Desery z czereśniami – przepisy

23 czerwca 2016, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Sezon na czereśnie trwa już od końca czerwca, jednak nadal jest ich pełno na targach i w sklepach. Te pyszne owoce to źródło witaminy A i B, wapnia, żelaza i jodu. Są polecane przez dietetyków, ponieważ usuwają nadmiar soli, regulują poziom płynów w organizmie i oczyszczają go z toksyn. To bardzo słodkie owoce, warto więc wykorzystać je jako dodatek do deserów.

czer

Mini tort bezowy z czereśniami i truskawkami

 

Składniki na blaty bezowe:tort bezowy z czereśn.
-8 białek
-500 g drobnego cukru, lub cukru pudru
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-łyżeczka soku z cytryny
-łyżeczka miętowych kropli, lub ekstraktu miętowego
-100 g gorzkiej czekolady

Białka dokładnie ubić. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, za każdym razem dokładnie ubijając białka. Kiedy masa ubita jest na sztywno wsypać mąkę ziemniaczaną i dalej miksować przez kilka minut. Następnie wlać sok z cytryny i krople miętowe. Ubijać do połączenia się składników. Ręcznie przy użyciu szpatułki delikatnie wmieszać drobno posiekaną czekoladę. Dużą blachę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 20 cm. Na nich wyłożyć masę bezową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć bezy przez 2,5 godziny. Ostudzone blaty delikatnie ściągnąć z papieru.

Składniki na krem:
-200 ml śmietany 30%
-250 g serka mascarpone
-łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
-truskawki i czereśnie
-kilka listków mięty

Śmietankę ubić, pod koniec dodając łyżka po łyżce mascarpone. Następnie wsypać cukier. Delikatnie zamieszać. Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze. Na nim wyłożyć 2/3 kremu i część owoców. Przykryć drugim blatem. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem, udekorować owocami i listkami mięty.

 

Tort czereśniowy

 

Ciasto:tort czereśniowy
-200g mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-150 g cukru
-30 g kakao
-2 jajka
-80 ml śmietany
-90 g masła ( roztopione i przestudzone)
-60 ml oleju
-150 ml zimnej wody
-duża szczypta soli

Nadzienie:
-350 g czereśni (wydrylowanych)
-150 g cukru
-4 żółtka
-500 ml śmietany 30%
-7 łyżeczek żelatyny

Polewa:
-120 ml śmietany 30%
-125 g gorzkiej czekolady
-1 jajko

Do nasączenia:
-1/2 szklanki wody
-sok z 1/2 cytryny
-czereśnie do dekoracji

 

Ciasto: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao i sól. W drugiej misce mieszamy jajka i śmietanę a w trzeciej masło, olej i wodę. Do tłuszczu wsypujemy suche składniki, następnie jaja ze śmietaną. Mieszamy do połączenia składników. Na dno tortownicy o wymiarach 24 cm , kładziemy pergamin, natłuszczamy, wlewamy masę i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, pieczemy do suchego patyczka około 40-50 minut. Gdy przestygnie przecinamy na dwie równe połówki. Nasączamy wodą z sokiem cytrynowym.
Nadzienie: Czereśnie wrzucamy do garnka, zasypujemy 100g cukru i podgrzewamy na małym ogniu do chwili puszczenia soku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Studzimy.
Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem w kąpieli wodnej do chwili aż masa zgęstnieje. Studzimy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnego mleka, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Gdy już napęcznieje ustawiamy na niewielkim ogniu i cały czas mieszając rozpuszczamy. Studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy masę żółtkową i żelatynę mieszamy do połączenia. Na koniec wlewamy czereśnie z syropem i delikatnie mieszamy.
Jedną połówkę ciasta układamy na paterze, zaciskamy metalowa obręczą, wlewamy nadzienie i przykrywamy druga połówką ciasta. Wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Polewa: Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski, wlewamy śmietankę i umieszczamy nad garnkiem z gotująca się wodą. Gdy czekolada już się rozpuści dodajemy żółtko i chwile podgrzewamy. Studzimy. Wyjmujemy ciasto z obręczy, górę i boki polewamy częścią polewy, wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie nakładamy pozostałą czekoladę. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy czereśniami.

 

Czereśnie zapiekane w budyniu

 

Składniki:Czereśnie zapiekane w budyniu!!
-200 g czereśni,
-3 jajka,
-120 g cukru pudru,
-450 ml mleka,
-1/2 laski wanilii,
-2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
-łyżeczka cynamonu.

 

Owoce umyć, wypestkować. Mrożone rozmrozić i osączyć na durszlaku. Owoce rozłożyć do 4 kokilek do zapiekania o pojemności ok.180ml. Jajka rozkłócić, dodać cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Dodać 2 łyżki ciepłego mleka. Resztę zimnego mleka zmieszać z mąką ziemniaczaną i, stale mieszając, wlać do masy jajecznej. Masą zalać czereśnie. Piec ok. 45-50min w temp. 160-170 stopni. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.

 

Drożdżowe ciasto z czekoladą i czereśniami

 

Ciasto:Drożdżowe z czekoladą i owoc.!
-750g mąki pszennej,
-100g masła lub margaryny,
-2 łyżki kakao,
-szczypta soli,
-2 jajka,
-130g cukru,
-100g mlecznej czekolady,
-100g gorzkiej czekolady,
-310ml mleka,
-40g świeżych drożdży,
-300g świeżych truskawek,
-300 g świeżych czereśni.

60ml mleka podgrzać, do letniego dodać pokruszone drożdże, odstawić na 5 minut, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać szczyptę soli i cukier. Wlać rozczyn z drożdży, letnie mleko oraz stopione masło. Dodać rozkłócone jajka. Czekolady połamać na kawałki, drobno posiekać lub zmiksować przy użyciu blendera. Dodać do ciasta, energicznie zagnieść. Uformować kulę, oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Następnie ciasto ponownie zagnieść, ułożyć w przygotowanej blaszce o wym. 23x35cm. Owoce umyć, truskawki odszypułkować, a czereśnie wypestkować. Ułożyć na cieście. Odstawić na 30minut.

Kruszonka:
-100g masła lub margaryny,
-150g cukru,
-110g mąki pszennej,
-2 łyżki kakao.

Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać cukier i posiekane masło. Zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec ok. 50 minut w temp. 180st.

 

Bułeczki drożdżowe z czereśniami

 

Składniki na ciasto:buł dr z czer.
-¼ kostki drożdży
-½ szklanki ciepłej wody
-1/4 szklanki mleka
-sól
-3 łyżki cukru
-5 jaj
-600 g mąki
-350 g masła (roztopionego i wystudzonego)

Czereśnie karmelizowane:
-600 g czereśni
-5 łyżek jasnego miodu
-skórka z cytryny
-sok z 1/2 cytryny

 

Drożdże rozpuścić w mleku wymieszanym z wodą, cukrem i solą. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i 3 jajka. Mieszać mikserem, używając haków do ciasta drożdżowego, na wolnych obrotach, po czym dodać pozostałe jajka i masło. Mieszać około 15 min, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od miski. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki. Lekko rzadkie ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie wydrylować czereśnie. Przełożyć na patelnię. Zalać sokiem z cytryny, dodać skórkę i dusić aż powstanie lekki dżem. Schłodzić. Gotowe ciasto wyjąć na obsypaną mąką stolnicę i podzielić na małe kulki. (u mnie po ok. 140 g, ale można troszkę mniejsze) Kulki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku zrobić delikatne wgłębienie i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Po wyrośnięciu nałożyć po łyżce czereśni i piec bułeczki około 20 min w temperaturze 170 stopni C aż się zrumienią. Przed wyciagnięciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.

 

Śmietanowiec z czereśniami

 

Ciasto:Śmietanowiec z czereśniami!
-5 żółtek,
-3 szkl. mąki pszennej,
-1/2 szkl. cukru pudru,
-250g masła lub margaryny,
-laska wanilii,
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, wbić żółtka, dodać cukier puder, nasiona z laski wanilii oraz posiekane masło. Wszystko dokładnie zagnieść, uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 3 godz do zamrażalnika.

Masa śmietanowa:
-1200g śmietany 18%,
-5 białek,
-1 i 1/4 szk. cukru,
-2 budynie śmietankowe,
-szczypta soli,
-400g czereśni.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać przesiany sproszkowany budyń oraz śmietanę i dokładnie ubić mikserem na małych obrotach. Na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm. zetrzeć, na tarce o dużych oczkach, połowę ciasta. Rozsmarować całą masę śmietanową, ułożyć umyte, wypestkowane i odsączone czereśnie. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 

Placek z czereśniami

 

placek z czereśn.
-500 g czereśni bez pestek
-4 jaja
-3/4 szklanki cukru
-1,5 szklanki mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 łyżki oleju
-cukier puder do posypania- u mnie cukier puder waniliowy własnej produkcji
-tłuszcz i bułka tarta do formy

Czereśnie wydrylować. Formę albo małą tortownicę albo długą taką pasztetówkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Jaja wymieszać z cukrem, a następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie. Nie potrzeba używać miksera tylko dokładnie łyżką wymieszać.
Dodać do ciasta olej i jeszcze raz wymieszać. Tak powstałe ciasto wylać do foremki a na wierzchu ułożyć owoce przyprószone mąką aby nie opadły. Piec w 180 C przez 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub cukrem różanym


Kołacz z czereśniami

 

Składniki:kołacz z czereśniami!!
20 g świeżych drożdży,
-350 g mąki pszennej,
-130 ml mleka,
-15 łyżek cukru,
-150 g masła lub margaryny,
-1 kg świeżych czereśni,
-cukier waniliowy,
-2 łyżki bułki tartej,
-jajko.
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 25 dag mąki i 5 łyżek cukru. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 min. Do zaczynu dodać jajko i 3 łyżki margaryny. Zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. Czereśnie wypestkować i osączyć na sicie. Ciastem wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm, odstawić na kolejne 15 min. Następnie posypać bułką tartą i ułożyć odsączone czereśnie. Z pozostałych składników palcami zagnieść kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40 min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 

Źródło:
http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/</a, http://olainthekitchen.blogspot.com/, http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

zobacz również:

 

  1. Bób – różne przepisy na dania z bobu
  2. Domowe lody – przepisy na letnie orzeźwienie
  3. Herbaty mrożone – przepisy na lato
  4. Wszystkie kulinarne inspiracje

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Jak przedłużyć i zagęścić rzęsy w d…
W dzisiejszych czasach, gdy mamy na wyciągnięcie ręki wiele zabiegów upiększających i kosmetyków, warto...
Czego nie jeść przy delikatnym żołą…
Ostre potrawy i przyprawy podrażniają wyściółkę żołądka. Jeśli jeszcze nie mamy z nim problemów,...
Trening na prawidłowy oddech w czas…
Znajdź miejsce, w którym przez chwilę nikt nie będzie Ci przeszkadzał. Najlepiej gdy...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Mieliśmy taki problem przy remocie u babci. Przede wszystkim trzeba było zapewnić tam wygodę...