Pieczone ziemniaki z mozarellą i pomidorami

21 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Niektóre dania mają do siebie to, że są banalnie proste, a jednocześnie smakują fantastycznie Są takie smaki, których nie zastąpi nawet najbardziej wymyślna i skomplikowana potrawa. Jednym z takich specjałów są ziemniaki z piekarnika, z soczystymi pomidorami, aromatycznym czosnkiem, ciągliwą mozarellą i świeżym rozmarynem. Nic dodać, nic ująć. No może tylko… dorzucić kilka oliwek. Smacznego!

Pieczone ziemniaki z mozarellą i pomidorami

Składniki:

  • 8 małych ziemniaczków,
  • mozarella biała (cały serek, około 220 g),
  • dwa pomidory,
  • dwa ząbki czosnku,
  • 8 zielonych oliwek,
  • długa gałązka rozmarynu,
  • sól i pieprz,
  • 1-2 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na ćwiartki. Każdego pomidora kroimy na 6 cząstek. Czosnek szatkujemy w słupki. Blachę do pieczenia wykładamy dużym arkuszem papieru – wielkości dwóch blach. Układamy na nim ziemniaczki i każdego smarujemy pędzelkiem oliwą. Rozsypujemy na nich czosnek i wykładamy pomidory, skórkami do dołu. Na całości rozrzucamy przekrojone na pół zielone oliwki. Solimy i pieprzymy. Gałązkę rozmarynu dzielimy na trzy części i układamy na wierzchu. Przykrywamy papierem.

Pieczemy przez 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie wyciągamy i układamy na wierzchu plastry białej mozarelli. Przykrywamy papierem i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy na ciepło.

Czy Wy też znajdujecie przyjemność w jedzeniu prostych dań?