Przepyszny farsz do ciasta francuskiego
Przepis na przepyszny farsz do ciasta francuskiego, idealny na każdą porę dnia, znakomicie zastąpi śniadanie, obiad, przekąskę, kolację, trzeba tylko uważać, żeby nie zjeść za dużo!
SKŁADNIKI:
- 40 dag pieczarek
- 2 cebule
- 30 dag sera żółtego
- 30 dag szynki
- jedno jajko
- gotowe ciasto francuskie
- ogórek kiszony
- papryka czerwona
- 2 łyżki masła
- przyprawy (sól, vegeta itp.)
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki kroimy w kostkę, nie za drobno, dusimy ze szczyptą vegety lub soli na łyżce masła i odrobiną wody, kiedy będą miękkie podgotowujemy do odparowania wody, studzimy. Cebulkę smażymy na maśle na szklistą, studzimy. Kroimy w kostkę ser, szynkę, ogórka, paprykę i łączymy wraz z cebulką i pieczarkami dodając żółtko, mieszamy. Ciasto francuskie odwijamy z papieru, który kładziemy na blachę, i kroimy w pożądane kształty, na początek proponuję podzielić na 4 równe części, do każdej pakujemy farsz i trochę ciasto naciągając zawijamy tak, żeby nie było żadnej dziurki, przekładamy na blachę, smarujemy wierzch białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (z termoobiegiem 200st.C, dolna/górna grzałka 220st.C) piec ok 15-20 min. to uzyskania złotego koloru :) UWAGA! Zamiast ogórka kiszonego można dodać konserwowy, ale nie polecam zielonego, ser i szynka w zależności od upodobań mogą być w całości lub w plasterkach. SMACZNEGO!