Co na obiad? Pomysłowe, szybkie, sycące dania

24 września 2014, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

W tygodniu raczej nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, dlatego warto mieć w zanadrzu kilka przepisów na szybkie i sycące potrawy…

Szybkie leczo z kabaczka

Składniki:

  • 3 młode, niewielkie kabaczki_DSC0942 (4)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 4 parówki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 marchew
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zielenina (liście pora, selera; natka pietruszki; koperek)
  • przyprawy (sól, pieprz ziołowy, vegeta, maggi)
  • ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie

Parówki przekroić wzdłuż na pół i pokroić. Wymieszać wraz z cebulą pokrojoną w większą kostkę. Do garnka nalać oliwę i wsypać parówki z cebulą. Gdy się już podsmażą, dodajemy marchew startą na tarce wraz z pokrojoną „zieleniną”, listkiem i zielem angielskim. Dolewamy trochę wody, tak aby to wszystko się poddusiło. Następnie dodać paprykę, odczekać chwilę i dodać kabaczka (robię tak, ponieważ czasem jest tak, że papryka jest jeszcze twarda, a kabaczek się już rozgotowuje i nie wiadomo co robić; a tak sprawa załatwiona :>). Doprawiamy, dolewamy trochę wody lub nie. Gdy kabaczek już trochę zmięknie, dodajemy koncentrat. Czekamy aż się zagotuje i woda trochę odparuje.

Podajemy z pieczywem.

Autor: kuchcikola.blogspot.com

 

Makaron w sosie śmietanowym

Składniki: Makaron w sosie śmietanowym

  • 400g makaronu wstążka,
  • 200g wędzonego boczku,
  • 2 żółtka,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • sól, pieprz,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • 100g startego żółtego sera.

Wykonanie

Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić.

Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni. Śmietanę zmieszać z rozkłóconymi żółtkami, startym serem, drobno posiekanym czosnkiem, oraz gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę wylać na chrupiący boczek. Mieszać, aż sos stanie się gęsty.

Wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać.

 

Mielona rolada na andrucieMielone w andrucie!

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 2 wafle – andruty,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka bazylii,
  • szczypta ostrej papryki,
  • czerstwa bułka namoczona w mleku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie

Mięso zmielić i wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułką oraz przyprawami. Masę mięsną rozsmarować na andrutach.

Gdy wafle zmiękną zwinąć w roladę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godz do lodówki. Następnie odwinąć roladę i kroić na plasterki.

Następnie smażyć na oleju rzepakowym. Odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Zapiekanka szpinak & kurki

Składniki: zapiekanka z kurkami

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 250 g kurek
  • 2 cebule
  • 250-300 g makaronu penne
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietankowego serka typu almette
  • 1 czubata łyżka pokrojonej pietruszki
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu
  • masło i olej
  • sól i pieprz

 

Wykonanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al`dente. Szpinak myjemy, odsączamy i wrzucamy na rozpuszczone masło wymieszane z olejem. Dusimy do odparowania soku, doprawiamy solą i pieprzem. Kurki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy około 10 minut, odsączamy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy szpinak, kurki i makaron, mieszamy. W misce mieszamy jajka, śmietanę, serek, pietruszkę, parmezan doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

 

Hiszpańska tortilla ze szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 3 jajatortilla z szpinakiem
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2-3 ziemniaki
  • pół małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 80g sera feta pokrojonego w kostkę
  • 100g szpinaku
  • 1/3 szklanki tartego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • sól (pamiętajcie, że feta jest już słona), pieprz
  • pęczek szczypioru do podania

Wykonanie

Na patelni o średnicy 18cm rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę oraz ziemniaki. Podsmażyć na złoty kolor i zdjąć z ognia. Na patelnię wrzucić szpinak oraz czosnek, krótko podgrzewać, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodać do ziemniaków z cebulą.
W misce roztrzepać jajka z jogurtem, dodać fetę oraz podsmażone warzywa. Ja do masy jajecznej dodałam także garść startego sera żółtego. Doprawić solą i pieprzem.
Patelnię dobrze rozgrzać z pozostałym na nim tłuszczem i wylać na nią masę jajeczną. Zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką i smażyć ok. 7-8 minut, aż ładnie się zrumieni od spodu.
Po 8 minutach zsunąć tortillę na talerz, patelnię przesmarować ręcznikiem zwilżonym w oleju i nakrywając nią talerz z omletem odwrócić ją do góry dnem. Z wierzchu posypać startym serem, przykryć pokrywką i dosmażać ok. 2 minut.
Podawać z dużą ilością szczypiorku.

*można użyć zarówno surowych, jak i gotowanych ziemniaków. Tylko należy pamiętać, że te pierwsze podsmażamy dłużej i jeszcze bez cebuli.

Autor: kuchcikola.blogspot.com

 

Muffinki z piersi kurczaka nadziewane pieczarkami

Składniki: muffinki z kurczaka

  • 2 piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda” z ziołami ogrodowymi
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1/2 kulki mozzarelli

Wykonanie
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzany smalczyk i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi z kurczaka cienko rozbijamy, posypujemy naszą ulubioną przyprawą do kurczaka. Mięso dzielimy na pół jeśli piersi są bardzo duże można podzielić na trzy części. Foremkę do muffinek delikatnie natłuszczamy i wkładamy kawałkami mięsa tak żeby końce wystawały poza. Do środka wkładamy wcześniej przygotowane pieczarki i przykrywamy wystającymi końcówkami piersi z kurczaka. Tworzy nam się mała babeczka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy i posypujemy wierzch startym serem. Wkładamy z powrotem na kolejne 10 minut.

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

 

Mielone zrazikiMielone zraziki2

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz,
  • cebula (ja użyłam czerwoną),
  • 100 g wędzonego boczku,
  • ok. 10 dużych ogórków kiszonych,
  • 3 suszone grzyby,
  • łyżeczka mąki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w piórka, a następnie w paski. Ogórki i boczek również pokroić w paseczki.
Do mięsa dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić. Z mięsa formować kotleciki, spłaszczać je i nałożyć po kawałeczku cebuli, plasterku boczku i plasterku ogórka, zakleić tak jak zrazy.
Obsmażyć z wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, zalać około 1 i 1/2 szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkruszyć suszone grzyby.
Dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wyjąć zrazy, zaciągnąć sos wodą rozrobioną z mąką.

 

Spaghetti z bobem, serem i miętąspaghetti z bobem

Składniki:

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 200 g bobu
  • ser pecorino
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • garść świeżej mięty
  • sól i pieprz

Wykonanie
Bób parzymy we wrzącej wodzie przez 1 minutę, odcedzamy i obieramy. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, pozostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania. Na patelni podgrzewamy oliwę z pokrojonym czosnkiem, dodajemy bób i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy makaron. Podsmażamy wszystko razem, posypując obficie pieprzem, serem i miętą.
Smacznego!

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

 

Spaghetti z klopsikamiSpaghetti z klopsikami!

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z drobiu,
  • puszka pomidorów,
  • 3 marchewki,
  • cebula,
  • sól, pieprz,
  • jajko,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • seler naciowy do posypania i bazylia,
  • 400g makaronu spaghetti.

 

Wykonanie

Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Mięso urobić z jajkiem i bułką tarta, doprawić solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią.

Fantazyjne kotlety mielone

Składniki:Fantazyjne mielone2

  • 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3/4 puszki kukurydzy,
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich,
  • jajko,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki bułki tartej.

Wykonanie:

Mięso wyrobić, dodać jajko, posiekane orzechy włoskie oraz ziarna słonecznika. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Wsypać odsączoną kukurydzę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto, następnie odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Pieczone nuggettsy z kurczaka

Składniki: nuggettsy!!

  • 1/2 kg filetu z piersi kurczaka,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • 4 szklanki płatków kukurydzianych,
  • sól, pieprz,
  • 2 jajka.

Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zalać maślanką, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.

Płatki drobno zblendować, zaś jajka rozkłócić.

Wyjąć mięso z marynaty, obtaczać kolejno w jajku i płatkach kukurydzianych.

Ułożyć na lekko  natłuszczonej blasze.

Piec ok. 10-15 min w temp. 200st.

 

Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym

Składniki: penne

  • 200g makaronu pióra Mamma Mia
  • 50 g wędzonego boczku
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • sól i pieprz
  • liście bazylii
  • ser dojrzewający do podania

Przygotowanie:

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem.

 

Spaghetti z buraczanym pestoz buraczanym pesto

składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 3 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki tartego sera grana padano
  • 1/2 limonki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie
Buraki gotujemy w skórce aż będą miękkie. Po czym studzimy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
Przekładamy do blendera. Dodajemy czosnek, orzechy i wyciśnięty sok z limonki. Miksujemy.
Dodajemy starty ser. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać oliwę z oliwek, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Spaghetti gotujemy. Odcedzamy.
Do ugotowanego makaronu dodajemy buraczane pesto i dokładnie mieszamy.

SMACZNEGO!!!