Aksamitna konsystencja, szybkie przygotowanie, pomysł na smaczny i lekki obiad – mowa tu oczywiście o zupach krem, które w ostatnich latach podbiły serca i żołądki wielu osób. Można zrobić je na wiele sposobów, przygotować tak, by były odpowiednie dla wegetarian, a ze względu na swoją lekką formę są idealne dla osób na diecie. Jeśli to danie nie jest Ci jeszcze znane, poniżej znajdziesz 4 proste w przygotowaniu inspiracje, które mogą być początkiem Twojej przygody z zupami krem.
marchwiowa (porcja dla 2 osób)
składniki:
15 marchewek, 2 duże cebule, 2 łyżki oliwy, 1 i 1/2 szklanki bulionu, sól i pieprz
przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na talarki. Następnie rozgrzewamy oliwę lub masło na patelni i dusimy warzywa do momentu aż zmiękną. Całość przekładamy do miski, dodajemy bulion i miksujemy blenderem aż uzyskamy gładki krem, a następnie posypujemy natką pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
cebulowa (porcja dla 4 osób)
składniki:
1,5 litra wody, 6 cebul, 3 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka śmietany, kostka drobiowa lub warzywna, 1 marchewka, pietruszka, 1 kawałek selera, ziele angielskie, sól i pieprz
przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy w garnku zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie, a po zagotowaniu wody rozpuszczamy kostkę drobiową lub warzywną. Gotujemy na małym ogniu, po chwili dodajemy pokrojone wcześniej w kostkę ziemniaki. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i dodajemy ją do wywaru. Dusimy warzywa do momentu aż zmiękną i następnie całość miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
pomidorowa z mozzarellą (porcja dla 4 osób)
składniki:
pomidory w puszce, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 g sera mozzarella, 1 łyżka przecieru pomidorowego, bazylia
przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania wywaru warzywnego. Połowę selera, 1 marchewkę, pora oraz pietruszkę gotujemy na małym ogniu, doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Następnie dodajemy przesmażoną wcześniej z ząbkiem czosnku cebulę i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu. W tym czasie przekładamy pomidory z puszki do miski i blendujemy je razem z sosem. Rozgrzewamy patelnię i na oliwie lub oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie dodajemy przecier pomidorowy i bazylię. Następnie dodajemy zmiksowane pomidory i wcześniej przygotowany wywar (400ml). Wszystkie składniki gotujemy przez 5 minut, mieszając. Po wyłożeniu zupy do talerzy, dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i przyozdabiamy bazylią.
pieczarkowa (porcja na 3 osoby)
składniki:
800 g pieczarek, 3 cebule, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 2 pietruszki, 200 ml śmietany, olej do smażenia
przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni. Następnie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę i dodajemy je do garnka z 2 litrami wody. W następnej kolejności należy dodać pokrojone pieczarki, wcześniej przesmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem i całość gotować 30 minut. Całość przelewamy do miski i blendujemy do momentu uzyskania jednolitego kremu i dodajemy śmietanę. Krem, po wyłożeniu na talerze można przyozdobić podsmażoną cebulką i pieczarkami.
zobacz również:
Rozgrzewające i sycące pożywne zupy – przepisy
Najsłynniejsze zupy – różne przepisy z całego świata – jak serwować zupę?
Pyszne zupy warzywne – różne przepisy
Jesienne zupy – 10 super przepisów!