Dieta na ostro – efekty stosowania i skala Scoville

18 marca 2018, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Kolejna dieta cud? Głodówka? Jedzenie „słoiczków” dla niemowląt? Skupianie się na jednym rodzaju produktów? Liczenie kalorii lub nieustanne walczenie z uczuciem ssania w żołądku? Nie tym razem! Dieta ta nie jest tak naprawdę żadną nową i rewolucyjną dietą. Nie wymaga od nas liczenia kalorii i co ważne – wielkich nakładów finansowych!

Ta dieta wykorzystuje produkty, które na co dzień znajdują się w naszym menu (a raczej powinny się znajdować) i mają pewne „magiczne” właściwości, a mianowicie: przyspieszają metabolizm. Mowa tu o przyprawach! Pomimo niezwykłego bogactwa ziół i przypraw, na naszych stołach niestety wciąż króluje sól i pieprz… następnym razem będąc w sklepie spójrzmy szerzej na półkę z przyprawami i wrzućmy do koszyka zioła, które pomogą nam w walce z kilogramami, zimowym przemarznięciem, podwyższonym poziomem cholesterolu czy nadciśnieniem!

O czym mowa? O kapsaicynie znajdującym się w czerwonej papryce związku chemicznym, który przyspiesza spalanie energii, pobudza układ trawienny i nakręca metabolizm. Ze względu na uczucie gorąca, jakie następuje w wyniku kontaktu ze skórą, kapsaicyna jest dodawana do maści przeciwbólowych i plastrów rozgrzewających. Możemy ją także znaleźć w kosmetykach, jak również w przyprawach, które od dziś będą królowały na naszym stole!

Wiele badań donosi, że przyprawy wpływają w różnorodny sposób na nasz organizm. Jeden ze związków: kapsaicyna zawarta w przyprawach korzennych i różnych gatunkach pieprzu powoduje m.in. znaczącą utratę tkanki tłuszczowej. Wpływają dodatkowo pozytywnie na stan naszego układu krwionośnego, obniżają stężenie cholesterolu, zapobiegają zatruciom pokarmowym i chłodzą, np. ostra przyprawa jaką jest chili powoduje obfite pocenie, pot natomiast, parując pobiera ciepło z organizmu, co daje przyjemne wrażenie chłodu.

Wnioski płynące z badań prowadzonych z użyciem porduktów z kapsaicyną dają bardzo dużo nadziei. Kapsaicyna zapobiega wzrostowi komórek tłuszczowych, stymuluje termogenezę, stymuluje rozpad tłuszczów z pożywienia i powoduje utratę tkanki tłuszczowej. Kapsacynoidy mogą stanowić skuteczny produkt, pomocny w usprawnieniu procesów utraty tkanki tłuszczowej, poza wymienionymi wcześniej zaletami mają bowiem jeszcze jedną bardzo istotną cechę:  zmniejszają uczucie głodu. Badanie przeprowadzone 10 lat temu wykazało, że osoby jedzące każdego dnia papryczki chilli potrzebowali średnio o 956 kcal mniej niż osoby na tej samej diecie przyjmujące placebo.

Jak wygląda taka dieta?

  • jest bogata w błonnik, który pełni ważną rolę w procesie odchudzania!
  • jest dietą urozmaiconą, bogatą w wiele produktów!
  • jest zbilansowana pod kątem minerałów, witamin oraz białek, tłuszczy i węglowodanów!
  • dzięki oparciu o zasady zdrowego żywienia ma niewielkie ryzyko wystąpienia efektu jo-jo!
  • jest smaczna, bo mocno doprawiona :)

Co zatem włączyć do jadłospisu, aby móc zaobserwować efekty?


Postaw zatem na przyprawy czerwone spalające tkankę tłuszczową (papryka ostra, papryka chilli, pieprz czarny lub cayenne, sos tabasco). Nie zapominaj jednak o innych przyprawach, które ułatwiają trawienie (cynamon, curry, imbir) oraz  łagodzą i poprawiające pracę żołądka oraz jelit (oregano, bazylia, estragon itp.).

Pamiętaj również, że kapsaicyna działa drażniąco na żołądek oraz wątrobę – nie stosuj tej diety jeśli masz problem z układem trawiennym, uważaj również w trakcie ciąży lub laktacji.

Nie żałuj sobie ziół, ciesz się smakiem i zdrowiem!

 

Skala Scoville – zawartość kapsainocydów w przyprawach (za wikipedia.pl)
Wartość według skali Rodzaj substancji chemicznej lub przyprawy
15 000 000–16 000 000 czysta kapsaicyna
8 600 000–9 100 000 różne kapsaicynoidy (np. homokapsaicyna, homodihydrokapsaicyna, nordihydrokapsaicyna)
5 000 000–5 300 000 gaz pieprzowy, środek drażniący FN 303
2 000 000 papryka Trinidad Moruga Scorpion
1 463 700 papryka Trinidad Scorpion Butch T
855 000–1 075 000 papryka „naga jolokia”
876 000–970 000 papryka dorset naga (wpisana w 2007 do księgi rekordów Guinnessa jako najostrzejszy gatunek papryki)
350 000–580 000 pieprz red savina
100 000–350 000 guntur chilli, papryka habanero, pieprz Scotch bonnet, pieprz datil, rocoto, piri-piri, madame Jeanette, jamajski ostry pieprz
50 000–100 000 chili ptasie oko/pieprz tajski/pieprz indiański, pieprz malagueta, pieprz chiltepin, pieprz pequin
30 000–50 000 pieprz cayenne, papryka jagodowa
10 000–23 000 papryka serrano
2 500–8 000 papryka jalapeño, chili guajillo, meksykańskie odmiany papryki anaheim, papryka węgierska, przyprawa tabasco
500–2500 papryka anaheim, poblano, papryka rocotillo, peppadew
100–500 papryka pimento, peperoncini
0 słodka papryka roczna

Justyna Marszałkowska-Jakubik

dietetyk medyczny

zobacz również:

  1. Wszystkie rodzaje diet

  2. Zakwaszony organizm

  3. Superoksydanty – jak oczyścić organizm: lista produktów niszczących wolne rodniki

  4. Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...