W okresie grypowym warto wzmacniać swoją odporność. Mamy dla Was świetny przepis na taki syrop, który głównie składa się z czosnku. Co prawda wiele osób nie przepada za jego charakterystycznym posmakiem i zapachem, ale każdy wie jaką ma moc zdrowotną.
Właściwości czosnku
Czosnek z powodzeniem jest używany w leczeniu bólu gardła, przeziębień, gryp, infekcji oskrzeli i płuc, infekcji przewodu pokarmowego, jak również pomaga w odbudowaniu populacji przyjaznej bakterii po odbytych kuracjach antybiotykowych. Czosnek jest skutecznym środkiem na niszczenie robaków w organizmie, jak również pomaga w leczeniu zakażeniem drożdżakowym, pleśniawki w jamie ustnej, pleśniawki pochwowej. Czosnek poprawia trawienie pokarmowe, pomaga w wydalaniu gazów, poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów.
Czosnek również wzmaga produkcję insuliny wytwarzanej przez trzustkę. W związku z tym, czosnek uważany jest za cudowny środek w obniżaniu poziomu cukru we krwi u ludzi cierpiących na cukrzycę. Czosnek działa jako środek zmniejszający przekrwienie. Jest wspaniałym lekiem odkrztuślnym stosowanym przy ostrym i przewlekłym zapaleniu oskrzeli, kokluszu i oskrzelowej astmie, jak również przy zapaleniu zatok, przewlekłym katarze, gorączce siennej i zapaleniu śluzówki nosa. Poprzez powodowanie pocenia się czosnek pomaga w obniżaniu gorączki. Uważa się, że czosnek potrafi znacznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Przepis na syrop
Co kupić?
- 0,5 l wody przegotowanej letniej lub z filtra
- 2 cytryny
- 8 ząbków czosnku
- kilka plastrów imbiru startego na tarce
- kilka łyżek miodu
Przygotowanie:
W przypadku przygotowania na 1 list wody, wszystkie składniki mnożymy razy dwa. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy w suche miejsce, w temperaturze pokojowej na 5 do 7 dni. Oczywiście można pić syrop od razu po zrobieniu, ale z każdym dniem nabiera większej mocy. Pamiętaj, aby od czasu do czasu potrząsnąć słoikiem lub zamieszać syrop, aby nie powstawała pleśń. Po upływie 5 dni przelej syrop przez sitko, aby wszelkie cząstki zostały usunięte. Po tym trzymaj syrop w szklanym naczyniu i w lodówce. Pij syrop po łyżce lub nawet trzech w przypadku choroby. Najlepiej pić wieczorem, aby cały dzień nie pachnieć czosnkiem.
zobacz również:
Zielony koktajl z imbirem wzmacniający odporność
Domowe syropy na wzmocnienie odporności dla dzieci i dorosłych
Dieta na poprawę odporności
Witamina C – najlepszy antyoksydant i wzmocnienie odporności!