Winogrona – pomysłowe przepisy na różne dania

9 października 2013, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

grape-0

Winogrona są naturalną skarbnicą znakomitych substancji regenerujących i oczyszczających organizm. Nie bez powodu nazywa się je owocami bogów.

Skład ich miąższu, którego ¾ stanowi woda, bogaty jest w łatwo przyswajalne węglowodany (16-21%) głównie glukozę i fruktozę, a także w kwasy owocowe (AHA – 0,5-1,4%, w tym alfahydroksykwasy): winowy, jabłkowy, cytrynowy i mrówkowy. Kwasy organiczne wykazują właściwości moczopędne. Winogrona zawierają 17 różnych aminokwasów (0,8%). Dzięki dużej zawartości błonnika owoce winogron poprawiają perystaltykę jelit, a regulując pracę przewodu pokarmowego sprzyjają również zachowaniu szczupłej sylwetki. Oczyszczają też organizm, ponieważ zawarte w nich składniki biorą udział w usuwaniu produktów przemiany materii. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają fermentację jelitową i działają żółciopędnie. Winogrona mają również działanie alkalizujące, czyli przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu. W dojrzałych kiściach znajdują się też pektyny, barwniki, garbniki, olejki, enzymy i składniki mineralne. Zawierają dużo potasu, są więc bardzo korzystne dla serca i układu krwionośnego i z tego względu zalecane są osobom z nadciśnieniem. Dzięki zawartości potasu winogrona poprawiają dotlenienie mózgu, są też bogate w fosfor i wapń – podstawowy budulec kości i zębów, ich zawartość utrzymuje też prawidłową pracę serca. Miąższ winogron zawiera również żelazo wskazane dla anemików (odmiany ciemne są bogatsze) i jod, który reguluje pracę tarczycy. Winogrona powinny znajdować się w diecie kobiet w okresie menopauzy ponieważ zawierają rzadki pierwiastek – bor, który sprzyja utrzymaniu na odpowiednim poziomie estrogenów. Winogrona zawierają także magnez i chlor, które wpływają na regulację pracy systemu nerwowego. Ponadto winogrona bogate są również w cynk i miedź. Białe i czerwone odmiany owoców winogron zawierają również mnóstwo witamin z grupy A, C (18%) i B (B6 – 7%, B1, B2 – 5%, B3, B5, B9 – 1%) oraz witaminę PP. Powinny je jeść dzieci, kobiety w ciąży, osoby pracujące fizycznie, sportowcy oraz osoby osłabione i wyczerpane.

Surowe owoce winorośli podaje się z deserami, ciastami, białym mięsem, a w liście zawija się gołąbki. Wytwarza się z nich dżemy, musy, kompoty. Można je także dodawać do wytrawnych surówek i dań rybnych. Wraz z orzechami włoskimi są niezbędnym składnikiem deski serów. Winogrona nadają się na sok, a ze względu na duże ilości pektyn galaretkę. Poddane gotowaniu – zamieniają się w wyśmienite sosy i dressingi.

Szaszłyki z kurczaka i winogron

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
– 1 łyżka soku z cytryny
grape 1– 2 ząbki czosnku , posiekane
– 1 łyżeczka zmielonego kminku
– 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
– 1/2 łyżeczki soli
– piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
– winogrona zielone
– 2 łyżki posiekanych świeżych liści mięty
– 1 cytryna , pokrojona w kliny

Przygotowanie:
Wymieszać olej, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek, kminek, kolendrę i sól. Dodać pokrojonego kurczaka do marynaty i marynować minimum 20 minut. Namoczyć w wodzie patyczki do szaszłyków. Nadziewać naprzemiennie kawałki kurczaka i winogrona. Piec szaszłyki około 3 do 4 minut z każdej strony. Posypać miętą, podawać z kawałkami cytryny.

Polędwica z winogronami

Składniki:
– 4 szklanki winogron
– 1-1 1/4 kg polędwicy wieprzowej
grape 2– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
– 1 łyżka oliwy extra virgin oil
– 1/4 szklanki drobno posiekanej szalotki
– 1/2 szklanki białego wina
– 1/2 szklanki rosołu
– 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 2 łyżeczki wody
– 1 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik i zapiekać winogrona, wstrząsając od czasu (piec 25 do 30 minut). Natrzeć wieprzowinę solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni piec mięso około 2 minuty na każdej stronie. Przenieść patelnię do piekarnika, piec  około 15 minut. Przestudzić przed krojeniem. Rozgrzać patelnię z małą ilością oleju, podsmażyć szalotkę (1 do 2 minut). Dodać wino i gotować około 4 minut. Dodać bulion, tymianek i musztardę, doprowadzić do wrzenia. Wymieszać wodę i skrobię, wlać, gotować aż zgęstnieje. Dodać winogrona. Podawać pokrojone mięso wieprzowe z sosem winogronowym.

Piersi z kurczaka z winogronami

Składniki:
– 1/4 szklanki mąki
– 4 piersi kurczaka
grape 3– 1 łyżeczka soli koszernej
– 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 5 łyżeczek oleju canola
– 1 szklanka szalotki
– 2 szklanki winogron
– 1 szklanka białego wina
– 1 szklanka rosołu
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Posypać kurczaka mąką, solą i pieprzem. Rozgrzać 3 łyżeczki oleju na dużej patelni, usmażyć kurczaka na złoty kolor (2 do 4 minut). Zdjąć z patelni. Dodaj pozostałe 2 łyżeczki oleju, podsmażyć szalotki, dodać winogrona i gotować, mieszając od czasu do czasu (2 do 3 minut). Dodać 5 łyżeczek mąki, wymieszać. Dodać wino i bulion, doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszając aż sos zgęstnieje. Wymieszać z natką pietruszki. Dodać kurczaka, wymieszać z sosem i podgrzać (2 minuty). Podawać na gorąco.

Steki z winogronami

Składniki:
– 1-1 1/4 kg mięsa/stek bez kości (około 1 cm grubości)
grape 4– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 szklanka czerwonych winogron
– 1/4 szklanki pokrojonej szalotki
– 1 i 1/2 łyżeczki mąki
– 1/4 szklanki wina porto
– 1/4 szklanki bulionu wołowego
– 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

Przygotowanie:
Steki posolić i posypać pieprzem. 1 łyżkę oleju rozgrzać w dużej patelni, podsmażyć mięso (2 do 10 minut). Wyjąć steki i odstawić, pokryć folią. Dodać 1 łyżeczkę oleju, wrzucić winogrona i gotować, mieszając od czasu do czasu (4 do 6 minut). Dodać szalotkę i smażyć mieszając. Posypać mąką i wymieszać. Dodać wino, bulion, tymianek i sól. Gotować mieszając do zagęszczenia (2 do 3 minut). Podawać steki polane sosem.

Ryż z winogronami i serem feta

Składniki:
– 1 szklanka ryżu orzo
grape 5– 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 2 szklanki winogron
– 1/3 szklanki rozdrobnionego sera feta
– 1/4 szklanki posiekanej świeżej mięty
–  2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli

Przygotowanie:
Ugotować ryż. Wymieszać trzepaczką oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodać winogrona, ser feta, miętę, cebulę i orzo, wymieszać dokładnie. Podawać.

Kurczak z winogronami

Składniki:
– 1/4 szklanki mąki
grape 6– 4 kotlety z piersi z kurczaka
– 1 łyżeczka soli morskiej
– pieprz świeżo mielony
– 3 łyżeczki oleju canola
– 1/4 szalotki, cienko pokrojone
– 1 filiżanka zielonych winogron
– 1 szklanka czerwonych winogron
– 1 szklanka soku jabłkowego
– 1 filiżanki bulionu z kurczaka
– 1 i 1/2 łyżki świeżej pietruszki

Przygotowanie:
Posypać kurczaka solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Rozgrzać 2 łyżeczki oleju w dużej patelni, podsmażyć kurczaka na złoty kolor z każdej strony, zdjąć z patelni. Dodać 1 łyżeczkę oleju podsmażyć szalotki, dodać winogrona i gotować , często mieszając około 5 minut. Posypać mąką, dokładnie wymieszać, dodać sok jabłkowy i bulion, doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszając od czasu do czasu aż sos zgęstnieje (około 8 minut). Wymieszać z natką pietruszki. Wymieszać kurczaka z sosem. Podawać na ciepło.

Cielęcina z winogronami

Składniki:
– 2 kubki bulionu z kurczaka
– 1 filiżanka bulionu z wołowiny
grape 7– 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
– 1 i 1/2 filiżanki czerwonych winogron
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżeczka sosu Worcestershire
– 1/2 szklanki dzikich wiśnie w syropie (np. Amarena)
Cielęcina:
– cielęcina bez kości
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
– 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

Przygotowanie:
Zagotować buliony, wymieszać, odstawić. Wino i cukier, sos i winogrona gotować w innym garnku, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Łyżką cedzakową wyjąć winogrona i przenieść do miski, dodać wiśnie.  Dodać rosół do syropu z winogron. Gotować około 10 minut. Pokropić cielęcinę oliwą z oliwek. Posypać posiekanymi ziołami. Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Posypać cielęcinę solą i pieprzem, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Przełożyć patelnię do piekarnika. Piec około 25 minut, przełożyć na półmisek. Ostudzone mięso pokroić, dodać winogrona i wiśnie oraz pokrojoną galaretkę. Podawać na ciepło.

Kurczak z kozim serem i winogronami

Składniki:
– kozi ser (miękki)
grape 8– 1 łyżeczka świeżych liści tymianku
– 4 połówki piersi kurczaka
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 2 szklanki czerwonych winogron
– mała czerwona cebula
– 1/4 szklanki octu balsamicznego

Przygotowanie:
Wymieszać kozi ser i pół łyżeczki tymianku. Podzielić na 4 równe porcje. Ostrożnie pokroić poprzecznie kurczaka, tworząc kieszeń, Farsz z sera rozłożyć równomiernie do 'kieszeni’. Doprawić solą morską i pieprzem. Rozgrzać olej w dużej patelni i usmażyć kurczaka z każdej strony. Przenieść patelnę do piekarnika. Piec 10 do 15 minut. Wymieszać winogrona, cebulę, ocet i 1/2 łyżeczki tymianku w misce. Zdjąć kurczaka z patelni, zlać olej, wrzucić mieszankę winogron, podgrzać. Podawać na mięsie.

Tuńczyk z winogronami

Składniki:
– 2 duże świeże filety z tuńczyka
grape 9x– 2 cytryny, pokrojone w cienkie plasterki
– sól koszerna i świeżo mielony czarny pieprz
– 1 szklanka jogurtu greckiego beztłuszczowego
– 1/2 szklanki czerwonych winogron
– 1/4 szklanki prażonych i posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Rozłożyć duży arkusz pergaminu na blasze, ułożyć plasterki cytryny na pergaminie, lekko zachodzących na siebie, na nich ułożyć tuńczyka. Posypać solą i pieprzem. Posypać skórką z cytryny. Zawinąć pergamin. Piec w piekarniku do 20 minut. Przełożyć na talerz. Sosem z pieczenia wymieszać z jogurtem, winogronami i orzechami.  Doprawić solą i pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Dodać tuńczyka. Podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce.

Makaron z winogronami

Składniki:
– makaron farfalle
– świeże brokuły
grape 11– 1 szklanka majonezu
– 1/3 szklanki cukru
– 1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
– 1/3 filiżanki czerwonego octu winnego
– 1 łyżeczka soli
– 2 szklanki czerwonych winogron
– 1 szklanka posiekanych orzeszków
– 8 plastrów boczku plastry
– świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Ugotować makaron. Sparzyć brokuły podzielone na różyczki. W dużej misce wymieszać majonez, cukier, cebulę, ocet i sól. Dodać brokuły, winogrona i gorący ugotowany makaron, wymieszać. Ostudzić, przykryć i przechowywać w lodówce min. 3 godziny. Posypać orzeszkami prażonymi. Podsmażyć boczek dodać tuż przed podaniem do sałatki. Posypać pieprzem.

Kaczka z winogronami

Składniki:
– piersi kaczki
– 1 łyżka suszonych jagód jałowca
grape 12– 1 łyżka świeżych liści tymianku
– czerwone winogrona
– 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– gruba sól koszerna
– 3 garście rukoli
– 1/4 szklanki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
Posypać mięso rozgniecionymi jagodami jałowca, tymiankiem i solą. Przykryć folią i przechowywać w lodówce co najmniej 4 godziny. Rozgrzać piekarnik, ułożyć winogrona blasze, skropić oliwą i posypać solą koszerną i pieprzem. Piec około 15 minut.  Podsmażyć mięso na patelni (około 15-20 minut). Ułożyć rukolę, kacze piersi cienko pokroić, pokropić śmietaną, ułożyć obok pieczone winogrona.

Smacznego!

zobacz również:

  1. Wszystkie kulinarne inspiracje
  2. Aromatyczne zupy z ziołami i przyprawami
  3. Różne dania z papryki – pomysły i przepisy
  4. Pieczone jabłka i gruszki

 

Polecamy:

Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...