Kreplachy – tradycyjny przysmak we współczesnej odsłonie!

22 kwietnia 2021, dodał: Ksymena

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Ten świąteczny żydowski przysmak, zapożyczony niegdyś z kuchni polskiej oraz wschodniej, coraz chętniej jest przyrządzany w naszych domach. Trójkątny kształt pierożków, uzyskiwany poprzez wycinanie kwadratów z ciasta i składanie ich po przekątnej na pół, finezyjnie prezentuje się na talerzu. Warto przy najbliższej okazji zaserwować rodzinie takie pierożki w niebanalnej wersji!

   

Kreplachy można przyrządzać na wiele sposobów – wybór farszu zależy od naszych upodobań. Można je gotować w osolonej wodzie tak jak zwykłe pierogi, lub smażyć w głębokim tłuszczu. W tradycji żydowskiej farsz składał się z sera lub koszernego mięsa, zależnie od święta podczas którego potrawa była spożywana. Obecnie kreplachy są w ofercie wielu barów i restauracji czerpiących z tradycyjnej kuchni i cieszą się dużym powodzeniem wśród klientów.

Oto prosty przepis na ten przysmak z drobiem w roli głównej, który każda pani domu może wypróbować w domowych warunkach:
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
2 średniej wielkości jajka
1 łyżeczka soli
20 ml wody
Składniki na farsz:
250 g ugotowanego kurczaka, indyka lub kaczki
mały ząbek czosnku
2 czerwone cebule
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki przypraw dobranych wg upodobań – może być to np. pieprz, kminek, kolendra, papryka czerwona, chili lub gotowa mieszanka do przyprawiania drobiu.
Przygotowanie: 
Zagnieść ciasto z ubitego jajka, mąki i wody. Cebulę drobno posiekać, usmażyć na smalcu, a mięso zmielić w maszynce i dodać na patelnię na 2-3 minuty pod koniec smażenia, mieszając je z cebulą. Posiekać drobno czosnek. Przełożyć do miski, dodać sól, czosnek i przyprawy i dokładnie wymieszać farsz. Ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego kwadraty nie większe niż ok. 8×8 cm. Na każdym pośrodku ułożyć odpowiednią ilość farszu, a następnie złożyć tak, by powstały trójkąty i lepić ich boki np. przyciskając je widelcem lub używając foremki do pierogów. Zagotować wodę z solą i wrzucać pierożki do garnka po kilka sztuk w jednej serii. Wyjmować dopiero gdy wypłyną na powierzchnię wody (tj. po ok. 3 minutach).
Opcja dla osób, które nie muszą dbać o linię – można też smażyć pierożki w głębokim oleju, tak jak frytki. Po usmażeniu można je posypać dla dekoracji np. posiekaną natką pietruszki lub bazylią.
Do mięsnego farszu można wykorzystać także wołowinę lub wieprzowinę (która w żydowskiej kuchni jest niekoszerna, więc nie mogła się znaleźć także w tym daniu).
Dla miłośników słodkości polecamy pyszne kreplachy z serem, wzbogaconym dodatkami w postaci bakalii, np. suszonych śliwek, daktyli, miodu, cynamonu. itp.
Zachęcamy do eksperymentowania i podzielenia się Waszymi przepisami w komentarzach!
Smacznego!
zdjęcia:  dzięki uprzejmości  Stara Łaźnia Kuchnia Regionalna

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tanie dodatki
Ja lubię niedrogie dodatki, bo nie przywiązuję się do biżuterii na co dzień wybieram...
Filmy
To ja ostatnio na chyba netflix oglądałam "Rytuał". Całkiem przyjemny. Teraz na dziś planujemy...
Seriale
Mnie mega wciągneła "Chyłka". Zazwyczaj nie oglądam polskich seriali ale ten jest świetny,...