Pomysłowe dania na piersi z kurczaka – przepisy

8 kwietnia 2018, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Do drobiu zaliczamy kurczaka, indyka, gęś i kaczkę. Pierś z kurczaka nazywana jest często fitness. Nie bez przyczyny. 100 gramów tego mięsa zawiera około 21 gramów białka i jedynie około 1 grama tłuszczu. To naprawdę chude i zdrowe mięso, które szybko i łatwo można przyrządzić na wiele różnych sposobów. I tak na przykład możemy usmażyć z kurczaka kotlety, roladki, udusić w sosie, upiec je lub grillować czy dodać do sałatek. Oto kilka pomysłów…

 dania na piersi z kurczaka

 

Kurczak z estragonową salsą verde

 Składniki:Kurczak z estragonem!

-700g filetu z kurczaka,
-2 łyżki oliwy z oliwek,
-1/2 pęczka estragonu,
-biały pieprz,
-sól.

Mięso umyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy, ułożyć mięso. Powtykać gałązki estragonu i skropić resztą oliwy. Piec około 25-30 minut w temp. 200st. Odstawić mięso na 10 minut.

Sos :

-mały pęczek natki pietruszki,
-kilka gałązek estragonu,
-dymka,
-łyżeczka soli,
-2 łyżki soku z cytryny,
-łyżeczka skórki z cytryny,
-6 łyżek oliwy z oliwek.

Umytą natkę pietruszki, estragon, skórkę oraz sok z cytryny i oliwę zmiksować blenderem na papkę. Dodać sos powstały podczas pieczenie mięsa. Krótko zmiksować. Mięso pokroić na 1cm plastry, polać sosem.

Filet z kurczaka z salsą  truskawkową

Składniki: filet z truskawkami

-2 podwójne piersi z kurczaka;
-30-50 dkg świeżych truskawek;
-3-5 łyżek soku z cytryny;
-4-5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia;
-2-3 łyżki octu balsamicznego;
-ok.3 łyżeczki kruszonego pieprzu czerwonego;
-ok. 1,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej;
-1 cebula czerwona;
-1/2 pęczka cienkiego szczypiorku;
-3 łyżki posiekanej natki pietruszki;
-do smaku: sól, cukier.
-jako dodatek: młode, małe ziemniaczki z wody

Sposób przygotowania:

Każdą pierś rozciąć na dwie pojedyncze części, oddzielić polędwiczki. Duże części lekko rozbić dłonią, oprószyć lekko solą, skropić 3 łyżkami soku cytrynowego i 3 łyżkami oliwy. Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę do lodówki.

Cebulę czerwoną drobno posiekać, zalać resztą soku cytrynowego, odstawić 15 min. a następnie dodać 1 łyżeczkę cukru, 2-3 szczypty soli, wymieszać. Truskawki opłukać, osączyć, oderwać szypułki a owoce pokroić na ćwiartki albo w kostkę. Dodać do nich zamarynowaną cebulkę, natkę, posiekany drobno szczypiorek. Doprawić oliwą, octem balsamicznym i kruszonym pieprzem.

Zamarynowane filety oprószyć obficie kruszonym pieprzem i papryką, kłaść na mocno rozgrzaną patelnię (nie wlewać tłuszczu) i usmażyć na złotobrązowo z obu stron, ok. 3-5 min. z każdej. Podawać z ziemniakami z wody i salsą truskawkową.

Kurczak słodko-kwaśnykurczak słodko-kwaśny

Składniki dla 4-6 osób:

-1/2 kg piersi kurczaka
-czerwona papryka
-1/2 papryki żółtej
-1/2 papryki zielonej
-250 g ananasa z puszki
-cebula
-4 ząbki czosnku
-ok. 2 cm imbiru
-3 łyżki oleju

 Sos:

-szklanka soku ananasowego  (zalewa z puszki)
-3 łyżki keczupu
-1 łyżka cukru
-4 łyżki octu z czerwonego wina
-sok z 1 cytryny

Czosnek obrać, drobno posiekać. Imbir obrać, zetrzeć. Cebulę obrać i pokroić w słupki. Składniki wrzucić na patelnię o grubym dnie i podsmażyć na oliwie.

Składniki sosu wymieszać i wlać na patelnię, zagotować i pozostawić na małym ogniu, aż mieszanka zgęstnieje. Dodać pokrojone w paski piersi kurczaka, chwilę podsmażyć, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa. Smażyć 6-8 minut. Podawać z ugotowanym ryżem.

Autor: fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com

Filet z kurczaka w sosie czekoladowym

Składniki:Filet w sosie czekoladowym

-4 filety z piersi kurczaka,
-jajko,
-3 łyżki mąki,
-3 łyżki bułki tartej,
-płatki migdałowe,
-4 brzoskwinie lub 4 plastry ananasa,
-sól, pieprz.

Mięso lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Bułkę zmieszać z połową płatków migdałowych. Mięso panierować w mące, jajku z mlekiem i bułce z płatkami. Smażyć z obu stron na złoto. Plastry owoców usmażyć na złoty kolor.

Sos:

gorzka czekolada,
-czubata łyżka masła,
-2 łyżki mleka,
-2 łyżki syropu z brzoskwiń lub ananasów,
-Szczypta soli i pieprzu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i masło oraz syrop. Mieszając, ogrzewać, aż sos będzie jednolity. Podawać z ryżem.

 

Kurczak z mozarellą i orzechami

Kurczak z mozarelą i orzechami!
Składniki:

-500g filetu z kurczaka,
-pęczek natki pietruszki,
-garść orzechów włoskich,
-garść pestek słonecznika,
-2 ząbki czosnku,
-sól, pieprz,
-4łyżki oliwy z oliwek,
-2 łyżki octu winnego balsamicznego (użyłam Jamar),
-300g sera mozarella.

Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.

Natkę pietruszki, orzechy, słonecznik, czosnek, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny zmiksować w blenderze na papkę.  Masą natrzeć mięso z obu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozłożyć grube plastry mozarelli. Piec około 45 minut w temp. 180-200st.

 

Kurczak z patelni z warzywami

Składniki:

Kurczak z patelni z warzywami!
-1/2 kg filetu z piersi kurczaka,
-zielona papryka,
-250 g pieczarek,
-5 łyżek maggi,
-1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
-łyżeczka mąki pszennej,
-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
-łyżeczka ostrej musztardy,
-2/3 szklanki domowego drobiowego bulionu,
-4 łyżki śmietany 18%,
-sól, pieprz do smaku.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Skropić maggi oraz oprószyć solą, pieprzem i imbirem. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na oleju.

Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Wraz z grzybami podsmażyć na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa, dusić ok. 5 min. Następnie oprószyć mąką, dodać koncentrat pomidorowy oraz musztardę, zalać gorącym bulionem. Dodać mięso i dusić tak przez ok. 6 min na małym ogniu. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.  Podawać np. z ziemniakami.

 

Piersi z kurczaka nadziewane rukolą

Składniki:kurczak z rukolą

-2 piersi z kurczaka
-200 g sera topionego śmietankowego
-7 łyżek śmietany kremówki
-70 g rukoli
-olej do smażenia
-250 ml bulionu albo wody
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra
Do rondelka wlać kremówkę, włożyć ser i cały czas mieszając rozpuścić. Rukolę opłukać, wybrać małe, młode listki i włożyć do sosu. Dusić na małym ogniu około trzy minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołowa. Odstawić do ostudzenia.
Piersi z kurczaka umyć. Od grubszej strony piersi przy użyciu długiego noża zrobić nacięcie. Do dziury włożyć palec i delikatnie ją powiększyć. Powstanie coś w stylu kieszonki. Do środka wkładamy nadzienie w miejscu przecięcia spinamy wykałaczkami. Z każdej strony posypujemy kurczaka solą, pieprzem i papryką. Piersi smażymy na gorącym tłuszczu do momentu, aż się zarumienią. Podlewamy wodą, jeśli został nam sos również go dodajemy. Dusimy 15 minut co jakiś czas przewracając mięso. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.

Autor:  lainthekitchen.blogspot.com

 

Francuskie ślimaczki z kurczakiem

Składniki:Ślimaczki z kurczakiem

-ciasto francuskie,
-400g filetu z kurczaka,
-puszka krojonych pomidorów,
-ząbek czosnku, cebula,
-sól,
-kilka gałązek bazylii,
-2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
-jajko,
-sezam do posypania.
Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli. Smażyć chwilkę. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą oraz posiekaną bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić.

Masę rozsmarować na cieście francuskim. Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Pokroić na plasterki grubości około 2 cm. Piec około 25 minut w temp. 180st. Podawać np. na liściach sałaty.

Roladki z kurczaka z fasolką szparagową

Składniki: roladki dr. z fasolką!

-1/2 kg filetu z kurczaka,
-marchewka,
-1/3 czerwonej papryki,
-150g fasolki szparagowej (może być ze słoika),
-sól morska ziołowa (użyłam Kamis),
-pieprz młotkowany z kolendrą (użyłam Kamis),
-jajko,
– 1/2 szklanki bułki tartej,
-olej do smażenia.
Mięso umyć, podzielić na porcje i rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą.

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek na minuty. Odcedzić, pokroić na mniejsze części i dodać do fasolki. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić około 8 minut na małym ogniu, na odrobinie rozgrzanego oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbite mięso nakładać farsz, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.

Można też użyć fasolki szparagowej ze słoika taka jak ja, wtedy nie trzeba jej już gotować.

 

Brokuł i kurczak w maśle orzechowymbrokuł i kurczak

Składniki:

-pół piersi z kurczaka( ok.130 g)
-1/4 brokuła
-czubata łyżka masła orzechowego
-czubata łyżka kremowego serka
-sól, pieprz, czosnek
-słonecznik do posypania

 

Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić. Podsmażyć na teflonowej patelnie, gdy się zarumieni dodać kawałki ugotowanych wcześniej brokułów, masło orzechowe i przyprawy. Mieszać na małym ogniu do połączenia się składników. Po ściągnięciu patelni z ognia dodać jeszcze serek, ponownie zamieszać. Przełożyć na talerz, posypać słonecznikiem.

Autor: kuchcikola.blogspot.com

 

Pijany kurczak opasany boczkiemPijany kurczak!

-1/2 kg filetu z kurczaka,
-6 cienkich plasterków boczku wędzonego,
-8 średnich pieczarek,
-1/2 czerwonej cebuli,
–kieliszek białego wina,
2 ząbki czosnku zwykłego lub w oleju włoskim,
–sok z 1/2 cytryny,
rozmaryn,
-sól, pieprz,
-5 łyżek oliwy.

Przygotowanie

Mięso rozkroić na pojedyncze, dość duże kotleciki, można lekko rozbić. Wino wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Marynatą zalać mięso, przykryć i wstawić na 2 godz. do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić i również pokroić w plastry. Każdy kawałek mięsa oprószyć rozmarynem, układać po plasterku pieczarek i kawałku cebuli. Zrolować, owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką. Ułożyć na blasze, naokoło ułożyć pozostałe pieczarki. Piec ok. 45 min w temp. 200st. Można również opiekać na grillu ok. 30 min, są wtedy jeszcze lepsze!

 

Kurczak w sezamie z groszkiem cukrowym

Składniki marynaty:kurczak w sezamie

-1 białko
-1 łyżeczka mąki kukurydzianej
-1 łyżka sosu sojowego
-2 łyżeczki oleju sezamowego
-świeżo mielony pieprz

Składniki potrawki:

-1/2 kg piersi kurczaka
-2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych – użyłam oliwy z oliwek
-ząbek czosnku
-2-3 cm korzenia imbiru
-3 cebule dymki – użyłam 1 młodą cebulkę i pęczek szczypiorku
-180-200 g piczarek
-150 g strączków groszku cukrowego
-2 łyżki sherry półwytrawnego – pominęłam
-1 łyżka sosu sojowego
-2-3 łyżki ziaren sezamu uprażonych na złoto na suchej patelni

Wszystkie składniki marynaty połączyć.

Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski wielkości mniej więcej strączków groszku cukrowego. Zalać marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Pieczarki obrać, pokroić. Imbir zetrzeć na tarce. Cebulę, czosnek i szczypior drobno posiekać. Groszek cukrowy umyć.

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, cebulę, szczypiorek i imbir. Smażyć ok. 1 minutę. Dodać kurczaka. Podsmażyć z obu stron, ok 5 minut. Dodać pieczarki i całe strączki groszku. Wlać 1 łyżkę sosu sojowego, sherry, mocno podgrzać, smażyć ok. 10 minut. Tak by piersi były usmażone, a warzywa pozostały jędrne.  Posypać sezamem i podawać od razu. Podałam z ryżem ugotowanym w bulionie.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Kurczak teriyakiKurczak teriyaki!!

Składniki:
-1/2 kg filetu z kurczaka,
-3 łyżki sosu sojowego,
-łyżeczka ostrych papryczek Chili peperoncini,
-szczypta soli,
-szczypta pieprzu,
-2 łyżki oleju rzepakowego,
-1/2 łyżeczki miodu,
-2 ząbki czosnku,
-2 łyżki octu jabłkowego,
-płatki kukurydziane do panierki.

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Można wyciąć kilka serduszek za pomocą foremek do ciasteczek. Do pojemnika (ja użyłam próżniowego) wlać sos sojowy, olej i ocet jabłkowy. Dodać papryczki, miód, posiekany czosnek, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać, włożyć mięso, dobrze wymieszać by mięso pokryło się marynatą. Zamknąć i odstawić na ok. 1,5 godz do lodówki. Ja w pojemniku próżniowym marynowałam 30min. Po tym czasie mięso wyjąć, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze i piec 10min z każdej strony w temp. 180-200st.

Kotleciki z pieczarkami

Składniki:Kotleciki z pieczarkami!
-1/2 kg filetu z kurczaka,
-200g pieczarek,
-2 cebule,
-2 jajka,
-4 łyżki maggi w płynie,
-4 łyżki oleju,
-4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
-łyżeczka ostrej papryki,
-łyżeczka soli,
-szczypta pieprzu.

Przygotowanie

Pieczarki i cebule obrać, pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na odrobinie oleju. Odstawić do wystygnięcia. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać podsmażone grzyby, wbić jajka. Dodać maggi, olej, mąkę ziemniaczaną, doprawić ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 3 godz. do lodówki. Ja zamykam masę w pojemniku próżniowym, jest wtedy gotowa po godzinie.

Kłaść łyżką małe kotleciki na dobrze rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Osączyć na ręczniku papierowym.

 

Rolada drobiowa z fasolką szparagową

Składniki:rolada drobiowa

-600 g  filetu z indyka
-200 g żółtej fasolki szparagowej
-100 g żółtego sera
-2 łyżki sezamu
-2 łyżki oliwy z oliwek
-sól, pieprz
-białko kurze

Filet z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić delikatnie i równomiernie, nie za cienko. Mięso obsypać solą i pieprzem, skropić oliwą i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie fasolkę ugotować na pół twardo w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić.

Schłodzony filet rozłożyć na blacie, obsypać startym żółtym serem, na to wyłożyć fasolkę szparagową i zwinąć roladę. Roladę mięsną spiąć wykałaczkami i włożyć do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać ziarnami sezamu. Piec ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni, przez pierwsze 20 minut, następnie w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu roladę wyciągnąć z piekarnika i zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie pokroić w plastry i podawać.

Autor: fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com

 

Roladki z kurczaka z oliwkami i szynką

Składniki: roladki z oliwkami!

-1/2 kg filetu z kurczaka,
-3 łyżki zielonych oliwek nadzianych papryką,
-3 liście sałaty,
-6 plasterków szynki np. parmeńskiej,
-sól, pieprz,
-2 łyżki soku z limonki,
-jajko,
-szklanka bułki tartej
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje i cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Z jednej strony skropić sokiem z limonki.
Oliwki przepołowić.
Na mięsie układać plaster szynki, następnie liść sałaty oraz oliwki. Zwijać ciasno w roladki, spiąć wykałaczką.
Roladki obtaczać kolejno w rozkłóconym jajku i w bułce tartej.
Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z dodatkiem warzyw.

 

Roladki z kurczaka nadziewane warzywami

Składniki: roladki warzywne!

-1/2 kg filetu z kurczaka,
-kawałek pora,
-marchewka,
-2 łyżki kukurydzy,
-łyżeczka octu jabłkowego,
-50g sera,
-sól z pieprzem w młynku,
-ostra papryka,
-jajko,
-3 łyżki bułki tartej,
-łyżka masła,
-olej do smażenia.
Mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Delikatnie rozbić. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem, natomiast z jednej strony oprószyć ostrą papryką.
Warzywa umyć, marchewkę obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora zaś pokroić w cienkie półplasterki. Podsmażyć na łyżce masła. Dusić około 5 minut na małym ogniu, aż warzywa nieco zmiękną. Dodać kukurydzę, ser i ocet jabłkowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na rozbite filety nakładać po łyżce farszu, zwijać roladki i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Pieczone nuggettsy z kurczakanuggettsy!!

Składniki: 

-1/2 kg filetu z piersi kurczaka,
-1/2 szklanki maślanki,
-4 szklanki płatków kukurydzianych,
-sól, pieprz,
-2 jajka.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zalać maślanką, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.  Płatki drobno zblendować, zaś jajka rozkłócić.  Wyjąć mięso z marynaty, obtaczać kolejno w jajku i płatkach kukurydzianych.  Ułożyć na lekko  natłuszczonej blasze.  Piec ok. 10-15 min w temp. 200st.

 

Roladki drobiowe gotowane na parzeRoladki dr na parze!

Składniki: 
-1/2 kg filetu z kurczaka,
-5 dużych suszonych śliwek,
-łyżeczka cynamonu,
-czubata łyżka żurawiny,
-1/2 pęczka natki pietruszki,
-sól, pieprz.

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć i podzielić na około 5 kotletów. Każdy cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Z jednej strony mięso oprószyć delikatnie cynamonem.  Śliwki pokroić na cienkie paseczki. Wraz z żurawiną i posiekaną natką pietruszki rozłożyć je na plastrach mięsa.  Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką.  Gotować na parze około 25minut.

 

Szaszłyki drobiowe po grecku

Składniki:Greckie szaszłyki!!
-1/2 kg filetu z piersi kurczaka,
-4 plastry wędzonego boczku,
-4 suszone pomidory w oleju,
-2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
-łyżka posiekanej natki pietruszki,
-łyżka posiekanego szczypiorku,
-łyżeczka tymianku,
-sól, pieprz,
-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów.

 Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje, rozbić delikatnie. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem, następnie z jednej strony posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć po plasterku boczku.

Zwinąć ściśle jak roladę, po czym pokroić w plastry. Powstałe roladki nadziewać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków.  Zioła posiekać, zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i olejem. Powstałą marynatą posmarować roladki, odstawić na 30 minut do lodówki.  Następnie piec ok. 20-25minut w temp. 180st. Szaszłyki znacznie lepiej smakują przygotowane na grillu, wystarczy je wtedy piec ok. 15-20minut.

Kotlety drobiowe z serem

Składniki:

Kotlety serowe!
-2 filety z piersi kurczaka,
-3 jajka,
-300 g żółtego sera w kostce,
-sól, pieprz,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-łyżeczka ziół prowansalskich,
-1/2 łyżeczki bazylii,
-ząbek czosnku,
-7 łyżek mąki pszennej,
-cebula,
-olej rzepakowy do smażenia,
-1/2 pęczka natki pietruszki.

Przygotowanie

Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa. Wbić jajka, dodać mąkę, pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.

Następnie kłaść łyżką na patelnię, na mocno rozgrzany olej tworząc małe kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym.

 

zobacz również:

  1. Dania z cukinii, kabaczka, patisona – różne przepisy

  2. Kuchnia arabska – przepisy i tradycyjne przyprawy

  3. Smaczne potrawy z soczewicy: co zawiera?

  4. Co na obiad? Pomysłowe, szybkie, sycące dania