Bardzo puszyste racuszki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne

Bardzo puszyste racuszki

20 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Racuszki z jabłkami to dla wielu z nas smak kuchni dzieciństwa. Wspomnienie mamy lub babci krzątającej się przy kuchence i oczekiwanie na pierwsze, ciepłe i słodkie placuszki, których aromat roznosił się po całym domu. Nawet jeśli któraś z nas nie ma takiego wspomnienia, to na pewno da się skusić na puszyste, przepyszne racuchy własnej roboty.

 


Składniki:

– 4 jabłka,

– 2 szklanki mąki pszennej,

– jajko (mogą być dwa),

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

– 2 łyżki cukru wanilinowego

– olej rzepakowy do smażenia.

 

Przygotowanie:

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić, a żółtko utrzeć na gładko z cukrem wanilinowym. Mąkę, mleko, proszek do pieczenia i utarte żółtko zmiksować. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i dopiero wtedy dodać białko, delikatnie łącząc je z ciastem łyżką (nie mikserem). Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Z podanych składników wychodzi 12 sztuk. Smakują doskonale i na ciepło i na zimno.

Czy dla Was placuszki z jabłkami to również smak, do którego wracacie z sentymentem?

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Spowiedź dzieci przed komunią
Jakie te dzieci mają grzechy...? Śmiech na sali z tą spowiedzia....
Coraz mniej jest wysokich facetów
Mnie bardziej martwi ich sylwetka, te zaokrąglone biodra, pełne uda to objaw estrogenow....
Niepokój dziecka po szczepieniu.
To decyzja rodziców czy szczepic dzieci wiec niektórzy może nie chcą tego przeżywać ....
Galeria Przymorze
Napis Promocja to niekoniecznie oznacza obniżkę, są sklepy gdzie obniżka o kilka...