Parówki przekroić wzdłuż na pół i pokroić. Wymieszać wraz z cebulą pokrojoną w większą kostkę. Do garnka nalać oliwę i wsypać parówki z cebulą. Gdy się już podsmażą, dodajemy marchew startą na tarce wraz z pokrojoną „zieleniną”, listkiem i zielem angielskim. Dolewamy trochę wody, tak aby to wszystko się poddusiło. Następnie dodać paprykę, odczekać chwilę i dodać kabaczka (robię tak, ponieważ czasem jest tak, że papryka jest jeszcze twarda, a kabaczek się już rozgotowuje i nie wiadomo co robić; a tak sprawa załatwiona :>). Doprawiamy, dolewamy trochę wody lub nie. Gdy kabaczek już trochę zmięknie, dodajemy koncentrat. Czekamy aż się zagotuje i woda trochę odparuje.
Podajemy z pieczywem.
Autor: kuchcikola.blogspot.com
Makaron w sosie śmietanowym
Składniki:
400g makaronu wstążka,
200g wędzonego boczku,
2 żółtka,
szklanka śmietanki 30%,
sól, pieprz,
ząbek czosnku,
szczypta startej gałki muszkatołowej,
100g startego żółtego sera.
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić.
Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni. Śmietanę zmieszać z rozkłóconymi żółtkami, startym serem, drobno posiekanym czosnkiem, oraz gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę wylać na chrupiący boczek. Mieszać, aż sos stanie się gęsty.
Wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać.
Mielona rolada na andrucie
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego,
2 wafle – andruty,
jajko,
sól, pieprz,
łyżeczka bazylii,
szczypta ostrej papryki,
czerstwa bułka namoczona w mleku,
olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Mięso zmielić i wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułką oraz przyprawami. Masę mięsną rozsmarować na andrutach.
Gdy wafle zmiękną zwinąć w roladę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godz do lodówki. Następnie odwinąć roladę i kroić na plasterki.
Następnie smażyć na oleju rzepakowym. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Zapiekanka szpinak & kurki
Składniki:
250 g świeżego szpinaku
250 g kurek
2 cebule
250-300 g makaronu penne
2 jajka
2 łyżki śmietankowego serka typu almette
1 czubata łyżka pokrojonej pietruszki
150 ml śmietany kremówki
3 łyżki drobno startego parmezanu
masło i olej
sól i pieprz
Wykonanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al`dente. Szpinak myjemy, odsączamy i wrzucamy na rozpuszczone masło wymieszane z olejem. Dusimy do odparowania soku, doprawiamy solą i pieprzem. Kurki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy około 10 minut, odsączamy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy szpinak, kurki i makaron, mieszamy. W misce mieszamy jajka, śmietanę, serek, pietruszkę, parmezan doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.
Autor: olainthekitchen.blogspot.com
Hiszpańska tortilla ze szpinakiem i fetą
Składniki:
3 jaja
2 łyżki jogurtu greckiego
2-3 ziemniaki
pół małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
2 drobno posiekane ząbki czosnku
80g sera feta pokrojonego w kostkę
100g szpinaku
1/3 szklanki tartego żółtego sera
3 łyżki oleju lub masła
sól (pamiętajcie, że feta jest już słona), pieprz
pęczek szczypioru do podania
Wykonanie
Na patelni o średnicy 18cm rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę oraz ziemniaki. Podsmażyć na złoty kolor i zdjąć z ognia. Na patelnię wrzucić szpinak oraz czosnek, krótko podgrzewać, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodać do ziemniaków z cebulą. W misce roztrzepać jajka z jogurtem, dodać fetę oraz podsmażone warzywa. Ja do masy jajecznej dodałam także garść startego sera żółtego. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię dobrze rozgrzać z pozostałym na nim tłuszczem i wylać na nią masę jajeczną. Zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką i smażyć ok. 7-8 minut, aż ładnie się zrumieni od spodu. Po 8 minutach zsunąć tortillę na talerz, patelnię przesmarować ręcznikiem zwilżonym w oleju i nakrywając nią talerz z omletem odwrócić ją do góry dnem. Z wierzchu posypać startym serem, przykryć pokrywką i dosmażać ok. 2 minut. Podawać z dużą ilością szczypiorku.
*można użyć zarówno surowych, jak i gotowanych ziemniaków. Tylko należy pamiętać, że te pierwsze podsmażamy dłużej i jeszcze bez cebuli.
Autor: kuchcikola.blogspot.com
Muffinki z piersi kurczaka nadziewane pieczarkami
Składniki:
2 piersi z kurczaka
300 g pieczarek
2 łyżki smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda” z ziołami ogrodowymi
ulubione przyprawy do kurczaka
sól i pieprz
1/2 kulki mozzarelli
Wykonanie Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzany smalczyk i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi z kurczaka cienko rozbijamy, posypujemy naszą ulubioną przyprawą do kurczaka. Mięso dzielimy na pół jeśli piersi są bardzo duże można podzielić na trzy części. Foremkę do muffinek delikatnie natłuszczamy i wkładamy kawałkami mięsa tak żeby końce wystawały poza. Do środka wkładamy wcześniej przygotowane pieczarki i przykrywamy wystającymi końcówkami piersi z kurczaka. Tworzy nam się mała babeczka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy i posypujemy wierzch startym serem. Wkładamy z powrotem na kolejne 10 minut.
Autor: olainthekitchen.blogspot.com
Mielone zraziki
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego,
2 łyżki bułki tartej,
sól, pieprz,
cebula (ja użyłam czerwoną),
100 g wędzonego boczku,
ok. 10 dużych ogórków kiszonych,
3 suszone grzyby,
łyżeczka mąki,
3 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w piórka, a następnie w paski. Ogórki i boczek również pokroić w paseczki. Do mięsa dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić. Z mięsa formować kotleciki, spłaszczać je i nałożyć po kawałeczku cebuli, plasterku boczku i plasterku ogórka, zakleić tak jak zrazy. Obsmażyć z wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, zalać około 1 i 1/2 szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkruszyć suszone grzyby. Dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wyjąć zrazy, zaciągnąć sos wodą rozrobioną z mąką.
Spaghetti z bobem, serem i miętą
Składniki:
opakowanie makaronu spaghetti
200 g bobu
ser pecorino
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
garść świeżej mięty
sól i pieprz
Wykonanie Bób parzymy we wrzącej wodzie przez 1 minutę, odcedzamy i obieramy. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, pozostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania. Na patelni podgrzewamy oliwę z pokrojonym czosnkiem, dodajemy bób i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy makaron. Podsmażamy wszystko razem, posypując obficie pieprzem, serem i miętą. Smacznego!
Autor: olainthekitchen.blogspot.com
Spaghetti z klopsikami
Składniki:
500g mięsa mielonego z drobiu,
puszka pomidorów,
3 marchewki,
cebula,
sól, pieprz,
jajko,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
3 łyżki bułki tartej,
2 łyżki oleju,
łyżka koncentratu pomidorowego,
seler naciowy do posypania i bazylia,
400g makaronu spaghetti.
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Mięso urobić z jajkiem i bułką tarta, doprawić solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią.
Fantazyjne kotlety mielone
Składniki:
1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
cebula,
2 ząbki czosnku,
3/4 puszki kukurydzy,
1/3 szklanki orzechów włoskich,
jajko,
3 łyżki ziaren słonecznika,
sól, pieprz,
3 łyżki bułki tartej.
Wykonanie:
Mięso wyrobić, dodać jajko, posiekane orzechy włoskie oraz ziarna słonecznika. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Wsypać odsączoną kukurydzę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto, następnie odsączyć na ręczniku papierowym.
Pieczone nuggettsy z kurczaka
Składniki:
1/2 kg filetu z piersi kurczaka,
1/2 szklanki maślanki,
4 szklanki płatków kukurydzianych,
sól, pieprz,
2 jajka.
Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zalać maślanką, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.
Płatki drobno zblendować, zaś jajka rozkłócić.
Wyjąć mięso z marynaty, obtaczać kolejno w jajku i płatkach kukurydzianych.
Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze.
Piec ok. 10-15 min w temp. 200st.
Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym
Składniki:
200g makaronu pióra Mamma Mia
50 g wędzonego boczku
pół cebuli
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
50 g suszonych pomidorów
200 g krojonych pomidorów z puszki
sól i pieprz
liście bazylii
ser dojrzewający do podania
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem.
Spaghetti z buraczanym pesto
składniki:
500 g makaronu spaghetti
3 buraki
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki tartego sera grana padano
1/2 limonki
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Wykonanie Buraki gotujemy w skórce aż będą miękkie. Po czym studzimy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do blendera. Dodajemy czosnek, orzechy i wyciśnięty sok z limonki. Miksujemy. Dodajemy starty ser. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać oliwę z oliwek, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Spaghetti gotujemy. Odcedzamy. Do ugotowanego makaronu dodajemy buraczane pesto i dokładnie mieszamy.