Majonez domowej roboty – sprawdzone przepisy

22 lipca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jeśli denerwuje Cię chemiczny i zbyt kwaśny smak majonezu ze sklepu postaraj się o wykonanie majonezu we własnym zakresie. Taki puszysty, kremowy majonez jest po pierwsze o wiele zdrowszy i delikatniejszy w smaku. Bez konserwantów i sztucznych barwników zachwyci smakiem nie tylko Ciebie, ale też gości, będzie doskonałym wykończeniem pysznej sałatki i dekoracją dla wielu potraw. Oto dwa sprawdzone przepisy na smaczny majonez domowej roboty:

Składniki:

  • 1 jajko
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki białego octu winnego lub sok z cytryny
  • 250 ml   oleju roślinnego
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

W salaterce rozbić jajo, dodać sól, cukier, ocet lub sok z cytryny i ubijać na pianę. Podczas ubijania powoli, stopniowo dodawać w małej ilości olej, cały czas ubijając. Sos będzie zmieniał konsystencję na coraz bardziej gęstą oraz kolor na prawie biały. Na koniec można dodać pieprz, najlepiej świeżo zmielony. Gęstość majonezu w zależności od potrzeb można samemu kreować poprzez dodawanie oleju, z kolei dodanie większej ilości octu spowoduje, że będzie mniej oleisty.

 

majonez

 

Składniki:

 

  •  2 żółtka
  •  łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  •  łyżeczka musztardy
  •  łyżka soku z cytryny
  •  szklanka oleju słonecznikowego
  •  dwie łyżki ciepłej wody
  •  pieprz (najlepiej świeżo zmielony lub biały)

Do salaterki dodać żółtka, cukier, ubijać mikserem na białą masę, dodać musztardę, sól i dalej ubijać. Następnie po kropelce dodawać oleju i cały czas ubijać, jak żółtka zaczną się łączyć z olejem cienką strużką lać olej oraz sok z cytryny i dalej ubijać, doprawić do smaku pieprzem. Na koniec dodać wodę i jeszcze chwilkę ubijać. Majonez przełożyć do słoika, taki majonez może stać w lodówce ponad tydzień.

Nasze sugestie:

– aby uzyskać bardziej intensywny żółty kolor dodaj odrobinę kurkumy

– majonez czosnkowy powstanie jeśli dodasz do niego zmiażdżone 2 ząbki czosnku

– do majonezu można dodać też natkę pietruszki, szczypiorek, koperek – według uznania

– pomysł na szybką przekąskę: obok miseczki z majonezem postaw do “przegryzania” różne dodatki np. mini kolby kukurydzy, marchewkę, rzodkiewki, ogórki, małe ziemniaczki pieczone, paprykę itp.

 

Zobacz również:

 

  1. Sałatki na świąteczny stół
  2. Majonez na rozne sposoby
  3. Mięsne pieczenie na święta
  4. Pierogi inaczej
  5. Pieczemy jabłka i gruszki
  6. Sos vinegret krok po kroku
  7. Wszystkie artykuły z tej kategorii

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...