Dieta na ostro – efekty stosowania i skala Scoville
Kolejna dieta cud? Głodówka? Jedzenie „słoiczków” dla niemowląt? Skupianie się na jednym rodzaju produktów? Liczenie kalorii lub nieustanne walczenie z uczuciem ssania w żołądku? Nie tym razem! Dieta ta nie jest tak naprawdę żadną nową i rewolucyjną dietą. Nie wymaga od nas liczenia kalorii i co ważne – wielkich nakładów finansowych!
Ta dieta wykorzystuje produkty, które na co dzień znajdują się w naszym menu (a raczej powinny się znajdować) i mają pewne „magiczne” właściwości, a mianowicie: przyspieszają metabolizm. Mowa tu o przyprawach! Pomimo niezwykłego bogactwa ziół i przypraw, na naszych stołach niestety wciąż króluje sól i pieprz… następnym razem będąc w sklepie spójrzmy szerzej na półkę z przyprawami i wrzućmy do koszyka zioła, które pomogą nam w walce z kilogramami, zimowym przemarznięciem, podwyższonym poziomem cholesterolu czy nadciśnieniem!
O czym mowa? O kapsaicynie – znajdującym się w czerwonej papryce związku chemicznym, który przyspiesza spalanie energii, pobudza układ trawienny i nakręca metabolizm. Ze względu na uczucie gorąca, jakie następuje w wyniku kontaktu ze skórą, kapsaicyna jest dodawana do maści przeciwbólowych i plastrów rozgrzewających. Możemy ją także znaleźć w kosmetykach, jak również w przyprawach, które od dziś będą królowały na naszym stole!
Wiele badań donosi, że przyprawy wpływają w różnorodny sposób na nasz organizm. Jeden ze związków: kapsaicyna zawarta w przyprawach korzennych i różnych gatunkach pieprzu powoduje m.in. znaczącą utratę tkanki tłuszczowej. Wpływają dodatkowo pozytywnie na stan naszego układu krwionośnego, obniżają stężenie cholesterolu, zapobiegają zatruciom pokarmowym i chłodzą, np. ostra przyprawa jaką jest chili powoduje obfite pocenie, pot natomiast, parując pobiera ciepło z organizmu, co daje przyjemne wrażenie chłodu.
Wnioski płynące z badań prowadzonych z użyciem porduktów z kapsaicyną dają bardzo dużo nadziei. Kapsaicyna zapobiega wzrostowi komórek tłuszczowych, stymuluje termogenezę, stymuluje rozpad tłuszczów z pożywienia i powoduje utratę tkanki tłuszczowej. Kapsacynoidy mogą stanowić skuteczny produkt, pomocny w usprawnieniu procesów utraty tkanki tłuszczowej, poza wymienionymi wcześniej zaletami mają bowiem jeszcze jedną bardzo istotną cechę: zmniejszają uczucie głodu. Badanie przeprowadzone 10 lat temu wykazało, że osoby jedzące każdego dnia papryczki chilli potrzebowali średnio o 956 kcal mniej niż osoby na tej samej diecie przyjmujące placebo.
Jak wygląda taka dieta?
- jest bogata w błonnik, który pełni ważną rolę w procesie odchudzania!
- jest dietą urozmaiconą, bogatą w wiele produktów!
- jest zbilansowana pod kątem minerałów, witamin oraz białek, tłuszczy i węglowodanów!
- dzięki oparciu o zasady zdrowego żywienia ma niewielkie ryzyko wystąpienia efektu jo-jo!
- jest smaczna, bo mocno doprawiona :)
Co zatem włączyć do jadłospisu, aby móc zaobserwować efekty?
Postaw zatem na przyprawy czerwone spalające tkankę tłuszczową (papryka ostra, papryka chilli, pieprz czarny lub cayenne, sos tabasco). Nie zapominaj jednak o innych przyprawach, które ułatwiają trawienie (cynamon, curry, imbir) oraz łagodzą i poprawiające pracę żołądka oraz jelit (oregano, bazylia, estragon itp.).
Pamiętaj również, że kapsaicyna działa drażniąco na żołądek oraz wątrobę – nie stosuj tej diety jeśli masz problem z układem trawiennym, uważaj również w trakcie ciąży lub laktacji.
Nie żałuj sobie ziół, ciesz się smakiem i zdrowiem!
Skala Scoville – zawartość kapsainocydów w przyprawach (za wikipedia.pl) | |
Wartość według skali | Rodzaj substancji chemicznej lub przyprawy |
15 000 000–16 000 000 | czysta kapsaicyna |
8 600 000–9 100 000 | różne kapsaicynoidy (np. homokapsaicyna, homodihydrokapsaicyna, nordihydrokapsaicyna) |
5 000 000–5 300 000 | gaz pieprzowy, środek drażniący FN 303 |
2 000 000 | papryka Trinidad Moruga Scorpion |
1 463 700 | papryka Trinidad Scorpion Butch T |
855 000–1 075 000 | papryka „naga jolokia” |
876 000–970 000 | papryka dorset naga (wpisana w 2007 do księgi rekordów Guinnessa jako najostrzejszy gatunek papryki) |
350 000–580 000 | pieprz red savina |
100 000–350 000 | guntur chilli, papryka habanero, pieprz Scotch bonnet, pieprz datil, rocoto, piri-piri, madame Jeanette, jamajski ostry pieprz |
50 000–100 000 | chili ptasie oko/pieprz tajski/pieprz indiański, pieprz malagueta, pieprz chiltepin, pieprz pequin |
30 000–50 000 | pieprz cayenne, papryka jagodowa |
10 000–23 000 | papryka serrano |
2 500–8 000 | papryka jalapeño, chili guajillo, meksykańskie odmiany papryki anaheim, papryka węgierska, przyprawa tabasco |
500–2500 | papryka anaheim, poblano, papryka rocotillo, peppadew |
100–500 | papryka pimento, peperoncini |
0 | słodka papryka roczna |
Justyna Marszałkowska-Jakubik
dietetyk medyczny
zobacz również:
-
Wszystkie rodzaje diet
-
Zakwaszony organizm
-
Superoksydanty – jak oczyścić organizm: lista produktów niszczących wolne rodniki
-
Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm