Tortille – przepisy na nadzienie i pomysłowe przekąski
Tym razem postanowiłam zabrać się za Tortille. Bardzo często są niedoceniane i zapominane, no bo kiedy ostatni raz przyrządzaliście tortille? Czy wiecie jakie są rodzaje, skąd pochodzi i jakie ma właściwości? Zobaczcie sami.
Co nieco o tortilli
Jest to płaski oraz okrągły placek, który zazwyczaj ma średnicę między 6 a 30 cm. Wykonuje się go zazwyczaj z mąki kukurydzianej lub pszennej. Do masy dodaje się również wodę dzięki czemu w łatwy sposób można utworzyć formę placka. Ten niezwykły placek wykorzystuje się zazwyczaj do potraw typu tacos, enchiladas czy quesadilla. Tortillę wynaleźli Aztekowie, a wszystko dzięki temu, że kukurydza była u nich świętą rośliną, którą uwielbiali. Tortilla powstała na skutek potrzeby, ponieważ w dawnych czasach ciężko było składować kukurydzę w świeżej postaci, więc zaczęto ją suszyć i miażdżyć. W ten sposób powstawały placki tortilli.
Najlepsze w tortillach jest to, że można je przyrządzać na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Ponad to do samego placka możecie również dodać ulubione przyprawy, dzięki czemu zyskać jeszcze lepszy smak i oryginalność. Farsz tortilli robi się głównie z mięsa wieprzowego, wołowego, baraniny lub drobiowego. Oczywiście nie możemy zapomnieć również o sosie, bez którego nasza tortilla będzie niepełna. Zazwyczaj smakosze decydują się na sos majonezowy, czosnkowy lub warzywny. Głównym zadaniem tortilli było zastąpienie sztućców. Za jej pomocą można było bez problemu spożywać zupy czy dania z fasoli. Tortilla przede wszystkim jest dobrym źródłem węglowodanów, manganu, selenu oraz witamin z gruby B.
Tortilla z serem i roszponką
Składniki:
- 4 sztuki tortilli pszennej
- 10 pomidorków koktajlowych
- pół ogórka
- pół czerwonej cebuli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- pół paczki Sałaty Roszponka Fit&Easy
- kawałek sera żółtego twardego
Składniki na sos czosnkowy:
- Mały kubeczek śmietany 18%
- 4 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku (ewentualnie czosnek granulowany)
Przygotowanie:
Sos czosnkowy:
Kubeczek śmietany wymieszać z 4 łyżkami majonezu dodać 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę (ewentualnie czosnek granulowany ok.1 łyżeczki). Doprawić odrobiną pieprzu kolorowego.
Odłożyć do lodówki na pół godziny żeby się przegryzło.
W tym czasie przygotować resztę:
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w cienkie paski. W miseczce wymieszać z przyprawą gyros. Odstawić do lodówki na 2 godziny (jeśli nie mamy czasu to nie odstawiać) usmażyć na patelni.
W miseczkach przygotować dodatki: cebulę czerwoną w piórka, kukurydze, sałatę, ser żółty starty, ogórka pokrojonego w plasterki, pomidorki koktajlowe przecięte na pół, usmażoną pierś.
Tortille podgrzać chwilę na suchej patelni. Rozłożyć na desce, małym kieliszkiem wycinać kółka dość gęsto. Na jedną stronę tortilli nałożyć dodatki wg uznania zaczynając od salaty i nakładać pozostałe dodatki, polać sosem czosnkowym i zawijać w rulon (sos można podawać nie bezpośrednio ale obok). Z okienek powinna powychodzić lekko sałata, ale w całość dobrze się trzymają dodatki.
Spaghetti Tortilla
Składniki:
- 110 g ugotowanego pełnoziarnistego makaronu Spaghetti nr 5 Barilla
- 1-2 łyżki stołowe oliwy Extra Virgin
- 1 pokrojona cebula
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 5 jajek
- ulubione zioła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę wraz z czosnkiem do zrumienienia. Dodaj Spaghetti.
- Jajka rozbij w misce przy użyciu trzepaczki. Następnie wylej masę na patelnię z cebulą i czosnkiem. Dodaj zioła według uznania. Smaż przez 3-4 min.
- Przerzuć tortillę na drugą stronę i smaż jeszcze przez kilka minut. Dodaj sól i pieprz.
- Tortilla jest gotowa do spożycia. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Grillowana tortilla z kurczakiem
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki Przyprawy do gyrosa
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 4 łyżki startego sera żółtego
- 4 placki tortilla
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1.Kurczaka umyj, osusz i pokrój w paski. Następnie oprósz go przyprawą Knorr, aby nadać mu charakterystyczny smak gyrosa, i skrop 2 łyżkami oliwy.
2.Paprykę umyj, cebulę obierz, oba warzywa pokrój w paski.
3.Rozgrzej patelnię i usmaż na niej mięso oraz warzywa. Następnie odstaw na 5 minut, by nadzienie ostygło. Po tym czasie wymieszaj farsz z serem.
4.Nadzienie nałóż na placki tortilli. Zwiń w rulony tak, by farsz nie wydostał się na zewnątrz.
5.Tortille opiekaj na grillu po ok. 4 minuty z każdej ze stron, tak by ser się rozpuścił. Serwuj z kwaśną śmietaną i sałatą.
6.Jeśli lubisz ostre smaki, możesz wzbogacić nadzienie papryczką chili oraz pokrojoną kolendrą.
Tortilla z szynką i serem
Składniki:
- opakowanie placów typu tortilla
- kilka łyżek musztardy
- kilka plastrów cienko pokrojonej szynki
- kilka plastrów sera żółtego Gouda
- 1 pomidor
- kilka liści sałaty
Przygotowanie:
Tortillę delikatnie podgrzej na suchej patelni, w mikrofalówce lub piekarniku. Na środku placka połóż pokrojoną szynkę, ser i plasterki pomidora pozbawionego wcześniej pestek. Przykryj sałatą. Ciasno zawiń placki, np. zaginając dolny kawałek w górę a następnie „rolując” bok. Tortillę możesz pokroić na mniejsze kawałki.
Tortilla z warzywami
Składniki:
- 4 placki tortilla
- 100 g białego sera
- 100 g tuńczyka w zalewie naturalnej
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 g porwanych liści szpinaku
- Sól, pieprz
- ½ cytryny
Przygotowanie:
Biały ser doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli będzie bardzo gęsty można rozrzedzić go jogurtem naturalnym. Tuńczyka odsączyć z zalewy, lekko rozdrobnić i wymieszać z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami.
Placki tortilli cienko posmarować białym serem, na nim umieścić liście szpinaku oraz tuńczyka z suszonymi pomidorami. Całość lekko skropić sokiem z cytryny, a następnie zwinąć tortille w rulon i pokroić pod skosem. Tak przygotowane tortille można podawać z kolorowymi sałatami i sosem vinaigrette.
Pikantna tortilla
Składniki:
Ciasto:
- 35 dag mąki kukurydzianej,
- szczypta soli,
- 1/3 czosnku w kostce,
- łyżka oliwy
Farsz:
- 70 dag mieszanego mięsa mielonego,
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasoli,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 czerwonej papryczki chilli,
- mała puszka przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki pikantnego ketchupu,
- sól,
- pieprz,
- 2 szczypty przyprawy do dań meksykańskich,
- olej.
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnkiem. Dolać ok. 1 szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.
Farsz:
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso, smażyć ok. 4 min. Dodać przecier, osączoną kukurydzę i fasolę oraz posiekaną papryczkę chilli. Dolać troszkę gorącej wody i dusić ok. 15 min na małym ogniu, często mieszając. Doprawić do smaku. Nakładać na gorące tortille, zawijać w rulon.
Tortilla a`la salad
Składniki:
- 1 duży liść sałaty (zielonej, włoskiej bądź lodowej wedle upodobań)
- 2 plastry cienkiej szynki
- szczypiorek
- ser żółty (odrobina dla smaku)
- 1 jajko ugotowane
- 2 ogórki kiszone
- papryka (żółta, zielona, czerwona- wedle upodobań)
- majonez
- jogurt naturalny
- przyprawy do smaku (wedle upodobań)
Przygotowanie:
Rozłożyć płat sałaty. Kolejno ułożyć na niego pokrojoną w paski szynkę równomiernie w okolicach środka liścia, aby móc go później związać. Ugotowane jajko pokroić w małe kawałeczki, ogórki i paprykę pokroić w ten sam sposób. W Wszystkie składniki połączyć razem w miseczce, w oddzielnej zmieszać 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dodać do sosu przyprawy nadające smaku, następnie przełożyć do wcześniej pokrojonych i wymieszanych składników. Kolejno umieścić przyrządzoną sałatkę na szynce. Na górę zetrzeć odrobinę sera, tak aby przykryła znajdującą się tam sałatkę. Dwie długie łodyżki szczypiorku odstawić na bok, resztę pokroić i ułożyć na ser. Złapać z jednej strony sałatę i zwinąć ją w rulon jak zwijamy naleśniki. Obwiązać dookoła łodyżką szczypiorku.
Tortilla z kurczakiem miodowo-musztardowym
SKŁADNIKI:
- 4 pszenne lub razowe placki tortilla
- 350-400 g filetu z piersi kurczaka
- 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej lub dijon
- sól
- rukola
- 2 duże pomidory
- 1 cebula czerwona
- mały kubeczek jogurtu naturalnego bez cukru
- 1 łyżka majonezu
- biały pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka pokroić w mniejsze, podłużne kawałki i oprószyć solą. W misce wymieszać musztardę z miodem, dodać kurczaka i wymieszać dokładnie. Fileciki smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Na każdym placku tortilli rozsmarować łyżkę sosu, posypać każdy garścią listków rukoli, dodać cząstki kurczaka, kawałki pomidora, piórka cebuli. Ponownie polać sosem, złożyć (zagiąć spód a brzegi złożyć). Podgrzać przez chwilę z obu stron na mocno rozgrzanej, suchej powierzchni grilla elektrycznego lub patelni grillowej, do pojawienia się brązowych pasków.