Jesień i zima to okres sprzyjający chorobom. Coraz krótszy dzień, coraz zimniejsze temperatury, no i pogoda zmieniająca się niczym w kalejdoskopie. Jak sobie z tym poradzić? Podejdź do problemu… od kuchni!
Nie zapominaj o śniadaniu!
Osoby, które nie jedzą śniadań częściej mają choroby związane z infekcją górnych dróg oddechowych. Brak regularnych posiłków od rana utrudnia organizmowi walkę z wirusami i bakteriami. Dobrze skomponowane śniadanie będzie nie tylko smaczne, ale też lekkie!
Jedz regularnie
Spożywanie posiłków 4-5 razy dziennie sprzyja naszej figurze oraz dostarcza organizmowi odpowiednią ilość energii. Dzięki temu będzie bardziej odporny! Polecamy też algi, zwłaszcza chlorellę i spirulinę – to prawdziwa skarbnica zdrowia: wzmacniają organizm, oczyszczają z toksyn.
Polecamy: Floradix Odporność i Energia 250 ml
Floradix Odporność i Energia zawiera witaminy A, B1, B2, B6, C, D, E i niacynę oraz Ashwagadhę o działaniu tonizująco-adaptogennym. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do utrzymania prawidłowych funkcji psychologicznych. Zawiera koncentraty soków owocowych i wyselekcjonowane ekstrakty ziołowe, które zapewniają bardzo przyjemny owocowy smak. Jest przeznaczony dla osób zestresowanych, zmęczonych powyżej 18 roku życia.
Produkt jest dostępny TUTAJ
Warzywa i owoce
W okresie przeziębień najbardziej przydają się owoce i warzywa: zielone, czerwone, żółte oraz pomarańczowe. Zawierają pobudzające odporność witaminy czyli: A, B i C.
Witaminę A znajdziecie przede wszystkim w papryce, pomidorze, kapuście, marchwi, brokułach i morelach. W witaminę C są bogate: natka pietruszki, kiszona kapusta, szpinak, brokuły, owoce cytrusowe, czarny bez, dzika róża, kiwi. Szukając witamin z grupy B sięgnij po: fasolę, kiełki, szpinak, pestki, orzechy, brokuły, ryby, nabiał, dób, wołowinę.
Część produktów ma działanie bakteriobójcze, ponieważ zawierają cynk, selen i żelazo. Należą do nich ryby, chude mięso, rośliny strączkowe, kiełki, pestki słonecznika, orzechy. Możesz sobie dodatkowo pomóc zwiększając przyswajalność witaminy C. Pamiętaj o natce pietruszki, surówce lub soku z pomarańczy po posiłku.
Czosnek to nie mit!
Jeśli czujesz nadchodzącą chorobę dodawaj czosnek do posiłków. Możesz go użyć do kanapek lub gorącego mleka pitego przed snem. Dzięki allicynie czosnek ma działanie bakteriobójcze.
Pij jogurt
W jogurcie znajdują się dobre bakterie, które mobilizują nasz organizm do zwiększonej pracy nad odpornością. Zwiększona ilość przeciwciał uchroni Cię przed wirusami!
Zajadaj się dynią
Dynia jest warzywem bogatym w cynk, a to właśnie jemu przypisuje się zdolność przeciwdziałania przeziębieniom. Pomarańczowy kolor świadczy o wysokiej zawartości karotenoidom, który wspomaga produkcję witaminy A. Dba również o skórę, włosy i paznokcie!
Czas jesienno-zimowy to nie powód, by rezygnować z warzyw i owoców. Nawet jeśli nie ma świeżych, skorzystaj z mrożonych lub przetworzonych (uważaj jednak na zawartość cukru!).
A Wy jak dbacie o swoje zdrowie? Czy pamiętacie o zdrowej diecie w okresie przeziębień?
Zobacz również:
-
Czosnek zapobiega rakowi?
-
Grypa czy przeziębienie?
-
Piwo na grypę i przeziębienie?
-
Domowe sposoby na przeziębienie