Włoska zupa pappa al pomodoro z pomidorów
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
2 kg pomidorów lub 4 puszki pomidorów krojonych
cebula
czosnek – 3 ząbki
oliwa z oliwek
sól i czarny pieprz
1 1/4 litra wody lub bulionu warzywnego
ciabatta
1 – 2 łyżeczki cukru brązowego
świeże zioła: bazylia, majeranek
opcjonalnie: ser feta, jogurt
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem obrać ze skóry, pokroić w kostkę (lub zastosować te z puszki). W dużym garnku z terakoty marki DE SILVA podgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek i cebulę, pomidory całość chwilkę dusić z dodatkiem bulionu lub wody. Przelać do wysokiego garnka, gotować 25 minut. Na koniec zupę zblendować i przyprawić do smaku. Podawać skropioną oliwą z ciabattą lub jogurtem i serem feta, udekorować ziołami.