Sałatki – pomysłowe przepisy na różne okazje

7 sierpnia 2018, dodał: Redakcja

spinach-arugula-cranberry-walnut-salad

Każda kobieta pragnie zachować młody wygląd jak najdłużej się da, a przy tym pragnie być również zdrowa. Dlatego sałatki powinny stać się naszą ulubioną potrawą, którą powinniśmy zabierać ze sobą nawet do pracy.

Są one nie tylko zdrowe, ale łatwe w przygotowaniu i dużo tańsze niż niezdrowe fast foody. Ponadto przepisów na sałatki jest tak wiele, że praktycznie co dzień możemy przygotowywać inną przez co najmniej rok, o ile nie dłużej. Pamiętajmy, że sami decydujemy o tym co jemy. Oto kilka ciekawych pomysłów na smaczne i pożywne sałatki.

Chińska sałatka z kurczaka z sosem sezamowym

Składniki:

– 2-4 plasterki bekonu, pokrojonego w paski
– 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub kukurydzianego
– 4 szklanki posiekanej sałaty rzymskiej
– 1 pierś z kurczaka, ugotowana
– 2 dymki, posiekanesalad2
– 1/4 szklanki migdałów, lekko prażone
– 1 łyżka nasion sezamu
– 2 filiżanki ugotowanego makaronu fusilli
Dressing:
– 1/2 łyżki oleju z pestek winogron lub 6 łyżek octu ryżowego
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 1 i 1/2 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki sosu sojowego light
– 2 łyżki nasion sezamu
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 1/8 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Rozgrzać olej na patelni, usmażyć bekon z każdej strony. Osączyć na papierowym ręczniku. W dużej misce wymieszać sałatę, pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, cebulkę i makaron. Połączyć składniki dressingu w małej misce. Ubić dobrze aż cukier się rozpuści. Polać mieszankę dressingiem, posypać sezamem i dodać paski bekonu. Podawać.

Koreańska sałatka z tofu

Składniki:

– 1 opakowanie miękkiego tofu
– mix nowalijek (rzodkiewka, rukola, szparagi itp.)
Sos:
– 2 łyżki sosu sojowego
salad11– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka wina ryżowego
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 2 łyżeczki nasion sezamu
– 1/2 łyżeczki papryki w płatkach (gochugaru)
– 1/2 łyżeczki czosnku
– 2 posiekane szalotki

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki sosu w małej misce. Umyć mieszankę nowalijek i odsączyć. W średniej wielkości misce wymieszać sałaty z sosem. W garnku zagotować około 4 szklanki wody, dodać tofu. Przykryć i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. Ostrożnie odsączyć na durszlaku i schłodzić. Pokroić tofu na plastry. Ułożyć na przygotowanej sałatce z nowalijek. Polać pozostałym sosem i podawać.

Sałatka szpinakowa z kiełkami rzodkiewki

Składniki:

– świeże liście szpinaku
– kiełki rzodkiewki
salad4– truskawki
– ser Feta
Dressing:
– 2/3 szklanki świeżej mięty, posiekanej
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
– 1/4 szklanki białego octu winnego
– 3 łyżki miodu
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Wymieszać kiełki rzodkiewki i szpinak. Ułożyć świeże, umyte truskawki pokrojone na cząstki. Posypać serem feta. Wymieszać wszystkie składniki dressingu w słoiku. Dobrze wytrząsać, wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Polać przygotowaną sałatkę i podawać.

Sałatka grecka z fasolą

Składniki:

– 2 puszki fasoli garbanzo
– 2 duże ząbki czosnku
– 1/3 szklanki tahini
salad10– sok z 2 cytryn
– 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżeczka soli
Sałatka:
– 1 pomidor, pokrojony w kostkę
– 1 szklanka pestek greckich oliwek
– 1 awokado, obrane, pokrojone w kostkę
– zielona pietruszka, posiekana
– ser feta

Przygotowanie:
Zmiksować fasolę, czosnek, tahini i sok z cytryny w blenderze. Dodać oliwę i sól i ponownie wymieszać. Można dostosować do smaku, dodając więcej soku z cytryny, sól, oliwę z oliwek. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać łyżkę wody. Przenieść sos do miski i na wierzchu wysypać pokrojone pomidory, oliwki, awokado, pietruszkę i ser feta (pokruszyć). Pokropić odrobiną oleju i posypać solą. Podawać z chlebem.

Sałatka z soczewicą

Składniki:

salad15
– 1 szklanka soczewicy zielone
– 2 szklanki wody
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżka octu z czerwonego wina
– 1 i 1/4 szklanki pomidorków cherry
– 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
– mozzarella, pokrojona w kostkę
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Przepłukać soczewicę, wrzucić do wody w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Skręć, przykryć garnek i gotować, aż zmięknie (około 30 minut). Odsączyć i po schłodzeniu delikatnie wymieszać z oliwą i octem w misce. Dodać pomidory, ser mozzarella i bazylię. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na zimno.

Sałatka z mandarynek i ogórków

Składniki:

– 1 duży ogórek
– 1/2 szklanki groszku w strączkach
salad5– 4 małe mandarynki, obrane i pokrojone w plasterki
– 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
– 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
– sok z 1 cytryny
– 1 łyżeczka białego octu winnego
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Obrać ogórka dokładnie przy użyciu obieraka, przeciąć wzdłuż na pół, zeskrobać nasiona łyżką, jeśli są duże lub twarde. Pokroić w plastry i wrzucić do miski. Dodać groszek, mandarynki, bazylię, miętę. Skropić sokiem z cytryny i octem, wymieszać delikatnie. Przełożyć na talerz, układając dekoracyjne, według uznania. Podawać od razu.

Sałatka ze szparagów i jabłek

Składniki:

– 1 pęczek szparagów, pokrojonych w cienkie plasterki
– 1 jabłko, pokrojone w cienkie plasterki
– 4 cienkie plasterki rzodkiewki
salad8– parmezan, do dekoracji
– 1 szklanka oliwy z oliwek
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny
– 2 łyżeczki musztardy Dijon (ziarnistej)
– 1 łyżeczka cukru pudru
– sól do smaku
– pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pokroić warzywa bardzo cienko na kawałki. Umieść wszystkie warzywa w salaterce i wymieszać. Oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę i cukier wymieszać dokładnie w małej misce (trzepaczką). Wlać sos na warzywa i wymieszać dokładnie. Dodać kawałki parmezanu i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać od razu np. na rukoli.

Sałatka wietnamska

Składniki:

– 300 g ogórków
– 1 duża marchewka
– 2 łyżeczki cukru pudru
– 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
salad3– 2 duże ząbki czosnku – drobno posiekane
– 350 g wołowiny pokrojonej w cienkie paski
– 2 łyżki wody tamaryndowej
– garść wietnamskiej mięty
– garść bazylii
– 2 łyżki smażonego czosnku
– 2 łyżki sosu sałatkowego
– 50 g prażonych posiekanych orzeszków ziemnych
– 2 chilli – drobno posiekane

Przygotowanie:
Ogórek, marchew i cukier wymieszać w misce. Odcedź i odstawić. Rozgrzać wok z olejem na dużym ogniu, wrzucić czosnek, podsmażyć, dodać wołowinę, doprawić do smaku solą morską i zmielonym czarnym pieprzem i smażyć do miękkości. Zdjąć z woka i następnie dodać 1 łyżkę wody Tamarind. Wymieszać i odstawić. Wymieszać ogórek, marchew, miętę, bazylię, zioła, czosnek i usmażone mięso wołowe. Dodać łyżkę wody tamaryndowej i wymieszać. Udekorować orzechami i chili.

Sałatka z ziemniaków

Składniki:

– 400g młodych ziemniaków
– puszka kukurydzy baby
– 3 dymki, w plasterkach
– 2 gotowane piersi z kurczaka
salad12– 2 łyżki posiekanej kolendry
– sól i pieprz
– kawałki cytryny jako dodatek
Dressing:
– 6 łyżek oleju sezamowego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka posiekanej kolendry
– 1 chilli, drobno pokrojone

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować do miękkości, osączyć i ostudzić. Usmażyć piersi z kurczaka na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, a następnie pokroić. Połączyć wszystkie składniki w dużej misce. Wymieszać składniki dressingu i polać sałatkę. Udekorować cytryną i kolendrą.

Sałatka z łososiem i kaparami

Składniki:

– 1 i 1/2 filiżanki rukoli
– 4 kawałki łososia bez skóry
salad14– 1 łyżeczka, odsączonych kaparów
– 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżka parmezanu
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Posypać łososia odrobiną soli i pieprzu i smażyć lub gotować przez około 10 minut. Umytą rukolę wsypać do miski, posypać solą i świeżym pieprzem udekorować łososiem i kaparami. Pokropić oliwą i octem i posypać parmezanem. Podawać z makaronem.

zobacz również:

  1. Wszystkie kulinarne inspiracje
  2. Gdzie stosować imbir?
  3. Oryginalne surówki i sałatki do obiadu
  4. Dieta warzywna

Polecamy:

 

Sałatki z buraków: dużo przepisów

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Sałatki – pomysłowe przepisy na różne okazje

  1. avatar coco napisał(a):

    sałatka grecka z fasolą przepyszna;) warta uwagi;)

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Krem z nano złotem i kwasem hialuronowym i ekstraktem z mango
Profesjonalny skład dla pielęgnacji każdego typu cery - wysoka jakość w dobrej cenie!
Cena:
59,00 zł
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com!
Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!
Aktywna podstawka do wody
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Bestsellerowa bateria wannowa + zestaw prysznicowy!
Sprawdź najlepszą jakość w najlepszej cenie z 2-letnią gwarancją!
Cena:
68,99 zł
Body wyszczuplające i modelujące
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ

FORUM - bieżące dyskusje

Remont salonu
Ja polecam zajrzeć do jakichś poradników aranżacyjnych. Tu są świetne https://www.homify.pl/pomieszczenia/salon https://naczynia.olkusz.pl/blog/wystroj-wnetrz-dzbanek-emaliowany/
odchudzanie z dietetykiem
Są 3 podstawowe rzeczy do odchudzania: 1. Dieta 2. Sen 3. Sport
Nasze blogi :)
Hejka wszystkim :) ja założyłam stronę z konkursami dostępnymi w Internecie http://konkursyok.pl/
Włosy a ozdoby ślubne
Białe ozdoby są najlepsze, delikatne kwiaty, siateczka, tiara, zależy od typu urody i rodzaju sukienki