Bardzo puszyste racuszki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Bardzo puszyste racuszki

20 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Racuszki z jabłkami to dla wielu z nas smak kuchni dzieciństwa. Wspomnienie mamy lub babci krzątającej się przy kuchence i oczekiwanie na pierwsze, ciepłe i słodkie placuszki, których aromat roznosił się po całym domu. Nawet jeśli któraś z nas nie ma takiego wspomnienia, to na pewno da się skusić na puszyste, przepyszne racuchy własnej roboty.

 


Składniki:

– 4 jabłka,

– 2 szklanki mąki pszennej,

– jajko (mogą być dwa),

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

– 2 łyżki cukru wanilinowego

– olej rzepakowy do smażenia.

 

Przygotowanie:

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić, a żółtko utrzeć na gładko z cukrem wanilinowym. Mąkę, mleko, proszek do pieczenia i utarte żółtko zmiksować. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i dopiero wtedy dodać białko, delikatnie łącząc je z ciastem łyżką (nie mikserem). Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Z podanych składników wychodzi 12 sztuk. Smakują doskonale i na ciepło i na zimno.

Czy dla Was placuszki z jabłkami to również smak, do którego wracacie z sentymentem?



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...