Kanapkowe pasty rybne – przepisy
Artykuł zewnętrzny
Pasty kanapkowe są zawsze dobrym pomysłem na urozmaicenie kanapek. Większość z nich jest banalnie prosta, czasami wymagają dosłownie dwóch składników, a ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut. Dziś prezentuję pasty z ryb, jej odmian są tysiące, więc to tylko kilka z wielu możliwych propozycji.
Pasta z tuńczyka w oleju
– 1 puszka tuńczyka w oleju
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 1 ogórek kiszony
– szczypiorek
– majonez
– pieprz
– sól
Przygotowanie:
Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić dokładnie widelcem. Jajka i ogórka pokroić w kosteczkę. Dodać posiekany szczypiorek i majonez według uznania. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Pasta z tuńczyka z czosnkiem
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 3-4 łyżki majonezu
– 1 szalotka
– szczypiorek
– sól i pieprz
– czosnek w proszku
Przygotowanie:
Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić dokładnie widelcem. Szczypiorek, szalotkę i ugotowane na twardo jajka drobno posiekać. Wszystkie składniki pasty dokładnie wymieszać. Doprawić według uznania.
Pasta z makreli
– 1 wędzona makrela
– 3 jajka
– 2 ogórki kiszone
– musztarda
– majonez
– pieprz
Przygotowanie:
– 3 jajka
– 2 ogórki kiszone
– musztarda
– majonez
– pieprz
Przygotowanie:
Całą makrelę podzielić na małe kawałki starannie oddzielając od ości. Jajka ugotowane na twardo i ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać musztardę i majonez, pieprz do smaku i wymieszać.
Pasta z makreli w oleju
– 1 puszka makreli w oleju
– 1 mała cebulka
– szczypiorek
– sól, pieprz
– nowalijki
Przygotowanie:
Rybę wraz z olejem przełożyć do miseczki, cebulkę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystko razem doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać ze świeżym pieczywem i nowalijkami.
Pasta z makreli z chrzanem
– 1 wędzona makrela
– natka pietruszki
– 1 naturalny, kremowy serek
– 1 cytryna
– 2 łyżeczki chrzanu
– sól i pieprz
– koperek
Przygotowanie:
Z makreli usunąć ości, wybrać płaty mięsa i wrzucić do miksera. Dodać garść natki z pietruszki, serek i chrzan. Doprawić sokiem z polowy cytryny. Całość miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Ponownie zmiksować. Podawać ze świeżym chlebem, lub pieczonymi ziemniakami i koperkiem.
Pasta z łososia na ostro
– 10 dag wędzonego lub pieczonego łososia bez ości
– 15 dag dowolnego sera białego lub mielonego twarożku
– 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
– 1 czerwona papryczka chili posiekana
– 5-6 łyżek siekanego koperku
– 1-2 łyżki majonezu
– 1 płaska łyżeczka cukru
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Rybę i ser rozdrobnić widelcem lub utrzeć krótko mikserem na dość gładką konsystencję, pod koniec dodać przyprawy i majonez. Dodać posiekane papryczkę chili i cebulę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać koperek i wymieszać bardzo lekko, tak aby pozostawić pastę lekko posypaną, przełożyć do salaterki i od razu podawać.
Pasta z makreli na pomidorowo
Składniki:
– 2 łyżki ketchupu
– 1 łyżka musztardy
– szczypiorek
– szczypiorek
– 1 mały ząbek czosnku
– sól
– pieprz
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Dokładnie oczyścić makrelę z ości. Wymieszać z twarożkiem, dodać pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami z wiejskiego chleba. Świetnie smakuje ze szczypiorkiem lub pomidorami.
Dokładnie oczyścić makrelę z ości. Wymieszać z twarożkiem, dodać pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami z wiejskiego chleba. Świetnie smakuje ze szczypiorkiem lub pomidorami.
Pasta śledziowa
– 2 płaty śledziowe w oleju
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 1 cebula najlepiej dymka
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 1 cebula najlepiej dymka
– 6 czarnych oliwek
– 2 łyżki majonezu
– pieprz
– 2 łyżki majonezu
– pieprz
– szczypiorek
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Płaty śledziowe, jajka i cebulkę pokroić. Połączyć z majonezem, doprawić. Oliwki pokroić w paseczki. Wymieszać. Całość posypać dowolnie szczypiorem, natką pietruszki, koperkiem. Pasta najlepiej komponuje się ze świeżym chlebem posmarowanym masłem.
Smacznego!
Zobacz również:
- Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy
- Pasty jajeczne – przepisy na pomysłowe kanapki
- Śledzie inaczej na karnawałowe party
- Karnawałowe smakowite dania