Kaczka, obok gęsiny, uważana jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Gości na naszych stołach zazwyczaj z okazji wyjątkowych uroczystości rodzinnych. To tradycyjne, staropolskie danie jest jednocześnie wykwintne w smaku i łatwe do przygotowania. Mięso kaczki, mimo pieczenia, zachowuje soczystość i jest kruche. Zwolennicy kaczki doceniają jej wyjątkowy smak i wybierają chętniej, niż pozostałe produkty drobiowe.
Mięso kaczki różni się nieco składem od mięsa kurcząt i indyków. Zawiera więcej tłuszczu, nie jest tak delikatne i pewnie dlatego wiele osób go nie lubi. Kaczka ma też jednak zagorzałych zwolenników, a ci twierdzą, że jest to najlepszy drób, zwłaszcza na jesień. Kacze mięso to dobre źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Zawiera jednak więcej tłuszczu niż mięso kurczaka i jest bardziej kaloryczne (100 g kaczego mięsa to 240 kcal). Dlatego np. tłuste kaczki należy obficie podczas pieczenia polewać wodą lub roztopionym masłem, aby po jej wyparowaniu upiekły się we własnym tłuszczu.
Kaczka w kuchni daje wiele możliwości. Można ją piec, smażyć, gotować i dusić. Można przygotowywać z niej aromatyczne piersi w zalewach czy nóżki z żurawiną – opcji jest sporo, a co najważniejsze, nie są wcale tak trudne do wykonania jak nam się zdaje. Piersi z kaczki doskonale smakują pieczone, po kilkugodzinnym moczeniu w marynacie z czosnku, imbiru, anyżu, miodu isosu sojowego. Wyjęte z marynaty piersi można podpiekać zarówno w piekarniku jak i na grillu. Do znakomitych dań należy kaczka w galarecie i galantyna z kaczki. W Polsce niemal narodowym przysmakiem jest kaczka pieczona z jabłkami. Istnieją także inne warianty tej potrawy takie jak: kaczka w pomarańczach, brzoskwiniach oraz kaczka nadziewana różnymi farszami np. ziemniakami czy kaszą gryczaną lub cielęciną.
Jeśli z kaczką mamy do czynienia po raz pierwszy, nie nastawiajmy się od razu na realizację bardzo skomplikowanych przepisów. Faszerowaną kaczkę czy kaczkę po pekińsku zostawmy na później, zaś skoncentrujmy się na daniach, które można przygotować z części kaczki. Chrupiące piesi czy nóżki z żurawiną powinny być pierwszymi potrawami, które wypróbujemy. Naturalnie chcąc kupić piersi z kaczki, pierwsze co rzuci nam się w oczy to ich cena, która w hipermarkecie będzie znacznie wyższa od ceny piersi z kurczaka. Jednak nie powinnyśmy się zrażać, w końcu kaczka nie jest elementem naszych codziennych dań. Mięso kaczki ma to do siebie, że doskonale komponuje się też z owocami jakimi jak jabłka czy pomarańcze. Dlatego piersi z kaczki można serwować w słodkich marynatach.
Inną znakomitością, jaką sycili się już szlachcice jest kaczka w galarecie.W przypadku kaczki, zwłaszcza zaś tej pieczonej w całości, warto pamiętać o tym, że jej mięso jest wystarczająco tłuste, dlatego nie trzeba stosować dodatkowego tłuszczu, a tylko polewać mięso wodą, by kaczka jedynie się prażyła.
Przepisy na pieczoną kaczkę:
Kaczka faszerowana
Składniki:
– 1 kaczka (1,8 kg)
– 2 łyżeczki soli, pieprz
– 250 g suszonych śliwek – 1/4 l czerwonego wina
– 1/2 kg jabłek
– 2 łyżki soku z cytryny
– 100 g boczku
– 1/4 l bulionu mięsnego
– 4 łyżki oleju
– 2 łyżki mąki
– 1/4 l śmietany
Przygotowanie:
Kaczkę umyć i osuszyć. Posolić całą kaczkę, z zewnątrz i w środku i posypać pieprzem. Suszone śliwki bez pestek dusić w czerwonym winie tak długo, aż wino odparuje. Obrane jabłka pokroić na osiem części, usunąć gniazda nasienne i wymieszać z sokiem z cytryny. Boczek pokroić w kostkę, wymieszać ze śliwkami i z jabłkami. Kaczkę napełnić nadzieniem i zaszyć. Kaczkę ułożyć w brytfannie, polać podgrzanym olejem i piec w piekarniku, często polewając sosem z pieczenia. Ewentualną resztę nadzienia można włożyć do brytfanny na 10 minut przed końcem pieczenia. Sos z pieczenia przecedzić, dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotować i doprawić do smaku.
Kaczka z pieczarkami
Składniki:
– 1 kaczka (ok. 2 kg)
– sól
– pieprz
– 4 cebule – 1 listek laurowy
– 1 gałązka tymianku
– po 250 g małych pieczarek i cebulek
– 6 małych pomidorów
– 2 łyżki margaryny
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Kaczkę umyć, natrzeć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Cebule obrać, pokroić. Cebule, listek i tymianek włożyć do kaczki, zaszyć. Brytfannę natłuścić, ułożyć kaczkę. Piec w temp. 200°C przez 1 i 1/2 godz. Od czasu do czasu polewać gorącą wodą. W połowie pieczenia kaczkę przewrócić. Cebulki obrać, pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Pieczarki oczyścić. Cebulki i pieczarki poddusić na rozgrzanej margarynie. Kaczkę wyjąć, usunąć nici. Sos z pieczenia zagęścić mąką, przyprawić.
Kaczkę w środku i na zewnątrz natrzeć sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Opłukane ziemniaki pokroić w plasterki. Cebulą i ziemniakami wymieszanymi z 1/2 łyżeczki soli oraz przyprawami nafaszerować kaczkę i zaszyć. Kaczkę ułożyć w brytfannie grzbietem do góry i zalać centymetrową warstwą wody. Piec w piekarniku, a w połowie pieczenia odwrócić. Na dnie brytfanny stale powinna być warstwa płynu. Jabłka przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miód wymieszać z sosem sojowym i papryką. Po 45 minutach pieczenia wokół kaczki ułożyć jabłka. Od tej chwili mięso co 20 minut polewać polewą miodową.
– 4–6 jabłek
– sok z 0,5 cytryny
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka majeranku
Kaczą tuszkę natrzeć mieszanką masła rozpuszczonego z miodem soli, pieprzu i majeranku. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Przyprawić majerankiem i włożyć całość do kaczego brzuszka (wewnątrz też natrzeć miodem i masłem z przyprawami). Kaczkę ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i piec ok. 2 godzin w temp. 180 st. C. Gdy kaczka ma złocisty kolor, przykryć foremkę aluminiową folią. Po mniej więcej godzinie wziąć dwie łyżki tłuszczu, który się wytopił z kaczki i udusić na nim pokrojone jabłka. Przyprawić je sokiem z cytryny, cukrem i roztartym w dłoniach majerankiem. Na 40 minut przed końcem pieczenia wrzucić na blachę zawinięte w folię aluminiową ziemniaki w mundurkach. Przed podaniem przekroić je na pół, posolić i okrasić masłem.
Kaczka z sosem śliwkowym
Składniki:
– 1 kaczka
– 2 łyżeczki soli
– przyprawa 5 smaków (lub mały pęczek listków szałwii w wersji śródziemnomorskiej)
– 1 pomarańcza pokrojona w ćwiartki
– 2 marchewki, obrane i pokrojone na duże kawałki – 2 cebule, obrane i pokrojone na duże kawałki
– 2 łodygi selera naciowego (spokojnie może być kawałek zwykłego selera), grubo pokrojone
– główka czosnku, ząbki obrane i zgniecione
Na sos śliwkowy:
– 100 g cukru
– pół laski cynamonu
– 1 gwiazdka anyżu
– 6 dużych dojrzałych śliwek, odpestkowanych i posiekanych
– łyżeczka skórki pomarańczowej
– mała szczypta kuminu
– sól, pieprz
Nastawić piekarnik na 180 stopni C. Natrzeć kaczkę solą i przyprawą, w środek włożyć cząstki pomarańczy. W rękaw do pieczenia włożyć pokrojone warzywa i czosnek, położyć na nich kaczkę i zamknąć rękaw. Piec 2 godziny, po 2 godzinach rozciąć folię i przypiec chwilę skórę pod grillem z obydwu stron żeby była chrupiąca. W międzyczasie przygotować sos (chutney). Wsypać cukier do rondla, wlać odrobinę wody – tyle żeby się cukier rozpuścił, wrzucić anyż i cynamon i postawić na ogniu, zagotować i gotować chwilę aż syrop się zredukuje, jak tylko zacznie brązowieć dodać śliwki, kumin i skórkę pomarańczową i zmniejszyć ogień, mieszać okazjonalnie, po kilku minutach śliwki puszczą sok i sos się zredukuje, zdjąć sos z ognia, doprawić solą i pieprzem i ostudzić.
Kaczka w kapuście
Składniki:
– 1 kaczka
– pół główki czerwonej kapusty – 50 ml czerwonego wytrawnego wina
– cytryna
– po łyżce masła i mąki
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Kaczkę natrzeć solą i masłem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C. Na dolną półkę wstawić naczynie z wodą, na środkowej ustawić naczynie z kaczką. Piec 60 minut, polewając wytwarzającym się sosem. Kapustę poszatkować, zalać niewielką ilością wrzątku. Gotować 20 minut. Na 2 łyżkach tłuszczu spod pieczeni zrumienić mąkę, rozprowadzić winem. Zasmażkę dodać do kapusty, doprawić do smaku. Kaczkę podzielić na porcje, obłożyć kapustą.
Kaczkę podzielić na cztery lub sześć części, (pierś, uda i nogi) i lekko naciąć skórę. Poporcjowaną kaczkę natrzeć solą, zewnętrzne części papryką a wewnętrzne majerankiem i pieprzem. Tak przygotowane porcje kaczki gotować na parze około godziny, w małej ilości wody. Nagrzać piekarnik do 220*C z żeliwną patelnią w środku. Porcje kaczki nasmarować oliwą zmieszaną z winem i ułożyć na rozgrzanej patelni. Piec 7 minut, po których dołożyć piersi. Piec dalsze 7-8 minut.
Kaczka z wiśniami
Składniki:
– 200 ml czerwonego wytrawnego wina
– 1/2 pęczka świeżego estragonu
– 40 dag wiśni
– 2 ładne piersi kaczki
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka octu winnego (najlepiej z sherry)
– sól
Przygotowanie:
W garnku zagotować wino z dodatkiem 4 gałązek estragonu. Dodać wydrylowane wiśnie. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i pozostawić na 1 godz. Rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Skórę kaczki ponacinać w kratkę. Naczynie żaroodporne rozgrzać na dużym ogniu i ułożyć kaczkę skórą do dołu, podsmażać przez 5 min. Usunąć tłuszcz, włożyć naczynie z kaczką do pieca i piec przez 8 min. Ułożyć kaczkę na talerzu, skórą do góry. Dodać do garnka odcedzone wiśnie z 10 ml wina, dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody i ocet winny, zagotować. Gotowym sosem polać kaczkę, pokroić i posolić. Podawać otoczoną owocami i posypaną estragonem.
Kaczka w śmietanie
Składniki:
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 l białego wina – po 1/2 łyżeczki mielonego tymianku i rozmarynu
– 1/2 łyżeczki pieprzu, sól
– 1 kaczka, 1,8 kg
– 1 żółtko
– 150 g śmietany
– plasterek cytryny
Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę. Zalać winem, dodać zioła i pieprz. Marynatę gotować do czasu, aż połowa jej wyparuje. Odstawić do schłodzenia. Kaczkę pokroić na porcje, umyć i osuszyć. Kawałki mięsa włożyć do marynaty, przykryć i odstawić na 2 godziny. Stopić wykrojony z kaczki tłuszcz, na którym podsmażyć w brytfanie kawałki kaczki, dodać marynatę, posolić i dusić pod przykryciem na małym ogniu, często obracając. Sos z duszenia przecedzić i zagotować. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać do sosu i podgrzać – nie gotować. Doprawić do smaku. Kaczkę ułożyć na podgrzanym półmisku i udekorować.