Sos vinegret – krok po kroku
Jest to podstawowy sos, ale bardzo smaczny do wszelkiego rodzaju sałatek, a zwykłą sałatę przemieni w wykwintną przystawkę. O pomoc zwróciliśmy się do specjalisty min. od tego sosu: Tomka Woźniaka. Dzięki poradom naszego kucharza ten prosty sos stanie się siłą i mocną stroną Pani Domu.
Dobry dressing, czyli sos do sałaty, to podstawa. Moim zdaniem, to właśnie ta magiczna gęsta emulsja nadaje ton całej sałatce – bez niej sałata to po prostu zwykłe liście, bez smaku i polotu. Dressingi są tak proste w przygotowaniu, że wiele z nich możesz zrobić w czasie krótszym niż ten, którego potrzebuje jamajska sztafeta 4 x 100 metrów na dotarcie do mety.
Kilka ważnych informacji o vinegret:
* Klasyczny vinegret zawsze przygotowujemy w następujących proporcjach: 3 porcje oliwy i 1 porcja soku cytrynowego (ewentualnie octu).
* Vinegret możesz przygotować wcześniej i trzymać go przez 2-3 dni w lodówce. Zawsze przed podaniem ponownie wstrząśnij pojemnikiem, aby składniki były dobrze połączone.
* Vinegretem polewasz sałatę zawsze w ostatnim momencie, aby sałata zbytnio nie nasiąkła sosem i nie oklapła.
* Vinegret pasuje nie tylko do sałaty:
- jeśli dodasz do sosu musztardę, Twój vinegret będzie bardziej wytrawny – idealnie wtedy nadaje się jako dodatek do sałaty podawanej do steka;
- do lżejszych potraw dodaj do vinegretu jeszcze miód – tak stuningowany świetnie będzie współgrał z białym mięsem lub rybami;
- same ryby możesz polać klasycznym vinegretem z oliwy i soku cytrynowego, zastępując nim standardowe sosy.
Przygotowanie winegret krok po kroku:
Start: Do przygotowania winegretu najlepiej jest użyć zwykłego słoika, na przykład po dżemie. Winegret musi być dobrze wymieszany, dlatego warto go przygotowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, którym można energicznie potrząsać, nie ryzykując konieczności późniejszego mycia ścian i mebli w kuchni.
Krok 1: Wciśnij do słoika sok z cytryny – nie pozwól, aby do naczynia wpadły pestki.
Krok 2: Opcjonalnie dodaj łyżeczkę musztardy wytrawnej typu dijon lub angielska.
Krok 3: Do słoika wlej teraz trzykrotnie więcej oliwy niż soku cytrynowego.
Krok 4: Jako dodatek, który w ciekawy sposób zmieni smak tego sosu, możesz dodać również łyżkę miodu.
Krok 5: Dopraw solą i pieprzem.
Krok 6: Zamknij dokładnie słoik i potrząśnij nim energicznie kilkanaście razy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita emulsja o żółtawobrązowej barwie.
Serdecznie dziękujemy Panu Tomkowi za wspaniałe porady i przepis na sos.
zdjęcia: Marcin Klaban
www.tomekwozniak.pl
Zobacz również:
- Najlepsze imprezowe dania część I
- Pieczemy jabłka i gruszki
- Sztuka picia kawy – przepisy
- Jak zrobić gorącą czekoladę?