Czereśnie – jak wykorzystać – smaczne przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Czereśnie – jak wykorzystać – smaczne przepisy

11 lipca 2016, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

ce0

Czereśnie to jedne z ulubionych owoców. Zwykle zjadamy je na surowo. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby z powodzeniem przygotować ciasta i desery z czereśniami w roli głównej.

 

Czereśnie sauté

Ce1Składniki:
– 500-600g wypestkowanych czereśni
– 1-2 łyżki masła
– 2 łyżki jasnego brązowego cukru lub 2 łyżki syropu z agawy
– sok wyciśnięty z połówki niedużej pomarańczy (możemy użyć soku z cytryny)
– 2-3 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
Dodatkowo:
– bita śmietana do ozdoby

Przygotowanie:
Na patelni rozpuścić masło. Dodać cukier i wsypać czereśnie. Podsmażać, od czasu do czasu mieszając, aż czereśnie zmiękną (około 8-10 minut). Następnie czereśnie odcedzić, zachowując sok, który puściły podczas smażenia. Sok wlać z powrotem na patelnię i dodać sok z pomarańczy oraz pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 3-5 minut, aż sok trochę zgęstnieje. Do soku znów dodać czereśnie, wymieszać i zdjąć z ognia. Od razu podawać ozdobione kleksem z bitej śmietany.

Pudding z czereśniami

Składniki:
– 1/2 szklanki tapioki
Ce4– 2 szklanki mleka
– 2 łyżki brązowego cukru
– 1/3 laski wanilii
– szczypta soli
– sos owocowy
– czereśnie – ok. 1 szklanki
– szczypta cynamonu
– 2 goździki
– cukier – do smaku, ok. 1 łyżki
– 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– woda – 4 łyżki

Przygotowanie:
Tapiokę moczyć przez 30 minut (1 godzinę) w mleku. Dodać szczyptę soli, rozkrojoną laskę wanilii i cukier, gotować do miękkości na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. pół godziny. Czereśnie wypestkować, dodać wodę, cukier i przyprawy, gotować kilka minut na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i staną się miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w małej ilości zimnej wody, wlać do owoców, dokładnie rozmieszać. Doprowadzić do wrzenia.

Mus czereśniowy

Składniki:
Ce6– 500 g czereśni
– 3 łyżki cukru
– 5 łyżeczek żelatyny
– 2 białka z jajek
– 4 łyżeczki bitej śmietany
– 4 łyżeczki startej czekolady
– czereśnie do dekoracji

Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w 1 szklance zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Czereśnie umyć, wydrylować i dokładnie zmiksować. Można dodatkowo przetrzeć przez sitko, wtedy mus będzie bardziej aksamitny. Osłodzić do smaku. Szklankę z żelatyną wstawić do rondelka z gorącą wodą i rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę zmiksowanych owoców, wymieszać, po czym wlać całość do reszty owoców. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać je z owocami za pomocą trzepaczki. Tak powstały mus rozlać do pucharków lub szklanek. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, startą czekoladą i czereśniami.

Pudding jaglany

Składniki:
Ce2– pół szklanki kaszy jaglanej
– pół szklanki mleka
– 1 banan
– 2 łyżki miodu
– świeże czereśnie
– sól
– cynamon

Przygotowanie:
Kaszę opłukać w zimnej wodzie, odcedzić. Wsypać do garnka, zalać wodą w proporcji 2:1 (woda:kasza). Gotować na średnim ogniu, mieszać, odczekać aż kasza wchłonie wodę. Posolić szczyptą soli, wymieszać. Do kaszy dodać banana, przyprawić odrobiną cynamonu, dodać miód oraz wlać mleko i zmiksować blenderem, aż masa będzie jednolita. Przełożyć do miseczki, polać odrobiną miodu, dodać czereśnie.

Deser czekoladowy z czereśniami

Składniki:
– 300 g wypestkowanych czereśni
– 2-3 łyżki cukru, lub wedle smaku
Ce5– 1 listek żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku
– 250 śmietanki kremówki
– 1 łyżeczki waniliowego ekstraktu
– 1 l mleka
– 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
– 4 łyżki cukru
– 1 łyżka kakao
– 100 g czekolady

Przygotowanie:
Do rondelka wlać połowę mleka i zagotować powoli. Do drugiej połowy dodać cukier, skrobię, a następnie wlać do gorącego mleka. Zagotować, mieszając cały czas i gotować aż budyń zacznie gęstnieć. Na koniec dodać kakao i pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Napełnić budyniem szerokie szklanki i odstawić do ostudzenia. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Czereśnie wypestkować i zagotować z cukrem (3 minuty). Dodać odciśniętą żelatynę do gorących owoców i zamieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ubić śmietankę z wanilią. Na czekoladowy budyń wyłożyć sos czereśni, a następnie bitą śmietanę. Zamieszać lekko. Całość posypać pokruszoną czekoladą i udekorować całymi czereśniami.

Deser jogurtowo-czereśniowy

Składniki:
Galaretka czereśniowa:
– ½ kg czereśni, bez pestek, z grubsza posiekanych
– 1 szklanka wody
Ce8– ¼ szklanki cukru
– 1 łyżka soku cytrynowego
– 1 i ½ łyżeczki żelatyny + 2 łyżeczki wody
Krem jogurtowy:
– ½ szklanki kremówki
– ½ szklanki jogurtu greckiego
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka żelatyny + 1½ łyżka wody

Przygotowanie:
Czereśnie zasypać cukrem, zalać wodą, dodać sok cytrynowy i zagotować. Gotować kilka minut, aż owoce zmiękną. Odstawić do wystudzenia i przecedzić. Do soku dodać żelatynę namoczoną w wodzie, wymieszać.
Kremówkę ubić, jogurt zamieszać. Żelatynę namoczyć w 1½ łyżki wody, podgrzewać po kilka sekund w mikrofalowce, dopóki się nie rozpuści. Jogurt wymieszać delikatnie z ubitą kremówką i miodem, dodać najpierw 1-2 łyżki kremu do rozpuszczonej żelatyny, następnie wlać ją stopniowo do reszty kremu, dokładnie mieszając. Połowę płynnej jeszcze galaretki czereśniowej rozlać po równo do szklanek. Wstawić do zamrażalnika na około 10 minut, aż lekko stężeje. Połowę kremu jogurtowego wyłożyć na galaretkę, wstawić do zamrażalnika, a gdy stężeje, wylać na niego drugą warstwę galaretki, a na nią znowu krem. Odstawić do lodówki. Deser podawać udekorowany sałatką czereśniową.

Panna cotta z czereśniami

Składniki:
– 200 ml śmietany kremówki
– 200 ml mleka
Ce7– 3 łyżeczki żelatyny
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 2 łyżki cukru
Polewa czereśniowa:
– 3 szklanki wydrylowanych czereśni
– półtorej szklanki cukru
– sok z 2 cytryn
– kilka kropli aromatu waniliowego

Przygotowanie:
Zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim żelatynę. Podgrzać śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dolać mleko z żelatyną i dobrze wymieszać. Przelać deser do małych foremek lub salaterek i pozostawić do wystygnięcia. Gdy panna cotta będzie zimna, wstawić do lodówki na noc. Wymieszać w rondelku wydrylowane czereśnie z cukrem i odstawić na ok. 4 godziny aż czereśnie puszczą sok. Po tym czasie wstawić na średni ogień i gotować przez ok. 30 minut. Dodać aromat waniliowy i sok z cytryn. Odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do lodówki. Następnego dnia namoczyć foremki przez moment w miseczce z gorącą wodą, aby panna cotta ładnie odeszła od ścianek, przełożyć deser na talerzyki deserowe i ozdobić łyżką polewy czereśniowej.

Czereśnie z herbatnikami

Ce9Składniki:
– czereśnie (150 g)
– jogurt naturalny grecki (200 ml)
– herbatniki (8 sztuk)

 

Przygotowanie:
Owoce umyć i wydrylować. Herbatniki pokruszyć, nakładać warstwę na dno pucharków. Na herbatniki nakładać warstwę jogurtu greckiego. Następnie nakładać warstwę owoców. Całość przykryć jogurtem i udekorować czereśniami.

 

Lody z czereśniami

Ce10Składniki:
– 250 ml śmietany kremówki
– 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
– 150 g rozpuszczonej białej czekolady
– 300 g czereśni

Przygotowanie:
Śmietanę i mleko umieścić w misie miksera i ubijać do momentu pojawienia się pianki na górze. Konsystencja będzie ciągle płynna. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wlać do mleka ze śmietaną. Czereśnie pozbawić pestek i dodać do masy. Wlać do plastikowego pojemnika i szczelnie zamknąć. Odstawić do zamrażalnika.

Krem mascarpone z czereśniami

Składniki:
– 400 g czereśni
Ce11– 250 g mascarpone
– 3 jajka
– 125 g cukru
– 250 g śmietanki 30%
– 10 biszkoptów 10 sztuk
– 400 ml amaretto

Przygotowanie:
Czereśnie umyj i wydryluj pestki. Przełóż do miski i dolej amaretto. Odstaw czereśnie do zamarynowania na czas przygotowania kremu. W tym czasie oddziel białka od żółtek i żółtka przełóż do osobnej miski. Dosyp do nich cukier i ucieraj na puszystą masę. Dodaj serek mascarpone i jeszcze raz wszystko razem wymieszaj. Nie ubijaj masy z serkiem, bo zrobi się płynna. Śmietankę ubij na puszysto. Dodaj do serka i ponownie wymieszaj. W szerokich i dekoracyjnych szklankach rozłóż część czereśni z amaretto oraz biszkopty. Lekko dociśnij, aby ciastka wchłonęły sok, a następnie nałóż krem tak, by zakrył owoce. Powtórz czynność, nakładając znów czereśnie, biszkopty i krem. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki, by stężał. Powinien być gotowy już po 2 godzinach. Podawaj od razu po wyjęciu z lodówki. Do dekoracji możesz wykorzystać czereśnie.

Tiramisu z czereśniami

Składniki:
– 300 gram czereśni
Ce12– 250 gram sera mascarpone
– 100 ml śmietany kremówki 30%
– 2 łyżeczki cukru pudru
– opakowanie okrągłych biszkoptów
– 3 łyżki likieru Baileys

Przygotowanie:
Biszkopty namoczyć w likierze z dwóch stron, ułożyć na dnie pucharku.
Czereśnie wydrylować, cześć z nich wyłożyć na biszkopty. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać mascarpone, wymieszać. Część masy wyłożyć na owoce. Powtórzyć warstwowanie, czyli biszkopty z likierem, czereśnie, masa śmietankowa. Wierzch ozdobić czereśniami.

 

zobacz również:

  1. Desery z czereśniami – przepisy
  2. Sałatki – pomysłowe przepisy na różne okazje
  3. Kuchnia hiszpańska – co to jest tapas i przepisy na tradycyjne dania!
  4. Lemoniady owocowe domowej roboty – różne przepisy

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz