Różne dania z kaszy – przepisy i pomysły

4 października 2013, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Węglowodany powinny stanowić w diecie człowieka około 60% dziennego zapotrzebowania na energię. Do dobrych źródeł węglowodanów należy kasza, która nie tylko ma działanie prozdrowotne, ale i lecznicze.

Dried-Fruit-and-Goat-Cheese-Buckwheat-Groats-7

 

Najlepszą kaszą jest ta, która w najmniejszym stopniu poddana została procesowi oczyszczania i rozdrabniania.
Najpopularniejszym rodzajem jest kasza jęczmienna. Biorąc pod uwagę stopień jej rozdrobnienia, wyróżnia się pęczak oraz kaszę perłową: grubo-, średnio- i drobnoziarnistą. Kasza jęczmienna zawiera sporo błonnika, witaminy PP (niacyna), która poprawia wygląd skóry.  Kasza jaglana wygrywa w kategorii zawartości soli mineralnych, a także w ilości witamin:  B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana zawiera też lecytynę, która usprawnia pamięć. Z tego względu, że nie zawiera wiele skrobi i glutenu jest idealnym składnikiem diety alergików. Za jedną z najzdrowszych kasz uważa się kaszę gryczaną. Góruje ona nad innymi kaszami w wielu aspektach. Zawiera największe ilości magnezu, jest też znacznie lepszym źródłem białka niż pozostałe rodzaje kasz. Zawiera ważne aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytwarzać: tryptofan i lizynę.  Jej niewątpliwą zaletą jest również to, że nie zakwasza organizmu, czego nie można powiedzieć o kaszy jęczmiennej czy jaglanej. Ze względu na wartość odżywczą najlepiej wybierać kaszę gryczaną nieprażoną (niepaloną). Kasze, należąc do produktów o niskim indeksie glikemicznym, nie powodują gwałtownych skoków insuliny i nie wywołują ataków wilczego głodu. Wspomagają kłopoty z trawieniem oraz przeciwdziałają problemom z zaparciami. Kasze zawierają też niewiele tłuszczu, za to sporo białka. Dlatego warto jeść kasze, a oto kilka pomysłów kulinarnych.

Kasza z groszkiem

kasza1Składniki:
– 210 g kaszy
– 1 szklanka białego wina
– 1 litr wywaru z kurczaka lub warzywnego
– 240 g mrożonego groszku
– pęczek rzeżuchy i szalotki

Przygotowanie:
Roztopić masło w średniej wielkości patelni i dodać szalotki. Gotować do miękkości, a następnie dodać kaszę. Mieszać delikatnie przez minutę, następnie dodać wino. Gotować przez kilka sekund, a następnie przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15-25 minut, aż kasza będzie miękka. Dodać groszek i gotować do miękkości. Wymieszać z rzeżuchą i podawać.

Kasza z borowikami

Składniki:
– 1 łyżka masła
– 2 ząbki czosnku
– 200 g kaszy
kasza2– 1 szklanka białego wytrawnego wina
– borowiki świeże
– bulion z kurczaka
– 2 łyżki śmietany
– pietruszka
– przyprawy

Przygotowanie:
Łyżkę masła rozpuścić w rondelku i dodać dwa ząbki czosnku, pokrojone na małe kawałki. Smażyć aż będą miękkie i pachnące. Dodać kaszę i smażyć przez minutę, następnie dodać szklankę białego wina. Dodać grzyby i wlać bulion. Gotować przez około 20 minut, aż kasza będzie miękka. Dodać sól, wymieszać z 2-3 łyżkami śmietany i posiekaną pietruszką. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Kasza z owocami

Składniki:
– 1 ½ szklanki kaszy gryczanej
– 3 szklanki wody
– ¾ łyżeczki soli
– 1 seler, drobno posiekany
– 1 duża cykoria
– ½ szklanki świeżej pietruszki
– ¼ szklanki świeżej mięty
kasza3– ½ szklanki orzechów laskowych
– ½ szklanki suszonych moreli
– ½ szklanki suszonych śliwek
– ½ szklanki suszonych żurawin
– sok z 1 limonki
– 2 łyżki octu winnego białego
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 75g sera koziego

Przygotowanie:
W małym rondelku zagotować wodę z solą. Dodać kaszę i gotować około 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać wszystkie składniki, drobno pokrojone. Wymieszać. Podawać natychmiast lub po schłodzeniu w lodówce.

Kasza z makaronem

Składniki:
– 2 duże cebule, cienko pokrojone
kasza4– 4 łyżki oleju lub margaryny
– 2 szklanki bulionu z kurczaka lub wody
– 1 szklanka kaszy
– 1 lekko roztrzepane jajko
– sól i pieprz do smaku
– makaron

Przygotowanie:
Podsmażyć cebulkę na oleju do zbrązowienia. Łyżką cedzakową wyjąć cebulę do miski i odstawić. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzić i odstawić. Niegotowaną kaszę wymieszać z ubitym jajkiem. Rozgrzać patelnię, włożyć kaszę i gotować. Dodać cebulę i wywar z kurczaka, doprowadzić do wrzenia, wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości, od 20 do 40 minut. W dużym rondlu, połączyć makaron i kaszę, dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Podgrzać i podawać.

Kasza z porem i sosem sojowym

Składniki:
– 2 łyżki oleju
kasza5– 1 duży por
– 400 g gotowanego gryczana
– 3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:
Podgrzać trochę oleju w rondlu, dodać kaszę i podsmażać mieszając przez kilka minut. Dodać wrzącej wody (stosunek 2 części kaszy do 5 części wody), doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Doprawić do smaku. Umytego i oczyszczonego pora pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać olej na dużej patelni i smażyć pory przez około minutę.  Dodać ugotowaną kaszę  i smażyć, cały czas mieszając, aż kasza gryczana się zagrzeje. Doprawić do smaku sosem sojowym i podawać.

Kasza z marchewką

Składniki:

– 250 g mięsa z kurczaka
– 100 g marchwi
– 50 g cebuli
kasza6– 1 łyżka Vegety
– 3 łyżki oleju
– 300 g ugotowanej kaszy
– pieprz
– majeranek
– 1 ząbek czosnku
– 50 ml białego wina

Przygotowanie: Podsmażyć posiekaną cebulę, pokrojone marchewki i pokrojone w kostkę mięso w rozgrzanym oleju. Dodać 150 do 200 ml wody i Vegetę i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Następnie wymieszać z majerankiem, posiekanym czosnkiem, pieprzem i ugotowaną kaszą. Dodać wodę, wino i gotować krótko.  Można podawać jako zupę z grzankami.

Zielona sałatka z kaszą

Składniki:
– 1 szklanka kaszy gryczanej
– 2 szklanki wody
– ½ łyżeczki soli
– 12 duże zielone oliwki bez pestek i zakwaterowani
– 1 mała żółta papryka, pokrojone w kostkę
kasza7– 1 szklanka brokułów
– ¼ szklanki czerwonej cebuli, drobno posiekanej
– 50 g orzechów włoskich, posiekanych
– ½ szklanki świeżego koperku, posiekanego
– 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
– sok z 1 limonki
– 2 łyżki octu winnego białego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Ugotować kaszę w osolonej wodzie. Schłodzić. Dodać wszystkie składniki, wymieszać w dużej misce. Podawać natychmiast lub po schłodzeniu w lodówce.

Kasza z brokułami

Składniki:
– 1 główka brokułów
– 1 kg szparagów
– 1 szklanka groszku
– 2 szklanki ugotowanej kaszy
– 1/2 szklanki prażonych orzechów włoskich
kasza8– oliwa z oliwek
Sos bazyliowy:
– 1 szklanka liści bazylii
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 ząbek czosnku, drobno mielonego
– 1/2 łyżeczki soli lub więcej

Przygotowanie:
Pokroić warzywa na małe kawałki, skropić oliwą i piec na blaszce w temperaturze 350 st. przez około 20 minut. Zagotować 2 szklanki wody, dodać szczyptę soli. Ugotować kaszę (około 15 min.). Zmiksować bazylię, oliwa z oliwek, czosnek i sól w blenderze. Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Podawać z pieczonymi orzechami.

Kasza z dodatkami

Składniki:
– 1 szklanka kaszy
kasza9– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
– pół papai, pokrojona w drobną kostkę
– 2 szklanki szpinaku, drobno posiekanego
– trochę świeżego soku z cytryny (lub soku z limonki)
– 1/2 szklanki świeżego koperku, drobno posiekanego
– szczypta soli morskiej

Przygotowanie:
Zagotować wodę w garnku, dodać kaszę gryczaną i gotować przez 5 minut, aż zmięknie. Odcedzić i opłukać pod zimną wodą. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć cebulę do miękkości. Połączyć wszystkie składniki w misce, przyprawić i podawać jako sałatkę.

Zapiekanka z kaszą

Składniki:
– 40 dag kaszy gryczanej
– 1 szczypta pieprzu
– sól
– tymianek, majeranek
kasza10– 3 jajka
– 10 dag parmezanu
– 2 ząbki czosnku
– 2 cebule
– 10 pieczarek
– 30 dag kiełbasy
– olej

Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Cebule i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Pieczarki i kiełbasę pokroić w plastry, dodać do cebuli i podsmażyć. Kaszę wrzucić do miski, dodać podsmażone składniki, dokładnie wymieszać. Wbić trzy jajka, dosypać przyprawy i posiekane zioła oraz starty parmezan. Wszystko wymieszać, włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut.

Pieczarki z kaszą

Składniki:
– 50 g kaszy gryczanej
– 8 dużych pieczarek
– 250 g mielonego mięsa
kasza11– 1 duża cebula
– 2 gałązki tymianku
– 1/2 szklanki bulionu, zimnego
– płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
– sól i pieprz
– olej do smażenia

Przygotowanie: Kaszę ugotować. Na patelni rozgrzać olej. Pieczarki oczyścić,wyciąć nóżki, posiekać drobno i dusić kilka minut na oleju, dodać mięso i smażyć często mieszając, by nie zbijało się w duże kawałki. Wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem. Kapelusze pieczarek ułożyć na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem, każdą napełnić farszem z kaszy i mięsa, przykryć całość folią aluminiową i piec 25 minut w 180 st., na ok 10 min. przed końcem zdjąć folię. Cebulę drobno posiekać, dusić na oleju razem z tymiankiem, na niewielkim ogniu, aż zmięknie i nabierze złocistego koloru. Bulion wymieszać z mąką, zalać cebulę i gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zmiksować blenderem, aby nabrał kremowej konsystencji i polać gotowe pieczarki.

Kasza z boczniakami

Składniki:
– 100 g kaszy gryczanej
– 250 g boczniaków
kasza12– sól i świeżo mielony pieprz
– 1 niewielka cebula
– 100 g serka mascarpone
– 100 g sera Lazur, np.błękitnego
– 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie: 
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć. Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczniaki, aż zaczną się robić złociste, zdjąć z patelni i odłożyć na bok, na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodać kaszę, wymieszać z serkiem mascarpone i serem Lazur, dusić na małym ogniu krótką chwilę, aż ser się rozpuści. Podawać od razu posypaną podsmażonymi boczniakami.

Bakłażany z kaszą

Składniki:
– 100 g (woreczek) kaszy gryczanej
– 2 średniej wielkości bakłażany
kasza13– 1 niewielka cebula
– 2 ząbki czosnku
– po pół łyżeczki suszonych ziół, np. tymianku, rozmarynu i cząbru
– 2-3 łyżki oliwy
– sól i pieprz
– opakowanie sera Lazur, np. Turkusowego

Przygotowanie:
Kaszę ugotować, odsączyć. Na oliwie podsmażyć drobno posiekane cebulkę i czosnek, dodać do kaszy, wymieszać wszystko z ziołami, doprawić solą i pieprzem. Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć łyżką środek, umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Do każdej połówki nałożyć farsz, przykryć plastrami sera Lazur i zapiekać 20 minut w 190 st..

Smacznego!

 

zobacz również:

  1. Wszystkie kulinarne porady

  2. Jak upiec kaczkę: różne przepisy i dania z kaczki

  3. Smaczne potrawy z soczewicy: co zawiera?

  4. Ciasta ze śliwkami – przepisy

Polecamy:

Mięso z bakaliami: kurczak, wołowina na słodko