Dania z cukinii, kabaczka, patisona – różne przepisy

22 września 2020, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Cukinia to pyszne warzywno, im młodsze, tym smaczniejsze. Można jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, dodawać jako dodatek do sałatek czy nawet piec ciasta. Obecnie cukinia znajduje się na liście 20 warzyw, które są najchętniej uprawianych w naszym kraju, ze względu na łatwą uprawę oraz jej walory smakowe i odżywcze.

danie z cukinii

 

Cukinia to łagodne w smaku, lekkostrawne warzywem. Ma bardzo mało kalorii. Zawiera cenne minerały, takie jak: potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Kolejną duża zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo to odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Niewiele matek o tym wie, jednak cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu , już nawet półrocznemu dziecku. A to wszystko dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia.

Cukinia nadziewana ryżem i mięsem mielonym

Składniki:Cukiniowe łódeczki z mięsem2

  • duża cukinia,
  • 200g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego),
  • 50g ryżu pełnoziarnistego,
  • cebula,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • szczypta ostrej papryki.

Wykonanie

Ryż ugotować do miękkości, odcedzić. Cukinie przekroić na pół. Środek wydrążyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso. Dusić około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać pomidory wraz z zalewą, oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i koncentrat pomidorowy. Dusić około 8 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Wydrążone cukinie delikatnie posolić, nadziać przygotowanym farszem.

Piec około 40 minut w temp. 180st.

Można także posypać startym serem na 10 minut przed końcem pieczenia.

 

Papryka faszerowana po grecku

Składniki:papryka po grecku

  • 2 duże czerwone papryki
  • cebula czerwona
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 pierś z kurczaka
  • mała cukinia
  • czarne oliwki
  • ser feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub masło
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia
  • pieprz

Wykonanie

Pierś z kurczaka, pokroić na małe kawałki, doprawić dowolnymi przyprawami i usmażyć.
Papryki przekroić na pół i usunąć pestki. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i posiekanymi ziołami. Posmarować oliwą środki papryki, część zostawić. Do środka papryk powkładać pierś z kurczaka, pokrojoną na drobne kawałki cukinie, pomidory, cebule i fetę. Posypać pieprzem i skropić resztą oliwy. Zawinąć w folię, piec w piekarniku lub grillować.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Kieszonki z grillowaną cukinią

Składniki na tortillę:tortille z cukinią

  • 1 op. Tortilli Si Mexico! Delecta (4 sztuki)
  • 1/3 op. Przyprawy do mięs Si Mexico! Delecta
  • 2 cukinie
  • 2 łyżki oleju

Sos czosnkowy:

  • 1/2 opakowania jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz, sól, szczypta koperku

Sposób przygotowania:

Cukinię pokrój w grubsze plastry, przełóż do miski, dodaj olej i przyprawę do mięs Si Mexico, dobrze wymieszaj. Nakładaj bezpośrednio na rozgrzany grill. Grilluj z każdej strony po kilka minut do uzyskania ciemniejszych pasków. Tortille posmaruj sosem czosnkowym, ułóż grillowaną cukinie, zwiń w rulon lub kieszonkę i grilluj z obu stron, aż staną się lekko chrupiące i ciepłe.

Roladki z grillowanej cukinii

Składniki:Roladki z cukinii!

  • mała cukinia,
  • 50g koziego sera,
  • 1/2 pęczka bazylii,
  • 2 łyżki mrożonego szpinaku lub 50g świeżego,
  • sól morska,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • łyżka natki pietruszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie

Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w długie, cienkie plastry. Grillować ok. 4 min z każdej strony.

Ser kozi pokruszyć, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny, dokładnie utrzeć.

Rozkładać po trosze sera na plastrach cukinii. Następnie ułożyć trochę odciśniętego szpinaku oraz listki bazylii. Oprószyć dolą i pieprzem, zrolować.

Podawać np. na liściach rukoli.

Tarta z bakłażanem i cukinią

Ciasto:tarta z bakł. i cuk

  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 130 g masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 4 jajka
  • 100 g sera ( u mnie pecorino i gołda)
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz
  • ew. sezam do posypania

Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Bakłażana pokroić na plasterki, posolić i odstawić na 30 minut po tym czasie opłukać pod bieżącą wodą. Paprykę pokroić w drobną kostkę a cukinie w plasterki.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 mm. Na cieście ułożyć bakłażana pozostawiając 3 cm margines, następnie paprykę i plasterki cukinii. Brzegi ciasta nałożyć na warzywa. Jajka rozkłócić, odłożyć łyżkę a do pozostałych jajek dodać ser, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Masę jajeczną wlewamy cienkim strumykiem do środka tarty, brzegi posmarować pozostawionym jajkiem i ew. posypujemy sezamem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30-40 minut.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Sałatka z grillowaną cukinią i sosem czosnkowym

Składniki:sałatka z cukinią

  • 1 cukinia
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 250 g bobu
  • 3 pomidory
  • 4 jajka
  • 150 g sera feta
  • sos czosnkowy Tarsmak
  • 1 pęczek szczypiorku
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupinek. Cukinię pokroić w krążki, grillować na patelni, a następnie doprawić solą i pieprzem. Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i wyłożyć na talerze. Na sałacie ułożyć pokrojone w cząstki pomidory, cząstki ugotowanych jajek, bób, zgrillowaną cukinię i pokrojoną w kostkę fetę. Sałatkę polać sosem czosnkowym Tarsmak i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Cannelloni nadziewane cukinia, szpinakiem i ricottą

Składniki:Cannelloni ze szp3

  • 10 rurek makaronu cannelloni,
  • cukinia,
  • 250g ricotty,
  • jajko,
  • 100g parmezanu,
  • 3 łyżki mrożonego szpinaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

 

Wykonanie

Makaron gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dusić ok. 5 minut na łyżce oleju. Ostudzić. Dodać ricottę, rozkłócone jajko, odciśnięty szpinak oraz starty na drobnych oczkach parmezan. Doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Farszem nadziewać makaron i układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym pozostałą łyżką oleju. Piec ok. 15min w temp. 180st.

 

Zapiekanka z cukinią i fetą

Składniki: cukinia z fetą

  • 5 sztuk małych cukinii
  • 200 g sera feta ( tylko nie ser „typu Feta”!)
  • 3 jajka
  • 30 g sera pecorino albo parmezan
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 40 ml mleka
  • sól i pieprz

Cukinie myjemy, obcinamy końce i przy pomocy obierka do warzyw kroimy na cienkie paseczki. Ser kroimy na niewielkie prostokąty. Ja, przekroiłam wzdłuż na pół powstały dwa plastry sera, które przedzieliłam znowu na pół i następnie podzieliłam na prostokąty. Na plasterek cukinii  kładziemy kawałek sera zwijamy, zawijamy w kolejny plasterek i kolejny. Czyli jeden kawałek sera zawijamy w trzy plasterki cukinii. Układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej należny delikatnie natłuścić.
Tak samo postępujemy z pozostałymi plastrami cukinii. Wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 180*C. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy starty na drobnych oczkach ser, mąkę i dosyć sporą szczyptę soli i pieprzu. Wyjmujemy cukinie z piekarnika, polewamy masą jajeczną i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Warzywna lazaniaLazania wegetariańska!

Składniki:

  • 250g makaronu lazania,
  • słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny),
  • 1/2 cukinii,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 350g białych szparagów,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 4 łyżki mrożonego szpinaku,
  • 200g mozarelli,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie

Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Przygotować szparagi, odciąć zdrewaniałe końcówki i pokroić w plasterki, dodać do cebuli. Marchew obrać, pokroić w kosteczkę, zaś cukinię umyć i również pokroić w kosteczkę. Dodać na patelnię. Dusić na małym ogniu ok.10min, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron na chwilę zanurzać we wrzątku, w razie potrzeby makaron można dociąć. Na dno naczynia żaroodpornego, lub małych kokilek do zapiekania, nałożyć trochę sosu, następnie ułożyć makaron, odsączoną fasolę i odciśnięty szpinak. Położyć kolejną warstwę makaronu, podduszone warzywa, rozsmarować resztę sosu. Przykryć ostatnią warstwą makaronu, na wierzchu ułożyć kawałki mozarelli.

Piec ok. 20min w temp. 190st.

 

Cukinia w sosie pomidorowym zapiekana z ryżemcukinia z ryżem

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego Ryżu Białego Długoziarnistego Halina,
  • 1 łyżka masła,
  • średnia cebula,
  • 1 cukinia (ok. 70-80 dag),
  • 6 kawałków suszonych pomidorów,
  • ½ szklanki startego żółtego sera,
  • sól, pieprz,
  • łyżka masła do naczynia żaroodpornego,
  • sos pomidorowy,
  • czosnek,
  • zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

Rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i chwilę podsmażać. Cukinię obrać i, po usunięciu pestek, zetrzeć na tarce, odsączyć z nadmiaru soku. Pomidory pokroić w paseczki. Ugotowany ryż wymieszać z cukinią, pomidorami i podsmażoną cebulą, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami do smaku. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zalać sosem pomidorowym, posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

 

Zapiekanka z cukinią i mozarellązap z cuk i mozarellą

Składniki: 

  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 2 kulki mozzarelli
  • 3 jajka
  • 120 ml śmietany
  • 120 ml mleka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Tortownica 24cm

Cukinie myjemy, obcinamy końce i kroimy w plasterki. Posypujemy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Foremkę natłuszczamy i układamy na przemian plasterek cukinii, plasterek mozzarelli. W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, tymianek, drobno pokrojony czosnek, doprawiamy sola i pieprzem. Przygotowaną mieszanką zalewamy cukinie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 45-50 minut.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Pieczeń rzymska nadziewana cukinią i kaparami

składniki:rolada z cukinia

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • długa cukinia
  • strąk czerwonej i żółtej papryki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • łyżka kaparów
  • łyżka bułki tartej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć, jedną cebulę obrać i zeszklić na maśle, lekko przestudzić. Mięso przełożyć do miski dodać odciśniętą bułkę, 2 jajka, podsmażoną cebulkę i 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich, wyrobić masę, doprawić do smaku sola i pieprzem. Cukinię umyć, środek wydrążyć za pomocą łyżeczki, lekko zblanszować. Drugą cebulę obrać i razem z papryką zeszklić na oliwie, przestudzić. Połączyć z posiekaną natka pietruszki, żółtkiem, kaparami i tartą bułką. Przyprawić do smaku i farszem napełnić cukinię. Na folie aluminiową lub pergamin nałożyć połowę masy mięsnej, ułożyć cukinię, przykryć resztą mięsa i zawinąć papier tak, aby utworzył się „cukierek”, pieczeń upiec   – około 80 minut w nagrzanym do 250 stopni C piekarniku. Polewać sosem tatarskim

 

Zapiekanka z bakłażanem, cukinią i pomidorami

Składniki: zap z bakłażanem

  • 2 małe bakłażany
  • 2 średnie cukinie
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • około1,5-2 łyżki świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Warzywa myjemy. Bakłażana kroimy w plasterki i obficie posypujemy solą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie płuczemy go pod bieżącą wodą. Cukinie i pomidory kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian bakłażan, pomidor, cukinia, bakłażan….. W miseczce mieszamy oliwę, drobno pokrojony czosnek, tymianek, sól i pieprz. Warzywa polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 45 minut.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Kurczak z cukinią, szpinakiem i porem w śmietaniekirczak z cukinią

Składniki na 6 porcji:

  • ugotowany podwójny fileta z kurczaka (około 1/2)
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 cukinia
  • 100 g szpinaku
  • 1/3 pora
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • przyprawa do dań Kucharek
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • koperek
  • 300 g śmietany

Wykonanie

Cebulę i por kroimy w prążki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, smażymy, pod koniec smażenia dodajemy por i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dodajemy liście szpinaku i mieszamy aż ściemnieją. Cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z cebulą i szpinakiem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut (od czasu do czasu mieszając). Filet z kurczaka i marchewkę kroimy w kostkę. Do podduszonej cukinii dodajemy filet, marchewkę, wlewamy śmietanę, przyprawiamy i razem dusimy jeszcze 10 minut.

Czekoladowe ciasto z cukiniączekoladowe z cukinią

Składniki:

  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 250 g mąki
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
  • 400 g startej na dużych oczkach cukinii

Masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 czubata łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru

Tortownica o wymiarze 21 cm,  wyłożona pergaminem i natłuszczona

Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i sól. Odstawiamy na bok. Ubijamy jajka z cukrem do momentu aż masa zrobi się jasna a cukier się rozpuści. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę. Gdy masa będzie już gotowa dodajemy czekoladę i odciśniętą cukinię. Mieszamy i przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 45-60 minut. Studzimy.
Masa: Czekoladę łamiemy, wkładamy do miski z dodatkiem soli i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone mieszamy z kakao, cukrem i cały czas mieszając cienkim strumykiem wlewamy czekoladę. Ciasto przekrawamy na pół. Na jedną połówkę wykładamy połowę masy, przykrywamy i wykładamy pozostałą masę. Wierzch możemy posypać startą czekoladą. Przechowujemy w lodówce.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Orzechowe ciasto z cukinią

składniki:orzechowe z cukinią

  • 12,5 dag masła
  • 10 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • 15 dag mąki
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • mała cukinia
  • 15 dag marchewki

Wykonanie

Gorzką czekoladę drobno posiekać, cukinie oraz marchewkę obrać a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Miękkie masło utrzeć ze szczypta soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania wbić jaja. Mąkę wymieszać z proszkiem i mielonymi orzechami laskowymi. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Do masy wbić starta cukinię i marchewkę, dokładnie wymieszać. Do foremki przełożyć ciasto, piec 40 minut w temp. 175 stopni C.

 

Czekoladowo – kokosowe ciasto z cukinią

Składniki:kokosowe z cukinią

  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru muscavado
  • 3/4 szklanki cukru białego (radziłabym dodać nieco mniej cukru, ponieważ ciasto wychodzi baaaardzo słodkie)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego/greckiego
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii

Masło ucieramy z olejem i cukrami, aż powstanie jednolita masa. Dodajemy ekstrakt waniliowy, a następnie po 1 jajku po każdy miksując chwilkę. Mąkę łączymy z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Dodajemy do masy. Ucieramy chwilkę całość. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy. Ostatni element to cukinia. Dodajemy i mieszamy całość szpatułką.

Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (25 cm na 25 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie dodajemy kokosowy wierzch.

Wierzch kokosowy:

  • 1/4 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki siekanych migdałów

Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na ciasto i dopiekamy ok. 7 minut.

Wyjmujemy i studzimy chwilkę w formie, a potem przekładamy na kratkę do studzenia.

Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/

 

Kabaczek to odmiana dyni zwyczajnej. Odmiana ta została wyhodowana we Włoszech, stąd jej pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Nazwa kabaczek jest szczególnie używana na południowym wschodzie Polski, zaś w całej Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Uprawiane formy mogą jednak znacznie się różnić, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki.

Kabaczek to źródło witamin C, PP, B1 oraz karotenu. Potrawy z kabaczka powinny szczególnie cieszyć osoby dbające o linię, ponieważ 100 g tego warzywa ma jedynie około 15 – 16 kcal.

Najpopularniejsze potrawy z kabaczka to dania jednogarnkowe, zupy, zapiekanki.  Wszystkie potrawy z kabaczka są pyszne, zdrowe i mało kaloryczne, tak więc do dzieła!

 

Szybkie leczo z kabaczka

Składniki:_DSC0942 (4)

  • 3 młode, niewielkie kabaczki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 4 parówki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 marchew
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zielenina (liście pora, selera; natka pietruszki; koperek)
  • przyprawy (sól, pieprz ziołowy, vegeta, maggi)
  • ziele angielskie, liść laurowy

Parówki przekroić wzdłuż na pół i pokroić. Wymieszać wraz z cebulą pokrojoną w większą kostkę. Do garnka nalać oliwę i wsypać parówki z cebulą. Gdy się już podsmażą, dodajemy marchew startą na tarce wraz z pokrojoną „zieleniną”, listkiem i zielem angielskim. Dolewamy trochę wody, tak aby to wszystko się poddusiło. Następnie dodać paprykę, odczekać chwilę i dodać kabaczka (robię tak, ponieważ czasem jest tak, że papryka jest jeszcze twarda, a kabaczek się już rozgotowuje i nie wiadomo co robić; a tak sprawa załatwiona :>). Doprawiamy, dolewamy trochę wody lub nie. Gdy kabaczek już trochę zmięknie, dodajemy koncentrat. Czekamy aż się zagotuje i woda trochę odparuje.

Podajemy z pieczywem.

Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/

 

Smażony kabaczek w panierce

SKŁADNIKI:kabaczek w panierce

  • 1 kabaczek – może być nawet duży, z deka przerośnięty
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 1-2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła – u mnie tymianek
  • olej do smażenia

Kabaczka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Z każdego kółeczka wyciągamy miąższ z pestkami. Solimy i dość mocno doprawiamy pieprzem i ziołami (kabaczek sam w sobie jest  wszak dość mdły). Jajko bełtamy z odrobinką soli. Na jeden talerzyk wysypujemy trochę mąki, na drugi zaś bułkę tartą. Panierujemy Krążki kabaczka najpierw w mące, następnie w jajku,  kończymy zaś panierowanie w bułce tartej.
Na dość głęboki , rozgrzany na patelni olej kładziemy krążki kabaczka i smażymy z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło. U mnie  w towarzystwie kabaczka pojawił się prażony ryż i ostra sałatka :)

Kabaczek z farszami

Składniki:kabaczek z farszami

  • 1 młody kabaczek
  • pęczek rzodkiewek
  • 25 dag twarogu
  • pęczek kopru
  • 2 łyżki śmietany
  • puszka sardynek
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 10 dag majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności myję kabaczka i obieram go ze skórki oraz przekrawam go na wzdłuż. Wydrążam z nich środek i na 2 min. zanurzam go w osolonym wrzątku. Następnie wyjmuję go i oprószam solą oraz pieprzem. Rzodkiewkę oraz koper drobno siekam. Farsz: twaróg, rzodkiewki, połowę kopru i śmietanę łączę ze sobą dokładnie całość mieszając. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farsz drugi: rozdrabniam sardynki, dodaję do nich żółty ser, majonez i resztę kopru. Mieszam i doprawiam do smaku. Każdą połowę kabaczka napełniam innym farszem.

 

Zapiekanka z kabaczka

 Składniki:zap z kabaczka

  • kabaczek
  • 20 dag chudej szynki
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 10 dag wędzonego żółtego sera
  • 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki masła
  • pieprz, sól

Wykonanie

Obrany kabaczek pokroić w cienkie plastry. Jaja pokroić w plasterki, szynkę – w drobną kostkę. Żaroodporną formę wysmarować masłem, wyłożyć połową plastrów kabaczka, posypać bazylią, solą i pieprzem. Na kabaczku ułożyć szynkę i jaja, lekko posypać tartym serem, przykryć pozostałymi plastrami kabaczka, znowu posypać bazylią, solą, pieprzem i tartym serem, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut.

 

Kluski z kabaczka w sosie z sera feta

Składniki:kluski z kabaczka

  • 1 duży kabaczek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa

Kabaczka przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazda nasienne, posypać solą,  pieprzem i tymiankiem, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, łyżką wybrać miąższ ze skóry, zmiksować. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz, wyrobić ciasto ( jeżeli klei się do ręki dodać jeszcze mąki), formować w rękach małe kuleczki i wrzucać na osoloną, wrzącą wodę, gotować do wypłynięcia.

W garnku podgrzać wodę , dodać pokrojony w kostkę ser feta, podgrzewać do roztopienia sera, dodać śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać. Kluseczki podawać z pomidorkami, polane sosem serowym.

 

Kolejną podobną do cukinii i kabaczka odmianą jest patison, ceniony w kuchni przede wszystkim za swój delikatny smak i aromat. Ma dość twardą skórkę oraz jasnokremowy miąższ, z którego przygotować można zarówno potrawy proste, jak i bardziej skomplikowane, wyrafinowane w smaku.

Na rynku można znaleźć wiele odmian patisonów: małe, duże, zielone, białe, a nawet granatowo-fiołkowe czy prawie czarne. Podobnie jest w wielkością, może ona sięgać nawet średnicy dużego talerza. Ponadto patison ma niezwykły wygląd, przypominający kształtem pojazd kosmiczny. Młode owoce patisona świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, starsze natomiast – najlepiej smakują duszone i smażone. W takiej postaci patison świetnie sprawdzi się w mięsnym gulaszu, leczo lub na patelni z pięknie pachnącym czosnkiem i soczystymi czerwonymi pomidorami. Spróbujcie sami…

Kurczak duszony z patisonem i pomidorem

Składniki na 4 porcje:kurczka z patisonem

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 1/2  kg patisona
  • cebula
  • pomidor
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do dań Kucharek
  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • oliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy Kucharkiem i przyprawą do kurczaka, smażymy na rozgrzanej oliwie. Cebulę kroimy w kostkę i również smażymy. Patison i pomidor obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy cebulkę, filet z kurczaka, pokrojony patison i pomidor, przyprawiamy Kucharkiem i pieprzem kolorowym, dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, koperek i pietruszkę, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.

Patisony faszerowane mięsem

Składniki:patison z mięsem

  • 4 średnie patisony
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 600 g pomidorów lima
  • papryka czerwona
  • łodyga selera naciowego
  • marchewka
  • cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki cienkiego szczypiorku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • sól morska, świeżo mielony pieprz, mielona słodka papryka
  • oliwa do smażenia

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Po chwili dodać drobno pokrojoną paprykę. Na średnim ogniu podsmażać, co jakiś czas mieszając, aż papryka zacznie pachnieć. Dodać pokrojoną w plasterki łodygę selera oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Dusić 10 minut, następnie wrzucić pomidory. Dusić ok. 30 minut, w razie potrzeby podlać odrobiną wody.

Mięso mielone podsmażyć na oliwie z czosnkiem utartym ze szczyptą soli morskiej. Całość dodać do sosu pomidorowego, wymieszać, dusić 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i mieloną słodką papryką, dodać natkę pietruszki, szczypiorek, oregano. Zagotować i zdjąć z ognia.

Patisony umyć, ściąć wierzch i wydrążyć środki. Do każdego nałożyć sos, gotowe ustawić w lekko naoliwionym naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia każdy patison oprószyć łyżką sera.  Piec aż ser się rozpuści a warzywa będą miękkie. Przed podaniem można jeszcze oprószyć drobno posiekanym szczypiorkiem.

Autor: /www.fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com

 

 zobacz również:

  1. Wszystkie kulinarne inspiracje

  2. Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne

  3. Dania z ryżu – lekkie i sycące z warzywami

  4. Ciasta i desery z kaszy manny