Dieta na poprawę odporności. Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet! Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dieta na poprawę odporności

24 września 2023, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Jesień i zima to okres sprzyjający chorobom. Coraz krótszy dzień, coraz zimniejsze temperatury, no i pogoda zmieniająca się niczym w kalejdoskopie. Jak sobie z tym poradzić? Podejdź do problemu… od kuchni!

dieta

Nie zapominaj o śniadaniu!

Osoby, które nie jedzą śniadań częściej mają choroby związane z infekcją górnych dróg oddechowych. Brak regularnych posiłków od rana utrudnia organizmowi walkę z wirusami i bakteriami. Dobrze skomponowane śniadanie będzie nie tylko smaczne, ale też lekkie!

sniadanie

Jedz regularnie

Spożywanie posiłków 4-5 razy dziennie sprzyja naszej figurze oraz dostarcza organizmowi odpowiednią ilość energii. Dzięki temu będzie bardziej odporny! Polecamy też algi, zwłaszcza chlorellę i spirulinę – to prawdziwa skarbnica zdrowia: wzmacniają organizm, oczyszczają z toksyn.

Polecamy: Floradix Odporność i Energia 250 ml

Floradix Odporność i Energia zawiera witaminy A, B1, B2, B6, C, D, E i niacynę oraz Ashwagadhę o działaniu tonizująco-adaptogennym. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do utrzymania prawidłowych funkcji psychologicznych. Zawiera koncentraty soków owocowych i wyselekcjonowane ekstrakty ziołowe, które zapewniają bardzo przyjemny owocowy smak. Jest przeznaczony dla osób zestresowanych, zmęczonych powyżej 18 roku życia.

Produkt jest dostępny TUTAJ

Warzywa i owoce

W okresie przeziębień najbardziej przydają się owoce i warzywa: zielone, czerwone, żółte oraz pomarańczowe. Zawierają pobudzające odporność witaminy czyli: A, B i C.

Witaminę A znajdziecie przede wszystkim w papryce, pomidorze, kapuście, marchwi, brokułach i morelach. W witaminę C są bogate: natka pietruszki, kiszona kapusta, szpinak, brokuły, owoce cytrusowe, czarny bez, dzika róża, kiwi. Szukając witamin z grupy B sięgnij po: fasolę, kiełki, szpinak, pestki, orzechy, brokuły, ryby, nabiał, dób, wołowinę.
Część produktów ma działanie bakteriobójcze, ponieważ zawierają cynk, selen i żelazo. Należą do nich ryby, chude mięso, rośliny strączkowe, kiełki, pestki słonecznika, orzechy. Możesz sobie dodatkowo pomóc zwiększając przyswajalność witaminy C. Pamiętaj o natce pietruszki, surówce lub soku z pomarańczy po posiłku.

Czosnek to nie mit!

Jeśli czujesz nadchodzącą chorobę dodawaj czosnek do posiłków. Możesz go użyć do kanapek lub gorącego mleka pitego przed snem. Dzięki allicynie czosnek ma działanie bakteriobójcze.

Pij jogurt

W jogurcie znajdują się dobre bakterie, które mobilizują nasz organizm do zwiększonej pracy nad odpornością. Zwiększona ilość przeciwciał uchroni Cię przed wirusami!

Zajadaj się dynią

Dynia jest warzywem bogatym w cynk, a to właśnie jemu przypisuje się zdolność przeciwdziałania przeziębieniom. Pomarańczowy kolor świadczy o wysokiej zawartości karotenoidom, który wspomaga produkcję witaminy A. Dba również o skórę, włosy i paznokcie!

 

Czas jesienno-zimowy to nie powód, by rezygnować z warzyw i owoców. Nawet jeśli nie ma świeżych, skorzystaj z mrożonych lub przetworzonych (uważaj jednak na zawartość cukru!).

A Wy jak dbacie o swoje zdrowie? Czy pamiętacie o zdrowej diecie w okresie przeziębień?

Zobacz również:

  1. Czosnek zapobiega rakowi?

  2. Grypa czy przeziębienie?

  3. Piwo na grypę i przeziębienie?

  4. Domowe sposoby na przeziębienie

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

4 komentarzy do Dieta na poprawę odporności

  1. avatar Aga pisze:

    Czosnek zawsze ratuje mnie z przeziębienia! Jednak w tym roku postawiłam na dodatkową suplementację, wybrałam naturalną witaminę C. Ale domowe sposoby zawsze mam na uwadze :)

  2. avatar Katarzyna Olechowska pisze:

    Bardzo przydatny artykuł – ja najbardziej preferuje czosnek sok z pigwy cytrynę i sok z czarnego bzu oraz miód naturalny

  3. avatar Ala pisze:

    Czosnek polecam jeść na surowo, bo wtedy najbardziej działa zawarta w nim allicyna.Czosnek zwalcza wolne rodniki, niszczy odporne na działanie substancji chemicznych bakterie m.in.Helicobacter pylori,czy nawet bakterie E. coli.Zabija pasożyty w żołądku, powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych-regulując ciśnienie krwi.Ma właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny, zmniejsza lepkość krwi,przeciwdziała przez to zawałom serca i udarom mózgu.Jest też naturalnym antybiotykiem. Warto zjadać każdego dnia ząbek czosnku i być zdrowym, czego Państwu i sobie życzę :)
    Dodam,że można zmiażdżyć,lub posiekać kilka ząbków czosnku i dodać do masła, wtedy będziemy mieć masło czosnkowe :)

  4. avatar Isia pisze:

    Cebula jest super jeśli chodzi o walkę z wirusami:)

Dodaj komentarz