Zupy krem – 4 pomysłowe przepisy!

13 czerwca 2020,
dodał: mszachowska
Artykuł zewnętrzny

Aksamitna konsystencja, szybkie przygotowanie, pomysł na smaczny i lekki obiad – mowa tu oczywiście o zupach krem, które w ostatnich latach podbiły serca i żołądki wielu osób. Można zrobić je na wiele sposobów, przygotować tak, by były odpowiednie dla wegetarian, a ze względu na swoją lekką formę są idealne dla osób na diecie. Jeśli to danie nie jest Ci jeszcze znane, poniżej znajdziesz 4 proste w przygotowaniu inspiracje, które mogą być początkiem Twojej przygody z zupami krem.  

marchwiowa (porcja dla 2 osób)

składniki: 
15 marchewek, 2 duże cebule, 2 łyżki oliwy, 1 i 1/2 szklanki bulionu, sól i pieprz  

przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na talarki. Następnie rozgrzewamy oliwę lub masło na patelni i dusimy warzywa do momentu aż zmiękną. Całość przekładamy do miski, dodajemy bulion i miksujemy blenderem aż uzyskamy gładki krem, a następnie posypujemy natką pietruszki.  Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.  

cebulowa (porcja dla 4 osób)

składniki:
1,5 litra wody, 6 cebul, 3 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka śmietany, kostka drobiowa lub warzywna, 1 marchewka, pietruszka, 1 kawałek selera, ziele angielskie, sól i pieprz 

przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy w garnku zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie, a po zagotowaniu wody rozpuszczamy kostkę drobiową lub warzywną. Gotujemy na małym ogniu, po chwili dodajemy pokrojone wcześniej w kostkę ziemniaki. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i dodajemy ją do wywaru. Dusimy warzywa do momentu aż zmiękną i następnie całość miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.  

pomidorowa z mozzarellą (porcja dla 4 osób)

składniki:
pomidory w puszce, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 g sera mozzarella, 1 łyżka przecieru pomidorowego, bazylia

przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania wywaru warzywnego. Połowę selera, 1 marchewkę, pora oraz pietruszkę gotujemy na małym ogniu, doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Następnie dodajemy przesmażoną wcześniej z ząbkiem czosnku cebulę i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu. W tym czasie przekładamy pomidory z puszki do miski i blendujemy je razem z sosem. Rozgrzewamy patelnię i na oliwie lub oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie dodajemy przecier pomidorowy i bazylię. Następnie dodajemy zmiksowane pomidory i wcześniej przygotowany wywar (400ml). Wszystkie składniki gotujemy przez 5 minut, mieszając. Po wyłożeniu zupy do talerzy, dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i przyozdabiamy bazylią.  

pieczarkowa (porcja na 3 osoby)

składniki:
800 g pieczarek, 3 cebule, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 2 pietruszki, 200 ml śmietany, olej do smażenia

przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni. Następnie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę i dodajemy je do garnka z 2 litrami wody. W następnej kolejności należy dodać pokrojone pieczarki, wcześniej przesmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem i całość gotować 30 minut. Całość przelewamy do miski i blendujemy do momentu uzyskania jednolitego kremu i dodajemy śmietanę. Krem, po wyłożeniu na talerze można przyozdobić podsmażoną cebulką i pieczarkami.  

 

zobacz również:

Rozgrzewające i sycące pożywne zupy – przepisy

Najsłynniejsze zupy – różne przepisy z całego świata – jak serwować zupę?

Pyszne zupy warzywne – różne przepisy

Jesienne zupy – 10 super przepisów!

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.