakową, wystudź i zdejmij z nich skórkę. Połówki moreli ułóż ciasno w wyparzonych słoiczkach. Syrop przecedź przez sito, dodaj cukier wanilinowy i zagotuj. Wymieszaj z brandy i zalej owoce w słoiczkach. Słoiki szczelnie zakręć i ewentualnie zapasteryzuj (gotuj około 20-30 minut, ustawiając słoiki w garnku z wodą). Wystudzone przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Kurczak z morelami
Składniki:
– 4 pojedyncze piersi kurczaka
– 35 dag suszonych moreli (lub 60 dag świeżych)
– papryczka czuszka
– sok z całej dużej cytryny
– łyżka miodu
– 1,5 szklanki bulionu warzywnego
– szczypta cynamonu
– sól
– pieprz
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Rodzynki przelej wrzątkiem, osącz. Świeże owoce umyj, przekrój, usuń pestki. Przełóż je do miski, skrop sokiem z cytryny, oprósz cynamonem i pieprzem. Dodaj pokrojoną czuszkę. Opłukane mięso natnij wzdłuż z boku, tworząc kieszonkę. Natrzyj solą i szczyptą pieprzu. Nadziej połową owoców, zepnij wykałaczkami. Zrumień na oleju ze wszystkich stron. Dołóż resztę owoców, miód i podlej bulionem, a następnie przykryj i duś na wolnym ogniu około 25 minut, co jakiś czas odwracając mięso na drugą stronę. Gotowe podawaj z kuskusem.
Naleśniki z morelami
Składniki:
– 8-10 moreli
– 3 łyżki likieru morelowego
– 1/2 szklanki mleka
– ok. 2/3 szklanki wody mineralnej gazowanej
– 2 jajka
– sok i starta skórka z 1/2 pomarańczy
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– szczypta soli
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Morele umyj, osusz. Owoce rozetnij, usuń pestki, miąższ potnij na cząstki. Włóż je do miseczki. Skrop likierem, lekko przemieszaj i wstaw do lodówki. Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Wlej mleko oraz wodę mineralną. Wbij jajka. Dodaj sok i skórkę startą z pomarańczy. Dosyp cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Całość dobrze wymieszaj mikserem. Ciasto na naleśniki przykryj, odstaw na około 20 minut, aby mąka spęczniała. Dużą patelnię mocno rozgrzej. Cienko smaruj ją olejem. Wylewaj małe porcje ciasta, rozprowadzaj je równomiernie po całej patelni i smaż cienkie naleśniki. Gotowe placki poskładaj w trójkąty. Napełnij je morelami zamarynowanymi w likierze. Od razu podawaj.
Szaszłyki z morelami
Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa (500 g)
– 2 łyżki oleju
– kilka moreli
– 100 g boczku w plastrach
– sól
– kolorowy pieprz
– 30 g masła
– 6 gałązek tymianku
– szczypta chili
– szczypta curry
Przygotowanie:
Umyj mięso, a następnie je osusz i pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj w misce olej i wszystkie przyprawy – sól, pieprz, chili, curry oraz porwany na drobne części tymianek. Dodaj do tego pokrojone mięso i bardzo dokładnie wymieszaj je z marynatą. Odstaw do lodówki na ok. półtorej godziny, aby mięso dobrze przesiąknęło smakiem i zapachem przypraw. Umyj starannie pora. Pokrój go w centymetrowe plasterki. Umyj morele, osusz i usuń z nich pestki. Pokrój owoce na połówki. Owiń każdą morelę plastrem boczku. Odsącz mięso z oleju. Na metalowe lub drewniane wykałaczki nabijaj kolejno kawałki mięsa, morele oraz plasterki pora. Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki ok. 20 minut, aż mięso się zarumieni i będzie miękkie. Zdejmij szaszłyki z patelni i połóż na mięsie kawałeczki masła.
Risotto z morelami i oregano
Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
– 1/3 szklanki białego wina
– 300 ml bulionu jarzynowego
– 1 i 1/2 szklanki pokrojonych na cząstki moreli
– sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
– 3/4 szklanki tartego parmezanu
– 1 łyżka masła
– 4 łyżki listków świeżego oregano
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulkę i zeszklić ją na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu (nie zrumieniać). Dodać ryż i smażyć mieszając drewnianą łyżką, przez około 1 minutę. Wlać wino i odparować, mieszając przez około 1 – 2 minuty. Wlać bulion i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować przez około 10 minut, aż ryż będzie prawie miękki (al dente) i wchłonie cały płyn. Dodać 1 szklankę pokrojonych moreli, wymieszać i podgrzać (morele powinny nieco zmięknąć). Zdjąć z ognia, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać z parmezanem, masłem, a na koniec z listkami świeżego oregano. Posypać resztą świeżej moreli. Risotto podawać od razu, jako samodzielne danie lub z rybą.
Sałatka z grilowanym kurczakiem i morelami
Składniki:
– mix sałat
– 4 morele
– 1 łyżka orzechów nerkowca
– sól, pieprz, ulubione przyprawy
– dressing miodowy: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka octu winnego, 3 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
Pierś kurczaka posyp ulubionymi przyprawami, połóż na gorącej grillowej patelni i obsmaż z dwóch stron na złoty kolor (bez tłuszczu). Na talerzu rozłóż sałat. Pierś kurczaka i morele pokrój w plastry i ułóż na sałacie. Orzechy nerkowca lekko posiekaj i podpraż na suchej patelni. Posyp sałatkę. Składniki dressingu umieść w słoiczku lub shakerze, szczelnie zamknij i potrząsaj energicznie przez kilkanaście sekund. Przygotowanym dressingiem polej sałatkę przed podaniem.
Ryż na mleku z morelami
Składniki:
– 100 g ryżu
– 1/3 szklanki otrębów
– 3 morele
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– szczypta soli
Przygotowanie:
Ryż, mleko, cukier i sól wrzucamy do garnka i gotujemy stale mieszając, aż do napęcznienia ryżu. Mikstura wówczas bardzo zgęstnieje. Dodajemy 2 pokrojone w kostkę morele, mieszamy, wykładamy do miseczek. Przyozdabiamy z wierzchu ostatnią pokrojoną również w kostkę morelą.
Morele nadziewane twarożkiem
Składniki:
– 360 g moreli
– 100 g orzechów włoskich łuskanych
– 12 g natki pietruszi
– 0.5 g pieprzu czarnego
– 120 g sałaty lodowej
– 2 g soli
Przygotowanie:
Morele obrać, przeciąć i wyjąć pestki. Twarożek lub serek wiejski zmieszać z posiekanymi orzechami włoskimi, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mieszaniną tą napełnić połówki owoców. Morele ułożyć na dużym talerzu na listkach sałaty i posypać zieleniną. Podać z cytrynowym winegret lub pokropione octem balsmicznym.
Polędwiczki z morelami z grilla
Składniki:
– 2 średnie polędwiczki wieprzowe
– oliwa
– 4 morele, dojrzałe ale niezbyt miękkie
– 6-8 łyżeczek twarożku koziego
– kilka gałązek świeżego tymianku
– oliwa
Przygotowanie:
Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem i posmarować oliwą. Odstawić do lodówki na 15-30 minut. Morele umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Polędwiczki kłaść na rozgrzany grill i piec około 6-12 minut z każdej strony. Na 5 minut przed końcem pieczenia polędwiczek, obok mięsa ułożyć spryskane oliwą połówki moreli, przecięciem do dołu. Piec 2-4 minuty, obrócić, do każdej „łódeczki” nałożyć łyżeczkę twarożku i piec kolejne 2-3 minuty. Upieczone polędwiczki ułożyć na półmisku i obłożyć dookoła morelami. Każdą morelkę udekorować listkami świeżego tymianku.
Morele z lodami
– 3 morele
– 1 łyżka drobnego cukru
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– lody waniliowe
Przygotowanie:
Morele przekroić na pół i wyjąć z nich pestki. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim miąższ owoców. Morele grillować na mocno rozgrzanej patelni miąższem do dołu przez około 1-2 minuty. Gorące owoce podawać razem z lodami waniliowymi.
Sałatka z morelą i papryką
Składniki:
– 8 moreli
– 2 żółte papryki
– 250 gramów młodego szpinaku
– garść świeżego oregano
– nieprażone pestki dyni
– 4 łyżki octu jabłkowego
– oliwa z oliwek
– sól
Przygotowanie:
Morele i paprykę dokładnie umyć, osuszyć. Morele przekroić na pół, usunąć pestkę. Papryki przekroić na 2 części, usunąć gniazda nasienne i dodatkowo przeciąć na ćwiartki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kawałki papryki i połówki moreli ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry i skropić oliwą. Wyjąć morele po 10 minutach, a paprykę piec do zrumienienia skórki. Odstawić do ostygnięcia, zdjąć skórkę i pokroić w cienkie paski. Na umytym i porwanym szpinaku ułożyć pieczone morele i paski pieczonej papryki. Skropić oliwą z oliwek i octem jabłkowym. Posypać pestkami dyni i listkami oregano.
Sałatka z moreli, cykorii i jeżyn
Składniki:
– 5 moreli
– 1 cykoria czerwona
– 1 cykoria zielona
– garść orzechów nerkowca
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka miodu
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Owoce i cykorie myjemy. Morele przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Polewamy je łyżką oliwy i grillujemy na patelni z obydwu stron. Cykorie rwiemy na listki, układamy na talerzach, kładziemy na nich morele i jeżyny. Orzechy rumienimy na suchej patelni, posypujemy nimi sałatkę. Z drugiej łyżki oliwy, octu, miodu, soli i pieprzu robimy dressing, polewamy nim sałatkę.
Sałatka z morelami i salami
Składniki:
– 2 ugotowane marchewki
– 1/4 ugotowanego selera
– 1 puszka groszku
– 1 puszka kukurydzy
– 4 ogórki konserwowe
– 6 plasterków salami
– 6 połówek odsączonych moreli z kompotu
– sól
– pieprz
– 1/2 szklanki odtłuszczonego majonezu light
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Marchewkę i selera drobno pokroić, dodać pokrojonego pora, pokrojone w kostkę salami odsączony z puszki groszek i kukurydzę. Morele drobno pokroić dodać do sałatki.Doprawić solą i pieprzem, majonez wymieszać z jogurtem i polać sałatkę lub dodać do środka i wymieszać.
Sałatka z bazylią i morelami
Składniki:
– pistacje prażone (60 g)
– jogurt grecki
– pieprz
– bazylia
– sałata karbowana lub mieszana liściasta (150 g)
– morele (300 g)
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Pistacje obieramy z łupinek i siekamy. Mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Sitko wykładamy podwójną warstwą papieru kuchennego, umieszczamy nad miską i przekładamy do niego jogurt. Odstawiamy na noc do lodówki do odsączenia. Bazylię i sałatę myjemy, odsączamy i rwiemy na małe kawałki. Morele myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki. Morele smażymy na 4 łyżkach gorącej oliwy z oliwek przez około 3 minuty, obracając. Owoce odkładamy. Pozostały ze smażenia sos mieszamy z octem balsamicznym, miodem, pozostałą oliwą, solą i pieprzem. Sałatę i morele mieszamy z dressingiem i przekładamy na talerze. Za pomocą dwóch łyżeczek oddzielamy kawałki odsączonego jogurtu i układamy na sałatce.
Morele na sałacie
Składniki:
– po 2 garście kolorowej sałaty na porcje (w tym rukola)
– 4-5 moreli
– połówki orzechów włoskich (ok. 6-7 na porcję)
Dressing:
– 3 łyżki oleju rydzowego
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Orzechy uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, odstawić do ostygnięcia. Opłukane liście sałat ułożyć na talerzach, kozi serek pokroić na ósemki i ułożyć obok sałaty. Morele pokroić na ćwiartki i dodać do sałatki, wszystko razem posypać przestudzonymi orzechami. Składniki dressingu połączyć, dodać odrobinę wody i szczyptę soli, mieszać, aż sos będzie miał konsystencję emulsji. Sosem polać sałatkę.
Nalewka morelowa z wanilią
Składniki:
– 300 g cukru
– kawałek (3-4 cm) cynamonu
– 1 laska wanilii
– 300-350 ml czystej wódki
Przygotowanie:
Morele myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Połówki owoców wkładamy do umytego, wyparzonego i osuszonego słoja. Zasypujemy cukrem, wkładamy laskę wanilii i cynamon. Wlewamy wódkę, delikatnie mieszamy, zakręcamy słój. Odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie, raz lub dwa razy dziennie lekko potrząsamy słojem – to konieczne, aby cukier się całkowicie rozpuścił. Owoce muszą być przykryte płynem, inaczej ściemnieją. Jeśli trzeba, dodajemy więcej alkoholu lub cukru. Po tym czasie cedzimy nalewkę przez sitko wyłożone gazą. Odstawiamy w ciemne miejsce, po dwóch dniach ponownie cedzimy – najlepiej przez papierowy filtr do kawy. Czekamy kolejny tydzień, a jeśli zauważymy, że w nalewce pozostał jeszcze osad, cedzimy ponownie. Przefiltrowaną nalewką napełniamy wyparzone i osuszone butelki – nasza morelówka powinna dojrzeć w ciągu miesiąca.
Nalewka morelowa wytrawna
– 0,5 kg moreli
– 0,5 kg cukru
– 0,5 l wody
– 1 l spirytusu
Przygotowanie:
Morele kroimy na mniejsze kawałki. Pestek nie wyrzucamy, ale je miażdżymy. W czasie gdy to robimy z połowy wody i całego cukru przygotowujemy syrop, który zagotowujemy. Można użyć nieco mniejszej ilości cukru, a do syropu dodać kilka kropel cytryny, która podkreśli smak moreli. Do gorącego jeszcze syropu wrzucamy morele i zmiażdżone pestki. Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do następnego dnia. Syrop z morelami i pestkami filtrujemy przez sito. Następnie wlewamy go do słoja i mieszamy ze spirytusem. Szczelnie zamykamy, bo alkohol chętnie się ulatnia. Odstawiamy na trzy miesiące w ciepłym miejscu. Po trzech miesiącach nastaw morelowy dokładnie filtrujemy i wlewamy do butelek. Znów je szczelnie zamykamy i chowamy do piwnicy najlepiej na kolejne trzy miesiące.
Nalewka morelowa z rumem:
Składniki:
– 1 kg moreli
– 125 ml rumu
– 125 ml wody
– 1 kg cukru
– pół laski wanilii
Przygotowanie:
Na nalewkę wybieramy owoce dojrzałe i zdrowe. Kroimy je w ćwiartki zachowując tylko kilka pestek. Morele, zachowane pestki i pól laski wanilii (zawsze przekrojonej wzdłuż) wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w słoneczne miejsce, od czasu do czasu słojem wstrząsamy. Po sześciu tygodniach całość przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Płyn przechowujemy w zamkniętym naczyniu a morele zasypujemy cukrem. Jego zadaniem jest wydobycie z moreli reszty aromatu i alkoholu, którym owoce nasiąkły. Słojem codziennie mieszamy. Po dwóch tygodniach zlewamy syrop, łączymy z uzyskanym wcześniej alkoholem i dolewamy do wszystkiego rumu. Zamykamy w słoju i odstawiamy wszystko na jeszcze jeden miesiąc. Po tym czasie klarowną część nalewki delikatnie zlewamy za pomocą wężyka winiarskiego. Resztę starannie filtrujemy. Klarowną nalewkę morelową z rumem wlewamy do butelek i wynosimy do zimnego pomieszczenia na co najmniej miesiąc.
Wino morelowe
Składniki:
– 9.5 kg moreli
– 3 g pożywki
– drożdże winne
– 2.5 kg cukru
Przygotowanie:
Do zmiażdżonych owoców dodać odpowiednią ilość wody (wrzącej – jeśli bez pestek, letniej – jeśli z pestkami), po ochłodzeniu dodać zaczyn drożdży, po dniu przecedzić, na miazgę nalać jeszcze raz wody, po dniu wygnieść i w uzyskanej wodzie rozpuścić cukier i dodać (na raty) do moszczu. Dodać pożywki i fermentować.
Chutney z moreli i imbiru
Składniki:
– 1 duże, winne jabłko
– 1 kg średnio dojrzałych moreli
– 2 ząbki czosnku
– 15 dag cukru
– 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
– 1 łyżeczka sproszkowanego chili
– 3 łyżki oleju
– pół szklanki octu winnego lub jabłkowego
– sól do smaku
Przygotowanie:
Umyj morele i usuń pestki. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Do garnka z grubym dnem wlej olej i cukier, dodaj owoce i smaż na wolnym ogniu, często mieszając aż zmiękną. Obierz cebulę i zeszklij na oleju na patelni dodając chili, imbir, czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj, podsmaż przez około 3-4 minuty i przełóż do owoców. Duś wszystko pod przykryciem około 15 minut. Dopraw do smaku. Gorący chutney przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. Zamknij i postaw do góry dnem do wystygnięcia.
zobacz również:
- Pomysłowe dania na piersi z kurczaka – przepisy
- Desery z czereśniami – przepisy
- Sałatki – pomysłowe przepisy na różne okazje
- Smaczne Inspiracje Kulinarne