Co na obiad? Pomysłowe, szybkie, sycące dania
W tygodniu raczej nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, dlatego warto mieć w zanadrzu kilka przepisów na szybkie i sycące potrawy…
Szybkie leczo z kabaczka
Składniki:
- 3 młode, niewielkie kabaczki
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 4 parówki
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 marchew
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- zielenina (liście pora, selera; natka pietruszki; koperek)
- przyprawy (sól, pieprz ziołowy, vegeta, maggi)
- ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie
Parówki przekroić wzdłuż na pół i pokroić. Wymieszać wraz z cebulą pokrojoną w większą kostkę. Do garnka nalać oliwę i wsypać parówki z cebulą. Gdy się już podsmażą, dodajemy marchew startą na tarce wraz z pokrojoną „zieleniną”, listkiem i zielem angielskim. Dolewamy trochę wody, tak aby to wszystko się poddusiło. Następnie dodać paprykę, odczekać chwilę i dodać kabaczka (robię tak, ponieważ czasem jest tak, że papryka jest jeszcze twarda, a kabaczek się już rozgotowuje i nie wiadomo co robić; a tak sprawa załatwiona :>). Doprawiamy, dolewamy trochę wody lub nie. Gdy kabaczek już trochę zmięknie, dodajemy koncentrat. Czekamy aż się zagotuje i woda trochę odparuje.
Podajemy z pieczywem.
Autor: kuchcikola.blogspot.com
Makaron w sosie śmietanowym
Składniki:
- 400g makaronu wstążka,
- 200g wędzonego boczku,
- 2 żółtka,
- szklanka śmietanki 30%,
- sól, pieprz,
- ząbek czosnku,
- szczypta startej gałki muszkatołowej,
- 100g startego żółtego sera.
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić.
Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni. Śmietanę zmieszać z rozkłóconymi żółtkami, startym serem, drobno posiekanym czosnkiem, oraz gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę wylać na chrupiący boczek. Mieszać, aż sos stanie się gęsty.
Wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać.
Mielona rolada na andrucie
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 2 wafle – andruty,
- jajko,
- sól, pieprz,
- łyżeczka bazylii,
- szczypta ostrej papryki,
- czerstwa bułka namoczona w mleku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Mięso zmielić i wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułką oraz przyprawami. Masę mięsną rozsmarować na andrutach.
Gdy wafle zmiękną zwinąć w roladę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godz do lodówki. Następnie odwinąć roladę i kroić na plasterki.
Następnie smażyć na oleju rzepakowym. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Zapiekanka szpinak & kurki
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku
- 250 g kurek
- 2 cebule
- 250-300 g makaronu penne
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietankowego serka typu almette
- 1 czubata łyżka pokrojonej pietruszki
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki drobno startego parmezanu
- masło i olej
- sól i pieprz
Wykonanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al`dente. Szpinak myjemy, odsączamy i wrzucamy na rozpuszczone masło wymieszane z olejem. Dusimy do odparowania soku, doprawiamy solą i pieprzem. Kurki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy około 10 minut, odsączamy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy szpinak, kurki i makaron, mieszamy. W misce mieszamy jajka, śmietanę, serek, pietruszkę, parmezan doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.
Autor: olainthekitchen.blogspot.com
Hiszpańska tortilla ze szpinakiem i fetą
Składniki:
- 3 jaja
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2-3 ziemniaki
- pół małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 80g sera feta pokrojonego w kostkę
- 100g szpinaku
- 1/3 szklanki tartego żółtego sera
- 3 łyżki oleju lub masła
- sól (pamiętajcie, że feta jest już słona), pieprz
- pęczek szczypioru do podania
Wykonanie
Na patelni o średnicy 18cm rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę oraz ziemniaki. Podsmażyć na złoty kolor i zdjąć z ognia. Na patelnię wrzucić szpinak oraz czosnek, krótko podgrzewać, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodać do ziemniaków z cebulą.
W misce roztrzepać jajka z jogurtem, dodać fetę oraz podsmażone warzywa. Ja do masy jajecznej dodałam także garść startego sera żółtego. Doprawić solą i pieprzem.
Patelnię dobrze rozgrzać z pozostałym na nim tłuszczem i wylać na nią masę jajeczną. Zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką i smażyć ok. 7-8 minut, aż ładnie się zrumieni od spodu.
Po 8 minutach zsunąć tortillę na talerz, patelnię przesmarować ręcznikiem zwilżonym w oleju i nakrywając nią talerz z omletem odwrócić ją do góry dnem. Z wierzchu posypać startym serem, przykryć pokrywką i dosmażać ok. 2 minut.
Podawać z dużą ilością szczypiorku.
*można użyć zarówno surowych, jak i gotowanych ziemniaków. Tylko należy pamiętać, że te pierwsze podsmażamy dłużej i jeszcze bez cebuli.
Autor: kuchcikola.blogspot.com
Muffinki z piersi kurczaka nadziewane pieczarkami
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda” z ziołami ogrodowymi
- ulubione przyprawy do kurczaka
- sól i pieprz
- 1/2 kulki mozzarelli
Wykonanie
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzany smalczyk i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi z kurczaka cienko rozbijamy, posypujemy naszą ulubioną przyprawą do kurczaka. Mięso dzielimy na pół jeśli piersi są bardzo duże można podzielić na trzy części. Foremkę do muffinek delikatnie natłuszczamy i wkładamy kawałkami mięsa tak żeby końce wystawały poza. Do środka wkładamy wcześniej przygotowane pieczarki i przykrywamy wystającymi końcówkami piersi z kurczaka. Tworzy nam się mała babeczka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy i posypujemy wierzch startym serem. Wkładamy z powrotem na kolejne 10 minut.
Autor: olainthekitchen.blogspot.com
Mielone zraziki
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól, pieprz,
- cebula (ja użyłam czerwoną),
- 100 g wędzonego boczku,
- ok. 10 dużych ogórków kiszonych,
- 3 suszone grzyby,
- łyżeczka mąki,
- 3 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w piórka, a następnie w paski. Ogórki i boczek również pokroić w paseczki.
Do mięsa dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić. Z mięsa formować kotleciki, spłaszczać je i nałożyć po kawałeczku cebuli, plasterku boczku i plasterku ogórka, zakleić tak jak zrazy.
Obsmażyć z wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, zalać około 1 i 1/2 szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkruszyć suszone grzyby.
Dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wyjąć zrazy, zaciągnąć sos wodą rozrobioną z mąką.
Spaghetti z bobem, serem i miętą
Składniki:
- opakowanie makaronu spaghetti
- 200 g bobu
- ser pecorino
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- garść świeżej mięty
- sól i pieprz
Wykonanie
Bób parzymy we wrzącej wodzie przez 1 minutę, odcedzamy i obieramy. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, pozostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania. Na patelni podgrzewamy oliwę z pokrojonym czosnkiem, dodajemy bób i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy makaron. Podsmażamy wszystko razem, posypując obficie pieprzem, serem i miętą.
Smacznego!
Autor: olainthekitchen.blogspot.com
Spaghetti z klopsikami
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z drobiu,
- puszka pomidorów,
- 3 marchewki,
- cebula,
- sól, pieprz,
- jajko,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- seler naciowy do posypania i bazylia,
- 400g makaronu spaghetti.
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Mięso urobić z jajkiem i bułką tarta, doprawić solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią.
Fantazyjne kotlety mielone
Składniki:
- 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3/4 puszki kukurydzy,
- 1/3 szklanki orzechów włoskich,
- jajko,
- 3 łyżki ziaren słonecznika,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki bułki tartej.
Wykonanie:
Mięso wyrobić, dodać jajko, posiekane orzechy włoskie oraz ziarna słonecznika. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Wsypać odsączoną kukurydzę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto, następnie odsączyć na ręczniku papierowym.
Pieczone nuggettsy z kurczaka
Składniki:
- 1/2 kg filetu z piersi kurczaka,
- 1/2 szklanki maślanki,
- 4 szklanki płatków kukurydzianych,
- sól, pieprz,
- 2 jajka.
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zalać maślanką, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.
Płatki drobno zblendować, zaś jajka rozkłócić.
Wyjąć mięso z marynaty, obtaczać kolejno w jajku i płatkach kukurydzianych.
Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze.
Piec ok. 10-15 min w temp. 200st.
Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym
Składniki:
- 200g makaronu pióra Mamma Mia
- 50 g wędzonego boczku
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 50 g suszonych pomidorów
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- sól i pieprz
- liście bazylii
- ser dojrzewający do podania
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem.
Spaghetti z buraczanym pesto
składniki:
- 500 g makaronu spaghetti
- 3 buraki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki tartego sera grana padano
- 1/2 limonki
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
Wykonanie
Buraki gotujemy w skórce aż będą miękkie. Po czym studzimy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
Przekładamy do blendera. Dodajemy czosnek, orzechy i wyciśnięty sok z limonki. Miksujemy.
Dodajemy starty ser. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać oliwę z oliwek, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Spaghetti gotujemy. Odcedzamy.
Do ugotowanego makaronu dodajemy buraczane pesto i dokładnie mieszamy.
SMACZNEGO!!!