Domowe syropy na wzmocnienie odporności dla dzieci i dorosłych

15 sierpnia 2020, dodał: satinka
Artykuł zewnętrzny

Obecny okres wiosennych zachorowań jest ciężki zwłaszcza dla rodziców, którzy pragną aby ich pociechy szybko zwalczały różnego rodzaju infekcje. Dziecka organizm warto wzmacniać syropkami domowej roboty, które można wykonać z dostępnych na warzywnym straganie warzyw: są zdrowe i pozbawione szkodliwych konserwantów.

chore

Skutecznie też wzmocnią nasz układ odpornościowy a w pierwszej fazie infekcji mogą nawet ją skutecznie zwalczyć. Poniżej prezentujemy blogerkę – mamę, która podaje swoje sprawdzone przepisy na smaczne i zdrowe syropy, które serwuje swoim pociechom:

 

Przepisy pochodzą z bloga Mamytomamy.blogspot.com

syrop

Syrop z rzodkiewki

Pomaga zwalczyć na uporczywy suchy kaszel.  Pęczek rzodkiewek (najlepsza by była biała rzodkiew, ale jak nie mamy może być różowa. Kroimy w plasterki zasypujemy cukrem pudrem, powstały sok podajemy kilka razy dziennie do osłabienia kaszlu, i tak aż do dwóch razy dziennie .

Syrop z cebuli

cebula

Polecany na obniżenie ciśnienia, podnosi odporność, polecany również przy anemii, bólu gardła, suchym kaszlu. Duża cebula, cukier może być brązowy, powstały sok podajemy co 2-3 godziny.

Syrop z tymianku

tymia

Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
 

Wypełnij litrowy słoik liśćmi tymianku do 1/3 jego wysokości. Zagotuj litr wody i wymieszaj z 0,5 kg cukru. Następnie zalej wodą z cukrem tymianek i wymieszaj. Zamknij słoik i odstaw do na 2 dni w suche i chodne miejsce. Po tym czasie przecedź syrop przez sito i przelej do buteleczek. Syrop można spożywać po 1 łyżce 2-3 razy dziennie.

Syrop z miodu, cytryny i imbiru

miod

Działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i rozgrzewająco,  ma też działanie wzmacniające.

Wlej miód do małego słoika, ale do 3/4 jego wysokości. Następnie pokrój 10 plasterków nieobranej ze skórki cytryny (oczywiście wcześniej sparzonej), dodaj do miodu. Całość posyp obranym i startym na tarce jednym imbirem. Zawartość słoika dokładnie wymieszaj. Zakręć i odstaw na 24 godziny w suche, zaciemnione i chłodne miejsce. Syrop można spożywać po 1 łyżce dziennie lub dodawać do herbaty

Syrop z buraka

sok

Taki syrop znacznie zwiększa odporność organizmu i pomaga w powstawaniu czerwonych ciałek krwi.

Obieramy buraka, kroimy w drobne cząstki. Następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na dzień. Lub, można też  wydrążyć dziurę w dużym buraku i wsypać do niej cukier. Gdy cukier zamieni się w gęsty syrop, wypijamy po małej łyżce 3 razy dziennie.

 

zobacz również:

Czosnek na wzmocnienie odporności?

Zupy krem – 4 pomysłowe przepisy!

Napar z imbiru i cytryny z miodem

Poranny napój detoksykujący: kurkuma z cytryną, imbirem i miodem