Sałatki – pomysłowe przepisy na różne okazje

19 października 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Każda kobieta pragnie zachować młody wygląd jak najdłużej się da, a przy tym pragnie być również zdrowa. Dlatego sałatki powinny stać się naszą ulubioną potrawą, którą powinniśmy zabierać ze sobą nawet do pracy.

szybka sałatka

Są one nie tylko zdrowe, ale łatwe w przygotowaniu i dużo tańsze niż niezdrowe fast foody. Ponadto przepisów na sałatki jest tak wiele, że praktycznie co dzień możemy przygotowywać inną przez co najmniej rok, o ile nie dłużej. Pamiętajmy, że sami decydujemy o tym co jemy. Oto kilka ciekawych pomysłów na smaczne i pożywne sałatki.

Chińska sałatka z kurczaka z sosem sezamowym

Składniki:

– 2-4 plasterki bekonu, pokrojonego w paski
– 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub kukurydzianego
– 4 szklanki posiekanej sałaty rzymskiej
– 1 pierś z kurczaka, ugotowana
– 2 dymki, posiekaneChińska sałatka z kurczaka z sosem sezamowym
– 1/4 szklanki migdałów, lekko prażone
– 1 łyżka nasion sezamu
– 2 filiżanki ugotowanego makaronu fusilli
Dressing:
– 1/2 łyżki oleju z pestek winogron lub 6 łyżek octu ryżowego
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 1 i 1/2 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki sosu sojowego light
– 2 łyżki nasion sezamu
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 1/8 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Rozgrzać olej na patelni, usmażyć bekon z każdej strony. Osączyć na papierowym ręczniku. W dużej misce wymieszać sałatę, pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, cebulkę i makaron. Połączyć składniki dressingu w małej misce. Ubić dobrze aż cukier się rozpuści. Polać mieszankę dressingiem, posypać sezamem i dodać paski bekonu. Podawać.

Koreańska sałatka z tofu

Składniki:

– 1 opakowanie miękkiego tofu
– mix nowalijek (rzodkiewka, rukola, szparagi itp.)
Sos:
– 2 łyżki sosu sojowego
Koreańska sałatka z tofu– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka wina ryżowego
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 2 łyżeczki nasion sezamu
– 1/2 łyżeczki papryki w płatkach (gochugaru)
– 1/2 łyżeczki czosnku
– 2 posiekane szalotki

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki sosu w małej misce. Umyć mieszankę nowalijek i odsączyć. W średniej wielkości misce wymieszać sałaty z sosem. W garnku zagotować około 4 szklanki wody, dodać tofu. Przykryć i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. Ostrożnie odsączyć na durszlaku i schłodzić. Pokroić tofu na plastry. Ułożyć na przygotowanej sałatce z nowalijek. Polać pozostałym sosem i podawać.

Sałatka szpinakowa z kiełkami rzodkiewki

Składniki:

– świeże liście szpinaku
– kiełki rzodkiewki
Sałatka szpinakowa z kiełkami rzodkiewki– truskawki
– ser Feta
Dressing:
– 2/3 szklanki świeżej mięty, posiekanej
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
– 1/4 szklanki białego octu winnego
– 3 łyżki miodu
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Wymieszać kiełki rzodkiewki i szpinak. Ułożyć świeże, umyte truskawki pokrojone na cząstki. Posypać serem feta. Wymieszać wszystkie składniki dressingu w słoiku. Dobrze wytrząsać, wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Polać przygotowaną sałatkę i podawać.

Sałatka grecka z fasolą

Składniki:

– 2 puszki fasoli garbanzo
– 2 duże ząbki czosnku
– 1/3 szklanki tahini
Sałatka grecka z fasolą– sok z 2 cytryn
– 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżeczka soli
Sałatka:
– 1 pomidor, pokrojony w kostkę
– 1 szklanka pestek greckich oliwek
– 1 awokado, obrane, pokrojone w kostkę
– zielona pietruszka, posiekana
– ser feta

Przygotowanie:
Zmiksować fasolę, czosnek, tahini i sok z cytryny w blenderze. Dodać oliwę i sól i ponownie wymieszać. Można dostosować do smaku, dodając więcej soku z cytryny, sól, oliwę z oliwek. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać łyżkę wody. Przenieść sos do miski i na wierzchu wysypać pokrojone pomidory, oliwki, awokado, pietruszkę i ser feta (pokruszyć). Pokropić odrobiną oleju i posypać solą. Podawać z chlebem.

Sałatka z soczewicą

Składniki:

Sałatka z soczewicą
– 1 szklanka soczewicy zielone
– 2 szklanki wody
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżka octu z czerwonego wina
– 1 i 1/4 szklanki pomidorków cherry
– 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
– mozzarella, pokrojona w kostkę
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Przepłukać soczewicę, wrzucić do wody w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Skręć, przykryć garnek i gotować, aż zmięknie (około 30 minut). Odsączyć i po schłodzeniu delikatnie wymieszać z oliwą i octem w misce. Dodać pomidory, ser mozzarella i bazylię. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na zimno.

Sałatka z mandarynek i ogórków

Składniki:

– 1 duży ogórek
– 1/2 szklanki groszku w strączkach
Sałatka z mandarynek i ogórków– 4 małe mandarynki, obrane i pokrojone w plasterki
– 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
– 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
– sok z 1 cytryny
– 1 łyżeczka białego octu winnego
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Obrać ogórka dokładnie przy użyciu obieraka, przeciąć wzdłuż na pół, zeskrobać nasiona łyżką, jeśli są duże lub twarde. Pokroić w plastry i wrzucić do miski. Dodać groszek, mandarynki, bazylię, miętę. Skropić sokiem z cytryny i octem, wymieszać delikatnie. Przełożyć na talerz, układając dekoracyjne, według uznania. Podawać od razu.

Sałatka ze szparagów i jabłek

Składniki:

– 1 pęczek szparagów, pokrojonych w cienkie plasterki
– 1 jabłko, pokrojone w cienkie plasterki
– 4 cienkie plasterki rzodkiewki
Sałatka ze szparagów i jabłek– parmezan, do dekoracji
– 1 szklanka oliwy z oliwek
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny
– 2 łyżeczki musztardy Dijon (ziarnistej)
– 1 łyżeczka cukru pudru
– sól do smaku
– pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pokroić warzywa bardzo cienko na kawałki. Umieść wszystkie warzywa w salaterce i wymieszać. Oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę i cukier wymieszać dokładnie w małej misce (trzepaczką). Wlać sos na warzywa i wymieszać dokładnie. Dodać kawałki parmezanu i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać od razu np. na rukoli.

Sałatka wietnamska

Składniki:

– 300 g ogórków
– 1 duża marchewka
– 2 łyżeczki cukru pudru
– 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
Sałatka wietnamska– 2 duże ząbki czosnku – drobno posiekane
– 350 g wołowiny pokrojonej w cienkie paski
– 2 łyżki wody tamaryndowej
– garść wietnamskiej mięty
– garść bazylii
– 2 łyżki smażonego czosnku
– 2 łyżki sosu sałatkowego
– 50 g prażonych posiekanych orzeszków ziemnych
– 2 chilli – drobno posiekane

Przygotowanie:
Ogórek, marchew i cukier wymieszać w misce. Odcedź i odstawić. Rozgrzać wok z olejem na dużym ogniu, wrzucić czosnek, podsmażyć, dodać wołowinę, doprawić do smaku solą morską i zmielonym czarnym pieprzem i smażyć do miękkości. Zdjąć z woka i następnie dodać 1 łyżkę wody Tamarind. Wymieszać i odstawić. Wymieszać ogórek, marchew, miętę, bazylię, zioła, czosnek i usmażone mięso wołowe. Dodać łyżkę wody tamaryndowej i wymieszać. Udekorować orzechami i chili.

Sałatka z ziemniaków

Składniki:

– 400g młodych ziemniaków
– puszka kukurydzy baby
– 3 dymki, w plasterkach
– 2 gotowane piersi z kurczaka
Sałatka z ziemniaków– 2 łyżki posiekanej kolendry
– sól i pieprz
– kawałki cytryny jako dodatek
Dressing:
– 6 łyżek oleju sezamowego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka posiekanej kolendry
– 1 chilli, drobno pokrojone

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować do miękkości, osączyć i ostudzić. Usmażyć piersi z kurczaka na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, a następnie pokroić. Połączyć wszystkie składniki w dużej misce. Wymieszać składniki dressingu i polać sałatkę. Udekorować cytryną i kolendrą.

Sałatka z łososiem i kaparami

Składniki:

– 1 i 1/2 filiżanki rukoli
– 4 kawałki łososia bez skóry
Sałatka z łososiem i kaparami– 1 łyżeczka, odsączonych kaparów
– 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżka parmezanu
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Posypać łososia odrobiną soli i pieprzu i smażyć lub gotować przez około 10 minut. Umytą rukolę wsypać do miski, posypać solą i świeżym pieprzem udekorować łososiem i kaparami. Pokropić oliwą i octem i posypać parmezanem. Podawać z makaronem.

zobacz również:

  1. Wszystkie kulinarne inspiracje

  2. Gdzie stosować imbir?

  3. Oryginalne surówki i sałatki do obiadu

  4. Dieta warzywna

Polecamy:

 

Sałatki z buraków: dużo przepisów