Włoska zupa pappa al pomodoro z pomidorów

5 lipca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

pppp

2 kg pomidorów lub 4 puszki pomidorów krojonych

cebula

czosnek – 3 ząbki

oliwa z oliwek

sól i czarny pieprz

1 1/4 litra wody lub bulionu warzywnego

ciabatta

1 – 2 łyżeczki cukru brązowego

świeże zioła: bazylia, majeranek

opcjonalnie: ser feta, jogurt

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem obrać ze skóry, pokroić w kostkę (lub zastosować te z puszki). W dużym garnku z terakoty marki DE SILVA  podgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek i cebulę, pomidory całość chwilkę dusić z dodatkiem bulionu lub wody. Przelać do wysokiego garnka, gotować 25 minut. Na koniec zupę zblendować i przyprawić do smaku. Podawać skropioną oliwą z ciabattą lub jogurtem i serem feta, udekorować ziołami.