Dieta na ostro – efekty stosowania i skala Scoville

18 marca 2018, dodał: dietetyk medyczny

Kolejna dieta cud? Głodówka? Jedzenie „słoiczków” dla niemowląt? Skupianie się na jednym rodzaju produktów? Liczenie kalorii lub nieustanne walczenie z uczuciem ssania w żołądku? Nie tym razem! Dieta ta nie jest tak naprawdę żadną nową i rewolucyjną dietą. Nie wymaga od nas liczenia kalorii i co ważne – wielkich nakładów finansowych!

Ta dieta wykorzystuje produkty, które na co dzień znajdują się w naszym menu (a raczej powinny się znajdować) i mają pewne „magiczne” właściwości, a mianowicie: przyspieszają metabolizm. Mowa tu o przyprawach! Pomimo niezwykłego bogactwa ziół i przypraw, na naszych stołach niestety wciąż króluje sól i pieprz… następnym razem będąc w sklepie spójrzmy szerzej na półkę z przyprawami i wrzućmy do koszyka zioła, które pomogą nam w walce z kilogramami, zimowym przemarznięciem, podwyższonym poziomem cholesterolu czy nadciśnieniem!

O czym mowa? O kapsaicynie znajdującym się w czerwonej papryce związku chemicznym, który przyspiesza spalanie energii, pobudza układ trawienny i nakręca metabolizm. Ze względu na uczucie gorąca, jakie następuje w wyniku kontaktu ze skórą, kapsaicyna jest dodawana do maści przeciwbólowych i plastrów rozgrzewających. Możemy ją także znaleźć w suplementach oraz kosmetykach, jak również w przyprawach, które od dziś będą królowały na naszym stole!

Wiele badań donosi, że przyprawy wpływają w różnorodny sposób na nasz organizm. Jeden ze związków: kapsaicyna zawarta w przyprawach korzennych i różnych gatunkach pieprzu powoduje m.in. znaczącą utratę tkanki tłuszczowej. Wpływają dodatkowo pozytywnie na stan naszego układu krwionośnego, obniżają stężenie cholesterolu, zapobiegają zatruciom pokarmowym i chłodzą, np. ostra przyprawa jaką jest chili powoduje obfite pocenie, pot natomiast, parując pobiera ciepło z organizmu, co daje przyjemne wrażenie chłodu.

Wnioski płynące z badań prowadzonych z użyciem suplementów z kapsaicyną dają bardzo dużo nadziei. Kapsaicyna zapobiega wzrostowi komórek tłuszczowych, stymuluje termogenezę, stymuluje rozpad tłuszczów z pożywienia i powoduje utratę tkanki tłuszczowej. Kapsacynoidy mogą stanowić skuteczny suplement, pomocny w usprawnieniu procesów utraty tkanki tłuszczowej, poza wymienionymi wcześniej zaletami mają bowiem jeszcze jedną bardzo istotną cechę:  zmniejszają uczucie głodu. Badanie przeprowadzone 10 lat temu wykazało, że osoby jedzące każdego dnia papryczki chilli potrzebowali średnio o 956 kcal mniej niż osoby na tej samej diecie przyjmujące placebo.

Jak wygląda taka dieta?

  • jest bogata w błonnik, który pełni ważną rolę w procesie odchudzania!
  • jest dietą urozmaiconą, bogatą w wiele produktów!
  • jest zbilansowana pod kątem minerałów, witamin oraz białek, tłuszczy i węglowodanów!
  • dzięki oparciu o zasady zdrowego żywienia ma niewielkie ryzyko wystąpienia efektu jo-jo!
  • jest smaczna, bo mocno doprawiona :)

Co zatem włączyć do jadłospisu, aby móc zaobserwować efekty?


Postaw zatem na przyprawy czerwone spalające tkankę tłuszczową (papryka ostra, papryka chilli, pieprz czarny lub cayenne, sos tabasco). Nie zapominaj jednak o innych przyprawach, które ułatwiają trawienie (cynamon, curry, imbir) oraz  łagodzą i poprawiające pracę żołądka oraz jelit (oregano, bazylia, estragon itp.).

Pamiętaj również, że kapsaicyna działa drażniąco na żołądek oraz wątrobę – nie stosuj tej diety jeśli masz problem z układem trawiennym, uważaj również w trakcie ciąży lub laktacji.

Nie żałuj sobie ziół, ciesz się smakiem i zdrowiem!


Skala Scoville – zawartość kapsainocydów w przyprawach (za wikipedia.pl)
Wartość według skaliRodzaj substancji chemicznej lub przyprawy
15 000 000–16 000 000czysta kapsaicyna
8 600 000–9 100 000różne kapsaicynoidy (np. homokapsaicyna, homodihydrokapsaicyna, nordihydrokapsaicyna)
5 000 000–5 300 000gaz pieprzowy, środek drażniący FN 303
2 000 000papryka Trinidad Moruga Scorpion
1 463 700papryka Trinidad Scorpion Butch T
855 000–1 075 000papryka „naga jolokia”
876 000–970 000papryka dorset naga (wpisana w 2007 do księgi rekordów Guinnessa jako najostrzejszy gatunek papryki)
350 000–580 000pieprz red savina
100 000–350 000guntur chilli, papryka habanero, pieprz Scotch bonnet, pieprz datil, rocoto, piri-piri, madame Jeanette, jamajski ostry pieprz
50 000–100 000chili ptasie oko/pieprz tajski/pieprz indiański, pieprz malagueta, pieprz chiltepin, pieprz pequin
30 000–50 000pieprz cayenne, papryka jagodowa
10 000–23 000papryka serrano
2 500–8 000papryka jalapeño, chili guajillo, meksykańskie odmiany papryki anaheim, papryka węgierska, przyprawa tabasco
500–2500papryka anaheim, poblano, papryka rocotillo, peppadew
100–500papryka pimento, peperoncini
0słodka papryka roczna

Justyna Marszałkowska-Jakubik

dietetyk medyczny

zobacz również:

  1. Wszystkie rodzaje diet

  2. Zakwaszony organizm

  3. Superoksydanty – jak oczyścić organizm: lista produktów niszczących wolne rodniki

  4. Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Dieta na ostro – efekty stosowania i skala Scoville

  1. avatar Marzena pisze:

    Ostatnio jadłam ostre papryczki pepperoni- strasznie paliło ale przyznam się że miałam z tego niezłą frajdę :)

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Jak mieć więcej energii
Mojej mamie kupiłam suplement, dobrze działa na pamięć żeń szeń, który jest tam...
pcos
Ja też to mam, ale nie biorę nic, naprawdę musiałyby mieć poi kilka...
Poprawa kondycji na rowerze
Polecam fajną stronkę https://fundacjamorska.pl nt uprawiania sportu, treningów, suplementów diety i odżywek dla sportowców....
Kredyt na szybko
Ja już od dłuższego czasu zastanawiam się nad zaciągnięciem kredytu, bo mimo dobrej...