Poranny napój detoksykujący: kurkuma z cytryną, imbirem i miodem
Kurkuma swoje korzenie ma w Indiach i wyglądem przypomina imbir. Została doceniona głównie w kuchni azjatyckiej. Kurkumina odpowiada za żółtopomarańczowy kolor przyprawy. Już w starożytnych Chinach kurkuma była używana do leczenia chorób pasożytniczych, wrzodów, stanów zapalnych i skurczy menstruacyjnych.
Kurkuma posiada również właściwości żółciopędne dzięki czemu łagodzi stany przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Stosuje się ją w produkcji preparatów złożonych w dyfuzji trzustki oraz zaburzeniach trawienia. Dodatkowo kurkuma ochrania wątrobę przed uszkodzeniami, niewydolnością oraz stanami zapalnymi. Olejki eteryczne zawarte w imbirze usprawnią trawienie poprzez pobudzenie wytwarzania śliny i soku żołądkowego. Imbir pomoże Ci również, jeśli cierpisz na wzdęcia. To połączenie kurkumy, imbiru i cytryny (można ja też zastąpić świeżym sokiem pomarańczowym) to istna bomba detoksykująca organizm!
Sposób przygotowania napoju:
1 szklanka gorącej wody przegotowanej
¼ łyżeczki ekologicznej kurkumy w proszku
Sok z połowy cytryny lub 1/4 szklanki soku pomarańczowego
Szczypta czarnego pieprzu
Miód
starty kawałek imbiru około 1/ cm
Do wody dodajemy kurkumę, starty imbir, pieprz, chwilkę odczekajmy aby woda ostygła, po około 15 minutach dodajemy resztę składników, pić rano na czczo, pamiętając aby przed wypiciem wymieszać naszą miksturę.
zobacz również:
Zakwaszony organizm – lista produktów zakwaszających organizm – odkwaszanie
Jak oczyścić organizm z toksyn – 3 kroki do detoksykacji
Dieta na ostro – efekty stosowania i skala Scoville
Cudowne właściwości żurawiny