Włoskie przekąski i przystawki różne przepisy

12 czerwca 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

W kuchni włoskiej ważne miejsce zajmują przystawki, czyli antipasti. Sałatka caprese, carpaccio czy bruschetta to jedne z wielu przystawek, od których Włosi zaczynają biesiadowanie. Podajemy przepisy na kultowe włoskie przystawki i przekąski.

Przystawki podawane są w małych porcjach. W skład antipasti wchodzą zazwyczaj pomidory suszone, mozzarella, pomidorki koktajlowe, oliwki, bazylia, oliwa z ziołami i szynka parmeńska. Nieodłącznym elementem tej uczty są również chrupiące grissini. Jeszcze dziś możesz przyrządzić je w domu i oczarować nimi swoich gości.

Bruschetta pomidorowa

Najbardziej znana wersja bruschetty to ta ze świeżym pokrojonym w kostkę pomidorem w towarzystwie kilku liści bazylii.

Składniki:
– kromki czerstwego chleba
– świeże pomidory
– liście bazylii
– kapary
– cebula
– oregano
– czosnek
– sól
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Opiec chleb na patelni. Pokroić pomidory w małe kostki, wrzucić do dużej miski, a następnie doprawić oliwą, solą i oregano, pokrojoną w plasterki cebulą i czosnkiem. Marynować przez około godzinę. Grzanki polać sosem bruschetta i udekorować kaparami i kilkoma liśćmi bazylii.

Bruschetta z bakłażana

Składniki:
– 4 kromki chleba
– 1 bakłażan
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
– sól
– 1 papryczki chilli
– 20 g parmezanu
– 2 pomidory

Przygotowanie:
Po umyciu, wysuszeniu i pokrojeniu bakłażana na cienkie plasterki, upiec go na grillu lub patelni. Lekko podpiec również kromkę chleba, natrzeć czosnkiem i zwilżyć oliwą. Ułożyć plastry bakłażana na wierzchu i doprawić solą i odrobiną czerwonego chili w proszku, położyć kilka płatków parmezanu i kilka kawałków pomidora.

Bruschetta z tuńczykiem i serem

Składniki:
– 150 g koziego sera
– 180 g gorgonzoli
– 1 bagietka lub kromki chleba
– tuńczyk w puszce
– szczypiorek

Przygotowanie:
Dobrze wymieszać ser kozi i ser gorgonzola, aby uzyskać jednorodny ser śmietankowy. Odcedzić tuńczyka z oleju, a następnie posiekać. Umyć szczypiorek i posiekać, a następnie pokroić bagietkę na plasterki. Piec chleb na patelni przez kilka minut. Rozsmarować cienką warstwę sera na kromkach chleba, dodać posiekanego tuńczyka i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Crostini melanzane z fetą

Składniki:
– 8 kromek domowego chleba
– 600 g bakłażana
– 200 g pomidorów cherry
– 1 ząbek czosnku
– kapary
– feta
– olej do smażenia
– bazylia

Przygotowanie:
Dokładnie umyć bakłażany, a następnie pokroić je w plastry. Wlać olej do smażenia na dużą patelnię i usmażyć bakłażany (ok. 4-5 min., obracając). Odcedzić, przenieść na talerz wyłożony papierem kuchennym. Umyć pomidory i pokroić je w kliny, a następnie rozdrobnić fetę. Pokroić chleb na kromki i opiec je na grillu. Rozłożyć usmażone plastry bakłażana wraz z pomidorami, fetą, kaparami i posiekaną świeżą bazylią.

Crostini creme z tuńczykiem

Składniki:
– 2 łyżki stołowe soku z limonki
– 1 ząbek czosnku
– 30 g masła
– 1 łyżka kaparów
– 25 ml śmietany
– 2 łyżki natki pietruszki
– sól i pieprz
– 1 szalotka
– 425 g tuńczyka w oleju

Przygotowanie:
Obrać czosnek i szalotkę i posiekać w robocie. Dodać kapary i posiekać. Wrzucić masło pokrojone na kawałki, czosnek i posiekane szalotki, wymieszać na gładką masę. Dodać tuńczyka, sok z limonki, śmietanę i posiekane kapary. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać pastę.Podawać na grzankach na gorąco lub na ciepło.

Bruschette integrali z musem dyniowym

Składniki:
– 1 mała dynia piżmowa
– 120 g jogurtu greckiego
– rozmaryn lub świeży tymianek
– 1 ząbek czosnku (w razie potrzeby)
– pieczywo pełnoziarniste na tosty
– kurkuma w proszku
– oliwa z oliwek
– drobna sól

Przygotowanie:
Po usunięciu nasion pokroić dynię na kawałki, a następnie umieścić ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawić dużą ilością oliwy z oliwek, dodać rozmaryn lub świeży tymianek do smaku, a następnie piec w temp. 200 st. C. Przygotować purée i ostudzić. Posiekać ząbek czosnku i dodać go do jogurtu, doprawić solą, dodać dużo oliwy z oliwek i przyprawić kurkumą, a następnie dodać ​​do purée z dyni. Upiec razowy chleb w piekarniku z użyciem oliwy z oliwek, a następnie posmarować musem dyniowym. Podawać bruschetty z musem dyniowym i jogurtem.

Arancini con burro

Składniki:
– 1 szczypta szafranu
– 2 cebule szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki masła
– 150 g ryżu arborio
– 150 ml białego wytrawnego wina
– ok. 300 ml bulionu warzywnego lub wrzątku
– kilka gałązek natki pietruszki
– ok. 50 g sera pecorino
– 125 g sera mozzarella
– 1 jajko rozkłócone z lodowatą wodą
– 50 g bułki tartej
– olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Namoczyć szafran w niewielkiej ilości wina. Na łyżce masła i oliwie zeszklić posiekane drobno szalotki i czosnek. Dodać ryż i przesmażać razem na niewielkim ogniu ok. 5 min., aż ryż stanie się szklisty. Wlać wino, dodać szafran, zamieszać, dolać ok. 150 ml bulionu (lub wody), przykryć patelnię pokrywką i dusić na niewielkim ogniu ok. 10 min. Po tym czasie dodać kolejne 100 ml bulionu i cały czas mieszając gotować risotto. W miarę ubywania płynu, dolewać bulion (lub wrzątek) w niewielkich porcjach, próbując, czy ryż staje się miękki, ale nie rozgotowany. Dodać ostatnią łyżkę masła, pecorino, posiekaną drobno natkę i wymieszać całość. Wyłożyć risotto do płaskiej formy (np. blacha do pieczenia), przykryć folią spożywczą i odstawić na noc. Następnego dnia pokroić mozzarellę w kostkę, rozkłócić jajko z lodowatą wodą w miseczce i przygotować drugą miseczkę z bułką tartą. Nabierać niewielkie ilości zimnego risotto, wkładać kostkę mozzarelli, zamykać risotto wokół sera formując kulkę. Gotowe kulki zanurzać w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoto w oleju lub oliwie.

Fritatta wegetariańska

Składniki:
Alpejski sos cheddar:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki uniwersalnej
-1 ¼ szklanki mleka
– ser cheddar, rozdrobniony (około 1 szklanki)
– 3 łyżki świeżych ziół (bazylia, natka pietruszki, kolendra lub oregano, posiekane)
– ⅛ łyżeczki soli koszernej
– szczypta pieprzu cayenne
Frittata:
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 3 szklanki sezonowych warzyw, takich jak letni kabaczek, cukinia i pomidory lub szparagi, pieczarki i dymka, posiekane
– 1 łyżeczka soli koszernej
– 2 łyżki wody
– 6 całych jaj plus 2 białka jaj
– ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Roztopić masło w rondlu, dodać mąkę, gotować ok. 1 min., ciągle mieszając. Powoli dolewać mleko i ubijać przez 2 min., aż mieszanina lekko zgęstnieje. Powoli dodawać ser, ubijając. Dodać sól, pieprz cayenne i zioła. Podgrzać oliwę z oliwek i masło, dodać warzywa i ½ łyżeczki soli. Podsmażać ok. 3 min. Dodać wodę, przykryć i gotować warzywa na parze przez 2 min. Rozgrzać piekarnik. Ubić jajka, białka, ½ łyżeczki soli i pieprzu. Wlać mieszankę jajeczną na patelnię z warzywami. Gotować 3 do 4 min. Umieścić patelnię w piekarniku na 2 min. Kroić w kliny i podawać z sosem.

Caprese z malinami

Składniki:
– 2 pomidory
– 2 sery mozzarella
– sos sałatkowy włoski
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 3 łyżki wody
– 15 malin
– rukola
– kiełki słonecznika

Przygotowanie:
Pomidora oraz ser pokroić w plastry i ułożyć na przemian na talerzu. Na wierzchu położyć liście rukoli, kiełki słonecznika i maliny. Stworzyć ziołowy, włoski sos mieszając oliwę z sosem sałatkowym i trzema łyżkami wody. Polać sałatkę sosem i podawać.

Grissini z szynką parmeńską

Składniki:
– 12 plastrów szynki parmeńskiej
– pietruszka zielona
– bazylia świeża
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 szczypta soli morskiej
– 1 łyżeczka oregano
Paluszki:
– 1 kg mąki
– 500 ml wody
– 25 g cukru
– 20 g soli
– 50 ml oleju
– 8 g drożdży

Przygotowanie:
Składniki na ciasto połączyć ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstawić na 10 min. do lodówki skropione wodą, po 10 min. wyjąć do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Jak ciasto wyrośnie, rozwałkować je cienko, ciąć nożem długie, cienkie paski. Paski ciasta rolować z dwóch stron, jak cukierka tak, aby powstały cienkie paluszki. Ułożyć paluszki na blasze z pergaminem. Skropić oliwą z oliwek, posypać delikatnie solą morską i bazylią oraz pietruszką. Piec w temperaturze 200 st. C ok. 10 min. Każdy paluszek grissini owinąć jednym plastrem szynki parmeńskiej. Ułożyć w wysokim naczyniu.

Zielone tramezzini

Składniki:
– 50 g natki pietruszki, grubo posiekanej
– 20 g nasion słonecznika, grubo posiekanych
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 3 łyżki oleju słonecznikowego
– 1/2 łyżeczki soli
– 4 kromki chleba Tramezzini lub białego chleba
– 6 liści sałaty
– 150 g ogórka pokrojonego w drobną kostkę
– 4 pomidory mielone
– 1/2 pęczka rzodkiewki, pokrojonej w drobną kostkę
– 2 szklanki sera pasterskiego w kostkach (ok. 300 g)
– 100 g kwaśnej śmietany
– 1/2 pęczka szczypiorku pokrojonego

Przygotowanie:
Przygotować purée z pietruszki, nasion słonecznika, oleju rzepakowego, oleju z nasion słonecznika i soli. Pesto umieścić w zimnym miejscu. Dokładnie umyć pomidory, ogórki i rzodkiewki i posiekać je. Następnie dokładnie umyć sałatę i dobrze wysuszyć. Pokroić warzywa w małe kostki, a sałatę porwać na kawałki. Posmarować pieczywo pesto. Przykryć kromki sałatą, na sałacie położyć dużo kostek ogórka, pomidorów i rzodkiewki. Następnie położyć na nim kostki sera i polać oliwą sałatkową lub śmietaną. Kromki pokroić w trójkąty. Na koniec posypać serem i dużą ilością szczypiorku.

Focaccia z dzikim czosnkiem

Składniki:
– 500 g białej mąki chlebowej
– 1 łyżka soli morskiej
– 300 ml letniej wody
– 7 g suszonych drożdży (lub 14 g świeżych drożdży)
– 40 g dzikiego czosnku
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka kaszy manny lub drobnej bułki tartej

Przygotowanie:
Mikserem hakowym wymieszać mąkę i sól morską. W małym dzbanku wymieszać wodę z drożdżami i stopniowo, przy niskiej prędkości dodawać mieszaninę drożdży do mąki. Kontynuować mieszanie na niskiej prędkości przez około 5-6 min., aż powstanie gładkie ciasto. Przenieść ciasto do lekko naoliwionej dużej miski, przykryć ciepłym ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą i odłożyć na godzinę lub do uzyskania podwójnego rozmiaru. Odłożyć kilka całych liści dzikiego czosnku, a następnie posiekać pozostały dziki czosnek i wrzucić go do średniej miski. Dodać czarne ziarenka pieprzu i oliwę z oliwek i zetrzeć wszystko razem moździerzem. Gdy ciasto będzie gotowe, przygotować blachę do pieczenia, delikatnie ją natłuszczając, a następnie posypać drobną bułką tartą. Rozłożyć ciasto, a na nim zmielony czosnek i polać oliwą na wierzchu ciasta, posypać solą morską. Rozrzucić pozostałe liście dzikiego czosnku. Przykryć ponownie ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą i pozostawić na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Piec przez 20 min. do złotego koloru.

Focaccia pugliese orginal

Składniki:
– 250 g semoliny z pszenicy durum
– 250 g mąki uniwersalnej 00
– 15 g świeżych drożdży piwowarskich
– ziemniak (ok. 150 g)
– 10 pomidorów cherry
– 1 łyżeczka cukru
– suche oregano
– oliwa z oliwek
– sól

Przygotowanie:
Ugotować pokrojonego na kawałki ziemniaka na parze (ok. 15 min.). Rozdrobnić drożdże w misce z cukrem i rozpuścić je w ciepłej wodzie. Rozsypać mąkę na desce do ciasta, dodać ciepły, potłuczony ziemniak, wlać drożdże i mieszać ciasto ok. 10 min., aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Przenieść do lekko nasmarowanej miski, przykryć folią i pozwolić mu rosnąć. Przenieść ciasto na blachę do pieczenia lekko nasmarowaną olejem, zalać 2-3 łyżkami oleju. Zanurzyć pomidory w cieście, posypać powierzchnię szczyptą oregano i dodać szczyptę soli. Pozwolić, aby przykryta focaccia rosła przez kolejną godzinę i doprawić ją zemulgowaną wodą z pięcioma łyżkami oleju. Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 30 min.

 

 

zobacz również:

Włoska zupa pappa al pomodoro z pomidorów

Kuchnia hiszpańska i włoska – tradycyjne przepisy

Pizza czy spaghetti? Czyli, co charakteryzuje kuchnię włoską?

Włoska Zupa minestrone – oryginalny przepis

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Włoskie przekąski i przystawki różne przepisy

  1. avatar Malwina pisze:

    Ale wyglądają apetycznie :D Zbliżają się urodziny mojej mamy, może przygotuję jej takie smakołyki :D Obydwie uwielbiamy próbować nowych potraw, ciągle zamawiamy jakieś smakołyki. Myślę, że taka mini niespodzianka się jej spodoba :D

  2. avatar Martini pisze:

    Już widzę jak do każdej przekąski dodaję kilka kropel oliwy… Pychotka <3

Dodaj komentarz do Malwina


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...