Świeży sok HPP – co to takiego i jakie posiada zalety?

18 marca 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Świeży sok to pyszna bomba witaminowa, jednak czas na jego spożycie jest wyjątkowo krótki. W sklepach zakupimy jednak świeże soki HPP, które bez problemu można przechowywać przez dłuższy czas. Na czym dokładnie polega metoda HPP oraz czy takie soki są tak samo zdrowe, jak te wyciskane samodzielnie?

soki

Świeżo wyciskane soki – dlaczego warto je regularnie pić?

Wyciskany na świeżo sok z owoców lub warzyw zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów, które wspierają nasz organizm. Regularne spożywanie tego rodzaju napojów wpływa doskonale na nasze samopoczucie, skórę, włosy oraz odporność organizmu. Codziennemu wyciskaniu soków musimy jednak poświęcić sporo czasu – może to być problematyczne zwłaszcza rano, kiedy myślimy tylko o tym, aby nie spóźnić się do pracy.

Co prawda, możemy przechowywać sok w lodówce, jednak czas ten i tak nie powinien przekroczyć kilku godzin. Po tym czasie napój traci swoje wartości odżywcze. Warto również zaznaczyć, że dłuższe przetrzymywanie takiego soku może spowodować, iż po prostu się on zepsuje. Dotyczy to zwłaszcza świeżo wyciskanych soków z owoców cytrusowych, jednak i świeży sok marchwiowy powinien być spożyty jeszcze tego samego dnia.

W niektórych miejscach, na przykład w Swigo sklep, można jednak znaleźć świeży sok HPP, który wyróżnia się znacznie dłuższą trwałością, choć jest to sok bez konserwantów. Jest to wyjątkowa technologia, dzięki której miłośnicy soków owocowych i warzywnych nie muszą każdego dnia męczyć się z wyciskaniem swoich ulubionych składników od nowa. Warto zatem dowiedzieć się, na czym dokładnie polega metoda HPP, aby w pełni ją docenić.

Świeży sok utrwalony metodą HPP – co to takiego?

Chociaż wciąż niewiele osób słyszało o metodzie HPP, świeży sok utrwalony przy pomocy tej metody zaczyna zyskiwać na popularności. Jest to bowiem jedyny sposób na to, aby tego rodzaju napój posiadał jednocześnie długą datę do spożycia oraz wszelkie substancje odżywcze. Jak to możliwe? Dzieje się tak dzięki metodzie paskalizacji, polegającej na zabezpieczeniu napoju przy użyciu wysokiego ciśnienia – w ten sposób do soku nie dostają się

żadne mikroorganizmy ani drobnoustroje i nie ma konieczności ingerowania w jego skład konserwantami.

Wiemy już, jak zabezpieczane są takie soki przed szybkim psuciem, jednak w jaki sposób są one produkowane? Sok HPP tłoczony jest na zimno i choć jest to sok niepasteryzowany, bez przeszkód może być przechowywany nawet do 60 dni, zachowując przez cały ten czas zarówno taką samą ilość witamin, smak, jak i świeżość dopiero co wyciśniętego soku.

Soki HPP – gdzie można je kupić?

Picie soków HPP to najprostszy sposób na szybkie dostarczenie swojemu organizmowi porcji witamin każdego dnia, które są kluczowe dla naszego zdrowia. Jedne z najlepszych soków kupisz w internetowym sklepie Swigo, który posiada w swojej ofercie świeży sok i świeże smoothie w wielu wariantach smakowych.

Pozycję dla siebie znajdzie tam każdy, kto docenia bogate w błonnik warzywa, zawierające duże ilości potasu jabłka oraz ten, dla kogo zielony sok, przygotowany na bazie jarmużu, od dawna stanowi must have każdego poranka. Dzięki paskalizacji istnieje teraz możliwość zaopatrzenia się w świeże soki o różnorodnych smakach i zdrowotnych właściwościach na znacznie dłuższy czas, nie martwiąc się, czy danego dnia zdąży się zadbać o siebie w taki sposób, na jakim nam zależy.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz