Różne dania z kaszy – przepisy i pomysły

4 października 2013, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Węglowodany powinny stanowić w diecie człowieka około 60% dziennego zapotrzebowania na energię. Do dobrych źródeł węglowodanów należy kasza, która nie tylko ma działanie prozdrowotne, ale i lecznicze.

Dried-Fruit-and-Goat-Cheese-Buckwheat-Groats-7

 

Najlepszą kaszą jest ta, która w najmniejszym stopniu poddana została procesowi oczyszczania i rozdrabniania.
Najpopularniejszym rodzajem jest kasza jęczmienna. Biorąc pod uwagę stopień jej rozdrobnienia, wyróżnia się pęczak oraz kaszę perłową: grubo-, średnio- i drobnoziarnistą. Kasza jęczmienna zawiera sporo błonnika, witaminy PP (niacyna), która poprawia wygląd skóry.  Kasza jaglana wygrywa w kategorii zawartości soli mineralnych, a także w ilości witamin:  B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana zawiera też lecytynę, która usprawnia pamięć. Z tego względu, że nie zawiera wiele skrobi i glutenu jest idealnym składnikiem diety alergików. Za jedną z najzdrowszych kasz uważa się kaszę gryczaną. Góruje ona nad innymi kaszami w wielu aspektach. Zawiera największe ilości magnezu, jest też znacznie lepszym źródłem białka niż pozostałe rodzaje kasz. Zawiera ważne aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytwarzać: tryptofan i lizynę.  Jej niewątpliwą zaletą jest również to, że nie zakwasza organizmu, czego nie można powiedzieć o kaszy jęczmiennej czy jaglanej. Ze względu na wartość odżywczą najlepiej wybierać kaszę gryczaną nieprażoną (niepaloną). Kasze, należąc do produktów o niskim indeksie glikemicznym, nie powodują gwałtownych skoków insuliny i nie wywołują ataków wilczego głodu. Wspomagają kłopoty z trawieniem oraz przeciwdziałają problemom z zaparciami. Kasze zawierają też niewiele tłuszczu, za to sporo białka. Dlatego warto jeść kasze, a oto kilka pomysłów kulinarnych.

Kasza z groszkiem

kasza1Składniki:
– 210 g kaszy
– 1 szklanka białego wina
– 1 litr wywaru z kurczaka lub warzywnego
– 240 g mrożonego groszku
– pęczek rzeżuchy i szalotki

Przygotowanie:
Roztopić masło w średniej wielkości patelni i dodać szalotki. Gotować do miękkości, a następnie dodać kaszę. Mieszać delikatnie przez minutę, następnie dodać wino. Gotować przez kilka sekund, a następnie przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15-25 minut, aż kasza będzie miękka. Dodać groszek i gotować do miękkości. Wymieszać z rzeżuchą i podawać.

Kasza z borowikami

Składniki:
– 1 łyżka masła
– 2 ząbki czosnku
– 200 g kaszy
kasza2– 1 szklanka białego wytrawnego wina
– borowiki świeże
– bulion z kurczaka
– 2 łyżki śmietany
– pietruszka
– przyprawy

Przygotowanie:
Łyżkę masła rozpuścić w rondelku i dodać dwa ząbki czosnku, pokrojone na małe kawałki. Smażyć aż będą miękkie i pachnące. Dodać kaszę i smażyć przez minutę, następnie dodać szklankę białego wina. Dodać grzyby i wlać bulion. Gotować przez około 20 minut, aż kasza będzie miękka. Dodać sól, wymieszać z 2-3 łyżkami śmietany i posiekaną pietruszką. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Kasza z owocami

Składniki:
– 1 ½ szklanki kaszy gryczanej
– 3 szklanki wody
– ¾ łyżeczki soli
– 1 seler, drobno posiekany
– 1 duża cykoria
– ½ szklanki świeżej pietruszki
– ¼ szklanki świeżej mięty
kasza3– ½ szklanki orzechów laskowych
– ½ szklanki suszonych moreli
– ½ szklanki suszonych śliwek
– ½ szklanki suszonych żurawin
– sok z 1 limonki
– 2 łyżki octu winnego białego
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 75g sera koziego

Przygotowanie:
W małym rondelku zagotować wodę z solą. Dodać kaszę i gotować około 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać wszystkie składniki, drobno pokrojone. Wymieszać. Podawać natychmiast lub po schłodzeniu w lodówce.

Kasza z makaronem

Składniki:
– 2 duże cebule, cienko pokrojone
kasza4– 4 łyżki oleju lub margaryny
– 2 szklanki bulionu z kurczaka lub wody
– 1 szklanka kaszy
– 1 lekko roztrzepane jajko
– sól i pieprz do smaku
– makaron

Przygotowanie:
Podsmażyć cebulkę na oleju do zbrązowienia. Łyżką cedzakową wyjąć cebulę do miski i odstawić. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzić i odstawić. Niegotowaną kaszę wymieszać z ubitym jajkiem. Rozgrzać patelnię, włożyć kaszę i gotować. Dodać cebulę i wywar z kurczaka, doprowadzić do wrzenia, wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości, od 20 do 40 minut. W dużym rondlu, połączyć makaron i kaszę, dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Podgrzać i podawać.

Kasza z porem i sosem sojowym

Składniki:
– 2 łyżki oleju
kasza5– 1 duży por
– 400 g gotowanego gryczana
– 3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:
Podgrzać trochę oleju w rondlu, dodać kaszę i podsmażać mieszając przez kilka minut. Dodać wrzącej wody (stosunek 2 części kaszy do 5 części wody), doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Doprawić do smaku. Umytego i oczyszczonego pora pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać olej na dużej patelni i smażyć pory przez około minutę.  Dodać ugotowaną kaszę  i smażyć, cały czas mieszając, aż kasza gryczana się zagrzeje. Doprawić do smaku sosem sojowym i podawać.

Kasza z marchewką

Składniki:

– 250 g mięsa z kurczaka
– 100 g marchwi
– 50 g cebuli
kasza6– 1 łyżka Vegety
– 3 łyżki oleju
– 300 g ugotowanej kaszy
– pieprz
– majeranek
– 1 ząbek czosnku
– 50 ml białego wina

Przygotowanie: Podsmażyć posiekaną cebulę, pokrojone marchewki i pokrojone w kostkę mięso w rozgrzanym oleju. Dodać 150 do 200 ml wody i Vegetę i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Następnie wymieszać z majerankiem, posiekanym czosnkiem, pieprzem i ugotowaną kaszą. Dodać wodę, wino i gotować krótko.  Można podawać jako zupę z grzankami.

Zielona sałatka z kaszą

Składniki:
– 1 szklanka kaszy gryczanej
– 2 szklanki wody
– ½ łyżeczki soli
– 12 duże zielone oliwki bez pestek i zakwaterowani
– 1 mała żółta papryka, pokrojone w kostkę
kasza7– 1 szklanka brokułów
– ¼ szklanki czerwonej cebuli, drobno posiekanej
– 50 g orzechów włoskich, posiekanych
– ½ szklanki świeżego koperku, posiekanego
– 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
– sok z 1 limonki
– 2 łyżki octu winnego białego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Ugotować kaszę w osolonej wodzie. Schłodzić. Dodać wszystkie składniki, wymieszać w dużej misce. Podawać natychmiast lub po schłodzeniu w lodówce.

Kasza z brokułami

Składniki:
– 1 główka brokułów
– 1 kg szparagów
– 1 szklanka groszku
– 2 szklanki ugotowanej kaszy
– 1/2 szklanki prażonych orzechów włoskich
kasza8– oliwa z oliwek
Sos bazyliowy:
– 1 szklanka liści bazylii
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 ząbek czosnku, drobno mielonego
– 1/2 łyżeczki soli lub więcej

Przygotowanie:
Pokroić warzywa na małe kawałki, skropić oliwą i piec na blaszce w temperaturze 350 st. przez około 20 minut. Zagotować 2 szklanki wody, dodać szczyptę soli. Ugotować kaszę (około 15 min.). Zmiksować bazylię, oliwa z oliwek, czosnek i sól w blenderze. Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Podawać z pieczonymi orzechami.

Kasza z dodatkami

Składniki:
– 1 szklanka kaszy
kasza9– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
– pół papai, pokrojona w drobną kostkę
– 2 szklanki szpinaku, drobno posiekanego
– trochę świeżego soku z cytryny (lub soku z limonki)
– 1/2 szklanki świeżego koperku, drobno posiekanego
– szczypta soli morskiej

Przygotowanie:
Zagotować wodę w garnku, dodać kaszę gryczaną i gotować przez 5 minut, aż zmięknie. Odcedzić i opłukać pod zimną wodą. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć cebulę do miękkości. Połączyć wszystkie składniki w misce, przyprawić i podawać jako sałatkę.

Zapiekanka z kaszą

Składniki:
– 40 dag kaszy gryczanej
– 1 szczypta pieprzu
– sól
– tymianek, majeranek
kasza10– 3 jajka
– 10 dag parmezanu
– 2 ząbki czosnku
– 2 cebule
– 10 pieczarek
– 30 dag kiełbasy
– olej

Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Cebule i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Pieczarki i kiełbasę pokroić w plastry, dodać do cebuli i podsmażyć. Kaszę wrzucić do miski, dodać podsmażone składniki, dokładnie wymieszać. Wbić trzy jajka, dosypać przyprawy i posiekane zioła oraz starty parmezan. Wszystko wymieszać, włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut.

Pieczarki z kaszą

Składniki:
– 50 g kaszy gryczanej
– 8 dużych pieczarek
– 250 g mielonego mięsa
kasza11– 1 duża cebula
– 2 gałązki tymianku
– 1/2 szklanki bulionu, zimnego
– płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
– sól i pieprz
– olej do smażenia

Przygotowanie: Kaszę ugotować. Na patelni rozgrzać olej. Pieczarki oczyścić,wyciąć nóżki, posiekać drobno i dusić kilka minut na oleju, dodać mięso i smażyć często mieszając, by nie zbijało się w duże kawałki. Wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem. Kapelusze pieczarek ułożyć na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem, każdą napełnić farszem z kaszy i mięsa, przykryć całość folią aluminiową i piec 25 minut w 180 st., na ok 10 min. przed końcem zdjąć folię. Cebulę drobno posiekać, dusić na oleju razem z tymiankiem, na niewielkim ogniu, aż zmięknie i nabierze złocistego koloru. Bulion wymieszać z mąką, zalać cebulę i gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zmiksować blenderem, aby nabrał kremowej konsystencji i polać gotowe pieczarki.

Kasza z boczniakami

Składniki:
– 100 g kaszy gryczanej
– 250 g boczniaków
kasza12– sól i świeżo mielony pieprz
– 1 niewielka cebula
– 100 g serka mascarpone
– 100 g sera Lazur, np.błękitnego
– 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie: 
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć. Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczniaki, aż zaczną się robić złociste, zdjąć z patelni i odłożyć na bok, na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodać kaszę, wymieszać z serkiem mascarpone i serem Lazur, dusić na małym ogniu krótką chwilę, aż ser się rozpuści. Podawać od razu posypaną podsmażonymi boczniakami.

Bakłażany z kaszą

Składniki:
– 100 g (woreczek) kaszy gryczanej
– 2 średniej wielkości bakłażany
kasza13– 1 niewielka cebula
– 2 ząbki czosnku
– po pół łyżeczki suszonych ziół, np. tymianku, rozmarynu i cząbru
– 2-3 łyżki oliwy
– sól i pieprz
– opakowanie sera Lazur, np. Turkusowego

Przygotowanie:
Kaszę ugotować, odsączyć. Na oliwie podsmażyć drobno posiekane cebulkę i czosnek, dodać do kaszy, wymieszać wszystko z ziołami, doprawić solą i pieprzem. Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć łyżką środek, umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Do każdej połówki nałożyć farsz, przykryć plastrami sera Lazur i zapiekać 20 minut w 190 st..

Smacznego!

 

zobacz również:

  1. Wszystkie kulinarne porady

  2. Jak upiec kaczkę: różne przepisy i dania z kaczki

  3. Smaczne potrawy z soczewicy: co zawiera?

  4. Ciasta ze śliwkami – przepisy

Polecamy:

Mięso z bakaliami: kurczak, wołowina na słodko

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....